Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Students can download Maths Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

I. Multiple Choice Questions.

Question 1.
On which quadrant does the point (- 4, 3) lie?
(a) I
(b) II
(c) III
(d) IV
Solution:
(b) II

Question 2.
The point whose abscissa is 5 and lies on the x-axis is …….
(a) (-5, 0)
(b) (5, 5)
(c) (0, 5)
(d) (5, 0)
Solution:
(d) (5, 0)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 3.
A point which lies in the III quadrant is ……..
(a) (5, 4)
(b) (5, -4)
(c) (-5, -4)
(d) (-5, 4)
Solution:
(c) (-5, -4)

Question 4.
A point on the y-axis is ……..
(a) (1, 1)
(b) (6, 0)
(c) (0, 6)
(d) (-1, -1)
Solution:
(c) (0, 6)

Question 5.
The distance between the points (4, -1) and the origin is ……..
(a) \(\sqrt{24}\)
(b) \(\sqrt{37}\)
(c) \(\sqrt{26}\)
(d) \(\sqrt{17}\)
Solution:
(d) \(\sqrt{17}\)

Question 6.
The distance between the points (-1, 2) and (3, 2) is ……..
(a) \(\sqrt{14}\)
(b) \(\sqrt{15}\)
(c) 4
(d) 0
Solution:
(c) 4

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 7.
The centre of a circle is (0, 0). One end point of a diameter is (5, -1), then the radius is …….
(a) \(\sqrt{24}\)
(b) \(\sqrt{37}\)
(c) \(\sqrt{26}\)
(d) \(\sqrt{17}\)
Solution:
(c) \(\sqrt{26}\)

Question 8.
The point (0, -3) lies on
(a) + ve x-axis
(b) + ve y-axis
(c) – ve x-axis
(d) – ve y-axis
Solution:
(d) – ve y-axis

Question 9.
The point which is on y-axis with ordinate -5 is ……..
(a) (0, -5)
(b) (-5, 0)
(c) (5, 0)
(d) (0, 5)
Solution:
(a) (0, -5)

Question 10.
The diagonal of a square formed by the points (1, 0), (0, 1), (-1, 0) and (0, -1) is …….
(a) 2
(b) 4
(c) √2
(d) 8
Solution:
(a) 2

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 11.
The distance between the points (-2, 2) and (3, 2) is ……..
(a) 10 units
(b) 5 units
(c) 5√3 units
(d) 20 units
Solution:
(b) 5 units

Question 12.
The midpoint of the line joining the points (1, -1) and (-5, 3) is ……..
(a) (2, 1)
(b) (2, -1)
(c) (-2, -1)
(d) (-2, 1)
Solution:
(d) (-2, 1)

Question 13.
If the centroid of a triangle is at (1, 3) and two of its vertices are (-7, 6) and (8, 5) then the third vertex is ……..
(a) (-2, 2)
(b) (2, -2)
(c) (-2, -2)
(d) (2, 2)
Solution:
(b) (2, -2)

Question 14.
The ratio in which the X-axis divides the line segment joining the points (6, 4) and (1, -7) is ……..
(a) 1 : 2
(b) 2 : 3
(c) 4 : 7
(d) 7 : 4
Solution:
(c) 4 : 7

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 15.
The centroid of a triangle (3, -5), (-7, 4) and (10, -2) is …….
(a) (2, -1)
(b) (2, 1)
(c) (-2, 1)
(d) (1, -2)
Solution:
(a) (2, -1)

II. Answer the Following Questions.

Question 1.
Show that the given points (1, 1), (5, 4), (-2, 5) are the vertices of an isosceles right angled triangle.
Solution:
Let A (1, 1), B (5, 4) and G (-2, 5)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 1
AB = 5, AC = 5
∴ ABC is an isosceles triangle …….. (1)
BC² = AB² + AC²
50 = 25 + 25 ⇒ 50 = 50
∴ ∠A = 90° ……… (2)
From (1) and (2) we get ABC is an isosceles right angle triangle.

Question 2.
Show that the point (3, -2), (3, 2), (-1, 2) and (-1, -2) taken in order are the vertices of a square.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 2
= \(\sqrt{16}\)
= 4
AB = BC = CD = DA = 4. All the four sides are equal.
∴ ABCD is a Rhombus ……..(1)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 3
Diagonal AC = Diagonal BD = \(\sqrt{32}\) ……..(2)
From (1) and (2) we get ABCD is a square.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 3.
Show that the point A (3, 7) B (6, 5) and C (15, -1) are collinear.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 4
AB + BC = AC ⇒ \(\sqrt{13}\) + 3\(\sqrt{13}\) = 4\(\sqrt{13}\)
∴ The points A, B, C are collinear.

Question 4.
Find the type of triangle formed by (-1, -1), (1, 1) and (-√, √3)
Solution:
Let the point A (-1, -1), B (1, 1) and C (-√3, √3)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 5
AB = BC = AC = √8
∴ ABC is an equilateral triangle.

Question 5.
Find x such that PQ = QR where P(6, -1) Q(1, 3) and R(x, 8) respectively.
Solution:
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 6
But PQ = QR
\(\sqrt{(x-1)^{2}+25}\) = \(\sqrt{41}\)
Squaring on both sides
(x – 1)² + 25 = 41
(x – 1)² = 41 – 25 = 16
x – 1 = \(\sqrt{16}\) = ± 4
x – 1 = 4 (or) x – 1 = – 4
x = 5 (or) x = -4 + 1 = -3
The value of x = 5 or – 3

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 6.
Find the coordinate of the point of trisection of the line segment joining (4, -1) and
Solution:
Let A (4, -1) and B (-2, -3) are the given points
Let P (a, b) and Q (c, d) be the points of trisection of AB.
∴ AP = PQ = QB
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 7
The required coordinate P is (2, –\(\frac{5}{3}\)) and Q is (0, –\(\frac{7}{3}\))

Question 7.
Find the ratio in which the line segment joining the points (-3, 10) and (6, -8) is divided by (-1, 6).
Solution:
Given points are A(-3, 10), B(6, -8) and P(-1, 6)
divides AB internally in the ratio m : n
By section formula.
A line divides internally in the ratio m : n the point P =
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 8
∴ \(\frac{6m-3n}{m+n}\) = -1
6m – 3n = -m – n
6m + m = 3n – n
7m = 2n ⇒ \(\frac{m}{n}\) = \(\frac{2}{7}\)
∴ m : n = 2 : 7
and
\(\frac{-8m+10n}{m+n}\) = 6
-8m + 10n = 6m + 6n
-8m – 6m = 6n – 10n
14m = 4n
∴ \(\frac{m}{n}\) = \(\frac{14}{4}\) = \(\frac{2}{7}\)
Hence P divides AB internally in the ratio 2 : 7

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions

Question 8.
If (1, 2) (4, y), (x, 6) and (3, 5) are the vertices of a parallelogram taken in order, find “x” and “y”.
Solution:
Let A(1, 2), B(4, y), C(x, 6) and D(3, 5)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 5 Coordinate Geometry Additional Questions 9
Since ABCD is a parallelogram the diagonal bisect each other
Mid point of AC = Mid point of BD
(\(\frac{1+x}{2}\), 4) = (\(\frac{7}{2}\), \(\frac{y+5}{2}\))
\(\frac{1+x}{2}\) = \(\frac{7}{2}\)
1 + x = 7
x = 7 – 1
= 6
and
\(\frac{y+5}{2}\) = 4
y + 5 = 8
y = 8 – 5
= 3
∴ The value of x = 6 and y = 3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top