Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Pdf Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

12th Commerce Guide Liberalization, Privatization and Globalization Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answers
Question 1.
……………………….. is the result of New Industrial Policy which abolished the ‘License System’
a) Globalisation
b) Privatisation
c) Liberalisation
d) None of these
Answer:
c) Liberalisation

Question 2.
………….. means permitting the private sector to setup industries which were previously reserved for public sector.
a) Liberalization
b) Privatization
c) Globalization
d) Public enterprise
Answer:
b) Privatization

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 3.
…………….. Ownership makes bold management decisions due to their strong foundation in the international level.
a) Private
b) Public
c) Corporate
d) MNCS
Answer:
a) Private

Question 4.
………….. results from the removal of barriers between national economies to encourage the flow of goods, services, capital and labour.
a) Privatization
b) Liberalization
c) Globalization
d) Foreign trade
Answer:
c) Globalization

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 5.
New Economic Policy was introduced in the year ……….
a) 1980
b) 1991
c) 2013
d) 2015
Answer:
b) 1991

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
State the branches of new Economic policy
Answer:
There are three dimensions of New Economic Policy.
They are explained as:

  1. Liberalization
  2. Privatization
  3. Globalization

Question 2.
What is privatization?
Answer:

  • Public sector units sold to the private sector
  • Privatization means permitting the private sector to set up industries which already run by the government.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 3.
Mention any two disadvantages of liberalization. [ILU]
Answer:
Disadvantages of Liberalisation:

  1. Increase in unemployment
  2. Loss to domestic units
  3. Increased dependence on foreign nations
  4. Unbalanced development

Question 4.
Name the industries which are reserved for the public sector. [AMMA]
Answer:

  • Arms and ammunition
  • Mineral oils
  • Mining ore
  • Atomic energy

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 5.
Give any two advantages of globalization. [TIERI]
Answer:

  • Increase in foreign collaboration
  • Expansion of market
  • Technological development
  • Reduction in brain drain

III. Short Answer Questions

Question 1.
What do you mean by liberalisation?
Answer:

  • Liberalisation means the laws and rules liberalized or relaxed by the Government
  • It means relaxation of various Government restrictions in the areas of social and economic policies in order to make the economics free to enter the market and establish their venture [Business] in the country.

Question 2.
What is meant by Public Sector Units (PSUs)?
Answer:

  • A public sector undertaking known as PSU is a company in which the majority of the state is owned by the Government.
  • Depending upon where it is owned by Central Government or State Government we call them as central PSU or State PSU.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 3.
State any three impacts on globalization. [MGR]
Answer:
Impact of Globalization:

  1. Corporations got a competitive advantage from lower operating costs and access to new raw materials and additional markets.
  2. Multinational corporations (MNCs) can manufacture, buy and sell goods worldwide.
  3. Globalisation has led to a boom in the consumer products market.

Question 4.
Write a short note on New Economic Policy.
Answer:

  • India agreed on the conditions of IBRD [World bank] and IMF and announced New Economic Policy [NEP] Which consists of a wide range of economic reforms.
  • This new set of economic reforms is commonly known as LPG.
  • Liberalization – Relaxation of laws and rules by the Government
  • Privatization – PSUs sold to the private sector.
  • Globalization – Integration of domestic economy with the world economy.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Explain the Advantages and Disadvantages of Liberalization.
Answer:
Advantages:
Control over price: ’[he removal of Tariff Barriers can lead to lower prices for consumers and benefit
Reduction in external borrowing: It reduces the dependence on external – Commercial borrowings by attracting more FDls.
Increase in Consumption: It increases the number of goods available for consumption within a country due to an increase in production.

Disadvantages (ILU)
Increased dependence on Foreign Countries:

  • It will face greater competition from abroad.
  • When completion is not automatically enhanced, it can lead to domination by big institutions that has market controlling powers.

Loss to domestic units:
Because of liberalisation more foreign companies entered the market, its threats and make loss to the domestic units.

Unemployment (Increased):

  • It leads to shifts in the balance of an economy.
  • Some industries grow, some decline.
  • Because of declining of some industries creates unemployment.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 2.
Explain the Impact of LPG on the Indian Economy.
Answer:
Impact of Liberalisation:

  1. Liberalization has opened up new business opportunities abroad and increased foreign direct investment.
  2. Newmarket for various goods came into existence and resulted not only in urban but also in rural development.
  3. It became very easy to obtain loans from banks for business expansion.

Impact of Privatisation:

  1. Privatization has a positive impact on financial growth by decreasing deficits and debts.
  2. Increase in the efficiency of government undertakings.
  3. Provide better goods and services to the consumers.

Impact of Globalization:

  1. Multinational corporations can manufacture, buy and sell goods worldwide.
  2. Globalization has led to a boom in the consumer products market.
  3. The advent of foreign companies and growth in the economy has led to job creation.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

12th Commerce Guide Liberalization, Privatization and Globalization Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct Answers

Question 1.
It is a situation in which a country loses its most educated and talented workers to other countries is known as
(a) Liberalisation
(b) Foreign trade
(c) Brain Drain
(d) Nationalisation
Answer:
(c) Brain Drain

Question 2.
………………….. is the incidence or process of transferring ownership of a business enterprise from the Government to the private sector.
a) Nationalization
b) Globalization
c) Liberalization
d) Privatization
Answer:
d) Privatization

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 3.
refers to laws or rules being liberalised or relaxed by a government.
(a) Liberalisation
(b) Privatisation
(c) Nationalisation
(d) Foreign Collaboration
Answer:
(a) Liberalisation

Question 4.
………………… Considered as the architect of Indian Economic Reforms.
a) Dr. Manmohan Singh
b) Dr. Ambedkar
c) Dr. MGR
d) Dr.Munshi
Answer:
a) Dr. Manmohan singh

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 5.
Which one of the following is not correctly matched:
a) FDI – Foreign direct investment
b) TRIPS – Trade-related intellectual property rights
c) GATS – General agreement on trade-in service
d) PSU – Public state units
Answer:
d) PSU – Public state units

Question 6.
Pick the odd one out:
a) BALCO
b) IPCL
c) MFIL
d) CDP
Answer:
d) CDP

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 7.
Pick out the correct statements.
i. India agreed to the conditions of IBRD and IMF and announced the NEP which consists of a wide range of economic reforms
ii. Privatization has a positive impact on financial growth by decreasing deficits and debts.
iii. Globalization has led to a boom in the consumer products market
a) (i) is correct
b) (ii) is correct
c) (iii) is correct
d) (i) (ii) (iii) are correct
Answer:
d) (i) (ii) (iii) are correct

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

II. Match the following.

Question 1.

List -I

List –II

i Globalization 1 Relaxation
ii Privatization 2 Private to Government
iii Nationalization 3 Government to private
iv Liberalization 4 Nations economy to world economy

a) i-4, ii-3, iii-2, iv-1
b) i-4, ii-3 iii-1, iv-2
c) i-4, ii-1, iii-2, iv-3
d) i-4, ii-2, iii-1, iv-3
Answer:
a) i-4, ii-3, iii-2, iv

III. Assertion and Reason

Question 1.
Assertion (A): Many PSU were sold to the private sector
Reason (R): Due to PSU was running in losses.
a) (A) and (R) are correct (R) is the correct explanation of (A)
b) (A) and (R) are incorrect (R) is the correct explanation of (A)
c) (A) and (R) are correct (R) is not the correct explanation of (A)
d) (A) and (R) are not correct (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(A) and (R) are correct (R) is the correct explanation of (A)

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

IV. Very short answer questions

Question 1.
What do you mean by Globalisation?
Answer:
Globalisation means the interaction and integration of the domestic economy with the rest of the world with regard to foreign investment, trade, and production.

Question 2.
Forms of privatization (MSC):
Answer:
Memorandum of Understanding (MOU)

  • It was introduced in 1991 to raise the productivity and performance of PSUs.
  • The main work of MOU is to judge the PSUs and level their performance.

Sale of PSU shares to private sector:

  • Indian Government started selling of shares of PSUs to private sector.
  • The private sector share increased from 45% to 55% in the year 2011

Contraction of PSUs:
The number of industries reserved for PSU was reduced from 17 to only 8 industries.

Question 3.
Forms of Globalisation (FREE)
Answer:
Foreign Trade policy:
India has signed in many agreements to expand Indian trade worldwide and such agreements are TRIPS – GATS etc.

Reduction in tariffs:
To attract Global investors, tariffs imposed on imports and exports are reduced.

Export promotion:
Globalization promotes Export by reducing tariffs and simplifying trade procedures.

Encouraging open competition:
Domestic companies start their operations at the international level and therefore there is an open competition.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

V. Short Answer Questions

Question 1.
What are the Highlights? LPG? (SOFI) [MD]
Answer:

  • Steps to regulate inflation.
  • Opportunities for overseas trade
  • Foreign Investments (FDI & FII)
  • Introduction of Foreign Trade Agreement
  • MRTP Act 1969 (Amended)
  • Deregulation

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 2.
What are the Advantage and Disadvantages of Privatisation?
Answer:
Advantages: (RIP)

  • Reduction in the economic burden of Government: Ownership of PSUs transferred to the private sector reduces the burden of the Government.
  • Increase in efficiency: Privatisation is associated with improved efficiency due to the profit incentive.
  • Professional Management: Private ownership makes bold management decisions due to its strong foundation at the international level.

Disadvantages: (LIP)

  • Lack of welfare: Private concern’s main motive is profit and they do not give importance to public welfare.
  • Ignores weaker sections: It ignores the public services to weaker sections.
  • Political pressure: When it fails to deliver, the public has no right to intervene and Government does not always have the time or expertise to force them to keep its promises.

Question 3.
Explain the highlights of LPG policy.
Answer:
The salient highlights of the Liberalisation, Privatisation, and Globalisation Policy in India:

  1. Introduction of New Foreign Trade Agreements
  2. Foreign Investment (FDI and FII)
  3. MRTP Act, 1969 (Amended)
  4. Deregulation
  5. Opportunities for overseas trade
  6. Tax reforms
  7. Abolition of License

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 20 Liberalization, Privatization and Globalization

Question 4.
Explain the concept of Privatization.
Answer:

  • Privatization is the incidence or process of transferring ownership of a business enterprise, Agency, PSU from the Government to the private sector.
  • PSU sold to the private sector. [HZL-IPCL- MUL]
  • The main reason for privatization was that PSUs were running in losses due to mismanagement and political interference.

Question 5.
What are the advantages of disinvestment?
Answer:

  • To achieve a greater inflow of private capital
  • To sell PSUs which had been running in loss
  • To force the companies to become more efficient and survive.
  • To increase the overall economic activity.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Pdf Chapter 19 Environmental Factors Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 19 Environmental Factors

12th Commerce Guide Environmental Factors Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answers

Question 1.
VUCA Stands for ………….
a) Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity
b) Value, Unavoidable, Company and Authority
c) Volatility, Uncontrollable, Company and Auction.
d) All of the above
Answer:
a) Volatility, Uncertainty, Complexity and Ambiguity

Question 2.
GST stands for ………..
a) Goods and social tax
b) Goods and service tax
c) Goods and sales tax
d) Goods and salary tax
Answer:
b) Goods and service tax

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 3.
Factors within an organization constitutes ………… environment.
a) Internal Thinker
b) External Thinker
c) Fellow human beings
d) All of the above
Answer:
a) Internal Thinker

Question 4.
The two major types of business environment are and …………
a) Positive and Negative
b) Internal and External
c) Good and Bad
d) Allowable and Un allowable
Answer:
b) Internal & External

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 5.
…………….. Environment includes weather and climatic conditions.
a) Micro
b) Macro
c) Minimum
d) Maximum
Answer:
b) Macro

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
Define Business environment.
Answer:
According to Bayard O Wheeler, the Business environment is “the total of all things external to firms and industries which affect their organisation and operations”.

Question 2.
What is Internal Environment?
Answer:

  • Internal Environment refers to those factors within an organization
  • (eg) Policies- organizational structure- Programmes – Employees [POPE]
  • It can be controlled and changed
  • It is known as controllable factors.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 3.
Give the meaning of corporate governance.
Answer:
Corporate governance is a set of rules and policies which govern a company. It provides a framework for managing a company and achieving its objectives.

Question 4.
What is GST?
Answer:

  • Goods and services tax [GST] is an indirect tax levied on goods and services across the country.
  • It is a comprehensive, multi-stage destination-based tax that is levied on every value addition.
    • Uncertainty
    • Complexity
    • Ambiguity

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

III. Short Answer Questions

Question 1.
What are the political environment factors?
Answer:

  •  Framework for running a business is given by the political and legal environment
  •  The legislative, executive and judiciary are the three political institutions which direct and influence a business
  • Political stability is reflected by the following parameters like election system, law and order situations, military, police force, civil war etc.
  • The image of the leader and the country in the international area.
  • Legal framework of business and their degree of flexibility
  • The constitution of the nation

Question 2.
Write about any three internal environmental factors of business?
Answer:
Values system:

  •  The values of the owner (founder) of the business, percolates down to the entire organization.
  •  External associates like suppliers and distributors consider the value system practiced by an organization with a strong culture of ethical standards and values.

Vision and objectives:
The vision and objectives of a business guide its operations and strategic decisions.

Management structure and nature:
The structure of management (Board) and their style of functioning, the professionalism of management, the composition of the board are the various factors which affects the decision making.

Human resource:
The success of an enterprise is solely dependent on the quality, skill competency, right attitude and commitment of its human resources.

Question 3.
State the framework of Corporate Governance in India.
Answer:
The Indian Corporate Governance framework requires listed companies:

  1. to have independent directors on the board. At least one-third of the directors have to be independent directors.
  2. to have at least one independent woman director.
  3. to disclose all deals and payments to related parties.
  4. to disclose details of managerial compensation.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 4.
What are the functions of the GST council?
Answer:

  • The tax cases and surcharges levied by the union, the state, and local bodies may be subsumed in the GST.
  • The goods and services that may be subjected to, or exempted from the GST.
  • The threshold limit of turnover below which goods and services may be exempted from the GST.
  • The rates including floor rates with bands of the GST.
  • Any special rates for a specified period, to raise additional resources during any natural calamity or disaster.
  • Any other matters relating to the GST, as the council may decide.

Question 5.
What do you know about the technological environment?
Answer:
The development in IT and telecommunications has created a global market. Technology is widely used in conducting market research for understanding the special needs of the customer. This dynamic environment also includes the following:

  1. the level of technology available within the country
  2. rate of change in technology
  3. the technology adopted by competitors
  4. technological obsolescence

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Discuss the role of the macro Environment of Business.
Answer:
This is the general or overall environment in which the business operates. The success of a business is dependent on its ability to adapt to the macro environment.
Role of Macro-environment:

  1. Business is an integral part of the economic system prevalent in a nation.
  2. Business is a part of society. Social environment refers to the sum total of factors of the society in which the business is located.
  3. The success of a business lies in its ability to adapt and sustain political and legal changes.
  4. The legislative, executive, and judiciary are the three political institutions which direct, and influence a business.
  5. The natural, geographical and ecological factors have a bearing on the business.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 2.
Describe the economic environment of business.
Answer:
Economic Environment:
Business is an integral part of the economic system prevalent in a country
The multiple variables in the macro-environment system which has a bearing on business include:

  • The nature of the economy based on the stage of development and categorized on the basis of growth and per capita income as a developed country (USA) Developing country (India) and underdeveloped country, (Somalia)
  • The nature of economic systems can be classified as a capitalistic, socialistic and mixed economy.
  • Monetary policy, fiscal policy, industrial policy, trade policy, export-import policy etc. are the economic environment.
  • The economic indices like GDP.GNP, National income, per capita income etc are an important part of it.
  • The organization and development of the monkey market, capital market securities market and, the banking system have a greater impact.
  • The Economic structure includes capital formation, investment pattern, the composition of the trade balance, occupational distribution of the workforce, and the structure of the national output.

Question 3.
Explain the micro Environmental factors of the business.
Answer:
Microenvironmental factors are those, which are in the immediate environment of a business affecting its performance. These include the following:

  1. Suppliers: In any organisation the suppliers of raw materials and other inputs play a vital role. Timely procurement of materials from suppliers enables continuity in production and reduces the cost of production.
  2. Customers: The aim of any business is to satisfy the needs of its customers. The customer is the king of the business.
  3. Competitors: All organisations face competition at all levels local, national and global. Competitors maybe for the same product or for similar products.
  4. Financiers: The financiers of a business includes the debenture holders and financial
    institutions.
  5. Marketing Channel members: The marketing intermediaries serve as a connecting link between the business and its customers. The middlemen like dealers, wholesalers, and retailers ensure the transfer of products to customers.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

12th Commerce Guide Environmental Factors Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct Answers

Question 1.
…………………… Environment refers to those factors within an organization.
a) External
b) Internal
c) Micro
d) Macro
Answer:
b) Internal

Question 2.
…………………. Environment refers to those factors outside the business
a) Internal
b) External
c) Technological
d) Geophysical
Answer:
b) External

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 3.
Suppliers, customers, Competitors, financiers, channel members and the public are ………………. Environmental factors.
a) Macro
b) Micro
c) Social
d) logical
Answer:
b) Micro

Question 4.
Economic, Socio-cultural, political and legal, Geophysical Ecological, Technological and global are …………… Environmental factors
a) Micro
b) Minimum
c) Macro
d) Maximum
Answer:
c) Macro

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 5.
Pick the odd one out.
a) Economical factor
b) Ecological factor
c) Political factor
d) Suppliers
Answer:
d) Suppliers

Question 6.
Pick the odd one out.
a) customers
b) Competitors
c) financiers
d) Socio-cultural
Answer:
d) Socio-cultural

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 7.
Which one of the following is not correctly matched:
a) V – Volatility
b) C – Complexity
c) A – Ambiguity
d) U – Uncontrollability
Answer:
d) U – Uncontrollability

Question 8.
The size and composition of the population is part of …………. environment.
a) Socio-cultural
b) Economical
c) Ecological
d) Natural
Answer:
a) Socio-cultural

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 9.
GST is a.
a) Direct Tax
b) Indirect Tax
c) Income Tax
d) Local Tax
Answer:
b) Indirect Tax

Question 10.
Export-Import policy is related to which business environment?
a) Economic environment
b) Socio-cultural environment
c) Political – legal environment
d) Technological environment
Answer:
a) Economic environment

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

II. Match the following.
Question 1.

List-I

List-II

i. Internal Environment 1. IT Communication
ii. External Environment 2. Human resources
iii. Micro Environment 3. Uncontrollable
iv. Macro Environment 4. Controllable

a) i-4, ii-3, iii-2, iv-1
b) i-4, ii-2 iii-3, iv-1
c) i-4, ii-1, iii-2, iv-3
d) i-4, ii-2, iii-1, iv-3
Answer:
a) i-4, ii-3, iii-2, iv-1

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors
Question 2.

List -I

List-II

i. Values system 1. Raising finance
ii. VisIon and objectives 2. Board
iii. Management structure 3. Liberate farmers
iv. Company image 4. Founde-owner

a) i-4, ii-3, iii-2, iv-1
b) i-1, ii-2 iii-3, iv-4
c) i-1, ii-2, iii-4, iv-3
d) i-2, ii-1, iii-3, iv-4
Answer:
a) i-4, ii-3, iii-2, iv-1

III. Assertion and Reason
Question 1.
Assertion (A) : All organizations face competition at all levels local, national and global.
Reason (R) : The business has to understand its competition and modify its business.
a) (A) and (R) are correct (R) is the correct explanation of (A)
b) (A) is correct (R) is the correct explanation of (A)
c) (A) and (R) are incorrect
d) (A) correct and (R) incorrect
Answer:
a) (A) and (R) are correct (R) is the correct explanation of (A)

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

IV. Very Short Answer Questions

Question 1.
What is Social – Cultural environment?
Answer:
Business is a part of society. Social environment refers to the sum total of factors of the society in which the business is located. It affects the business.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 2.
What is environmental scanning?
Answer:

  • Environment scanning is the gathering of information from an organization.
  • Internal and external environments and careful monitoring of these environments to identify future threats and opportunities.

Question 3.
What is a mixed economy?
Answer:

  • The mixed economy is a combination of both public sector and private sector ownership
  • It is a combination of both capitalism and socialism.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

V. Short Answer Questions

Question 1.
Explain the kinds of GST:
Answer:
Central goods and services tax: [CGST]

It is collected by the central government on an intra- nation sale.
[eg] Transactions happening in any states within India.

State goods and services tax: [SGST]
It is collected by the State government on an intra-state sale, [eg] Transactions happening within Tamilnadu.

Integrated goods and services tax: [IGST]
It is collected by the central government on an inter-state sale, [eg] Transactions happening between TamilNadu and Kerala

Union territory goods and services tax: [UGST]
It is collected by the Union territories [eg] Transactions happening within Pondichery

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

Question 2.
What are the microenvironment factors?
Answer:
Microenvironment factors refer to those factors which are in the immediate environment of a business affecting its performance.
It includes:

  • Suppliers
  • Customers
  • Competitors
  • Financiers
  • Marketing Channel members
  • Public

Question 3.
Write a note on the future environment of business.
Answer:

  • The future environment of business in this age of rapid technological advancement has been captured in VUCA
  • Volatility, Uncertainty, Complexity, and Ambiguity
  • It is now important for every business to meet the challenges posed by the environment in order to remain competitive.
  • The uncertain conditions and situations require a firm to be prepared to face the volatility by planning
  • In a VUCA environment, a firm has to be forward-looking anticipating the change, adaptability will remain essential for the success of business in an ambiguous, uncertain environment.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 19 Environmental Factors

VI. Long Answer Questions.

Question 1.
Discuss the significance of understanding the business environment and the internal factors affecting business.
Answer:
Significance:

  • Helps in formulating strategy and future planning
  • Enables to identify the opportunities available
  • Environmental scanning
  • Business aids
  • Public image

Internal factors affecting business:

  • Values system
  • Vision and objectives
  • Management structure and nature
  • Internal power relations [human resource]
  • Company image
  • Other factors- structure- network- physical -resources.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Pdf Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

12th Commerce Guide Grievance Redressal Mechanism Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the Correct Answers

Question 1.
The Chairman of the National Consumer Disputes Redressal Council is ……….
a) Serving or retired judge of the supreme court of India.
b) Prime Minister
c) President of India
d) None of the above
Answer:
a) Serving or Retired Judge of the Supreme Court of India

Question 2.
The chairman of the state consumer protection council is ……….
a) Judge of a high court
b) Chief minister
c) Finance minister
d) None of the above
Answer:
a) Judge of a high court

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 4.
The state commission can entertain complaints where the value of the goods or services and the compensation if any claimed exceed
a) X 2 Lakhs but does not exceed X 5 Lakhs
b) X 20 Lakhs but does not exceed X 1 crore
c) X 3 Lakhs but does not exceed X 5 Lakhs
d) X 4 Lakhs but does not exceed X 20 Lakhs
Answer:
b) X 20 Lakhs but does not exceed X 1 crore

Question 5.
The National Consumer Disputes Redressal Commission has jurisdiction to entertain complaints where the value of goods services complained against and the compensation if any claimed is
a) Exceeding X 1 crore
b) Exceeding X 10 lakhs
c) Exceeding X 5 lakhs
d) Exceeding X 12 lakhs
Answer:
a) Exceeding X 1 crore

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 6.
The district forum can entertain complaints where the value of goods or services and the compensation, if any, claimed is less than
a) Below X 10,00,000
b) Below X 20,00,000
c) Below X 40,00,000
d) Below X 50,00,000
Answer:
b) Below X 20,00,000

Question 7.
The International Organization of Consumers Unions (IOCU) was first established in
a) 1960
b) 1965
c) 1967
d) 1987
Answer:
a) 1960

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 8.
Consumer awareness covers the following:
a) Consumer awareness about Maximum Retail Price (MRP)
b) Consumer awareness about Fair Price Shop
c) Consumer awareness about price, quality, and expiry date of the product
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Question 9.
Complaints can also be filed by the
a) Central Government
b) State Government
c) A group of consumers
d) All of the above
Answer:
d) All of the above

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 10.
A consumer has to be protected against
a) Defects of product
b)Deficiencies of product
c) Unfair and restrictive trade practices
d)All of the above
Answer:
d) All of the above

II. Very Short Answer Questions

Question 1.
What do you mean by the Redressal mechanism?
Answer:
Exploitation is common where consumers are unaware of their rights and privileges. The government has also taken necessary steps to save the Consumers. It is in this context grievance redressal mechanism becomes important.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 2.
What do you know about the National Commission?
Answer:

  • The National Consumer Dispute Redressal commission [NCDRC] is a quasi-judicial commission in India which was set up in the year 1988.
  • Its head office is in New Delhi
  • It is headed by a serving or retired judge of the supreme court of India
  • It is also called as National commission.

Question 3.
State the meaning of the term State Commission.
Answer:
The State Commission is to be appointed by the State Government in consultation with the Centre. The State Consumer Protection Council is also called State Commission.

Question 4.
What is the term district forum?
Answer:

  • The district forum is appointed by State Government in each district
  • It is headed by a district judge or a person who is qualified to be a judge.
  • The District Consumer Disputes Redressal forum is also called as district forum

Question 5.
How to register the complaints?
Answer:
A complaint can be filed by a complainant against the seller, manufacturer, or dealer of goods which are defective or against the provider of services.

III. Short Answer Questions

Question 1.
Is consumer protection necessary? Why?
Answer:

  • Yes. consumer protection is necessary Because
  • The consumers are often exploited through duplication, Adulteration, Substandard, etc.
  • They are ignorant and illiterate and do not know their rights.
  • So that, the consumer must be protected.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 2.
Who are the members of the national commission?
Answer:

  • It consists of 5 members [1+4]
  • 1 President- Judge or retired judge of the supreme court.
  • 4 Members -who shall be the persons of Integrity- Ability-Standing [one shall be a woman] – They shall have knowledge in the fields of [PALACE] Public affairs-Administration-Law- Accountancy-Commerce-Economics.

Question 3.
What is the pecuniary jurisdiction of the state commission?
Answer:
The Jurisdiction of the State Commission is as follows:

  1. The State Commission can entertain complaints within the territory of the entire state and the compensation if any claimed exceed Rs. 20 lakhs and below Rupees One Crore.
  2. The State Commission also has the jurisdiction to entertain appeals against the orders of any District Forum within the State.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 4.
Who are the members of the state commission?
Answer:
i) A person who is or has been a Judge of a High Court appointed by the State Government as its president
ii) Two other members who shall be persons of ability, integrity, and standing and have adequate knowledge or experience of or have shown capacity in dealing with problems relating to economics, law, commerce, industry, public affairs or administration of them, one shall be a woman.

Question 5.
Write a note on the voluntary consumer organizations [VCO]
Answer:
Voluntary consumer organisations refer to the organisation formed voluntarily by the consumers to protect their rights and interests.

IV. Long Answer Questions

Question 1.
Explain the overall performance of the National Commission.
Answer:

No.

Headings

National Consumer Disputes Redressal Commission (NCDRC) National Commission

1. Level of functioning National Level (Apex Body)
2. Members 4+1 = 5 One – President Four – Members (One shall be a woman)
3. Who is the president? The judge or retired judge of the supreme court
4. President Appointed by Central Government
5. Members Eminence in the field of Public Affairs Public Administration
Law – Accountancy – Commerce – Economics having Ability and Integrity
6. Jurisdiction Compensation – claims.
Above 1 crore.
To entertain Appeal from State Commission
7. Powers
  • Can entertain appeals from the state commission.
  • Can pass orders (Revise) in any consumer disputes pending of District forum and state commission.
  • Can keep Books and Documents (Call for) from the District forum and state commission under its custody to pass appropriate orders.
8. Appellate forum.
  • The National Commission may reverse or confirm the orders by the District forum and state commission.
  • The aggrieved party can prefer an appeal against the National Commission (orders to the Supreme Court within 30 days)

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 2.
Explain the overall performance of the State Commission.
Answer:

No

Headings

State Consumer Disputes Redressal Commission (SCDRC) State Commission

1. Level of functioning State Level (Middle level)
2. Members 2+1 = 3 One – President Two – Members (One shall be a woman)
3. Who is the president? The judge or retired judge of High Court
4. President Appointed by State Government
5. Members Eminence in the field of Public Affairs – Public Administration – Law – Accountancy – Commerce – Economics having Ability and Integrity
6. Jurisdiction Compensation – claims More than –  20 lakhs Less than –  1 crore
To entertain Appeal from District forum.
7. Powers
  • Can entertain appeals from the District forum.
  • Can pass orders in any consumer disputes pending of District forum.
  • Can keep Books and Documents under their custody to pass appropriate orders.

Question 3.
Who can make a complaint?
Answer:
There are certain persons eligible to make a complaint.
They are as follows:

  1. A consumer as defined under Consumer Protection Act, 1986.
  2. A registered Voluntary Consumer Association.
  3. Central Government.
  4. State Govemment / Union Territory.
  5. Consumers having a common problem.

12th Commerce Guide Grievance Redressal Mechanism Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct Answers

Question 1.
The number of members in district forum, state commission, and national commission is
a) 3, 3, 5
b) 5, 3, 3
c) 3, 5, 3
d) 3, 3, 7
Answer:
a) 3, 3, 5

Question 2.
The chairman of the national commission is
a) Judge or retired judge of the supreme court
b) Judge or retired judge of the high court
c) the District judge
d) All the above
Answer:
a) Judge or retired judge of the supreme court

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 3.
The president of the District forum is
a) District judge
b) District judge or qualified to be a District judge
c) retired District Judge
d) All of these
Answer:
b) District judge or qualified to be a District judge

Question 4.
Pick the odd one out.
a) State consumer Disputes Redressal commission
b) National consumer Dispute Redressal commission
c) District forum
d) International Organization of Consumers Union
Answer:
d) International Organization of Consumers Union

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 5.
Choose the correct statement.
i) A customer is the most important on our premises
ii) He is not dependent on us we are dependent on him.
iii) He is not an outsider of our business. He is a part of it
a) (i) is correct
b) (ii) is correct
c) (iii) is correct
d) (i) (ii) and (iii) are correct
Answer:
d) (i) (ii) and (iii) are correct

Question 6.
NCDRC at the apex is situated at
a) New Delhi
b) Mumbai
c) Kolkata
d) Chennai
Answer:
a) New Delhi

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 7.
Consumer welfare fund is operated by
a) Department of consumer affairs
b) District forum
c) State Government
d) Central Government
Answer:
a) Department of consumer affairs

Question 8.
Who is the chairman of the state commission?
a) Chief minister
b) Governor
c) Judge or retired judge of High court
d) NOTA
Answer:
c) Judge or retired judge of High court

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 9.
The main objective of all business enterprises is
a) Providing service
b) providing a better standard of life
c) Providing, necessaries to the society
d) Earn profit
Answer:
d) Earn profit

Question 10.
Document of title to the goods excludes…………
a) Lorry Receipt
b) Railway Receipt
c) Airway Bill
d) Invoice
Answer:
d) Invoice

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

II. Match the following.

Question 1.

List-I

List- II

(i) SCDRC 1. national commission
(ii) NCDRC 2. state commission
(iii) Redressai mechanism 3. Voluntary Organization
(iv) IOCU 4. Quasi judiciary

a) i-2, ii-1, iii-4, iv-3
b) i-2, ii-4 iii-1, iv-3
c) i-4, ii-2, iii-3, iv-1
d) i-3, ii-4, iii-2, iv-1
Answer:
a) i-2, ii-1, iii-4, iv-3

Question 2.

List -I

List-II

i. District forum 1.Supreme court
ii. State commission 2. Exceeds ₹ 1 crore
iii. National commission 3.Exceeds ₹ 20 lakhs
iv. Appellate forum 4.Up to ₹ 20 lakhs

a) i-4, ii-3, iii-2, iv-1
b) i-3, ii-2 iii-1, iv-4
c) i-2, ii-1, iii-4, iv-3
d) i-1, ii-4, iii-3, iv-2
Answer:
a) i-4, ii-3, iii-2, iv-1

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

III. Assertion and Reason
Question 1.
Assertion (A): The state commissions jurisdiction may be original appellate or revision
Reason (R): It may reverse or confirm the orders passed by the district forum
a) (A) and (R) are correct (R) is the correct explanation of (A)
b) (A) and (R) are not correct (R) is the correct explanation of (A)
c) (A) and (R) are trued) (A) is false (R) is not correct
Answer:
a) (A) and (R) are correct (R) is the correct explanation of (A)

IV. Very Short Answer Questions

Question 1.
When the complaints can be made?
Answer:

  • Loss or damages is caused to the consumer due to the unfair trade practice of a trader.
  • If the articles purchased by a consumer are defective.
  • If the services availed by a consumer suffer from any deficiency.
  • When the price paid by a consumer is in excess of the price displayed on the goods.
  • Goods which will be hazardous and dangerous to life and safety when used will be affected.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 2.
Who can make complaints?
Answer:

  • An aggrieved consumer or by his authorized agent. VCO
  • State Government or Central Government
  • Group of consumers having the same interest.

V. Short Answer Questions

Question 1.
(How can) Steps involving in filing complaint?
Answer:

  • The consumer has to collect and keep ready all the evidence needed.
  • The mere allegation is not proof.
  • Some documentary evidence or witness is needed.
  • Details like the name and address of the consumer and the seller
  • Action expected from the company
  • A written complaint containing the details referred should be kept ready.

Question 2.
What are the particulars that should be furnished along with the complaint?
Answer:

  • Name and address of the complainant
  • Name and address of the opposite party
  • The facts relating to complaint and when (date) and where (place) it arose.
  • Amount paid for the goods or services
  • The relief which the complainant claims
  • All the relevant documents such as invoice, cash receipt, delivery note, guarantee card etc. should be exhibited in the forum.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 3.
What is the relief can a consumer claim?
Answer:

  • To rectify the goods
  • To refund the amount received
  • To stop unfair trade practice.

Question 4.
What did Mahatma Gandhi say about the customer?
Answer:

  • A customer is the most important visitor on our premises.
  • He is not dependent on us. We are dependent on him.
  • He is not an interruption of our work. He is the purpose of it.
  • He is not an outsider of our business. He is a part of it.
  • We are not doing him a favour by serving him. He is doing us a favour by giving us an opportunity to do so.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 5.
Does the district forum exceed the claim limit of 20 lakhs? Explain the condition.
Answer:

  • No. The district forum does not exceed the claim limit of 20 lakhs.
  • It can entertain the claim limit of below 20 lakhs.
  • If it exceeds the limit, it should be sent to the state commission.

VI. Long Answer Questions

Question 1.
Explain the term District Forum and explain the functions of District Forum.
Answer:

No Headings District Forum.
1. Level of functioning District Level (lower Level)
2. Members 2 + 1 = 3
One – President.
Two – Members
(One shall be a woman)
3. Who is the president? District Judge (or) Qualified to be District Judge
4. President Appointed by Stale Government
5. Members Eminence in the field of (PALACE)
Public Affairs – Public Administration – Law – Accountancy – Commerce – Economics having Ability and integrity
6. Jurisdiction Compensation – claims less than 20 lakhs
7. Powers According to Sections 193 & 228 of the IPC and the forum shall be deemed to be Civil Court.
8. Appellate forum The aggrieved party can prefer to appeal against the District forum (orders) to the state commission within 30 days.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 18 Grievance Redressal Mechanism

Question 2.
How to create consumer awareness?
Answer:

  • Create consumer awareness through periodicals Exhibitions, Meetings, Demonstrations through radio and TV.
  • To arrange conferences and seminars and workshops.
  • To provide special consumer education to women.
  • To educate consumers to help themselves.
  • Organizing protests against Adulteration.
  • Promoting network of consumer Association.
  • Extending support to the government.
  • Advice the educational institutions on the way to prepare courses of study about consumer education.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Question 1.
Integrate the following with respect to x.
\(\frac { 1 }{9-16x^2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Question 2.
\(\frac { 1} {9-8x-x^2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 2
By Completing the squares
9 – 8x – x²
= -(x² + 8x – 9)
= – [x² + 8x + (4)² – (4)² – 9]
= – [(x + 4)² – 25]
= [25 – (x + 4)²]
= (5)² – (x + 4)²

Question 3.
\(\frac { 1 }{2x^2-9}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 3

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Question 4.
\(\frac { 1 }{x^2-x-2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 4

Question 5.
\(\frac { 1 }{x^2+3x+2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 5

Question 6.
\(\frac { 1 }{2x^2+6x-8}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 6

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Question 7.
\(\frac { e^x }{e^2x-9}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 7

Question 8.
\(\frac { 1 }{\sqrt {9x^2-7}} \)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 8

Question 9.
\(\frac { 1 }{\sqrt {x^2+16x+13}} \)
Solution:
∫\(\frac { 1 }{\sqrt {x^2+16x+13}} \) dx
= ∫\(\frac { 1 }{\sqrt {(x+3)^2+(2)^2}} \) dx
= log |(x + 3) + \(\sqrt {(x+3)^2+(2)^2}\)| + c
= log |(x + 3) + \(\sqrt {x^2+16x+13}\)| + c
By Completing the squares
x² + 6x + 3 = x² + 6x + (3)² – (3)² + 13
= (x + 3)² – 9 + 13
= (x + 3)² + 4
= (x + 3)² + (2)²

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Question 10.
\(\frac { 1 }{ \sqrt x^2-3x+2 }\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 9

Question 11.
\(\frac { x^3 }{ \sqrt x^8-1 }\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 10

Question 12.
\(\sqrt { 1 + x + x^2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 11

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Question 13.
\(\sqrt { x^2 -2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 12

Question 14.
\(\sqrt { 4x^2 -5}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 13

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Question 15.
\(\sqrt { 2x^2 +4x+1}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 14

Question 16.
\(\frac { 1 }{ x + \sqrt x^2-1 }\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7 15

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.7

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Question 1.
Integrate the following with respect to x.
\(\frac { 2x+5 }{x^2+5x-7}\)
Solution:
∫\(\frac { 2x+5 }{x^2+5x-7}\) dx
∫\(\frac { 1 }{z}\) dz
= log |z| + c
= log |x² + 5x – 7| + c
Take z = x² + 5x – 7
\(\frac { dz }{dx}\) = 2x + 5
dz = (2x + 5)dx

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Question 2.
\(\frac { e^{3logx} }{x^4+1}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 1

Question 3.
\(\frac { e^{2x} }{e^{2x}-2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 2

Question 4.
\(\frac { (logx)^3 }{x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 3

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Question 5.
\(\frac { 6x+7 }{\sqrt{3x^2+7x-1}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 4

Question 6.
(4x + 2) \(\sqrt {x^2+x+1}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 5

Question 7.
x8 (1 + x9)5
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 6

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Question 8.
\(\frac { x^{e-1}+e^{x-1} }{x^e+e^x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 7

Question 9.
\(\frac { 1 }{x log x}\)
Solution:
∫\(\frac { 1 }{x log x}\) dx
∫\(\frac { 1 }{z}\) dz
= log |z| + c
= log |log x| + c
Take z = log x
\(\frac { 1 }{z}\) = \(\frac { 1 }{x}\)
dz = \(\frac { 1 }{x}\) dx

Question 10.
\(\frac { x }{2x^4-3x^2-2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 8

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Question 11.
ex (1 + x) log (xex)
Solution:
ex (1 + x) log(x ex) = (ex + x ex) log (x ex)
Let z = x ex, Then dz = d(x ex)
dz = (x ex + ex) dx (Using product rule)
So ∫ ex (1 + x) log (x ex) dx
= ∫ log (x ex) (ex + x ex) dx
= ∫ log z dz
= z (log z – 1) + c
= x ex [log (x ex) – 1] + c
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 9

Question 12.
\(\frac { 1 }{x(x^2+1)}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 10
Put x = 0
1 = A(1)
A = 1
Put x = 1
1 = A(2) + 1(B + C)
1 = (1)2 + B + C
B + C = -1 …….. (1)
Put x = -1
1 = A[(-1)² + 1] + (-1)[B(-1) + C]
1 = A(2) – (-B + C)
1 = 2A + B – C
1 = 2(1) + B – C
B – C = -1 ………. (2)
Adding (1) & (2)
2B = -2
B = -1
C = 0

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Question 13.
ex [ \(\frac { 1 }{x^2}\) – \(\frac { 2 }{x^3}\) ]
Solution:
∫ex [ \(\frac { 1 }{x^2}\) – \(\frac { 2 }{x^3}\) ] dx
= ∫ex [f(x) + f'(x)] dx
= ex f(x) + c
= ex [ \(\frac { 1 }{x^2}\) ] + c
Take
f(x) = \(\frac { 1 }{x^2}\)
f'(x) = \(\frac { -2 }{x^3}\)

Question 14.
ex [ \(\frac { x-1 }{(x+1)^3}\) ]
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 11

Question 15.
e3x [ \(\frac { 3x-1 }{9x^2}\) ]
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6 12

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.6

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5

Question 1.
Integrate the following with respect to x.
xe-x
Solution:
= ∫xe-x dx = ∫udv
∫udv = uv – u1v1 + u11 v2 ………
∫xe-x dx = (x) (-e-x) – (1) e-x + c
= -xe-x – e-x + c
= -e-x (x + 1) + c
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5 1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5

Question 2.
x³e3x
Solution:
= ∫x³e3x dx = ∫udv
∫udv = uv – u1v1 + u11 v2 – u111 v3 ………
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5 2

Question 3.
log x
Solution:
∫log x dx = ∫udv
∫udv = uv – ∫vdu
∫log x dx = (log x) (x) – ∫(x) (\(\frac { dx }{x}\)) + c
= x log x – ∫dx + c
= x log x – x + c
= x(log x – 1) + c
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5 3

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5

Question 4.
x log x
Solution:
∫x log x dx = ∫udv
∫udv = uv – ∫vdu
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5 4

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5

Question 5.
\(\sqrt { 1-sin 2x }\)
Solution:
xⁿ log x
∫xⁿ log x dx = ∫udv
∫udv = uv – ∫vdu
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5 5

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5

Question 6.
x5 e
Solution:
∫x5 e dx = ∫x x4 e dx
Let t = x²
\(\frac { dt }{dx}\) = 2x
dt = 2xdx
xdx = \(\frac { dt }{2}\)
∫x x4 e dx = ∫t² et (\(\frac { dt }{2}\))
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5 6

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.5

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Pdf Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Chemistry Solutions Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

12th Chemistry Guide Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids Text Book Back Questions and Answers

Part – I Text Book Evaluation

I. Choose the Correct Answer

Question 1.
The correct structure of the product tAt formed in the reaction (NEET)
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 1
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 2
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 3

Question 2.
The formation of cyanohydrin from acetone is an example of
a) nucleophilic substitution
b) electrophilic substitution
c) electrophilic addition
d) Nucleophilic addition
Answer:
d) Nucleophilic addition

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 3.
Reaction of acetone with one of the following reagents involves nucleophilic
addition followed by elimination of water. The reagent is
a) Grignard reagent
b) Sn / Hcl
c) hvdrazine in presence of slightly acidic solution
d) hvdrocvanic acid
Answer:
c) hydrazine in presence of slightly acidic solution

Question 4.
In the following reaction,
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 4
a) Tollens test
b) Victor meyer test
c) lodoform test
d) Fehiing solution test
Answer:
b) Victor meyer test
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 5
(X) reduces Tollens reagent and Fehling solution and it also answers iodoform test.

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 5.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 6
a) Formaldelyde
b) di acetone ammonia
c) hexamethvlene tetraamine
d) oxime
Answer:
c) hexamethylene tetraarnine
X – HCHO Y — (CH2)6 N4

Question 6.
Predict the product Z in the following series of reactions
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 7
a) (CH3)2C(OH)C6H5
b) CH3CH(OH)C6H5
c) CH3CH(OH)CH2-CH3
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 8
Answer:
a) (CH3)2C(OH)C6H5
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 9

Question 7.
Assertion: 2,2 – dimethyl propanoic acid does not give HVZ reaction.
Reason: 2 – 2, dimethyl propanoic acid does not have a – hydrogen atom
a) if both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
b) if both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
c) assertion is true but reason is false
d) both assertion and reason are false.
Answer:
a) if both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 10

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 8.
Which of the following represents the correct order of acidity in the given compounds
a) FCH2COOH > CH3COOH> BrCH2COOH> ClCH2COOH
b) FCH2COOH > ClCH2COOH> BrCH2COOH > CH3COOH
c) CH3COOH > C1CH2COOH > FCH2COOH> Br-CH2COOH
d) ClCH2COOH > CH3COOH > BrCH2COOH> ICH2COOH
Answer:
a) FCH2COOH > CH3COOH> BrCH2COOH> ClCH2COOH
Solution:
I effect increases the acidity. If electronegativity is high, – I effect is also high.

Question 9.
Benzoic acid Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 11
a) anilinium chloride
b) 0- nitro aniline
c) benzene diazonium chloride
d) m – nitro ben.zoic acid
Answer:
c) benzene diazonium chloride
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 12

Question 10.
Ethanoic acid Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 13 2 – bromoethanoic acid. This reaction is called
a) Finkeistein reaction
b) Haloform reaction
c) Hell – Volhard – Zelinsky reaction
d) none of these
Answer:
c) Hell – Volhard – Zelinsky reaction

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 11.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 14
a) acetyichioride
b) chioro acetic acid
c) α- chiorocyano ethanoic acid
d) none of these
Answer:
a) acetyichioride
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 15

Question 12.
Which one of the following reduces Tollens reagent
a) formic acid
b) acetic acid
c) benzophenone
d) none of these
Answer:
a) formic acid
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 16

Question 13.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 17
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 18
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 19
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 20

Question 14.
The IUPAC name of Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 21
a) buy- 3- enoicacid
b) but – 1- ene-4-oicacid
c) hut – 2- ene-1-oic acid
d) but -3-ene-1-oicacicf
Answer:
a) but – 3- enoicacid
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 22

Question 15.
Identify the product formed in the reaction
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 23
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 24Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 25
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 26
group is reduced to CH2 – (Wolff – kishner reduction)

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 16.
In which case chiral carbon is not generated by reaction with HCN
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 27
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 28
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 29

Question 17.
Assertion : p – N, N – dimethyl aminobenzaldehyde undergoes benzoin condensation
Reason : The aldehydic (-CHO) group is meta directing
a) if both assertion and reason are true and reason is the correct explanation of assertion.
b) if both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
c) assertion is true but reason is false
d) both assertion and reason are false.
Answer:
b) if both assertion and reason are true but reason is not the correct explanation of assertion.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 30

Question 18.
Which one of the following reaction is an example of disproportionation reaction
a) Aldol condensation
b) cannizaro reaction
c) Benzoin condensation
d) none of these
Answer:
b) cannizaro reaction
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 31

Question 19.
Which one of the following undergoes reaction with 50% sodium hydroxide solution to give the corresponding alcohol and acid
a) Phenylmethanal
b) ethanal
c) ethanol
d) methanol
Answer:
a) Phenylmethanal

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 20.
The reagent used to distinguish between acetaldehyde and benzaldehyde is
a) Tollens reagent
b) Fehling’s solution
c) 2,4 – dinitrophenyl hydrazine
d) semicarbazide
Answer:
b) Fehling’s solution

Question 21.
Phenyl methanal is reacted with concentrated NaOH to give two products X and Y. X reacts with metallic sodium to liberate hydrogen X and Y are
a) sodiumbenzoate and phenol
b) Sodium benzoate and phenyl methanol
c) phenyl methanol and sodium benzoate
d) none of these
Answer:
c) phenyl methanol and sodium benzoate
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 32

Question 22.
In which of the following reactions new carbon – carbon bond is not formed?
a) Aldol condensation
b) Friedel craft reaction
c) Kolbe’s reaction
d) Wolf kishner reduction
Answer:
d) Wolf kishner reduction

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 23.
Alkene “A” on reaction with O3 and Zn – H2O gives propanone and ethanal in equimolar ratio. Addition of HCl to alkene “A” gives “B” as the major product. The structure of product “B” is
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 33
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 34
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 35

Question 24.
Carboxylic acids have higher boiling points than aldehydes, ketones and even alcohols of comparable molecular mass. It is due to their (NEET)
a) more extensive association of carboxylic acid via van der Waals force of attraction
b) formation of carboxylate ion
c) formation of intramolecular H-bonding
d) formation of intermolecular H – bonding
Answer:
d) formation of intermolecular H – bonding

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 25.
Of the following, which is the product formed when cyclohexanone undergoes aldol condensation followed by heating?
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 36
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 37
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 38

II. Short Answer

Question 1.
How is propanoic acid is prepared starting from
a) an alcohol
b) an alkylhalide
c) an alkene
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 39
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 40

Question 2.
A Compound (A) with molecular formula C2H3N on acid hydrolysis gives(B) which reacts with thionyichioride to give compound(C). Benzene reacts with compound (C) in presence of anhydrous AlCl3 to give cornpound(D). Compound (C) on reduction with gives (E). Identify (A), (B), (C), (D) and (E) . Write the equations.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 41
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 42
Answer:

Compound Name
A Methylcyanide .
B Acetic acid
C Acetyl chloride
D Acetophenone
E Ethyl alcohol

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 3.
Identify X and Y
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 43
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 44

Question 4.
Identify A, B and C
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 45Answer:

Compound Name
A Benzoyl Chloride
B Benzophenone
C Ethylbenzoate

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 46

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 5.
A hydrocarbon A(molecular formula C8H10) on ozonolysis gives B(C4H6O2) only. Compound C(C3H5Br) on treatment with magnesium in dry ether gives (D) which on treatment with CO2 followed by acidification gives (C). Identify A, B and C.
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 47
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 48

Question 6.
Identify A, B, C and D
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 49
Answer:

Compound Name
A Acetylchloride
B Acetaldehyde
C 3- hydroxy butanal
D Crotonaldehyde

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 7.
An alkene (A) on ozonolysis gives propanone and aldehyde (B), When (B) is oxidised (C) isobtained. (C) is treated with Br2/ P gives (D) which on hydrolysis gives (E). When propanone is treated with HCN followed by hydrolysis gives (E). Identify A, B, C, D and E.
Answer:
i) Compound (A) is the combination of propanone and (B)
∴ Structure of (A) is
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 50

Question 8.
How will you convert benzaldehyde into the following compounds?
(i) benzophenone
(ii) benzoic acid
(iii) a – hydroxyphenylaceticacid
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 51

Question 9.
What is the action of HCN on
(i) propanone
(ii) 2, 4 – dichlorobenzaldehyde
(iii) ethanal
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 52

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 10.
A carbonyl compound A having molecular formula C5H10O forms crystalline predpitate
with sodium bisulphite and gives positive Iodoform test. A does not reduce Fehiing
Solution: Identify A.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 53

Question 11.
Write the structure of the major product of the aldol condensation of benzaldehyde with acetone
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 54

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 12.
How are the following conversions effected
(a) propanal into butanone
(b) Hex – 3 – yne into hexan – 3 – one
(c) phenylmethanal into benzoic acid
(d) phenylmethanal into benzoin
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 55
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 56

Question 13.
Complete the following reaction
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 57
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 58

Question 14.
Identify A, B and C Benzyl bromide A C NaCN
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 59
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 60

Compound Name Formula
A Benzyl cyanide C6H5CH2CN
B Benzyl  magnesium bromide C6H5CH2MgBr
C Phenyl  Acetic acid C6H5CH2COOH

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 15.
Oxidation of ketones involves carbon – carbon bond clevage. Name the product (s) is / are formed on oxidising 2, 5 dimethylhexan – 2 – one using strong oxidising agent.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 61

  • The reaction proceeds according to Popoff’s rule.
  • Popoff’s rule states that during the oxidation of an unsymmetrical ketone, the (C-CO) bonds cleaved in such a way that the keto group stays with the smaller alkyl group.

Question 16.
How will you prepare
i) Acetic anhydride from acetic acid
ii) Ethyl acetate from methyl acetate
iii) Acetamide from methylcyanide
iv) Lactic acid from ethanol
v) Acetophenone from acetylchloride
vi) Ethane from sodium acetate
vii) Benzoic acid from toluene 13
viii) Malachite green from benzaldehyde
ix) Cinnamic acid from benzaldehyde
x) Acetaldehyde from ethyne
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 62
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 63
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 64
The reaction proceeds according to Popoff’s rule.
Popoff’s rule states that during the oxidation of an unsymmetrical ketone, the (C-CO) bonds cleaved in such a way that the keto group stays with the smaller alkyl group.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 65

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

III. Evaluate Yourself

Question 1.
Write the IUPAC name for the following compound
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 66

Question 2.
Write all possible structural isomers and position isomers for the ketone represented by the molecular formula C5H10O
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 67

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 3.
What happens when the following alkenes are subjected to reductive ozonolysis
1) Propene
2) 1-butene
3) Isobutylene
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 68
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 69

Question 4.
1) What happens when n-propyl benzene is oxidised using H+ / KMnO4 ?
2) How will you prepare benzoic acid using Grignard reagent.
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 70

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 5.
Why acid anhydrides are preferred to acyl chlorides for carrying out acylation reactions?
Answer:
Acid anhydride are preferred to acyl chloride for carrying out acylation reactions. Because

  1. Easily available
  2. Cheap
  3. Easy to prepare
  4. Easily undergo acylation without irritating odours

12th Chemistry Guide Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids Additional Questions and Answers

Part – II – Additional Questions
I. Choose the correct answer

Question 1.
The aldehyde derived from vitamin B, which functions as a co-enzyme is
a) retinal
b) pyridoxal
c) cynacobalamin
d) calciferol
Answer:
b) pyridoxal

Question 2.
The IUPAC name of acrolein is
a) ethanal
b) but – 2 – enal
c) prop – 2 – enal
d) but – 1 – enal
Answer:
c) prop – 2 – enal

Question 3.
The IUPAC name of crotonaldehyde is
a) ethanal
b) but – 2 – enal
c) prop – 2 – enal
d) but – 1 enal
Answer:
b) but -2- enal

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 4.
The IUPAC name of
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 71
a) 3-oxopentan – 5- al
b) 3 – oxopentanal
c) 1 – hydroxy – 3 – pentanone
d) 1 – ethylpropanone
Answer:
b) 3 – oxopentanal

Question 5.
The carbon atom of carbonyl group is ……………… hybridised
a) sp
b) sp2
c) sp3
d) dsp2
Answer:
b) sp2

Question 6.
2 – methyl but -2 – ene on ozonolysis gives
a) ethanal
b) propanone
c) both (a) & (b)
d) none of the above
Answer:
c) both (a) & (b)

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 7.
Which among the following on ozonlysis give only ethanal as the product?
a) 1 – butene
b) 2- butene
c) propene
d) ethene
Answer:
b) 2- butene

Question 8.
Which among the following on ozonlysis give only methanal as the product?
a) 1 – butene
b) 2- butene
c) propene
d) ethene
Answer:
d) ethene

Question 9.
Which among the following on ozonlysis give ethanal and methanal as products?
a) 1 – butene
b) 2- butene
c) propene
d) ethene
Answer:
c) propene

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 10.
Which among the following on ozonolysis give propanal and methanal as products
a) 1 – butene
b) 2- butene
c) propene
d) ethene
Answer:
a) 1 – butene

Question 11.
The role of barium sulphate in Rosenmund reduction is
a) catalyst
b) reducing agent
c) catalytic poison
d) promoter
Answer:
c) catalytic poison

Question 12.
Which among the following can not be prepared by Rosenmund reduction
a) HCHO
b) CH3CHO
c) C2H5CHO
d) C6H5CHO
Answer:
a) HCHO

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 13.
The catalyst used in Stephen’s reaction is
a) Sn/HCl
b) ConcHCl/ anhy.ZnC2
c) SnCl2 HCl
d) Zn/ Hg / HCl
Answer:
c) SnCl2 HCl

Question 14.
Acetyl chloride is converted into acetone by treatment with
a) Pd/BaSO 4
b) (CH 3) 2Cd
c) SnCl 2/HCl
d) Sn/HCl
Answer:
b) (CH 3) 2Cd

Question 15.
Arrange the following compounds in decreasing order of reactivity for hydrolysis reaction.
(1) C6H5COCl
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 72
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 73
a) 2 > 4 > 1 > 3
b 2 > 4 > 1 > 1
c) 1 > 2 > 3 > 4
d) 4 > 3 > 2 > 1
Answer:
a) 2 > 4 > 1 > 3

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 16.
The correct order of solubility in water is
a) HCHO < CH3CHO < CH3CH2CHO
b) HCHO > CH3CHO > CH3CH2CHO
c) HCHO < CH3CHO > CH3CH2CHO
d) HCHO > CH3CHO < CH3CH2CHO
Answer:
b) HCHO > CH3CHO > CH3CH2CHO
Hint: Solubility decreases with increase in the length of alkyl chain.

Question 17.
In nucleophilic addition reactions, the hybridisation of carbonyl carbon changes from
a) sp to sp2
b) sp to sp3
c) sp2 to sp3
d) sp3 to sp2
Answer:
c) sp2 to sp3

Question 18.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 74
A and B are respectively
a) 2-hydroxy propanenitrile, 2-hydroxv propanoic acid
b) 2- hydroxy propane nitrile, 2- hydroxy – 1- amino propane
c) 2 – hydroxy propane nitrile, lactic acid
d) acetaldehyde cyano hydrin, lactic acid
Answer:
b) 2- hydroxy propane nitrile, 2- hydroxy -1- amino propane

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 19.
Carbonyl compounds can be easily separated and purified by reaction with
a) HCN
b) NH2 – NH2
c) NaHSO3
d) NH2OH
Answer:
c) NaHSO3

Question 20.
When acetaldehyde is treated with 2 equivalent of methanol in presence of HC1, the product obtained is
a) 1-methoxy ethane
b) 2-methoxy ethane
c) 1,1 – dimethoxy ethane
d) 1, 2 – dimethoxy ethane
Answer:
c) 1,1 – dimethoxy ethane

Question 21.
When hydroxyl amine is added to a carbonyl compound, the product obtained is
a) hydrazone
b) semi carbazone
c) carboxylic acid
d) oxime
Answer:
d) oxime

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 22.
Aliphatic aldehyde which does not form an aldimine with an ethereal solution of ammonia is
a) methanal
b) ethanal
c) propanal
d) butanal
Answer:
a) methanal

Question 23.
Formaldehyde reacts with ammonia to form
a) aldimine
b) diacetone amine
c) hexamethylene tetramine
d) formaldehyde ammonia
Answer:
c) hexamethylene tetramine

Question 24.
Hexamethylene tetramine is also known as
a) Aldimine
b) Urotropine
c) Cyclonite
d) RDX
Answer:
b) Urotropine

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 25.
Benzaldehyde reacts with ammonia to form
a) benzamide
b) hydrobenzamide
c) urotropine
d) aldimine
Answer:
b) hydrobenzamide

Question 26.
Acetone on oxidation with cone. HNO3 gives
a) formic acid
b) acetic acid
c) both (a) & (b)
d) none of the above
Answer:
c) both (a) & (b)

Question 27.
The general order of reactivity of carbonyl compounds towards nucleophilic addition reaction is
a) HCHO > RCHO > C6H5CHO > R2CO > (C6H5)2
b) HCHO > CH3CHO > C6H5CHO > CH3COCH3 > C6H5COCH3
c) C6H5COC6H5 > CH3COCH3 > C6H5CHO > CH3CHO > HCHO
d) HCHO > CH3COCH3 > C6H5 COC6H5 > CH3CHO > C6H5CHO
Answer:
b) HCHO > CH3CHO > C6H5CHO > CH3COCH3 > C6H5COCH3

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 28.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 75
a) Pt
b) Pd
c) Ni
d) LiAlH4
Answer:
d) LiAlH4

Question 29.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 76 The reducing agent used in this reaction is
a) H2/Ni
b) Zn-Hg/HCl
c) NH2 – NH2/C2H5ONa
d) both (b) & (c)
Answer:
d) both (b) & (c)

Question 30.
The reducing agent used in clemmenson reduction is
a) H2/Ni
b) Zn-Hg/HC/
c) NH2 – NH2/ C2H5ONa
d) both (b) & (c)
Answer:
b) Zn-Hg/ HCl

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 31.
The reducing agent used in Wolff kishner reduction is
a) H2/Ni
b) Zn-Hg/HC/
c) NH2 – NH2/ C2H5ONa
d) both (b) & (c)
Answer:
c) NH2 – NH2/ C2H5ONa

Question 32.
Acetone on reduction with magnesium amalgam and w ater gives
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 77
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 78

Question 33.
Which among the following will undergo haloform reaction?
a) CH3CHO
b) CH3COCH3
c) CH3COC6H5
d) all the above
Answer:
d) all the above

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 34.
Aldehydes and ketones which contain ……………….. group undergo haloform reaction
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 79
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 80

Question 35.
Which of the following will not undergo aldol condensation?
a) HCHO
b) C6H5CHO
c) (CH3)3CCHO
d) all the above
Answer:
d) all the above
Hint: Aldehydes with no ci-hydrogen atom will not undergo aldol condensation

Question 36.
Which among the following will undergo aldol condensation
a) HCHO
b) C6H5CHO
c) (CH3)2CHCHO
d) (CH3)3CCHO
Answer:
c) (CH3)2CHCHO
Hint: Aldehydes that contain cr-hydrogen atom will undergo aldol condensation

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 37.
Acetaldehyde when warmed with dil NaOH followed by dehydration gives
a) 3 – hydroxv butanal
b) but – 2 – enal
c) 2 – hydroxy butanal
d) but – 3 – enal
Answer:
b) but – 2 – enal

Question 38.
When two molecules of an aldehyde or ketone having a – hydrogen atom react with dilute NaOH or KOH, the product formed is
i) α – hydroxy al4ehyde
ii) α -hydroxy ketone
iii) β – hydroxy aidehyde
iv) β – hydroxy ketone
a) (i) & (ii)
b) (i) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (ii) & (iv)
Answer:
c) (iii) & (iv)

Question 39.
Aldehydes with no α-hydrogen atom when reacted with concentrated aqueous alkali undergo
a) aldol condensation
b) Claisen – schmidt condensation
c) Cannizaro reaction
d) Benzoin condensation
Answer:
c) Cannizaro reaction

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 40.
The product obtained when formaldehyde reacts with acetaldehyde in presence of dilute NaOH is
a) 3-hvdroxy propanol
b) 3-hydroxy propanal
c) 2-hvdroxy propanol
d) 2-hydroxy propanal
Answer:
b) 3-hydroxy propanal

Question 41.
Which one of the following pairs is not correctly matched?

Reducing agent Name of the reaction
a) Zn / Hg / Con HCl Clemension reduction
b) LiAlH4 WoIf-Kishner’s reductior
c) Pd/ BaSO4 Rosenmund’s reduction
d) SnCl2/ Con HCl Stephen’s reduction

Answer:
b) LiAlH4– Wolf-Kishner’s reduction

Question 42.
Which among the following will undergo Cannizaro reaction?
a) HCHO
b) C6H5CHO
c) (CH3)3CCHO
d) all the above
Answer:
d) all the above
Hint: Aldehydes with no -hydrogen atom when reacted with concentrated aqueous alkali undergo cannizaro reaction.

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 43.
Cannizaro reaction is an example of
a) oxidation
b) reduction
c) disporportionation
d) hydrolysis
Answer:
c) disporportionation

Question 44.
In crossed cannizaro reaction between benzaldehyde and formaldehyde, the aldehyde which gets oxidised is
a) benzaldehyde
b) formaldehyde
c) both (a) & (b)
d) none of the above
Answer:
b) formaldehyde

Question 45.
Benzaldehyde can be converted into cinnamic acid by
a) Perkin’s reaction
b) Knoevenagal reaction
c) Claisen reaction
d) both (a) & (b)
Answer:
d) both (a) & (b)

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 46.
Aldehyde reduce Tollens reagent to
a) Ag+
b) [Ag(NH3)2]+
c) Ag
d) AgNO3
Answer:
c) Ag

Question 47.
Tollens reagent is
a) acidified AgNO3
b) ammoniacal AgNO3
c) aqueous AgNO3
d) Solid AgNO3
Answer:
b) ammoniacal AgNO3

Question 48.
When an aldehyde is treated with Fehlings solution the colour change is
a) red to blue
b) blue to red
c) colourless to pink
d) pink to colourless
Answer:
b) blue to red

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 49.
Cyclotrimethylenetrinitramine is known as
a) urotropine
b) bakelite
c) RDX
d) formalin
Answer:
c) RDX

Question 50.
The compound used in leather tanning is
a) CH3 CHO
b) HCHO
c) CH3 COCH3
d) C6 H5 CHO
Answer:
b) HCHO

Question 51.
The IUPAC name of malonic acid is
a) Ethane dioic acid
b) Propane dioic acid
c) Butane dioc acid
d) Pentane dioic acid
Answer:
b) Propane dioic acid

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 52.
In carboxylic acids, the carbon atom and two oxygen atoms of carboxyl group are in …………….. hybridisation respectively
a) sp3, sp2 , sp
b) sp3, sp, sp2
c) sp2, sp2, sp2
d) sp2, sp3, sp
Answer:
c) sp2, sp2, sp2

Question 53.
One sp2 hybridised orbital of carboxyl carbon overlaps with ……………. hybridised orbital of alkyl cabron in carboxylic acid.
a) sp
b) sp2
c) sp3
d) dsp2
Answer:
c) sp3

Question 54.
Ethyl Cyanide on acid hydrolysis gives
a) acetic acid
b) propionic acid
c) formic acid
d) butvric acid
Answer:
b) propionic acid

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 55.
The acid that cannot be prepared by using Grignard reagent is
a) HCOOH
b) CH3COOH
c) C6H5COOH
d) CH3CH2COOH
Answer:
a) HCOOH

Question 56.
Methyl magnesium bromide is converted into acetic acid by reacting with
a) CH3CHO
b) HCHO
c) CO2
d) CH3COCH3
Answer:
c) CO2

Question 57.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 81 methyl propanoic acid compound A is
a) methyl magnesium bromide
b) isopropyl magnesium bromide
c) n-propyl magnesium bromide
d) butyl magnesium bromide
Answer:
b) iso propyl magnesium bromide

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 58.
Which among the following is not oxidised to benzoic acid by alkaline KMnO4
a) Toluene
b) ethyl benzene
c) cumene
d) t-butyl benzene
Answer:
d) t-butyl benzene
Hint: compounds with benzylic hydrogen undergo oxidation forming benzoic acid. In t-butyl benzene there is no benzylic hydrogen, hence it does not undergo oxidation.

Question 59.
When acetic acid reacts with sodium carbonate. The brisk effervescence is due to the liberation of
a) H2
b) CO
c) CO2
d) Na2O
Answer:
c) CO2

Question 60.
Carboxylic acids turn the colour of litmus paper from
a) Yellow to orange
b) red to blue
c) blue to red
d) red to colourless
Answer:
c) blue to red

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 61.
Acetic acid is converted into ethane by
a) LiAlH4
b) HI/Red P
c) NaBH4
d) H2/Ni
Answer:
b) HI / Red P

Question 62.
When sodium salicylate is treated with sodalime, the product obtained is
a) salicylic acid
b) benzoic acid
c) phenol
d) benzene
Answer:
c) phenol

Question 63.
Aqueous solution of sodium acetate is electrolysed to give
a) methane
b) ethane
c) ethene
d) ethyne
Answer:
b) ethane

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 64.
The acid which reduces Tollen’s reagent is
a) HCOOH
b) CH3 COOH
c) C6 H5 COOH
d) C2H5COOH
Answer:
a) HCOOH

Question 65.
The correct order of acids with decreasing acid strength is
a) HCOOH < CH3 COOH < CH3 CH2COOH
b) HCOOH > CH3 COOH > CH3 CH2COOH
e) HCOOH < CH3 COOH > CH3 CH2COOH
d) HCOOH > CH3 COOH < CH3 CH2COOH
Answer:
b) HCOOH > CH3 COOH > CH3 CH2COOH

Question 66.
The correct order of incresing acid strength is
a) CH3COOH < ClCH2COOH < Cl2CHCOOH < CCl3COOH
b) CH3COOH < CCl3COOH < Cl2CHCOOH < ClCH2COOH
c) CCl3COOH < Cl2CHCOOH < ClCH2COOH < CH3COOH
d) ClCH2COOH > CCl3COOH < Cl2CHCOOH < CH3COOH
Answer:
a) CH3COOH < ClCH2COOH < Cl2CHCOOH < CCl3COOH

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 66.
Which one of the following is incorrectly matched?
a) Tollen’s Reagent – AgNO3 + NH4OH
b) Fehlings solution – CuSO4 + Rochelle salt
c) Benedict’s solution – CuSO4 + Sodium Citrate + NaOH
d) Baeyer’s Reagent – Con. HCl + anhydrous ZnCl2
Answer:
d) Baeyer’s Reagent – Con. HCl + anhydrous ZnCl2

Question 68.
The correct order of acidic nature is
a) C2H5OH > H2O > C6H5OH > HCOOH
b) C6H5OH > H2O > C2H5OH > HCOOH
c) HCOOH > C6H5OH > H2O > C2H5OH
d) HCOOH > C2H5OH > C6H5OH > H2O
Answer:
c) HCOOH > C6H5OH > H2O > C2H5OH

Question 69.
The correct order of reactivity of acid derivates is
a) acid chloride < acid anhydride < ester < amide b) acid chloride > acid anhydride > ester > amide
c) acid anhydride > add chloride > amide > ester
d) acid anhydride > amide > ester > acid chloride
Answer:
b) acid chloride > acid anhydride > ester > amide

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 70.
The IUPAC name of CH3COOC6H5 is
a) phenyl acetate
b) methyl benzoate
c) phenyl ethanoate
d) phenyl methanoate
Answer:
c) phenyl ethanoate

Question 71.
Ethanoyl chloride reacts with ethanol to form
a) methyl ethanoate
b) ethyl ethanoate
c) methyl acetate
d) ethyl propionate
Answer:
b) ethyl ethanoate

Question 72.
Which among the following does not react with acetyl chloride?
a) methyl amine
b) dimethyl amine
c) trimethyl amine
d) isobutyl amine
Answer:
c) trimethyl amine
Hint: Tertiary amine does not react with acid chloride

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 73.
Name the product obtained when acetyl chloride is reacted with sodium acetate?
a) Methyl ethanoate
b) ethanoic anhydride
c) ethanamide
d) ethyl methanoate
Answer:
b) ethanoic anhydride

Question 74.
When ethanoic anhydride reacts with ethanol, the product obtained is
a) ethyl ethanoate
b) ethanoic acid
c) both (a) & (b)
d) none of the above
Answer:
c) both (a) & (b)

Question 75.
Ethylethanoate on reaction with ammonia gives
a) ethanamide & ethanol
b) methanamide & ethanol
c) ethanamide & methanol
d) methanamide & methanol
Answer:
a) ethanamide & ethanol

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 76.
Amides are
a) acidic
b) basic
c) amphoteric
d) neutral
Answer:
c) amphoteric

Question 77.
Acetamide on heating with P2O5 gives
a) methyl amine
b) methyl cyanide
c) acetic acid
d) methyl amide
Answer:
b) methyl cyanide

Question 78.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 82
A and B are respectively
a) ethyl amine, ethanamide
b) methylamine, ethanamide
c) ethylamine, methylamine
d) methylamine, ethylamine
Answer:
c) ethylamine, methylamine

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 79.
Which is used in medicine for treatment of gout?
a) formic acid
b) acetic acid
c) benzoic acid
d) acetyl chloride
Answer:
a) formic acid

Question 80.
Which is used in medicine as an urinary antiseptic?
a) formic acid
b) acetic acid
c) benzoic acid
d) acetyl chloride
Answer:
c) benzoic acid

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

II. Assertion and Reason

Question 1.
Assertion (A): The boiling point of aldehydes and ketones are much lower than those of corresponding alcohols and carboxylic acids.
Reason (R): The dipole – dipole interactions of carbonyl group is stronger than intermolecular hydrogen bonding.
a) Both A and R are correct, R explains A.
b) Both A and R are correct, R does not explain A
c) A is correct but R is wrong
d) A is wrong but R is correct
Answer:
c) A is correct but R is wrong
Correct Reason (R): The dipole – dipole interactions of carbonyl group is weaker than intermolecular hydrogen bonding.

Question 2.
Assertion (A): Aldol condensation between two different aldehydes or ketones is not very useful.
Reason (R): In crossed aldol condensation the product is usually a mixture of all possible condensation products and cannot be separated easily.
a) Both A and R are correct, R explains A.
b) Both A and R are correct, R does not explain A
c) A is correct but R is wrong
d) A is wrong but R is correct
Answer:
a) Both A and R are correct, R explains A

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 3.
Assertion (A) : Carboxylic acid do not give the characteristic reaction of carbonyl group.
Reason (R) : Carboxylic acid molecules are associated through intermolecular hydrogen bonding.
a) Both A and R are correct, R explains A.
b) Both A and R are correct, R does not explain A
c) A is correct but R is wrong
d) A is wrong but R is correct
Answer:
b) Both A and R are correct, R does not explain A
Correct Reason (R): Carbonyl group of carboxylic acid is involved in resonance.

III. Pick out the correct statements

Question 1.
(i) All the three sigma bonds around the carbonyl carbon lie on the same plane.
(ii) In carbonyl group, oxygen atom attracts the shared pair of electron between the carbon and oxygen towards itself and hence the bond is polar
(iii) Terminal olefins on ozonolysis give acetaldehyde as one of the product
(iv) Ethyne on hydration gives ethanal which isomerises to give an enol.
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
a) (i) & (ii)
Correct statements :
(iii) Terminal olefins on ozonolysis give formaldehyde as one of the product.
(iv) Ethyne on hydration gives an enol which isomerises to give ethanal

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 2.
(i) In Gattermann – Koch reaction an intermediate is formed which reacts like acetyl chloride.
(ii) Gattermann – Koch reaction is a variant of Friedel crafts acylation reaction.
(iii) Side chain chlorination of toluene gives benzyl chloride which on hydrolysis gives benzaldehyde
(iv) Friedel crafts acylation is a best method for preparing alkyl aryl ketones or diaryl ketones.
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (ii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
c) (ii) & (iv)
Correct statements :
(i) In Gattermann – Koch reaction an intermediate is formed which reacts like formyl chloride.
(iii) Side chain chlorination of toluene gives benzal chloride which on hydrolysis gives benzaldehyde.

Question 3.
(i) Ketones restore the red colour of Schiff’s reagent.
(ii) In Fehling’s solution test aldehydes convert CU2O into Cu2+ ions.
(iii) Aldehydes reduce Tollens reagent to metallic silver.
(iv) Benedict’s solution is a mixture of CUSO4 + sodium citrate + NaOH
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
c) (iii) & (iv)
Correct statements :
(i) Aldehydes restore the red colour of Schiff’s reagent.
(ii) In Fehling’s solution test aldehydes convert Cu2+ ions into CU2O

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 4.
(i) Esterification reaction is reversible
(ii) Sodium borohyride reduce carboxylic acids to primary alcohols
(iii) Soda lime is a mixture of Na2O and Ca(OH)2 in the ratio 3:1 ,
(iv) When treated with HI and red phosphorous, carboxylic acid undergoes complete reduction to give
alkanes.
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
d) (i) & (iv)
Correct statements :
(ii) Sodium borohydride does not reduce carboxylic acids to primary alcohols,
(iii) Soda lime is a mixture of NaOH and CaO in the ratio 3:1.

IV. Pick out the incorrect statements

Question 1.
(i) By Rosenmund reduction formaldehyde and ketones cannot be prepared.
(ii) If BaS04 is not used in Rosenmund reduction the product will be an alcohol.
(iii) In Stephen’s reaction alkyl cyanides are reduced to amines which on hydrolysis give corresponding aldehydes.
(iv) In Etard’s reaction chromyl chloride is used as a reducing agent.
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
c) (iii) & (iv)
Correct statements:
(iii) In Stephen’s reaction alkyl cyanides are reduced to imines which on hydrolysis give corresponding aldehydes.
(iv) In Etard’s reaction chromyl chloride is used as an oxidising agent.

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 2.
(i) Aldehydes and ketones have low boiling point as compared to hydrocarbons and ethers of comparable molecular mass.
(ii) There is strong molecular association in aldehydes and ketones arising out of dipole – dipole interactions.
(iii) Formaldehyde is a gas and acetaldehyde is a volatile liquid at room temperature.
(iv) Lower members of aldehydes and ketones are miscible with water because they form hydrogen bond with water
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
a) (i) & (ii)
Correct statements:
(i) Aldehydes and ketones have high boiling point as compared to hydrocarbons and ethers of comparable molecular mass.
(iv) There is weak molecular association in aldehydes and ketones arising out of dipole – dipole interactions.

Question 3.
(i) Nitriles on hydrolysis with an acid or alkali give carboxylic acids.
(ii) The carboxylic carbon is more nucleophilic than carbonyl carbon because of the possible resonance structure.
(iii) In – COOH group, the centre carbon atom and both the oxygen atoms are in sp3 hybridisation.
(iv) Aromatic carboxylic acids can be prepared by vigourous oxidation of alkyl benzene with chromic acid
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
b) (ii) & (iii)
Correct statements :
(ii) The carboxylic carbon is less nucleophilic than carbonyl carbon because of the possible resonance structure.
(iii) In – COOH group, the centre carbon atom and both the oxygen atoms are in sp2 hybridisation.

Question 4.
(i) Benzoic acid undergoes Friedel crafts reaction at meta position.
(ii) Carboxyl group is deactivating and aromatic carboxylic acids undergo electrophilic substitution at meta position,
(iii) Formic acid contains both aldehyde as well as an acid group.
(iv) A stronger acid will have lower Ka value but higher pKa value.
a) (i) & (ii)
b) (ii) & (iii)
c) (iii) & (iv)
d) (i) & (iv)
Answer:
d) (i) & (iv)
Correct statements :
(i) Benzoic acid does not undergo Friedel Crafts reaction.
(iv) A stronger acid will have higher Ka value but lower pKa value.

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

V. Match the Following

Question 1.

Dry distillation of Product
i. Calcium formate a. Ethanal
ii. Calcium ethanoate b. Benzophenone
iii. Calcium benzoate c. Acetophenone
iv. Calcium ethanoate and calcium methanoate d. Methanal
v. Calcium ethanoate and calcium benzoate e. Propanone

Answers:
i. – d. Methanal
ii. – e. Propanone
iii. – b. Benzophenone
iv. – a. Ethanal
v. – c. Acetophenone

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 2.

Reaction of Carbonyl compound with Product
i. Hydroxylamine a. Semi carbazone
ii. Hydrazine b. PhemThyrazone
iii. Calca Phenylhydrazineium benzoate c. Hydrazone
iv. Semi Carbazide d. Oxime

Answers:
i. – d. Oxime
ii. – c. Hydrazone
iii. – b. Phenyl hydrazone
iv. – a. Semi Carbazone

Question 3.

Compound Uses
i. Formalin a. Hypnotic
ii. Urotropine b. Perspex
iii. Paraldehyde c. Hypnone
iv. Acetone d. Benzhydrol
v. Acetophenone e. Biological specimens
vi. Benzophenone f. Urinary infection

Answers
i. – e. Biological specimen
ii. – f. Urinary infection
iii. – a. Hypnotic
iv. – b. Perspex
v. – c. Hypnone
vi. – d. Benzhydrol

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 4.

Compound Uses
i. Formic acid a. Preparation of aspirin
ii. Benzoic acid b. Artificial fruit essences
iii. Acetamide c. Food Preservative
iv. Acetic anhydride d. Preparation of Primary amines
v. Ethyl acetate e. Coagulating agent for rubber latex

Answers
i. – e. Coagulating agent for rubber latex
ii. – c. Food preservative
iii. – d. Preparation of primary amines
iv. – a. Preparation of aspirin
v. – b. Artificial fruit essences

VI. Two Marks Questions

Question 1.
Write a note on Rosenmund reduction
Answer:

  • Reactant – Acid chloride
  • Catalyst – Palladium
  • BaSO4 stops further reduction of aldehyde into alcohol.
  • Formaldehyde and Ketones cannot he prepared by this method.
  • Product – Aldehyde
  • Catalytic Poison – BaSO4

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 83

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 2.
Write about Stephen’s reaction
Answer:
Alkyl cyanides are reduced using SnCl2 / HCl into imines which on hydrolysis gives corresponding aldehydes.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 84

Question 3.
Write a note on Etard reaction
Answer:

  • When toluene is oxidised by chromyl chloride benzaldehyde is obtained
  • Acetic anhydride and Cr03can, also be used.
  • This reaction is called Etard reaction

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 85

Question 4.
Convert hex -4- ennitrile into hex -4 – enal
Answer:
Di-isobutyl aluminium hydride (DIBAL – H) selectively reduces alkyl cyanides to form imines which on hydrolysis gives aldehydes.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 86

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 5.
Write about Gattermann – Koch reaction
Answer:

  • Gattermann – Koch reaction is a variant of Friedel – Crafts acvlation reaction.
  • In this method, reaction of CO and HCl generate an intermediate which reacts like formyl chloride.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 87

Question 6.
Write about the nucleophilic addition of acetaldehyde with HCN
Answer:
Attack of nucleophile CN- on carbonyl carbon followed by protonation gives cyanohydrins.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 88

Question 7.
Illustrate Popoff’s rule
Answer:

  • Oxidation of unsymmetrical ketones is governed by Popoffs rule.
  • It states that during the oxidation of an unsymmetrical ketone, a (C – CO) bond is cleaved in such a
    way that the keto group stays with the smaller alkvl group.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 89

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 8.
Write briefly about halofom reaction
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 90

Question 9.
What is Cannizaro reaction?
Answer:
In the presence of concentrated aqueous or alcoholic alkali, aldehydes with no a- hydrogen atom undergo self oxidation and reduction, (dispropotination) to give a mixture of a salt of carboxylic acid and and alcohol.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 91

Question 10.
What is Crossed Cannizaro reaction?
Answer:

  • When Cannizaro reaction takes place between two different aldehydes with no a- hydrogen atom it is called crossed cannizaro reaction.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 92

  • In crossed Cannizaro reaction more reactive aldehyde is oxidised and less reactive aldehyde is reduced.

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 11.
What is Benzoin Condensation?
Answer:
When two molecules of benzaldehyde condenses in presence of alcoholic KCN to give a hydroxy ketone benzoin, the reaction is called Benzoin condensation
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 93

Question 12.
Write about Perkin’s reaction?
Answer:

  • When an aromatic aldehyde is heated with an aliphatic acid anhydride in presence of the sodium salt of the corresponding acid, condensation takes place to form an α β – unsaturated acid.
  • This reaction is known as Perkin’s reaction.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 94

Question 13.
What is Knoevenagal reaction?
Answer:
Benzaldehyde condenses with malonic acid in presence of pyridine to form cinnamic acid. This is
known as Knoevenagal reaction.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 95

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 14.
Mention the uses of formaldehyde
Answer:

  • 40% aqueous solution of formaldehyde is known as formalin and used as a preservative for biological specimens
  • Formalin has hardening effect, hence used for tanning.
  • Formaldehyde reacts with phenol forming thermosetting plastic known as bakelite.

Question 15.
Write the uses of acetone
Answer:

  • As a solvent
  • Manufacture of smokeless powder (cordite).
  • Nail polish remover
  • In the preparation of suiphonal, a hypontic
  • Manufacture of thermosetting plastic perspex.

Question 16.
Write the uses of benzaldehyde
Answer:

  • As a flavouring agent
  • In perfumes
  • In dye intermediates
  • Starting material for cinnamaldehyde, cinnamic acid benzoyl chloride etc.,

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 17.
Mention some uses of aromatic ketones
Answer:

  • Acetophenone is used in perfumery
  • Acetophenone is used as a hypnotic under the name hypnone.
  • Benzophenone is used in perfumery
  • Benzophenone is used in the preparation of benzhydrol drop .

Question 18.
How are the following conversion effected?
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 96

Question 19.
What is esterification?
Answer:

  • When Carboxylic acids are heated with alcohols in the presence of Conc. H2SO4or dry HCl gas, esters are formed
  • This is known as esterfication. .
  • This reaction is reversible

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 97

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 20.
What is decarboxylation?
Answer:

  • When sodium salt of a carboxylic acid is heated with soda lime (NaOH & CaO in the ratio 3 : 1) the carboxylic acid group is removed as CO2.
  • This is known as decarhoxylation.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 98

Question 21.
Write about Kolbe’s electrolytic decarboxylation
Answer:

  • Aqueous solutions of sodium or potassium salts of carboxylic acid on electrolysis gives alkanes at anode.
  • This is known as Kolbe’s electrolysis.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 99

Question 22.
Write notes on Hell – Voihard – Zelinsky reaction (HVZ reaction)
Answer:

  • Carhoxylic acids containing α – hydrogen atoms are halogenated at the α – position when treated
    with chlorine or bromine in the presence of small amount of red phosphorous to form a – halo carhoxylic acids.
  • This is known as HVZ reaction.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 100

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 23.
Mention the tests for carboxylic acids
Answer:

  • Turn blue litmus to red.
  • Gives brisk effervescence with sodium bi carbonate due to the evolution of CO2
  • When warmed with alcohol and Conc. H2S04, gives a fruity odour due to the formation of an ester.

Question 24.
What is transesterification
Answer:

  • Esters of an alcohol can react with another alcohol in the presence of a mineral acid to give the ester of second alcohol.
  • This interchange of alcohol portions of the esters is termed transesterification.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 101

Question 25.
Write about Claisen condensation
Answer:

  • Esters containing at least one a – hydrogen atom undergo self condensation in the presence of a strong base such as sodium ethoxide to form -keto ester.
  • This is known as Claisen ester condensation.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 102

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 26.
Write the IUPAC name of the following compounos.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 103
(ii) CH2 = CH – CH2 – CH2OH
(iii) Neopentyl alcohol
(iv) Glycerol
Answer:

  • 2-Methyl-1-phenoxv propane
  • But – 3- en-1-ol
  • 2,2 – dimethyl propan-1-ol
  • propane – 1,2,3-triol

Question 27.
Naine the ester which has the following flavour?
1. Banana
2. Orange
3. Pineapple
4. Apricot
Answer:
1, Amyl acetate
2. Octyl acetate
3. Ethyl butyrate
4.. Amyl butyrate

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

VII. Three Mark Questions

Question 1.
What notes on Friedel crafts acylation and benzoylation
Answer:

  • It is a best method for preparing alkyl aryl ketones or diaryl ketones.
  • This reaction succeeds only with benzene and activated benzene derivatives.

i) Acylation:

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 104
ii) Benzoylation:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 105

Question 2.
Convert acetaldehyde ito
(i) lactic acid
(ii) 1-amino-2.-hydroxy propane
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 106

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 3.
What is Urotropine? How is it prepared? Mention its uses.
Answer:

  • Hexamethylene tetramine is called urotropine.
  • It is prepared by reacting formaldehyde with ammonia.
  • 6HCHO + 4NH3 (CH2)6N4 + 6H20

Structure :

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 107

Uses :

  • Urinary anteseptic
  • Nitration of urotopine under controlled condition gives an explosive RDX also called cyclonite or cyclotrimethylene trinitramine.

Question 4.
Write notes on
(i) Clemmenson reduction
(ii) Wolff – Kishner reduction
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 108

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 5.
Explain crossed aldol condensation
Answer:

  • If aldol condensation takes place between two different aldehydes or ketones or between one aldehyde and one ketone, it is known as crossed (or) mixed aldol condensation.
  • This reaction is not very useful as the product is usually a mixture of all possible condensation products and cannot be separated easily.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 109

Question 6.
Write about Claisen – Schmidt condensation
Answer:
Benzaldehyde condenses with aliphatic aldehyde or methyl ketone in the presence of dil. alkali at room temperature to form unsaturated aldehyde or ketone.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 110

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 7.
Write about the reduction of carboxylic acids
Answer:
(i) partial reduction to alcohols
Carboxylic acids are reduced to primary alcohols b’ LiAlH4 or hydrogen in the presence of copper
chromite as catalyst, sodium borohydride does not reduce – COOH group.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 111
(ii) Complete reduction to alkanes
Carboxylic acids are completely reduced to alkanes with same number of carbon atoms by HI and red phosphorous.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 112

Question 8.
Explain the reducing nature of formic acid
Answer:

  • Formic acid contains both an aldehyde as well as an acid group.
  • Hence formic acid can be easily oxidised.
  • Therfore formic acid acts as a strong reducing agent.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 113

  • Formic acid reduces Fehlings solution into red coloured cuprous oxide

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 114

  • Formic acid reduces Tollen’s reagent to metallic silver.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 115

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 9.
Write briefly about the acidic nature of carboxylic acids
Answer:

  • Carboxylic acids dissociate to give W ions and carboxylate ions in aqueous solution.
  • Carboxylate ion is resonance stabilished.
  • Hence carboxylic acids readily donate H +ions which makes them acidic

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 116

  • The dissociation constant Ka is called acidity constant PKa= – log Ka
  • For a stronger acid Ka value is larger but PKa value is smaller.

Question 10.
Write about the effect of substituents on the acidic natue of carboxylic acids.
Answer:
(i) Electron releasing alkyl groups decreases the acidic nature.

  • Electron releasing groups (+ I groups) increase the negative charge on the carboxylate ion and destabilise it.
  • Hence the loss of proton becomes difficult
  • As the length of alkyl groups increases, the acidic nature decreases
    ∴ HCOOH > CH3COOH > CH3-CH2-COOH

(ii) Electron withdrawing groups increases the acidic nature.

  • Electron withdrawing groups (-I groups) decrease the negative charge on the carboxylate ion and stabilise it.
  • Hence the loss of proton becomes relatively easy.
  • Acidic nature increases with increase in electronegativity of substituents
    ∴ F-CH2COOH > Cl-CH2COOH > Br – CH2COOH > I – CH2COOH
  • Acidic nature increases with increase in the number of electron withdrawing groups present in a – carbon.
    ∴ CCl3COOH > CHCl2COOH > CH2ClCOOH > CH3COOH

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 11.
An organic compound C3H4 (A) on hydration with Hg2+/H2 S04 gives compound (B) which gives positive iodoform test. Compound (B) heated with NH2 – NH2 / C2 H5 ONa to give hydrocarbon (C). (B) also treated with HCHO in the presence of dil NaOH gives compound (D). Identify A, B, C and D. Write the chemical reactions involved.
Answer:
An organic compound C3H4 (A) is Propyne on hydration to give Compound (B) is Acetone it is undergoes positive iodoform test.
Hydration of alkynes, other than acetylene gives ketones.
Compound (A)
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 117

Compound Name
A Prop-1-yne
B Acetone
C Propane
D 4-Hydroxy butan-2-one

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 12.
Convert acetamide into
(i) methyl amine
(ii) ethyl amine
Answer:
i) Hoffmans degradation
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 118
Amides undergo Hoffman’s degradation to give amines with one carbon less than the parent amide.
ii) Reduction
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 119
Amides undergo reduction with LiAlH4 or Na/alcohol to form amines with same number
of carbon as parent amide.

Question 13.
How will you prepare acetyichioride from CH3COOH
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 120

VIII. Five Mark Questions

Question 1.
Write the mechanism of addition of alcohol to acetaldehyde Addition of alcohol
Answer:
When aldehydes / ketones is treated with 2 equivalents of an alcohol in the presence of an acid catalyst acetals are formed.
For example
When acetaldehyde is treated with 2 equivalent of methanol in presence of HCl, 1,1, – dimethoxy ethane is obtained.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 121
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 122

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 2.
Explain the addition of ammonia derivatives to carbonyl compounds
Answer:
i) Reaction with hydroxyl amine
Aldehyde and ketones react with hydroxylamine to form oxime.
Example:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 123
ii) Reaction with hydrazine
Aldehydes and ketones react with hydrazine to form hydrazone.
Example:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 124
iii) Reaction with phenyl hydrazine
Aldehydes and ketones react with phenyl hydrazine to form phenyl hydrazone
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 125

Question 3.
What is the action of ammonia on
(Iacetaldehyde (ii) acetone (iii) Benzaldehyde
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 126
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 127

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 4.
Explain the mechanism of aldol condensation
Answer:

In presence of dilute NaOH or KOH, two molecules of an aldehyde or ketone having α- hydrogen atoms add together to give β- hydroxy aldehyde (aldol) or β- hydroxy ketone (ketol)
This is known as aldol condensation
Aldol or ketol readily loses water to form α, β – unsaturated aldehyde or ketone.
Mechanism
The mechanism of aldol condensation of acetaldehyde takes place in three steps.
Step 1:
The carbanion is formed as the α – hydrogen atom is removed as a proton by the base.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 128
Step 2:
The carbanion attacks the carbonyl carbon of another unionized aldehyde to form an alkoxide ion.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 129
Step 3 :
The alkoxide ion formed is protonated by water to form aldol.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 130
The aldol rapidly undergoes dehydration on heating with acid to form O – R unsaturated aldehyde.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 131

Question 5.
Explain the mechanism of cannizaro reaction
Answer:

  • Reactant – Two molecules of aldehyde with no o – hydrogen atom.
  • Reagent – Concentrated aqueous or alcoholic alkali
  • Reaction – Self oxidation and reduction (disproportionation)
  • Products – Salt of carboxylic acid and an alcohol

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 132
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 133
Cannizaro reaction is a characteristic of aldehyde having no a hydrogen.

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 6.
Convert benzaldehyde into
(i) Schiff’s base,
(ii) Malachite green dye
Answer:
i) Benzaldehyde reacts with primary amines (aliphatic or aromatic) in presence of an acid to form schiff’s base.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 134
ii) Benzaldehyde condenses with tertiary aromatic amines like N, N – dimethyl aniline in the presence of strong acids to form triphenyl methane dye.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 135

Question 7.
How can you identify aldehydes
Answer:
i) Tollens reagent test:

  • Tollens reagent is ammonical silver nitrate.
  • When an aldehyde is warmed with Tollens reagent, a bright silver mirror is produced due to the formation of silver metal.
  • This is also known as silver mirror test.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 136
ii) Fehlings Solution test:

  • Fehlings Solution A – aqueous copper sulphate
  • Fehlings Solution B – alkaline solution of sodium potassium tartarate (Rochelle salt)
  • When an aldehyde is warmed with a mixture of Fehlings A & B solutions deep blue colour solution is changed to red precipitate of cuprous oxide.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 137
iii) Benedict’s solution test:

  • Benedict’s solution is a mixture of CUSO4+ sodium citrate + NaOH.
  • An aldehyde reduces Cu2+ ion into red precipitate of cuprous oxide.

Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 138
iv)

  • Schiff’s reagent is Rosaniline hydrochloride dissolved in water and its red colour is decolourised by passing SO2.
  • Aldehydes restore the red colour of Schiff’s reagent.

 Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids

Question 8.
What happens when ethanoic acid reacts with ethanol in the presence of con.H2SO4. Give its complete mechanism,
Answer:
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 139

Question 9.
An Organic compound (A) C2H4O reduce Tollen’s and Fehling’s solution. (A) react with methanol and HCl to give compound (B) C4H10O2 (A) on reaction with Methanal in the presence of dilute NaOH to give compound (C) C3H6O2. Identify compounds A, B, C with necessary reactions.
Answer:
Compound (A) is Acetaldehyde (CH3-CHO)
When acetaldehyde is treated with 2 equivalent of methanol in presence of HCl, 1,1-dimethoxy ethane is obtained.
Samacheer Kalvi 12th Chemistry Guide Chapter 12 Carbonyl Compounds and Carboxylic Acids 140

Compound Name
A CH3-CHO
B CH3 – CH(OCH3)2
C HO-CH2 -CH2-CHO

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th History Guide Pdf Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th History Solutions Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

12th History Guide இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி Text Book Questions and Answers

I. சரியான விடையைத் தேர்ந்தெடுக்கவும்

Question 1.
காந்தியடிகள் தென்னாப்பிரிக்காவிலிருந்து எந்த ஆண்டு இந்தியா திரும்பினார்?
அ) 1915
ஆ) 1916
இ) 1917
ஈ) 1918
Answer:
அ) 1915

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 2.
இந்தியாவில் ஆங்கிலக் கல்வி எந்த ஆண்டு அறிமுகப்படுத்தப்பட்டது? (மார்ச் 2020 )
அ) 1825
ஆ) 1835
இ) 1845
ஈ) 1855
Answer:
ஆ) 1835

Question 3.
மாறுபட்ட ஒன்றைத் தேர்வு செய்க.
அ) வில்லியம் ஜோன்ஸ்
ஆ) சார்லஸ் வில்கின்ஸ்
இ) மாக்ஸ் முல்லர்
ஈ) அரவிந்த கோஷ்
Answer:
ஈ) அரவிந்த கோஷ்

Question 4.
“சுயராஜ்யம் எனது பிறப்புரிமை, அதை அடைந்தே தீருவேன்” – எனக் கூறியவர்.
அ) பாலகங்காதர திலகர்
ஆ) தாதாபாய் நௌரோஜி
இ) சுபாஷ் சந்திர போஸ்
ஈ) பாரதியார்
Answer:
அ) பாலகங்காதர திலகர்

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 5.
பின்வருவனவற்றை பொருத்தி சரியான விடையைத் தேர்வு செய்க.

அ) பாலகங்காதர திலகர் – 1 இந்தியாவின் குரல்
ஆ) தாதாபாய் நௌரோஜி – 2. மெட்ராஸ் டைம்ஸ்
இ) மெக்காலே – 3. கேசரி
ஈ) வில்லியம் டிக்பை – 4 இந்தியக் கல்விக் குறித்த குறிப்புகள்

அ) 2, 4, 1, 3
ஆ) 3, 1, 4, 2
இ) 1, 3, 2, 4
ஈ) 4, 2, 3,1
Answer:
ஆ) 3, 1, 4, 2

Question 6.
பின்வரும் எது ஒன்று சரியாகப் பொருந்தியுள்ளது?
அ)  ஆங்கிலக் கல்விச் சட்டம் – 1843
ஆ)  அடிமைமுறை ஒழிப்பு – 1859
இ) சென்னைவாசிகள் சங்கம் – 1852
ஈ) இண்டிகோ கலகம் –  1835
Answer:
இ) சென்னைவாசிகள் சங்கம் – 1852

Question 7.
பின்வரும் அமைப்புகள் தொடங்கப்பட்ட சரியான கால வரிசையைத் தேர்வு செய்க.
(i) கிழக்கிந்தியக் கழகம்
(ii) மெட்ராஸ் மகாஜன சங்கம்
(iii) சென்னைவாசிகள் சங்கம்
(iv) இந்தியச் சங்கம்
அ) ii, i, iii, iv
ஆ) ii, iii, i, iv
இ) iii, iv, i, ii
ஈ) iii, iv, ii, i
Answer:
இ) iii, iv,i,ii

Question 8.
இந்திய தேசிய காங்கிரஸை நிறுவியவர் –
அ) சுபாஷ் சந்திர போஸ்
ஆ) காந்தியடிகள்
இ) A.O.ஹியூம்
ஈ) பாலகங்காதர திலகர்
Answer:
இ) A.O.ஹியூம்

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 9.
இந்திய தேசிய காங்கிரஸின் முதல் தலைவர் (மார்ச் 2020 )
அ) சுரேந்திரநாத் பானர்ஜி
ஆ) பத்ருதீன் தியாப்ஜி
இ) A.O.ஹியூம்
ஈ) W.C.பானர்ஜி
Answer:
ஈ) W.C.பானர்ஜி

Question 10.
“இந்தியாவின் முதுபெரும் மனிதர் ” என அழைக்கப்படுபவர்
அ) பாலகங்காதர திலகர்
ஆ) M.K.காந்தி
இ) தாதாபாய் நௌரோஜி
ஈ) சுபாஷ் சந்திர போஸ்
Answer:
இ) தாதாபாய் நௌரோஜி

Question 11.
“வறுமையும் பிரிட்டனுக்கொவ்வாத இந்திய ஆட்சியும் ” (Povertyand Un-British Rule in India) என்ற நூலை எழுதியவர்
அ) பால கங்காதர திலகர்
ஆ) கோபால கிருஷ்ண கோகலே
இ) தாதாபாய் நௌரோஜி
ஈ) எம்.ஜி.ரானடே
Answer:
இ) தாதாபாய் நௌரோஜி

Question 12.
கூற்று : ஆங்கில அரசாங்கம் தடையற்ற வணிகக் கொள்கையைப் பின்பற்றியது. –
காரணம்: இங்கிலாந்தின் தடையற்ற வணிகக் கொள்கையினால் இந்தியா நன்மையைப் பெற்றது.
அ) கூற்று சரி, ஆனால் காரணம் கூற்றை விளக்கவில்லை .
ஆ) கூற்று சரி, காரணம் கூற்றை விளக்குகிறது.
இ) கூற்று சரி; காரணம் தவறு
ஈ) கூற்று காரணம் இரண்டும் தவறு
Answer:
இ) கூற்று சரி; காரணம் தவறு

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 13.
ஒரிசா பஞ்சம் குறித்த பின்வரும் கூற்றுக்களில் சரியானவை எவை/எது?

கூற்று 1: 1866 ஆம் ஆண்டில் ஒன்றரை மில்லியன் மக்கள் ஓரிசாவில் பட்டினியால் இறந்தனர்.
கூற்று 2: பஞ்ச காலத்தில் 200 மில்லியன் பவுண்ட் அரிசியை பிரிட்டனுக்கு ஆங்கில அரசு ஏற்றுமதி செய்தது.
கூற்று 3: ஓரிசா பஞ்சமானது தாதாபாய் நௌரோஜியை இந்திய வறுமை குறித்து வாழ்நாள் ஆய்வை மேற்கொள்ள தூண்டியது.

அ) 1, 2
ஆ) 1, 3
இ) இவற்றுள் எதுவுமில்லை
ஈ) இவை அனைத்தும்
Answer:
ஈ) இவை அனைத்தும்

Question 14.
கூற்று : தாதாபாய் நௌரோஜி இந்திய தேசிய காங்கிரஸின் தலைவராக மூன்று முறை தேர்வு செய்யப்பட்டார்.
காரணம் : 1905 ஆம் ஆண்டு வரையில் இந்திய விடுதலை இயக்கம் அரசமைப்;பஸவாதிகளின்
கட்டுபாட்டிலிருந்தது.
அ) கூற்று காரணம் இரண்டும் சரி, காரணம் கூற்றை விளக்குகிறது
ஆ) கூற்று காரணம் இரண்டும் சரி, ஆனால் காரணம் கூற்றை விளக்கவில்லை
இ) கூற்று சரி ஆனால் காரணம் தவறு
ஈ) கூற்று தவறு ஆனால் காரணம் சரி
Answer:
இ) கூற்று சரி ஆனால் காரணம் தவறு

II. சுருக்கமான விடையளிக்கவும்

Question 1.
தேசியம் என்றால் என்ன?
Answer:

  • தேசியம் என்பது ஒரு நாட்டிற்கு விசுவாசமாகவும், பக்தியோடும் இருத்தல் எனப்பொருள்.
  • தனது நாட்டை ஏனைய நாடுகளைக் காட்டிலும் உயர்வான இடத்தில் வைத்து பார்ப்பது அல்லது
  • ஏனைய நாடுகளுக்கு போட்டியாக தனது நாட்டின் பண்பாடு மற்றும் விருப்பங்களின் வளர்ச்சியில் சிறப்பு கவனம் செலுத்தும் ஒரு தேசிய உணர்வு ஆகும்.

Question 2.
புதிய நிலவுடைமை உரிமைகளால் ஏற்பட்ட பாதிப்புகளை எழுதுக?
Answer:

  • இந்தியாவின் மரபு சார்ந்த நிலவுடைமை முறையை ஆங்கிலேயர் சிதைத்தனர்.
  • நிலத்தை விற்பனை பொருளாக்குவது, இந்தியாவில் வேளாண்மையை வணிகமயமாக்குவது ஆகியவற்றால் விவசாயிகளின் வாழ்க்கை நிலையில் எந்த ஒரு முன்னேற்றத்தையும் ஏற்படுத்தவில்லை.
  • ஒரு புதுவகையான நிலபிரபுக்கள் வர்க்கம் உருவானது.
  • விவசாயிகளிடையே மன நிறைவின்மையை ஏற்படுத்தி அமைதி இழந்தவர்களாகவும், கட்டுப்பாடுகளை மீறுபவர்களாகவும் ஆக்கியது.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 3.
” அவுரி கலகம்” குறித்து குறிப்பு வரைக.
Answer:

  • 1859-60ல் நடைபெற்ற இண்டிகோ புரட்சியே அவுரி புரட்சியாகும்.
  • ஐரோப்பியர்களுக்குச் சொந்தமான நிலங்களில் இந்திய குத்தகை விவசாயிகள் அவுரியை பயிரிட கட்டாயப்படுத்தப்பட்டனர்.
  • சிறிய தொகையை முன்பணமாக பெற்றுக் கொண்டு, சாதகமற்ற ஒப்பந்தங்களை ஏற்றுக் கொள்ள விவசாயிகள் கட்டாயப்படுத்தப்பட்டனர்.
  • அவரிபண்ணையார் விவசாயிகளுக்கு சந்தை விலையை விட குறைவாக கொடுத்தனர். இது நிலங்களுக்கான வரி பாக்கியை கூட விவசாயிகளால் செலுத்த முடியவில்லை .
  • ஆட்சியாளர்கள் தங்களது குறைகளை நிவர்த்தி செய்வார்கள் என பலமுறை மனுக்கள் எழுதுவதன் மூலம் தங்களது எதிர்ப்புகளை தெரிவித்தனர்.
  • அமைதியான முறையில் போராடி பயனற்று போனதால் முன் பணம் பெறவும், புது ஒப்பந்தக் போடவும் மறுத்து கலகத்தில் இறங்கினர்.
  • இப்புரட்சியின் மூலம் விவசாயிகள் பண்ணையார்களை வடக்கு வங்காளத்திலிருந்து விரட்டினர்

Question 4.
இல்பர்ட் மசோதாவின் முக்கியத்துவத்தை விவாதி?
Answer:

  • 1833ல் இல்பர்ட் மசோதாவிற்கு ஆதரவாக 1883ல் கிளர்ச்சிகள் நடைபெற்றன.
  • இப்போராட்டங்களும் கிளர்ச்சிகளும் ஒருங்கிணைக்கப்படாமல் அங்கொன்றும் இங்கொன்றுமாகவே நடைபெற்றன.
  • தேசிய அளவிலான ஒரு அரசியல் சார் அமைப்பு உருவாக்கப்படாத நிலையில் ஆட்சியாளர் மீது தாக்கத்தை ஏற்படுத்தாது என கிளர்ச்சியாளர்கள் உணர்ந்தனர்.
  • இந்த உணர்வில் இருந்து உதித்ததே இந்திய தேசிய காங்கிரஸ் இந்தியா ஒரே நாடு என்னும் கருத்து இவ்மைப்பின் பெயரில் உதித்தது.

Question 5.
நவீன கல்வியில் சமயப்பரப்புக் குழுக்களின் பங்கினை விளக்குக?
Answer:

  • இந்திய மக்களிடையே நவீனக் கல்வியைக் கற்றுக் கொடுக்க கிறித்துவ சமய பரப்பு நிறுவனங்களால் முன்னெடுக்கப்பட்டது.
  • நவீன மதமாற்ற கல்வியின் மூலமாக கிறித்துவத்தை போதிப்பது என்பதை சமய பரப்புக்குழுக்கள் கையாண்டன.
  • மரபு சார்ந்த கல்வி முறையில், கல்வி கற்பதற்கான உரிமைகள் மறுக்கப்பட்ட அடித்தட்டு மக்களும் விளிம்பு நிலை மக்களும் கல்வி பெறுவதற்கான வாய்ப்பை இவை வழங்கின.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 6.
ஆங்கிலப் பாராளுமன்றத்திற்குச் சென்னைவாசிகள் சங்கத்தினர் அளித்த கோரிக்கைகள் என்ன?
Answer:

  • 1852 பிப்ரவரி 26ல் சென்னைவாசிகள் சங்கம்’ என்னும் அமைப்பு உருவாக்கப்பட்டது.
  • இவ்வமைப்பு தனது குறைகளை இங்கிலாந்து பாராளுமன்றத்தின் முன் வைத்தது.
  • 1852 டிசம்பரில் சமர்ப்பித்த மனுவில் ரயத்துவரி, ஜமீன்தாரி முறைகள் வேளாண் வர்க்கத்தினரை கடும் துன்பங்களுக்கு உள்ளாக்கியதை சுட்டிக் காட்டியது.
  • பண்டைய கிராமமுறையை மீட்டெடுக்கப்பட வேண்டும் என வற்புறுத்தியது.
  • வட்டார மொழிகளில் திறமையின்மையினால் நீதிபதிகளின் தாமத செயல்பாடு பற்றியும், நீதித்துறையின் – திறமை பாதிக்கப்படுவதையும் சுட்டிக் காட்டியது.

Question 7.
இந்திய தேசிய காங்கிரசுக்கு முன்னர் தொடங்கப்பட்ட அமைப்புகளின் பட்டியலைத் தயார் செய்க.
Answer:

  • 1852 பிப்ரவரி 26 – சென்னைவாசிகள் சங்கம்
  • சென்னை மகாஜன சங்கம் – 1884
  • இந்திய சீர்திருத்த கழகம்
  • கிழக்கிந்தியக் கழகம் – 1866
  • லண்டனில் இந்திய சங்கம்’ – 1865

ஆகிய அமைப்புகள் இந்திய தேசிய காங்கிரசுக்கு முன்னர் தொடங்கப்பட்டவைகளாகும்.

Question 8.
தொடக்க கால முக்கிய தேசியவாதிகளைக் கண்டறிக?
Answer:

  • தாதாபாய் நௌரோஜி
  • கோபாலகிருஷ்ண கோகலே
  • பிபின்சந்திரபால்
  • லாலாலஜபதிராய்
  • பால கங்காதரதிலகர்
  • சுரேந்திர நாத்பானர்ஜி
  • பெரோஷா மேத்தா ஆகியோர் தொடக்ககால தேசிய வாதிகள் ஆவர்.

III. குறுகிய விடையளிக்கவும்

Question 1.
மெக்காலேயின் ‘இந்தியக் கல்வி’ குறித்த குறிப்புகளை ஆய்க.
Answer:

  • 1835ல் தனது புகழ் பெற்ற “இந்திய கல்வி குறித்த குறிப்புகள்” என்பதை வெளியிட்டார்.
  • இக்குறிப்பு, “ஆங்கில வழியில் மேற்கத்தியக் கல்வி கற்பிக்கப்பட வேண்டும்.
  • ரத்தத்திலும் நிறத்திலும் இந்தியராகவும் விருப்பத்தில், கருத்தில் ,  ஒழுக்கநெறிகளில், அறிவில் ஆங்கிலேயராய் இருக்கும் ஒருமக்கள் பிரிவினரை இந்தியாவிற்குள்ளேயே உருவாக்கவேண்டும். எனகுறிப்பிடப்பட்டுள்ளது.

Question 2.
1853ல் இந்தியச் சீர்திருத்தக் கழக தலைவரின் சென்னை வருகையைக் குறித்து நீ அறிந்தது என்ன?
Answer:

  • சென்னைவந்த இந்திய சீர்திருத்தக் கழக தலைவரான H.D செய்மோர் குண்டூர், கடலூர், திருச்சிராப்பள்ளி, சேலம், திருநெல்வேலி ஆகிய இடங்களை பார்வையிட்டார்.
  • 1853 ஆம் ஆண்டு பட்டயச்சட்டம் ஆங்கில கிழக்கிந்திய கம்பெனியின் ஆட்சி தொடர அனுமதி வழங்கியது.
  • இதனை இக்கழகம் எதிர்த்தது. இந்தியாவில் உள்ள ஆங்கிலேயருக்குசொந்தமான பகுதிகள் மகாராணியாரின் நேரடிகட்டுப்பாட்டில் வரவேண்டும் என போராடியது.
  • இந்தியாவில் கம்பெனியின் ஆட்சி ஒழிக்கப்படவேண்டும் என கோரியது.

Question 3.
பிரிட்டிஷ் இந்தியாவில் தேசிய உணர்வினை உருவாக்கியதில் பத்திரிக்கைகளின் பங்கினை எழுதுக. (மார்ச் 2020 )
Answer:

  • பத்திரிக்கைகள் நாட்டினை பாதிக்கும் பல்வேறு பிரச்சனைகள் மற்றும் அரசியல் குறித்து மக்களிடம் பேசின.
  • ராஜாராம் மோகன்ராயின் சம்வத் கௌமுதி, மிராத்-உல்-அக்பர் ஆகியவை மக்கள் நலன் காக்க முற்போக்காக செயல்பட்டன.
  • மக்கள் கருத்தை உருவாக்க எண்ணற்ற தேசிய, பிராந்திய மொழி பத்திரிக்கைகள் தொடங்கப்பட்டன.
  • தேசிய உணர்வைப் பேணுவதில் அவை மிகப்பெருந்தொண்டாற்றின.
  • அவைகளுள் அமிர்தபஜார்பத்திரிகா, தி பாம்பே கிரானிக்கல், திட்ரிப்யூன், தி இண்டியன் மிர்ரர், தி இந்து, சுதேசமித்திரன் ஆகியவை முக்கியமானவையாகும்.

Question 4.
பிரிட்டிஷ் இந்தியாவில் ஒப்பந்தக் கூலி தொழிலாளர் முறை எவ்வழியில் ஏற்படுத்தப்பட்டது?
Answer:

  • ஆங்கிலேயப் பேரரசின் காலணிநாடுகளில் பெரும் தோட்டப்பயிர்களான காபி, தேயிலை. கரும்பு, ஆகியனஅறிமுகமானபோது பணி செய்ய அதிக தொழிலாளர்கள் தேவைப்பட்டனர்.
  • உழைப்புடன் கூடிய கடுங்காவல் தண்டனை போன்ற இவ்வொப்பந்தக் கூலித்தொழிலாளர் முறையின் கீழ் தொழிலாளர்கள் 5 வருட காலத்திற்கு ஒப்பந்தம் செய்யப்பட்டனர்.
  • வறுமையில் உழன்றபல விவசாயிகளும் நெசவாளர்களும் ஓரளவுப்பணம் சம்பாதிக்கும் நம்பிக்கையுடன் சென்றனர். ஆனால் அது அடிமைத் தொழிலைவிடவும் மோசமாக அமைந்தது.

Question 5.
மே 1884இல் நடைபெற்ற சென்னை மகாஜன சங்கத்தின் தொடக்கவிழாவில் பங்கேற்ற முக்கியத் தலைவர்களின் பெயர்களை எழுதுக.
Answer:

  • 1884 மே 16ல் நடைபெற்ற சென்னை மகாஜனசங்கம் தொடக்கவிழாவில் பங்கேற்ற முக்கிய தலைவர்கள்,
  • G.சுப்பிரமணியம், விஜயராகவாச்சாரி. அனந்தாசார்லு. ரங்கையா, பாலாஜிராவ், சேலம் ராமசாமி ஆகியோராவர்.

Question 6.
தொடக்க காலத்தில் இலங்கைக்குத் தொழிலாளர்களை அனுப்பிவைக்கப்பட்டது குறித்து எழுதுக.
Answer:

  • ஆங்கிலேயப் பேரரசின் காலனி நாடான இலங்கையில் காபி, தேயிலை, கரும்பு ஆகிய தோட்டப்பகுதிக்கு பணியாளர்கள் தேவைப்பட்டனர்.
  • 1815ல் சிலோன் ஆளுநர் சென்னை மாகான ஆளுநருக்கு எழுதிய கடிதத்தில் பெருந்தோட்டங்களில் வேலைசெய்யக் கூலிகளை” அனுப்பிவைக்கக் கேட்டுக்கொண்டார்.
  • ஒப்பந்த கூலித் தொழிலாளர் முறையின் கீழ் இலங்கையின் காபி, தேயிலை தோட்டங்களில் இந்தியர்கள் கூலிகளாக வேலை செய்யச் சென்றனர்.
  • 1843ல் பிரிட்டிஷ் இந்தியாவில் அடிமை முறை ஒழிக்கப்பட்டதால் பேரரசின் காலணிகளுக்கு குடிபெயரும்
    செயல்பாடுகள் ஊக்கம் பெற்றனர்.
  • 1873ல் தமிழகத்திலிருந்து இலங்கைக்கு கூலித் தொழிலாளியாக சென்றவர்கள் 10,000 பேர். 1846ல் 80,000 பேர், 1855ல் 1,28,000 பேர், 1877ல் 3,80,000 பேர், இலங்கையில் கூலித் தொழிலாளர்களாக அமர்த்தப்பட்டனர்.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 7.
இந்திய நிர்வாகச் செலவின விவரங்களைக் கூறுக.
Answer:
எந்த நாடாக இருந்தாலும் வசூலிக்கப்பட்ட வரியை அந்நாட்டு மக்களின் நல்வாழ்விற்காகவே செலவழிக்கவேண்டும். ஆனால் பிரிட்டிஷ் இந்தியாவில் ஆங்கிலேயர் வசூலிக்கும் வரி இங்கிலாந்தின் நலனுக்காகச் செலவு செய்யப்பட்டது.

1835 முதல் 1872 முடிய ஒவ்வொரு ஆண்டும் சராசரியாக 13 மில்லியன் பவுண்டுகள் மதிப்புடையப் பொருட்கள் இங்கிலாந்திற்கு ஏற்றுமதி செய்யப்பட்டதாகவும் ஆனால் அந்த அளவிற்கானப் பணம் இந்தியா வந்து சேரவில்லை.

லண்டனில் வாழும் கம்பெனியின் பங்குதாரர்களுக்கு லாபத்தில் வழங்கப்பட வேண்டிய பங்கு, இருப்புப்பாதைத் துறையில் (Railways) முதலீடு செய்தவர்களுக்கு உத்திரவாதம் அளிக்கப்பட்டவாறு தரப்பட வேண்டிய வட்டி, பணி நிறைவு பெற்றுவிட்ட அதிகாரிகளுக்கும் தளபதிகளுக்கும் வழங்கப்பட வேண்டிய ஓய்வூதியம் இந்தியாவிலும் இந்தியாவிற்கு வெளியிலும் நாடுகளைக் கைப்பற்ற மேற்கொள்ளப்பட்டப் போர்களுக்காக இங்கிலாந்திடமிருந்து பெற்ற கடனுக்கு செலுத்த வேண்டிய வட்டி ஆகிய இவையனைத்துக்கும் பதிலாகவே அப்பொருட்கள் ஏற்றுமதி செய்யப்பட்டது.

இவையனைத்தும் தாயகக் கட்டணம் (Home Charges) எனும் பெயரில் ஆண்டொன்றுக்கு 30 மில்லியன் பவுண்டுகள் நஷ்டம் ஏற்படுத்துவதாக நௌரோஜி உறுதிபடக் கூறினார்.

IV. விரிவான விடையளிக்கவும்

Question 1.
இந்திய நடுத்தர வர்க்கத்தில் மேற்கத்தியக் கல்வியின் தாக்கத்தையும், பின்னர் அது இந்திய சமூகத்தைச் சீர்திருத்தவும் மற்றும் மீட்டுருவாக்கம் செய்திட ஆற்றிய பங்கினை விவாதிக்கவும்.
Answer:

  • மேற்கத்திய கல்வியின் வளர்ச்சி ஒரு நவீன இந்திய கற்றறிந்தோம் பிரிவை உருவாக்கியது.
  • இந்த நவீன சமூக வர்க்கம் “இந்தியாவின் வணிக வர்த்தக சமூகங்கள், நிலபிரபுக்கள், பேவாதேவி செய்யவும்,
    ஆங்கிலம் பயின்ற ஏகாதிபத்திய அரசில் நிர்வாகப்பிரிவில் பணி
  • அமர்த்தப்பட்டோர், மருத்துவர்கள், வழக்கறிஞர்கள் ஆகியோரை உள்ளடக்கியதால் இருந்தது.
  • ஆரம்பகாலத்தில் இவர்கள் ஆங்கிலேய நிர்வாகத்தோடு இனக்கமான அணுகுமுறையை கொண்டிருந்தனர்.
  • மக்களிடையே நாட்டுப்பற்றை வளர்ப்பதில் சிறப்பாக பங்காற்றினர்.
  • நவீன இந்திய கற்றறிந்தோம் பிரிவைச்சார்ந்த ராஜாராம் மோகன்ராய். ஈஸ்வரசந்திர வித்யாசாகர் சுவாமி விவேகானந்தர், அரவிந்தகோஷ், கோபாலகிருஷ்ண கோகலே. பிபிபாய் நௌரோஜி, பெரோஷா மேத்தா, சுரேந்திரநாத்பானர்ஜி ஆகியோரும் மற்றோரும் இந்திய அரசியல். சமுதாய மத இயக்கங்களுக்கு தலைமையேற்றனர்.
  • மேலைநாட்டு அறிஞர்களான ஜான்லாக், ஜேம்ஸ் ஸ்டுவர்ட்மில், மாஜினி, கரிபால்டி, ரூசோ, தாமஸ்பெயின், மார்க்ஸ் ஆகியோராளும் மற்றவர்களாலும் கூறப்பட்ட தேசியம், மக்களாட்சி, சோசலிசம் போன்ற தத்துவக் கருத்துக்களைக் கற்றறிந்த இந்தியர்கள் அறிந்து கொண்டனர்.
  • சுதந்திரமான பத்திரிகை உரிமை, பொதுக்கூட்டங்களில் சுதந்திரமாய் பேசும் உரிமை, சுதந்திரமாக ஒன்று கூடும் உரிமை ஆகிய இயக்கையான உரிமைகளை கற்றறிந்த இந்தியரின் ஐரோப்பியக் கூட்டாளிகள் தங்கள் நெஞ்சுக்கு நெருக்கமாக வைத்து கடைபிடிக்கவிரும்பினர்.
  • அதற்கு பல அமைப்புகள் உருவாக்கப்பட்டன.
  • இச்செயல் போக்குவரத்து வசதியின் மிகப்பெரும் விரிவாக்கம்.
  • இந்தியாமுழுவதும் நிறுவப்பட்ட அஞ்சல், தந்தி சேவைகள் ஆகியன இதுபோன்ற விவசாயங்களை சாத்தியமாக்கின.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 2.
பிரிட்டிஷ் இந்தியாவில் தேசிய உணர்வு தோன்ற காரணமான சமூகப் பொருளாதார காரணிகளை ஆய்க.
Answer:
சமூகம்:

  • அரசியல் செயல்பாடுகளில் மக்களை ஈடுபடுத்தும் முன்னர் சமூகத்தை சீர்திருத்த வேண்டியதை ஆங்கிலக் கல்வியை கற்றறிந்தோம் உணர்ந்தனர்.
  • 19ஆம் நூற்றாண்டை சேர்ந்த சீர்திருத்தவாதிகள் மூலம் தூண்டப்பட்ட சிந்தனையின் விளைவே இந்திய – தேசிய உணர்வு உதயமானது.
  • காலப்போக்கில் அரசியல் தன்மை கொண்ட அமைப்புகளும் கழகங்களும் பிரிட்டிஷ் இந்தியாவின் பல 1 பகுதிகளில் தோன்றி மக்களின் குறைகளைப் பேசத் தொடங்கினர்.

பொருதாதாரக் காரணங்கள்:

  • ஆங்கிலேயர் இந்தியாவிலிருந்து கச்சாப் பொருள்களை மிகக்குறைந்த விலையில் பெற்றனர் இவை செய்பொருளாக மாற்றப்பட்டு இந்தியாவில் மீண்டும் அதிக விலைக்கு விற்கப்பட்டன
  • இறக்குமதி பொருள்களுக்கு சுங்கவரி விதிக்கப்படவில்லை. ஆனால் இந்தியாவிலிருந்து ஏற்றுமதி செய்யப்படும் பொருளுக்கு அதிக சுங்கவரி விதிக்கப்பட்டது.
  • இந்தியாவில் ஆங்கிலேயர் பின்பற்றிய நிலவரித்திட்டம் இந்திய விவசாயிகளை பெரிதும் பாதித்தது.
  • புதிய நிலவுடமை உரிமைகளால் ஏற்பட்ட பாதிப்புகள்
  • ஆங்கில அரசு கட்டுபாடுகளற்ற சுதந்திர வணிகத்தை பின்பற்றியது.
  • இங்கிலாந்தின் தொழிற்சாலைகளுக்குத் தேவையான தொழிற்சாலை பயிர்களான அவரி மற்றும் ஏனைய பயிர்களை உற்பத்தி செய்ய விவசாயிகள் வற்புறுத்தப்பட்டனர். இதன் விளைவாக இந்தியர்களிடையே பொருளாதாரம் பாதிக்கப்பட்டது.
    இது பிரிட்டிஷ் இந்திய பகுதியில் தேசிய உணர்வை ஏற்படுத்தியது.

Question 3.
இந்தியாவில் தேசிய விழிப்புணர்வுக்குப் பிரிட்டிஷாரின் அடக்குமுறை மற்றும் இனவெறிக் கொள்கைகள், எந்த அளவிற்குக் காரணமாக இருந்தன? (மார்ச் 2020 )
Answer:
அ) இந்தியர்களுக்கு எதிரான அடக்குமுறை:

  • அரசுக்கு எதிரான வெறுப்புணர்வைத் தூண்டும் முயற்சிகளை மேற்கொள்வோரை தண்டனைக்குள்ளாக்கும் இந்திய தண்டனைச் சட்டம் (1870) பிரிவு 124A அடக்கு முறைச் சட்டம்
  • பத்திரிகைகளைத் தணிக்கைக்கு உட்படுத்திய பிராந்திய மொழிச் சட்டம் (1878) ஆகியன எதிர்ப்புகளைத் தூண்டின.
  • இங்கிலாந்திலிருந்து இறக்குமதி செய்யப்படும் பருத்தியிழைத் துணிகளின் மீதான சுங்கவரி குறைக்க பட்டதும், இந்தியாவில் உற்பத்தி செய்யப்படும் பருத்தியிழைத் துணிகள் மீதான உள்நாட்டுத் தீர்வை உயர்த்தப்பட்டதும் நாடுமுழுவதும் மனநிறைவின்மையை ஏற்படுத்தியது.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

ஆ) இனவெறிக் கொள்கைகள்:

  • ஆங்கிலேயர் இனப்பாகுபாட்டுக் கொள்கையைப் பின்பற்றினர்.
  • அரசு உயர்பதவிகளில் இந்தியர்களைப் பணியமர்த்தாமல் திட்டமிட்டு விலக்கி வைக்கப்பட்டதை மக்கள் இந்திய எதிர்ப்புக் கொள்கையின் நடவடிக்கையாக கருதினர்.
  • இதன் விளைவாக இந்திய உயர் வகுப்பாரிடையே ஏற்பட்ட வெறுப்பு ஆங்கிலேயர் ஆட்சிக்கு எதிராக
    இந்தியர்கள் புரட்சி செய்ய இட்டுச் சென்றது.
  • குடிமைப் பணிக்காணத் தேர்வுகள் அறிமுகமானபோது இந்தியர்கள் அத்தேர்வுகள் அதிகம் பேர் வெற்றிபெற்றனர்.
  • இதனைத்தடுக்கும் விதமாக வயது வரம்பு 21லிருந்து 19 ஆகக் குறைந்தது.
  • இதைப்போலவே குடிமைப் பணித்தேர்வுகளை ஒரே நேரத்தில் இந்தியாவிலும் நடத்த வேண்டுமேன இந்தியாவின் கற்றறிந்த நடுத்தர வர்க்கம் வைத்த வேண்டுகோளை ஆங்கில அரசு ஏற்றுக் கொள்ள மறுத்தது.

Question 4.
இந்திய தேசிய காங்கிரசின் நோக்கங்களையும் பிரிட்டிஷ் ஆட்சியிலிருந்து விடுதலை பெறுவதற்கு ஆரம்ப கால தேசியவாதிகள் அளித்த பங்கினையும் விளக்குக.
Answer:
இந்திய தேசிய காங்கிரஸின் நோக்கங்கள்:

  • நாடெங்குமுள்ள தேசிய உணர்வுள்ள தொண்டர்களை இணைத்து நட்புறவை வளர்த்தல்.
  • இனம், மதம் மற்றும் வாழுமிடம் ஆகிய வேறுபாடு இல்லாது தேசிய உணர்வை பெருக்குதல் மற்று ஒருமைபாட்டுணர்வை வளர்த்தல்.
  • திட்டங்களை முறையுடன் வகுத்து மக்களின் தேவைகளை அரசு அறியும்படி செய்தல்.
  • நீதித்துறையையும், நிர்வாகத்துறையையும் தனித்தனியாகப்பிரித்தல் .
  • இந்திய மாகாணங்களில் பிரதிநிதித்துவ சட்டசபை நிறுவி சுயாட்சி வளர்த்தல்.
  • இராணுவ செலவினங்களைக் குறைத்தல், பத்திரிக்கைகளுக்குச் சுதந்திரம் வழங்குதல்.
  • சட்ட சபைகளை விரிவுபடுத்துதல், ஆகியனவாகும்.

தொடக்ககால தேசியவாதிகளின் பங்களிப்பு:

  • நாம் ஒரே நாடாக என்ற கருத்து வடிவம் பெற உதவியவர்கள் இத்தொடக்ககால தேசியவாதிகளே.
  • அவர்கள் உண்மையாகவே இம்மண்சார்ந்த காலணிய எதிர்ப்புச் சித்தாந்தத்தையும் தாங்களாகவே தங்களுக்கென ஒரு செயல்திட்டத்தையும் உருவாக்கி கொண்டனர்.
  • பிபின் சந்திரபால், பாலகங்காதரதிலகர், லாலா லஜபதிராய் போன்ற தலைவர்கள் தீவரமான அணுகுமுறைகளை பரிந்துரைந்தனர். இவர்கள் தீவிரதேசியவாதிகள்’ என்று அழைக்கப்பட்டனர்.
  • “சுயராஜ்ஜியம் எனது பிறப்புரிமை அதை அடைந்தே தீருவேன்” என திலகர் முழங்கினார்.
  • 1905 இல் வங்கப்பரிவினையை ஆவேசமாக எதிர்த்தனர். சுதேசியக்கம் ஆங்கிலேய ஆட்சியை நேரடியாக எதிர்த்ததோடு, சுதேசித்தொழில்கள், தேசியக்கல்வி, சுய உதவி, இந்திய மொழிகளை பயன்படுத்துதல் ஆகிய கருத்துகளை ஊக்குவித்தது.
  • மித தேசியவாதிகள், தீவிர தேசியவாதிகள் ஆகிய இருதரப்பினரும் அவர்கள் வழிகாட்டிகளாகப் பொறுப்புவகித்து பத்திரிக்கைகள் முதலான பல்வேறு வகைகளில் தேசிய உணர்வை ஊட்டினர்.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

V. செயல்பாடுகள் (மாணவர்களுக்கானது)

1. இந்தியாவில் மேற்கத்தியக் கல்வி அறிமுகப்படுத்தப்படாமலிருந்தால் என்ன நடந்திருக்கும் என்பதை விவரிக்கவும்.
2. தமிழ்நாட்டிலிருந்த ஆரம்ப கால தேசியவாதிகளின் வாழ்க்கை வரலாறு மற்றும் உருவப் படங்களைத் தொகுக்கவும்.

VI. வரைபடம்

Question 1.
இந்திய தேசிய காங்கிரஸ் மாநாடுகள் நடைபெற்ற பின்வரும் இடங்களை இந்திய வரைபடத்தில் குறிக்கவும்.
1. பம்பாய் 2. கல்கத்தா 3. சென்னை |4. அகமதாபாத் 5. லக்னோ 6. கான்பூர் 7. சூரத் 8. லாகூர் 9. பூனா 10. அலகாபாத்
Answer:
Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி 1

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

12th History Guide இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்ச Additional Questions and Answers

1. சரியான விடையைத் தேர்ந்தெடுக்கவும்

Question 1.
“இந்தியாவின் குரல் என்ற பத்திரிக்கையின் ஆசிரியர் ………..
அ) சுரேந்திர நாத் பானர்ஜி
ஆ) அன்னி பெசன்ட் அம்மையார்
இ)தாதாபாய் நௌரோஜி
ஈ) லோகமான்ய திலகர்
Answer:
இ) தாதாபாய் நௌரோஜி

Question 2.
இந்திய தேசிய காங்கிரஸ் உருவாக்கப்பட்டது …………….
அ) 1885 டிசம்பர் 28
ஆ) 1885 நவம்பர் 28
இ)1885 அக்டோபர் 28
ஈ) 1884 டிசம்பர் 26
Answer:
அ) 1885 டிசம்பர் 28

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 3.
மாறுபட்ட ஒன்றை தேர்வு செய்க.
அ) டல்ஹௌசி பிரபு
ஆ) கானிங் பிரபு
இ)வாரன் ஹேஸ்டிங்ஸ்
ஈ) சுப்பிரமணிய பாரதியார்
Answer:
ஈ) சுப்பிரமணிய பாரதியார்

Question 4.
பாலகங்காதர திலகர் வெளியிட்ட பத்திரிக்கை …………
அ) இந்தியாவின் குரல்
ஆ) பெங்காலி
இ)ஆனந்தமடம்
ஈ) மராட்டா
Answer:
ஈ) மராட்டா

Question 5.
பின்வருவன பொருத்தி சரியான விடையைத் தேர்வு செய்க …….
அ) சூரத்பிளவு – 1878
ஆ) வங்கப் பரிவினை – 1852
இ)  வட்டார மொழி பத்திரிக்கை சட்டம் – 1907
ஈ) சென்னை வாசிகள் சங்கம் – 1905
அ) 3,2,1,4
ஆ) 3,4,1,2
இ) 4,3,1,2
ஈ) 4,1,3,2
Answer:
ஆ) 3,4,1,2

Question 6.
பின்வரும் எது ஒன்று சரியாகப் பொருந்தியுள்ளது?

அ) சென்னை மகாஜன சங்கம் – 1852
ஆ) இந்திய தேசிய காங்கிரஸ் – 1884
இ) திலகர் கைது – 1897
ஈ) இலபர் மசோதா கிளர்ச்சி – 1885
Answer:
இ) திலகர் கைது – 1897

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 7.
பின்வரும் அமைப்புகள் தொடங்கப்பட்ட சரியான காலவரிசையை தேர்வு செய்க.
அ) இன்டிகோ புரட்சி
ஆ) பிரிட்டிஷ் இந்தியா அடிமை முறை ஒழிப்பு
இ) சென்னை பல்கலைக்கழகம்
ஈ) இந்திய தேசிய காங்கிரஸ்
அ) iv, ii, iii, i
ஆ) iv, iii, ii, i
இ) ii, iii, i, iv
ஈ) i, iii, ii, iv
Answer:
இ) ii, iii, i, iv

Question 8.
இராஜாராம் மோகன்ராயின் வங்க மொழி பத்திரிக்கை
அ) மிராத்-உல்- அக்பர்
ஆ) சம்வத்கௌமதி
இ)மராத்தா
ஈ) சுதேசமித்திரன்
Answer:
ஆ) சம்வத்கௌமதி

Question 9.
‘மெட்ராஸ் டைம்ஸ்’ பத்திரிக்கையின் ஆசிரியர்
அ) T.B மெக்காலே
ஆ) பாரதியார்
இ) கேசவசந்திரசென்
ஈ) வில்ப்பா டிக்பை
Answer:
ஈ) வில்லியம் டிக்பை

Question 10.
‘பெங்காலி’ என்னும் நூலின் ஆசிரியர் ……………
அ) தாதாபாய் நௌரோஜி
ஆ) சுரேந்திரநாத் பானர்ஜி
இ)W.C. பானர்ஜி
ஈ) திலகர்
Answer:
ஆ) சுரேந்திரநாத் பானர்ஜி

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 11.
1835ல் புகழ்பெற்ற இந்தியக் கல்வி குறித்த குறிப்புகள்” எனும் குறிப்புகளை வெளியிட்டவர் …….
அ) சார்லஸ் உட்ஸ்
ஆ) வில்லியம் டிக்பை
இ)T.B. மெக்காலே
ஈ) எல்பின்ஸ்ட ன்
Answer:
இ) T.B.மெக்காலே

Question 12.
1856-57ல் கல்கத்தாவிலிருந்து டிரினிடாட் சென்ற கப்பலில் பயணம் செய்தவர்கள் குறித்த
பின்வரும் கூற்றுகளில் சரியானவை எவை/எது?
கூற்று 1 : நீண்ட கடல் பயணத்தில் தொழிலாளர்கள் பலர் வழியிலேயே இறந்தனர்.
கூற்று 2 : ஆண்கள் 12.3 விழுக்காட்டினரும், பெண்களில் 18.5 விழுக்காட்டினரும் இறந்துவிட்டனர்.
கூற்று 3 : சிறுவர்கள், சிறுமிகள், குழந்தைகள் 40 விழுக்காட்டினர் இறந்துவிட்டனர்.
அ) 1,2
ஆ) 1,3
இ) 2,3
ஈ) இவை அனைத்தும்
Answer:
அ) 1,2

Question 13.
கூற்று : இல்பர்ட் மசோதாவிற்கு ஆதரவாக 1883ல் கிளர்ச்சிகள் நடைபெற்றன.
காரணம் : ஆனால் இப்போராட்டங்களும் கிளாச்சிகளும் ஒருங்கிணைக்கப்படாமல் அங்கொன்றும்
இங்கொன்றுமாகவே நடைபெற்றன.
அ) கூற்று காரணம் இரண்டும் சரி. காரணம் கூற்றை விளக்குகிறது. ஆ)கூற்று காரணம் இரண்டும் சரி. ஆனால் காரணம் கூற்றை விளக்கவில்லை.
இ) கூற்று சரி. காரணம் தவறு
ஈ) கூற்று தவறு ஆனால் காரணம் சரி
Answer:
ஆ) கூற்று காரணம் இரண்டும் சரி. ஆனால் காரணம் கூற்றை விளக்கவில்லை

II. சுருக்கமான விடையளிக்கவும்

Question 1.
இந்திய தேசிய இயக்கம் மிகப்பெரும் மக்கள் இயக்கமாக எப்போது மாறியது?
Answer:
1915ல் மோகன்தாஸ் கரம்சந் காந்தி தென்னாப்பிரிக்காவிலிருந்து இந்தியா திரும்பி தலைமையேற்றதிலிருந்து இந்திய தேசியம் மிகப்பெரும் மக்கள் இயக்கமாக மாறியது.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 2.
1857ல் ஆங்கிலப் படைகளால் டெல்லி முற்றுகை குறித்து பம்பாய் மாகாண முன்னாள் ஆளுநர் எல்பின்ஸ்டனின் கூற்றுகளை ஆய்க.
Answer:

  • 1857 ஜூன் – செப்டம்பர் மாதங்களில் ஆங்கிலப்படைகளால் டெல்லி முற்றுகையிடப்பட்டது.
  • இதனைகுறித்து பம்பாய் மாகாணத்தின் முன்னாள் ஆளுநர் எல்பின்ஸ்டன் அப்போதைய இந்தியாவின் எதிர்கால வைஸ்ராய் சார்ஜான் லாரன்சுக்கு கீழ்க்கண்டவாறு எழுதியிருக்கிறார்.
  • நண்பன் பகைவன் என்று வேறுபாடின்றி முழுவீச்சிலான பழிவாங்குதல் மேற்கொள்ளப்பட்டுள்ளது.
  • கொள்ளையடிப்பதைப் பொறுத்தமட்டில் நாம் உண்மையாகவே நாதிர்ஷாவை மிஞ்சிவிட்டோம்” என – கூறியுள்ளார்.

Question 3.
இந்தியாவின் பழம் பெருமையை வணங்குதல் – ஆய்க.
Answer:
வில்லியம் ஜோன்ஸ் சார்லஸ் வில்கின்ஸ், மேக்ஸ்முல்லம் போன்ற கீழையுலக அறிஞர்கள் ஆய்வுகளை மேற்கொண்டு அராபிய, பாரசீக சமஸ்கிருத மொழிகளிலிருந்து மத வரலாற்று இலக்கிய நூல்களை ஆங்கிலத்தில் மொழிபெயர்த்தனர்.

இந்தியாவின் மரபு, புலமை ஆகியவற்றின் செழுமையால் கவரப்பட்ட பல தொடக்க கால தேசியவாதிகள்
இந்தியாவின் பண்டையப் பெருமையை மீட்டெடுக்க ஆர்வத்துடன் வேண்டினர்.

“தேசியத்தின் குறிக்கோளானது இந்தியச் சிந்தனையை, இந்திய குறைநலன்களை, இந்திய உணர்வுகளை, இந்திய ஆற்றலை, இந்தியாவின் உன்னதத்தை மீட்டெடுப்பதாகும்.

மேலும் உலகைத் தடுமாறச் செய்யும் பிரச்சனைகளை இந்திய மனப்பாங்குடன் இந்திய நிலைப்பாட்டில் தீர்த்து வைப்பதாகும்” என அரவிந்கோஷ் எழுதியுள்ளார்.

III. குறுகிய விடையளிக்கவும்

Question 1.
ஆங்கிலேயருக்கு முந்தைய இந்தியாவில் கல்வியின் நிலை எவ்வாறு இருந்தது?
Answer:

  • காலனிய காலத்திற்கு முந்திய இந்தியாவில் கல்வியானது சாதி, மத அடிப்படையில் இருந்தது.
  • இந்துக்களிடையே பிராமணர்கள் உயர்நிலை சார்ந்த சமய, தத்துவ அறிவினைப்பெறும் தனி உரிமை பெற்றிருந்தனர்.
  • புனிதமான மொழி என கருதப்பட்ட சமஸ்கிருத மொழி வழியில் கல்விகற்றனர்.
  • கட்டடக்கலை – உலோகவியல் சார்ந்த அறிவுத்திறன் பரம்பரை ஆக்கப்பட்டது.
  • பெண்களும் ஒடுக்கப்பட்டோரும் ஏனைய ஏழை மக்களும் கல்வி கற்க தடை இருந்தது.

Question 2.
பாலகங்காதர திலகரின் ஆங்கிலேய ஏகாதிபத்திய எதிர்ப்பு பற்றி கூறுக.
Answer:

  • தேசிய இயக்கத்தில் மத்தியதர வகுப்பினரும் விவசாயிகளும், கைவினைஞர்களும் தொழிலாளர்களும் ப மிக முக்கியமான பங்கினை வகிக்கமுடியும் என பாலகங்காதரதிலகர் உறுதியாக நம்பினார்.
  • இந்தியாவில் ஆங்கிலேயரின் ஏகாதிபத்திய ஆட்சிக்கு எதிராக தேசந்தழுவிய எதிர்ப்புக்கு அவர் அழைப்பு விடுத்தார்.
  • “சுயராஜ்ஜியம் எனது பிறப்புரிமை அதை அடைந்தே தீருவேன்” என முழங்கினார்.
  • 1897 ஜூலை 27ல் திலகர் கைது செய்யப்பட்டு இந்திய தண்டனைச் சட்டம் பிரிவு 124A யின் கீழ் குற்றம் சாட்டப்பட்டார்.
  • திலகர் தீவிர காங்கிரஸ் தேசவாதியாக இருந்தாலும் இவர் கைது செய்யப்பட்டதை அனைவரும் எதிர்த்தனர்.
  • கருத்துச் சுதந்திரம், பத்திரிக்கைச் சுதந்திரம் ஆகிய இரு உரிமைகளும் இந்திய விடுதலைப்போராட்டத்தின் முக்கிய கூறுகளாய் விளங்கின.

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

Question 3.
சமூக, சமய சீர்திருத்த இயக்கங்களின் வகைகளை கூறுக.
Answer:
1. சீர்திருத்த இயக்கங்கள் :

  1. ராஜாராம் மோகன்ராயால் நிறுவப்பட்ட பிரம்ம சமாஜம்,
  2. டாக்டர் ஆத்மராம் பாண்டுரங் உருவாக்கிய பிரார்த்தனை சமாஜம்
  3. சர் சையத் அகமது கானால் பிரதிநிதித்துவம் பட்ட அலிகார் இயக்கம் ஆகியவை சீர் திருத்த இயக்கங்கள் ஆகும்.

II. மீட்பு இயக்கங்கள் :

  1. ஆரியசமாஜம்
  2. ராமகிருஷ்ண இயக்கங்கள்
  3. தியோபந்த் இயக்கங்கள்

III. சமூக இயக்கங்கள் :

  1. புனேயில் ஜோதிபா பூலே,
  2. கேரளாவில் நாராயணகுரு, அய்யன்காளி
  3. தமிழ்நாட்டில் இராமலிங்க அடிகள், வைகுண்டசாமிகள்
  4. அயோத்திதாசர்

Samacheer Kalvi 12th History Guide Chapter 1 இந்தியாவில் தேசியத்தின் எழுச்சி

IV. விரிவான விடையளிக்கவும்

Question 1.
“தாதாபாய் ” நௌரோஜியும் அவர் முன்வைத்த சுரண்டல் கோட்பாடும் பற்றி விவரி?
Answer:
முதுபெரும் தலைவர்:

  • இந்திய தேசியத்தின் முதுபெரும் தலைவர் என அறியப்படும் தாதாபாய் நௌரோஜி தொடக்க கால
  • தேசிய இயக்கத்தின் முக்கியத் தலைவர்களில் ஒருவர் ஆவார்.
  • 1870 இல் பம்பாய் நகராட்சி கழகத்திற்கும், நகரசபைக்கும் தேர்ந்தெடுக்கப்பட்டார்.
  • 1892 ல் இங்கிலாந்து பாராளுமன்றத்திற்கு தேர்ந்தெடுக்கப்பட்ட நிலையில் அவர் லண்டனில் ‘இந்தியச்சங்கம்’ (1865), ‘கிழக்கிந்திய கழகம்’ (1866) எனும் அமைப்புகளை உருவாக்கினார்.
  • மூன்று முறை இந்திய தேசிய காங்கிரஸின் தலைவராக தேர்ந்தெடுக்கப்பட்டார்.

செல்வச்சுரண்டல் கோட்பாடு:

  • 1901ல் “வறுமையும் பிரிட்டனுக்கொவ்வாத இந்திய ஆட்சியும்” என்னும் புத்தகமே இந்திய
    போராட்டத்திற்கு அவர் செய்த முக்கிய பங்களிப்பு ஆகும்.
  • இதில் செல்யச் சுரண்டல் எனும் கோட்பாட்டை முன் வைத்தார்.
  • வசூலிக்கப்பட்டவரியை அந்நாட்டு மக்களின் நல்வாழ்விற்கே செலவழிக்கவேண்டும் ஆனால் பிரிட்டிஷ் இந்தியாவில் வசூலிக்கப்பட்டவரி இங்கிலாந்தின் நலனுக்காகச் செலவு செய்யப்படுகிறது என்றார்.
  • 1835 முதல் 1872 முடிய ஒவ்வொரு ஆண்டும் சராசரியாக 13 மில்லியன் பவுண்டுகள் மதிப்புடையப்
    பொருட்கள் இங்கிலாந்திற்கு ஏற்றுமதி செய்யப்பட்டது.
  • ஆனால் அந்த அளவிற்கு பணம் இந்தியா வந்து சேரவில்லை எனவும் கூறினார்.
  • லாபத்தில் வழங்கப்பட வேண்டியபங்கு இருப்பு பாதைத் துறையில் முதலீடு செய்தவர்களுக்கு உத்திரவாதம் அளிக்கப்பட்டவாறு தரப்படவில்லை .
  • பணிநிறைவு பெற்றுவிட்ட அதிகாரிகளுக்குள் தளபதிகளுக்கும் வழங்கப்பட வேண்டிய ஓய்வூதியம், இந்தியாவிலும் இந்தியாவிற்கு வெளியிலும் நாடுகளைக் கைப்பற்ற நடைபெற்ற போர்களுக்காக இங்கிலாந்திடம் செலுத்த வேண்டிய வட்டி எல்லாவற்றிற்கும் பதிலாகவே பொருட்கள் ஏற்றுமதி
    செய்யப்பட்டதாக கூறினார்.
  • தாயகக்கட்டணம் என்னும் பெயரில் ஆண்டொன்றுக்கு 30 மில்லியன் பவுண்டுகள் நஷ்டம் ஏற்படுத்துவதாக நௌரோஜி உறுதிபடக் கூறினார்.
  • தாதாபாய் நௌரோஜியால் முன்வைக்கப்பட்ட செல்வச் சுரண்டல் கோட்பாடு இந்தியாவின் செல்வவளத்தை ஆங்கிலேயர் கொள்ளையடிப்பதை வெட்ட வெளிச்சமாக்கியது.

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4

Question 1.
Integrate the following with respect to x.
2 cos x – 3 sin x + 4 sec² x – 5 cosec² x
Solution:
∫2 cos x – 3 sin x + 4 sec2 x – 5 cosec2 x
= 2 ∫ cos x dx – 3 ∫ sin x dx + 4 ∫ sec2 x – 5 ∫ cosec2 x dx
= 2 sin x + 3 cos x + 4 tan x + 5 cot x + c

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4

Question 2.
sin³x
Solution:
sin³x = 3 sin x – 4sin³x
4sin³x = 3 sin x – sin3x
⇒ sin³x = \(\frac { 1 }{4}\) [3 sin x – sin 3x]
∫sin³x dx = \(\frac { 1 }{4}\) ∫(3 sin x – sin3x) dx
= \(\frac { 1 }{4}\) [3(-cos x) – (\(\frac { -cos3x }{2}\)) + c
= \(\frac { -3 }{4}\) [cos x] + \(\frac { 1 }{12}\) (cos 3x) + c

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4

Question 3.
\(\frac { cos 2x+2sin^2x }{cos^2x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4 1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4

Question 4.
\(\frac { 1} {sin^2x cos^2x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4 2

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4

Question 5.
\(\sqrt { 1-sin 2x }\)
Solution:
\(\sqrt { 1-sin 2x }\) dx = ∫\(\sqrt { sin^2x+cos^2x-2sinx cos x dx }\)
∫\(\sqrt { (sin x-cos x)^2 }\) dx
∫(sin x – cos x) dx = ∫sin x dx – ∫cos x dx
= -cos x – sin x + c
= -[cos x + sin x] + c

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.4

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Pdf Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Business Maths Solutions Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3

Question 1.
Integrate the following with respect to x.
∫(ex log a + ea log a – en log x
Solution:
(ex log a + ea log a – ea log x) dx
= ∫(elog ax + elog aa – ea log xn) dx
= ∫(a1 + aa – xⁿ) dx
= [\(\frac { a^x }{log|a|}\) + aa (x) – \(\frac { x^{n+1} }{(n+1)}\)] + c

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3

Question 2.
\(\frac { a^x-e^{x log b} }{e^{x log a} b^x}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3 1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3

Question 3.
(ex + 1)² ex
Solution:
∫(ex + 1)² ex dx = ∫[(ex)² + 2ex + 1]ex dx
= ∫(e2x. ex + 2ex. ex + ex) dx
= ∫(e3x + 2e2x + ex) dx
= \(\frac { e^{3x} }{3}\) + \(\frac { 2e^{2x} }{2}\) + ex + c
= \(\frac { e^{3x} }{3}\) + e2x + ex + c

Question 4.
\(\frac { e^{3x}-e^{-3x} }{e^{x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3 2

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3

Question 5.
\(\frac { e^{3x}+e^{5x} }{e^{x}+e^{-x}}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3 3

Question 6.
[1 – \(\frac { 1 }{x^2}\)] e[x + \(\frac { 1 }{x}\)]
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3 4

Question 7.
\(\frac { 1 }{x(log x)^2}\)
Solution:
Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3 5

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3

Question 8.
Given f'(x) = ex and f(0) = 2 then find f(x)
Solution:
f'(x) = ex
Integrating both sides of the equation,
∫ f'(x) dx = ∫ ex dx
⇒ f(x) = ex + c
given f(0) = 2
2 = e0 + c
⇒ c = 1
Thus f(x) = ex + 1

Samacheer Kalvi 12th Business Maths Guide Chapter 2 Integral Calculus I Ex 2.3