Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 4th Maths Guide Pdf Term 3 Chapter 5 Money Ex 5.1 Textbook Questions and Answers, Notes.

## Tamilnadu Samacheer Kalvi 4th Maths Solutions Term 3 Chapter 5 Money Ex 5.1

Question 1.

In ₹ 1000 How many ₹ 500 notes are there? ________

Answer:

How many ₹ 500 notes are there? 2

How many ₹ 200 notes are there? ________

Answer:

How many ₹ 200 notes are there? 5

How many ₹ 100 notes are there? ________

Answer:

How many ₹ 100 notes are there? 10

How many ₹ 50 notes are there? ________

Answer:

How many ₹ 50 notes are there? 20

Question 2.

Kamala had a change of ₹ 100, ₹ 50, ₹ 20 and ₹ 10 notes. How many rupees did she have in each to get the total of rupees 500?

Answer:

₹ 500 = ₹ 100 ₹ 100 ₹ 100 ₹ 100 ₹ 50 ₹ 20 ₹ 20 ₹ 10

₹ 100 Note = 4

₹ 50 Note = 1

₹ 20 Note = 2

₹ 10 Note = 1

Question 3.

Convert the following rupees into paise

(i) ₹ 7.50

(ii) ₹ 18.75

(iii) ₹ 54.68

(iv) ₹ 102.50

(v) ₹ 129.45

(vi) ₹ 308.61

Answer:

(i) ₹ 7.50

₹ 7 = 7 × 100 = 700

50 paise

= 700 + 50

= 750

(ii) ₹ 18.75

₹ 18 = 18 × 100 = 1800

75 paise

= 1800 + 75

= 1875

(iii) ₹ 54.68

₹ 54 = 54 × 100 = 5400

68 paise

= 5400 + 68

= 5468

(iv) ₹ 102.50

₹ 102 = 102 × 100 = 10200

50 paise

= 10200 + 50

= 10250

(v) ₹ 129.45

₹ 129 = 129 × 100 = 12900

45 paise

= 12900 + 45

= 12945

(vi) ₹ 308.61

₹ 308 = 308 × 100 = 30800

61 paise

= 30800 + 61

= 30861

Question 4.

(i) Write the denominator for the following amount.

₹ 466 = ₹ 200 ₹ 100 ₹ 100 ₹ 50 ₹ 10 ₹ 5 ₹ 1

₹ 200 × 1 = _____

₹ 100 × 2 = _____

₹ 50 × 1 = _____

₹ 10 × 1 = _____

₹ 5 × 1 = _____

₹ 1 × 1 = _____

Total = _____

Answer:

₹ 200 × 1 = ₹ 200

₹ 100 × 2 = ₹ 200

₹ 50 × 1 = ₹ 50

₹ 10 × 1 = ₹ 10

₹ 5 × 1 = ₹ 5

₹ 1 × 1 = ₹ 1

Total = ₹ 466

(ii)

Use and fill in the boxes with the amounts given below, to get the given amount (₹ 845)

₹ 845 = ______ _______ _______ _______ _______

Answer:

₹ 845 = ₹ 500 ₹ 200 ₹ 100 ₹ 20 ₹ 20 ₹ 5

(iii)

Answer:

(iv)

Answer:

Question 5.

Convert the following poise into rupees.

i. 800 paise

ii. 500 paise

iii. 2075 paise

iv. 6860 paise

v. 200 paise

vi. 150 paise

vii. 1000 paise

viii. 2000 paise

Answer:

i. 800 paise

ii. 500 paise

iii. 2075 paise

iv. 6860 paise

v. 200 paise

vi. 150 paise

vii. 1000 paise

viii. 2000 paise