Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Social Science Guide Pdf Civics Chapter 3 Understanding Secularism Text Book Back Questions and Answers, Important Questions, Notes.

   

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Social Science Solutions Civics Chapter 3 Understanding Secularism

Samacheer Kalvi 8th Social Science Understanding Secularism Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct Answer.

1. Secularism means
a) State is against to all religions
b) State accepts only one religion
c) An attitude of tolerance and peaceful co-existence on the part of citizen belonging any religion
d) None of these
Answer:
c) An attitude of tolerance and peaceful coexistence on the part of citizen belonging any religion

2. India is a land of
a) multi-religious faith
b) multi-cultural beliefs
c) Both(l)&(2)
d) None of these
Answer:
c) Both (1) & (2)

3. The Preamble of the Constitution was amended in
a) 1951
b) 1976
c) 1974
d) 1967
Answer:
b) 1976

4. Which one of the following describes India as a secular state?
a) Fundamental Rights b) Fundamental Duty
c) Directive Principles of State Policy d) Preamble of the Constitution
Answer:
d) Preamble of the Constitution

5. Right to freedom of religion is related to
a) Judiciary b) Parliament
c) Directive principles of State Policy d) Fundamental rights
Answer:
d) Fundamental rights

6. According to Article 28, which type of education is restricted in state-aided educational institutions?
a) Religious instruction b) Moral education
c) Physical education d) None of the above
Answer:
a) religious instruction

7. The country will be considered as a secular country, if it
a) gives importance to a particular religion.
b) bans religious instructions in the state-aided educational institutions.
c) does not give importance to a particular religion.
d) bans the propagation of any religious belief.
Answer:
c) does not give importance to a particular religion

II. Fill in the blanks

1. Religion does not teach us ……………..
Answer:
animosity

2. Secularism is a part of democracy which grants ………………
Answer:
equal rights

3. …………….. is a lack of belief in god and gods.
Answer:
Atheism

4. The basic aim of our constitution is to promote …………….. and ………………
Answer:
unity & integrity

5. Article 15 …………….. prohibits on the grounds of religion, caste, sex, or place of birth.
Answer:
discrimination

III. Match the following

Column I Column II
1. Atheism a) coined the word secularism
2. Children b) social reformer
3. Din-i-Illahi c) lack of belief in god
4. Constitution d) future citizen
5. Holyoake e) Divine faith
6. Rajaram Mohan Roy f) 1950

Answer:

Column I Column II
1. Atheism c) lack of belief in god
2. Children d) future citizen
3. Din-i-Illahi e) Divine faith
4. Constitution f) 1950
5. Holyoake a) coined the word secularism
6. Rajaram Mohan Roy b) social reformer

IV. State true or false.

1. There is a state religion in India.
Answer:
False

2. The term secularism has been derived from the Greek word.
Answer:
False

3. The Mughal emperor Akbar followed the policy of religious toleration. Answer:
True

4. Jainism originated in China. –
Answer:
False

5. Government of India declares holidays for all religious festivals.
Answer:
True

V, Consider the following statements and tick the appropriate answer.

1. i) Secularism is invaluable for a society like India which is characterized by religious diversity.
ii) The word secularism was not mentioned in the Constitution when it was adopted in 1950.
iii) Article 26 deals with payment of taxes for the promotion of any particular religion.
iv) Akbar’s tomb situated at Sikandara near Agra.
a) i, ii only
b) ii, iii only
c) iv only
d) i, ii, and iv only
Answer:
d) i, ii, iv only

2. Assertion (A): A foreigner can practice his own religious faith in India.
Reason (R): The freedom of religion is guaranteed by the constitution not only for Indians but
also for the aliens also.
a) A is true but R is false.
b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
c) A is false but R is true.
d) Both A and R are true. R is not the correct explanation of A.
Answer:
b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

3. Assertion (A): Secularism is invaluable in India.
Reason (R): India is a multi-religious and multi-cultural country.
a) A is correct and R is the correct explanation of A.
b) A is correct and R is not the correct explanation of A.
c) A is wrong and R is correct. ‘
d) Both are wrong.
Answer:
a) A is correct and R is the correct explanation of A.

4. Find out the wrong pair.
Answer:
a) Din-i-lllahi – A book
b) Khajuraho – Hindu temple
c) Ashoka – Rock Edict
d) Iqbal – Poet
Answer:
a) Din-i-Allahi – A book

VI. Answer the following in one or two sentences

1. Name some of the Indians who contributed to the spreading of secularism.
Answer:

  1. Rajaram Mohan Roy
  2. Sir Syed Ahmad Khan
  3. Rabindranath Tagore
  4. Mahatma Gandhi and
  5. B.R. Ambedkar

2. What does secularism mean?
Answer:
Secularism means an attitude of tolerance towards other religions and the peaceful co-existence of citizens belonging to different faiths.

3. State the objectives of secularism.
Answer:
Objectives of Secularism:

  1. One religious group does not dominate another.
  2. Some members don’t dominate other members of the same religious community.
  3. The state does not enforce any specific religion nor take away the religious freedom of individuals.

4. Why is it important to separate religion from the state?
Answer:

  • Because there is no state religion in India.
  • The state will neither establish a religion of its own nor confer any special patronage upon any particular religion.

5. What are the characteristic features of a secular state?
Answer:

  • Principle of Liberty – The state permits the practice of any religion
  • Principle of Equality – The state does not give preference to any religion over another.
  • Principle of Neutrality – The state remains neutral in religious matters.

6. Mention any three constitutional provisions related to secularism?
Answer:

  • Article 15 – prohibition of discrimination on grounds of religion, caste, sex or place of birth, etc.,
  • Article 16 – equality of opportunity in public employment.
  • Article 26 – Freedom to manage religious affairs.

VII. Answer the following in detail.

1. Why we need secular education?
Secular education is needed

  • to remove narrow mindedness and makes dynamic and enlightened view;
  • to develop moral and humanistic outlook;
  • to train the youth to be a good citizen;
  • to strengthen democratic values like liberty, equality, and fraternity, and co-operative living;
  • to give a wider vision towards life;
  • to develop an attitude of appreciation and understanding of others point of view;
  • to develop the spirit of love, tolerance, co-operation, equality, and sympathy;
  • to synthesize materialism and spiritualism.

2. Secularism is necessary for a country like India. Justify.

  • Yes, Secularism necessary because India is a land of multi-cultural beliefs. ’
  • It is the birthplace of four major religions.
    • Hinduism
    • Jainism
    • Buddhism
    • Sikhism
  • The main concept of secularism is aimed at creating a society in which people with religious beliefs or people who do not belong to any religion can live together in harmony and peace.

VIII. HOTS

1. Will the Government intervene if some religious group says that their religion allows them to practice human sacrifice?
Answer:
The government will definitely intervene if some religious group says that their religion allows them to practice in infanticide, Ample reason can be given in support of the answer. No religion teaches us to kill any living being, kindness is the root of all religions. Even the law of our country also declares that killing a human being is illegal. It is also against human rights.

IX. Project and Activity.

1. Look at the holidays of your school calendar. How many of them pertain to different religions? List them based on religions. What does it indicate?
June 5 – Ramzan
Sep. 2 – Ganesh Chaturthi
Dec. 25 – Christmas
It indicates we had so many religion and given as government holidays for the religious ceremonies.

Samacheer Kalvi 8th Social Science Understanding Secularism Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer.

1. Which article provides a ban on discrimination in State-aided educational institution.
a) Article-19
b) Article – 20
c) Article – 29 (2)
d) Article-16
Answer:
b) Article – 29 (2)

2. Which article provides equality of opportunity in public employment.
a) Article – 15
b) Article – 16
c) Article – 17
d) Article – 18
Answer:
b) Article -16

3. Which article guarantees the freedom of conscience and the right to process practice, and Propagate religion individually.
a) Article – 25 (1)
b) Article – 29 (2)
c) Article – 28
d) Article – 27
Answer:
a) Article -25(1)

4 is the State Permits the practice of any religion.
a) Liberty
b) Equality
c) Neutrality
d) None of these
Answer:
a) Liberty

II. Fill in the Blanks

1. The term Secularism is derived from the Latin word
Answer:
Saeculum

2 coined the term Secularism.
Answer:
George Jacob Holyoake

3. The statement ‘We are Indians and India is our home* illustrated by
Answer:
Poet Iqbal

4 states the Secularism of Ashoka.
Answer:
12th Rock Edict

5. The policy of Akbar which states that ’Peace and harmony among religions’ termed as
Answer:
Sulh-e-kul

6. The freedom of religion is not confined to its citizen alone but extends to aliens also which is pointed in 1954 case.
Islam and Hinduism.
Answer:
Akbar

9. India is the birthplace of four major religions …, and
Answer:
Hinduism, Jainism, Buddhism, and Sikhism

10. Secularism is the part of
Answer:
Indian Constitution

11. The State will not accord any
Answer:
Preferential treatment any of them.

12. provides the freedom to manage religious affairs.
Answer:
Article 26

13. Secular education needs to train the
Answer:
Youth to be good citizen.

III. Match the following

1. Secularism a) is a lack of belief in god and gods
2. Atheism b) Prohibition of religion, caste, sex
3. Article – 15 c) equlity of opportunity in Public employment
4. Article -16 d) ban on discrimination is State-aided Educational Institutions
5. Article – 29 (2) e) tolerance towards other religions

Answer:

1. Secularism e) tolerance towards other religions
2. Atheism a) is a lack of belief in god and gods
3. Article – 15 b) Prohibition of religion, caste, sex
4. Article -16 c) equlity of opportunity in Public employment
5. Article – 29(2) d) ban on discrimination is State-aided Educational Institutions

IV. State true or false

1. The Secular Indian State declares Public Holidays to mark the festivals of all religions.
Answer:
True

2. Article 15 gives equality of opportunity in public employment.
Answer:
False

3. The Mughal emperor Akbar does not follow the policy of religious toleration.
Answer:
False

4. State Permits the practice of any religion.
Answer:
True

5. Secularism is not the part of Indian Constitution.
Answer:
False

V. Consider the following statements and tick the appropriate answer.

1. i) Article 26 – Freedom to manage religious affairs.
ii) Article 16 – equality of opportunity in public employment.
iii) Article 28 – The State shall not compel any citizen to promote of any particular religion.
iv) Article 29 (2) – A ban discrimination in State-aided educational institution,
a) i, ii only b) ii, iii only
c) iv only d) i, ii and iv only
Answer:
d) i, ii, iv only

2. Assertion: There is no state religion in India.
Reason: The State will neither establish a religion of its own new confer any patronage upon any particular religion.
a) A is true but R is false.
b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
c) A is false but R is true.
d) Both A and R are true. R is not the correct explanation of A.
Answer:
d) Both A and R are true. R is not the correct explanation of A.

VI. Answer the following in one or two sentences.

1. Write Short notes on – 12th Rock Edict of Ashoka.

  • Emperor Ashoka was the first great emperor to announce as early as 3rd century BC (BCE) that the state would not prosecute any religious sect.
  • In his 12th Rock Edict, Ashoka made an appeal not only for the tolerance of all religious sects but also to develop a spirit of great respect towards them.

2. How Akbar followed religious toleration?

  • The Mughal emperor Akbar followed the policy of religious toleration.
  • His propagation of Din-i-Illahi (Divine Faith) and Sulh-e-Kul (Peace and harmony among religions) were advocated for religious toleration.

3. What is the importance of the Khajuraho temple?

A 19th-century Hindu temple in Khajuraho, India incorporates a Hindu spire, a Jain cupola, a Buddhist stupa, and Muslim style dome in place of the usual shikara.

VII. Answer the following in detail.

1. Explain the characteristic features of a secular state.
Answer:

  1. A secular state is the one in which the state does not officially promote any one religion as the country’s official religion and every religion is treated equally.
  2. It gives to every citizen not only the equal right to freedom of conscience but also the right to process practice, and propagate any faith of their own choice.
  3. The state observes an attitude of neutrally and impartiality towards all religions.
  4. In a secular state, no one is given preferential treatment and the state does not discriminate any person on the basis of their religious practices and beliefs.
  5. All citizens are eligible to enter government service irrespective of their faith.
  6. There should be absolutely no religious instructions in educational institutions and no taxes to support any particular religion.

Leave a Reply