Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.15 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Multiple Choice Questions.

Question 1.
If x3 + 6x2 + kx + 6 is exactly divisible by x + 2, then k = 2
(a) 6
(b) -7
(c) -8
(d) 11
Solution:
(d) 11
Hint:
p(x) = x3 + 6x2 + kx + 6
Given p(-2) = 0
(-2)3 + 6(-2)2 + k(-2) + 6 = 0
-8 + 24 – 2k + 6 = 0
22 – 2k = 0
k = \(\frac{22}{2}\)
= 11

Question 2.
The root of the polynomial equation 2x + 3 = 0 is…….
(a) \(\frac{1}{3}\)
(b) –\(\frac{1}{3}\)
(c) –\(\frac{3}{2}\)
(d) –\(\frac{2}{3}\)
Solution:
(c) –\(\frac{3}{2}\)
Hint:
2x + 3 = 0
2x = – 3 ⇒ x = –\(\frac{3}{2}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 3.
The type of the polynomial 4 – 3x3 is ……..
(a) constant polynomial
(b) linear polynomial
(c) quadratic polynomial
(d) cubic polynomial
Solution:
(d) cubic polynomial

Question 4.
If x51 + 51 is divided by x + 1, then the remainder is …….
(a) 0
(b) 1
(c) 49
(d) 50
Solution:
(d) 50
Hint:
p(x) = x51 + 51
p(-1)= (-1)51 + 51
= -1 + 51
= 50

Question 5.
The zero of the polynomial 2x + 5 is ……..
(a) \(\frac{5}{2}\)
(b) –\(\frac{5}{2}\)
(c) \(\frac{2}{5}\)
(d) –\(\frac{2}{5}\)
Solution:
(b) –\(\frac{5}{2}\)
Hint:
2x + 5 = 0 ⇒ 2x = -5 ⇒ x = –\(\frac{5}{2}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 6.
The sum of the polynomials p(x) = x3 – x2 – 2, q(x) = x2 – 3x + 1
(a) x3 – 3x – 1
(b) x3 + 2x2 – 1
(c) x3 – 2x2 – 3x
(d) x3 – 2x2 + 3x – 1
Solution:
(a) x3 – 3x – 1
Hint:
p(x) + q(x) = (x3 – x2 – 2) + (x2 – 3x + 1) = x3 – x2 – 2 + x² – 3x + 1
= x³ – 3x – 1

Question 7.
Degree of the polynomial (y³ – 2) (y³ + 1) is
(a) 9
(b) 2
(c) 3
(d) 6
Solution:
(d) 6
(y³ – 2) (y³ + 1) = y6 + y³ – 2y³ – 2
= y6 – y³ – 2

Question 8.
Let the polynomials be
(A) -13q5 + 4q² + 12q
(B) (x² + 4)(x² + 9)
(C) 4q8 – q6 + q²
(D) –\(\frac{5}{7}\) y12 + y³ + y5.
Then ascending order of their degree is
(a) A, B, D, C
(b) A, B, C, D
(c) B, C, D, A
(d) B, A, C, D
Solution:
(d) B, A, C, D

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 9.
If p(a) = 0 then (x – a) is a …….. of p(x)
(a) divisor
(b) quotient
(c) remainder
(d) factor
Solution:
(d) factor

Question 10.
Zeros of (2 – 3x) is ……..
(a) 3
(b) 2
(c) \(\frac{2}{3}\)
(d) \(\frac{3}{2}\)
Solution:
(c) \(\frac{2}{3}\)

Question 11.
Which of the following has x -1 as a factor?
(a) 2x – 1
(b) 3x – 3
(c) 4x – 3
(d) 3x – 4
Solution:
(b) 3x – 3

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 12.
If x – 3 is a factor of p(x), then the remainder is ……..
(a) 3
(b) -3
(c) p(3)
(d) p(-3)
Solution:
(c) p(3)

Question 13.
(x +y)(x² – xy + y²) is equal to ……..
(a) (x + y)³
(b) (x – y)³
(c) x³ + y³
(d) x³ – y³
Solution:
(c) x³ + y³

Question 14.
(a + b – c)² is equal to ……..
(a) (a – b + c)²
(b) (-a – b + c)²
(c) (a + b + c)²
(d) (a – b – c)²
Solution:
(b) (-a – b + c)²
Hint:
(a + b – c)² = a² + b² + c² + 2ab – 2bc – 2ac
(- a – b + c)² = a² + b² + c² + 2ab – 2bc – 2ac
(OR)
(- a – b + c)² = (-1)² (a + b + c)² (taking – 1 as common)
= (a + b – c)²

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 15.
In an expression ax² + bx + c the sum and product of the factors respectively ……..
(a) a, bc
(b) b, ac
(c) ac, b
(d) bc, a
Solution:
(b) b, ac

Question 16.
If (x + 5) and (x – 3) are the factors of ax² + bx + c, then values of a, b and c are ………
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 2, 15
(c) 1, 2, -15
(d) 1, -2, 15
Solution:
(c) 1, 2, -15
Hint:
(x + 5) (x – 3) = x² + (5 – 3) x + (5) (-3)
= x² + 2x – 15
compare with ax² + bx + c
a = 1, b = 2 and c = -15

Question 17.
Cubic polynomial may have maximum of ……… linear factors.
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Solution:
(c) 3

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 18.
Degree of the constant polynomial is ……..
(a) 3
(b) 2
(c) 1
(d) 0
Solution:
(d) 0

Question 19.
Find the value of m from the equation 2x + 3y = m. If its one solution is x = 2 and y = -2.
(a) 2
(b) -2
(c) 10
(d) 0
Solution:
(b) – 2
Hint:
The equation is 2x + 3y = m
Substitute x – 2 and y = -2 we get
2(2) + 3(-2) = m ⇒ 4 – 6 = m ⇒ -2 = m

Question 20.
Which of the following is a linear equation?
(a) x + \(\frac{1}{2}\) = 2
(b) x (x – 1) = 2
(c) 3x + 5 = \(\frac{2}{3}\)
(d) x³ – x = 5
Solution:
(c) 3x + 5 = \(\frac{2}{3}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 21.
Which of the following is a solution of the equation 2x – y = 6?
(a) (2, 4)
(b) (4, 2)
(c) (3, -1)
(d) (0, 6)
Solution:
(b) (4, 2)
Hint:
2x – y = 6
Substitute x – 4 and y = 2 we get
2(4) – 2 = 6 ⇒ 8 – 2 = 6 ⇒ 6 = 6
∴ (4, 2) is the solution

Question 22.
If (2, 3) is a solution of linear equation 2x + 3y = k then, the value of k is ……..
(a) 12
(b) 6
(c) 0
(d) 13
Solution:
(d) 13
Hint:
The equation is 2x + 3y = k
Substitute x = 2 and y = 3 we get,
2(2) + 3(3) = k ⇒ 4 + 9 = k ⇒ 13 = k

Question 23.
Which condition does not satisfy the linear equation ax + by + c = 0 ……..
(a) a ≠ 0, b = 0
(b) a = 0, b ≠ 0
(c) a = 0, b = 0, c ≠ 0
(d) a ≠ 0, b ≠ 0
Solution:
(c) a = 0, b = 0, c ≠ 0

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 24.
Which of the following is not a linear equation in two variable?
(a) ax + by + c = 0
(b) 0x + 0y + c = 0
(c) 0x + by + c = 0
(d) ax + 0y + c = 0
Solution:
(b) 0x + 0y + c = 0
Hint:
0x + 0y + c = 0
0 + 0 + c = 0 ⇒ c = 0
There is no variable.
∴ It is not a linear equation

Question 25.
The value of k for which the pair of linear equations 4x + 6y – 1 = 0 and 2x + ky – 1 = 0 represents parallel lines is ……..
(a) k = 3
(b) k = 2
(c) k = 4
(d) k = -3
Solution:
(a) k = 3
Hint:
Slope of 4x + 6y – 1 = 0 is
6y = -4x + 1 ⇒ y = \(\frac{-4}{6}\) x + \(\frac{1}{6}\)
Slope = \(\frac{-4}{6}\) = \(\frac{-2}{3}\)
Slope of 2x + ky – 7 = 0
ky = -2x + 7
y = \(\frac{-2}{k}\)x + \(\frac{7}{k}\)
Slope of a line = \(\frac{-2}{k}\)
Since the lines are parallel
\(\frac{-2}{3}\) = \(\frac{-2}{k}\)
-2k = – 6
k = \(\frac{6}{2}\)
= 3

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 26.
A pair of linear equations has no solution then the graphical representation is ……..
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15 1
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15 2
Hint:
Since there is no solution the two lines are parallel. (l11m)

Question 27.
If \(\frac{a_1}{a_2}\) ≠ \(\frac{b_1}{b_2}\) where a1x + b1y + c1 = 0 and a2x + b2y + c2 = 0 then the given pair of linear equation has …….. solution(s).
(a) no solution
(b) two solutions
(c) unique
(d) infinite
Solution:
(c) unique
Hint:
Since it has unique solution
\(\frac{a_1}{a_2}\) ≠ \(\frac{b_1}{b_2}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 28.
\(\frac{a_1}{a_2}\) = \(\frac{b_1}{b_2}\) ≠ \(\frac{c_1}{c_2}\) where a1x + b1y + c1 = 0 and a2x + b2y + c2 = 0 then the given pair of linear equation has …….. solution(s).
(a) no solution
(b) two solutions
(c) infinite
(d) unique
Solution:
(a) no solution
Hint:
\(\frac{a_1}{a_2}\) = \(\frac{b_1}{b_2}\) ≠ \(\frac{c_1}{c_2}\) the linear equation has no solution.

Question 29.
GCD of any two prime numbers is …….
(a) -1
(b) 0
(c) 1
(d) 2
Solution:
(c) 1

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.15

Question 30.
The GCD of x4 – y4 and x² – y² is ……..
(a) x4 – y4
(b) x² – y²
(c) (x + y)²
(d) (x + y)4
Solution:
(b) x² – y²
Hint:
x4 – y4 = (x²)² – (y²)²
= (x² + y²)(x² – y²)
x² – y² = (x² – y²)
G.C.D. = x² – y²

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top