Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 10 Recruitment Methods

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Pdf Chapter 10 Recruitment Methods Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 10 Recruitment Methods

12th Commerce Guide Recruitment Methods Text Book Back Questions and Answers

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Recruitment is the process of identifying ………………..
a) Right Man for Right Job
b) good performer
c) Right job
d) All of the above
Answer:
a) Right Man for Right Job

Question 2.
Recruitment bridges gap between …………. and ………..
a) job seeker and job provider
b) job seeker and agent
c) job provider and owner
d) owner and servant
Answer:
a) job seeker and job provider

Question 3.
Advertisement is a …………………… source of recruitment.
a) internal
b) external
c) agent
d) outsourcing
Answer:
b) external

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 4.
Transfer is an …………… source of recruitment.
a) internal
b) external
c) outsourcing
d) None of of the above
Answer:
a) internal

Question 5.
E – Recruitment is possible only through ……………….. facility.
a) Computer
b) Internet
c) Broadband
d) 4G
Answer:
b) Internet

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

II. Very short answer questions.

Question 1.
Give the meaning of Recruitment.
Answer:

  • “Recruitment” is the process of finding suitable candidates for the various posts in an organisation.
  •  It is a process of attracting potential people to apply for a job in an organisation.

Question 2.
What is promotion?
Answer:
Based on Seniority and merits of the employees they are given opportunity to move up in the organisational hierarchy.

Question 3.
Write any two internal source of recruitment.
Answer:

  •  It creates job Security and Confidence to the employees.
  •  It ensures continuous job for the employees.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 4.
What is meant by campus recruitment?
Answer:
The organisations visit the educational institutions to identify and recruit suitable candidates.

Question 5.
What is meant by poaching?
Answer:

  • Organisations instead of training and developing their own employees hire employees of other competitive companies by paying them more both financial and non-financial benefits.
  •  It is also called raiding.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

III. Short answer questions.

Question 1.
Define the term Recruitment.
Answer:
“It is process of searching for prospective employees and stimulating and encouraging them to apply for jobs in an organisation”. – EDWIN B. FLIPPO

Question 2.
What is meant by unsolicited applicants?
Answer:
These are the applications of job seekers who voluntarily apply for the vacancies not yet notified by the organisations.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 3.
What is meant by job portals?
Answer:

  •  A job portal is a web that links the gap between the employer and job seekers.
  •  Because of IT development the employer can select the abled from throughout the world.
  •  Using Internet job portals organisation can screen for the prospective candidates and fill up their vacancies.

Question 4.
State the steps in Recruitment process, outsourcing.
Answer:

  •  Planning recruitment.
  •  Determining the vacancies.
  •  Identifying the sources.
  •  Drafting information for advertisement.
  •  Selecting the suitable mode of advertisement.
  •  Facilitating selection process.
  •  Evaluation and control.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

IV. Long Answer Questions :

Question 1.
Explain the internal sources of recruitment (any 5).
Answer:
Internal Sources:
The following are the Internal Sources of recruitment.
(i) Transfer:
The simplest way by which on employee recruitment can be filled is through transfer of employee from one department with surplus staff to that of another with deficit staff.

(ii) Upgrading:
Performance appraisal helps in the process of moving employees from a lower position to a higher position.

(iii) Promotion:
Based on seniority and merits of the employees they are given opportunity to move up in the organisational hierarchy.

(iv) Demotion:
Movement of employee from a higher position to a lower position because of poor performance continuously to make him realise the significance of performance.

(v) Job Rotation:

  •  One single employee managing to learn how to perform in more than one job on rotation.
  •  This familiarises the employees with all kind of jobs performed and becomes a source.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 2.
Explain the External sources of recruitment. (any 5)
Answer:
External Sources:
a. Direct – Sources : (WAR)
Walk ins : Walk in applicants with suitable qualification and requirement can be another source of recruitment.

Advertisement :

  •  The employer can advertise in periodicals – about the vacancies in the organisation.
  •  Specifying nature of work and vacancy.
  •  Qualification and experience required.
  •  Salary offered.
  •  Mode of applying – Last date to apply.

Rival firms:

  •  Where the efficient employers of rival companies are drawn to the organisation by higher pay and benefits.
  • It is known as “Poaching” or “Attracting” or “Raiding” or “Hunting”.
  • And other Direct – Sources are campus and e – recruitment, unsolicited applicants, Factory Gate recruitment etc.

b. Indirect – Sources : [JEEP]
Job portals : Using internet job portals organisations can screen for the prospective candidates and fillup their vacancies.

Employee referral:
The existing employees of the organisation may recommend some of their relatives or known people who will be suitable for the existing vacancies.

Employment Agencies :
It is like a Public Employment Exchange, owned by the private parties and connect the job providers and the job seeker.

Public Employment Exchange :
It is established by the Government and bridging the gap between the Employer and the job seeker and makes available the information through data base. And other indirect sources are Labour Contractors Poaching Outsourcing, Deputation etc. Word of mouth.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 3.
What is the Recent Trends in Recruitment?
Answer:
The recent methods of recruiting by organisations include the following methods: .
1 . Outsourcing – There are outsourcing firms that help in the process of recruiting through screening of applications and finding the right person for the job for which job they are paid service charges.

Recruitment Process Outsourcing:
Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 10 Recruitment Methods 2

2. Poaching – Organisations instead of training and developing their own employees hire employees of other competitive companies by paying them more both financial and non financial benefi ts. It is also called raiding.

12th Commerce Guide Recruitment Methods Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer.

Question 1.
Promotion is a …………………….. source of requirement.
a) internal
b) external
c) modern
d) NOTA
Answer:
a) internal

Question 2.
………………… has become inevitable external source of recruitment.
a) Campus
b) Rival firms
c) E-recruitment
d) NOTA
Answer:
c) E-recruitment

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 3.
Poaching is also known as ………………
a) Selection
b) Yield
c) Success
d) Raiding
Answer:
d) Raiding

Question 4.
The process of attracting potential people to apply a job in an organisation is ………………
a) Selection
b) Recruitment
c) HR
d) NOTA
Answer:
c) E-recruitment

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 5.
…………………………….. helps in the process of moving employees from a lower position to higher position.
a) Appraisal
b) Knowledge
c) Skill
d) All of these
Answer:
d) All of these

Question 6.
Movement of employee from higher position to a lower position because of a poor performance is known as ………………
a) Promotion
b) Demotion
c) Rotation
d) Retention
Answer:
b) Demotion

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 7.
The organisation visits the Educational institutions to recruit suitable candidates is known ………….. as.
a) Job Fortals
b) Campus
c) Word of Mouth
d) Online
Answer:
b) Campus

Question 8.
Why vacancy arises?
a) Death
b) Retirement
c) Resignation
d) All of these
Answer:
d) All of these

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 9.
Applicants with suitable qualification requirement can be known as …………..
a) Walk – in
b) Campus
c) Advertisement
d) NOTA
Answer :
a) Walk – in

Question 10.
Pick the odd one out:
a) Rival firms
b) Walk-ins
c) Campus
d) Deputation
Answer:
d) Deputation

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 11.
Pick the odd one out:
a) Word of mouth
b) Job portals
c) Labour contractors
d) Campus
Answer:
d) Campus

Question 12.
Pick the odd one out:
a) Transfer
b) Promotion
c) Demotion
d) Advertisement
Answer:
d) Advertisement

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 13.
Pick the odd one out:
a) Planning
b) Determining
c) Identifying
d) Upgrading
Answer:
d) Up grading

Question 14.
Which one of the following is correctly matched?
a) E – Recruitment – Online methods
b) Unsolicited Applicants – Applications of job seekers
c) Employee referral – Existing employees recommendation
d) Private Employment Agencies – Established by the Government
Answer:
d) Private Employment Agencies – Established by the Government

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

Question 15.
Which is the correct statement?
Vacancy arises due to :
(i) Retirement or Death of an employee.
(ii) Resignation of an employee.
(iii) Disablement and Dismissal of an employee.
a) (i) is correct
b) (ii) is correct
c) (iii) is correct
d) All (i), (ii) and (iii) are correct
Answer:
d) All (i), (ii) and (iii) are correct

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 7 Stock Exchange

II.Match The Following

1. Match List I with List – II

List-i List – ii
(i) Promotion 1. Retiring employee be used
(ii) Demotion 2. How to perform in more than one job
(iii) Retention 3. Higher position to lower position
(iv) Job Rotation 4. Lower position to higher position

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 10 Recruitment Methods 1
Answer:
a) (i) 4, (ii) 3, (iii) 1, (iv) 2

Question 2.

List -i

(i) Transfer 1. Already applied
(ii) Dependants 2 .Acquires another business
(iii) Previous Applicants 3 .One department to another
(iv) Acquisition and Mergers 4 .Legal hairs of deceased employee

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 10 Recruitment Methods 3
Answer:
b) (i) 3, (ii) 4, (iii) 1, (iv) 2

Question 3.

List -I

List -II

i Poaching 1. Temporary and unskilled employees
ii Factory Gate 2. Efficient employees of rival firms
iii Campus 3. Applicants with suitable Qualification
iv Walk – ins 4. Visits the educational institutions

Samacheer-Kalvi-12th-Commerce-Guide-Chapter-10-Recruitment-Methods-4
Answer:
a) (i) 2,(ii) 1,(iii) 4,(iv) 3

III Assertion And Reason.
Question 1.
Assertion (A): One single employee managing to learn how to perform in more than one job on rotation.
Reason (R): It familarise the employees with all kind of jobs performed and becomes a source. ,
a) (A) is True (R) is False
b) (A) is False (R) is True
c) Both (A) and (R) are True
d) Both (A) and (R) are False
Answer:
c) Both (A) and (R) are True

IV. Very short answer questions.

Question 1.
What is Retention?
Answer:
The retiring employees can be used to meet the requirement after extension as per management discretion.

Question 2.
How the Dependants are appointed?
Answer:
The legal heirs or The Dependant employees may be given a chance to replace the deceased.

Question 3.
What is Acquisition and Mergers?
Answer:
This is another way by which the organisation acquires another business unit or merging with another establishment.

Question 4.
What is Campus Recruitment?
Answer:
The organisations visit the Educational Institutions to identify and recruit suitable candidates.

Question 5.
What is E – Recruitment?
Answer:
The organisations which carryout recruitment online method is said to follow E – recruitment.

Question 6.
What is Deputation?
Answer:
A person who is already an employee of an organisation can be deputed for a specific job for specified period to another organisation as a short term solution.

Question 7.
What is word of mouth?
Answer:
The information relating to job seekers is collected through repute who pass on the message about the vacancy to their known people .

Question 8.
What is out sourcing?
Answer:
There are Outsourcing firms that help in the process of recruiting through screening of applications and finding the right Peron for the job for Which job they are paid service charge.

Question 9.
Mention any two Features of campus recruitment.
Answer:

  •  Most of the applicants are assembled in one place.
  •  The company can arrange it in a short period.

Question 10.
List the benefits of external source of recruitment.

  • The company receives new abilities and skills.
  • New employees can change the habit of old employees.

V. Short answer questions.

Question 1.
What are the features of internal source of recruitment?
Answer:
The employees who have already retired can be called to fill the vacancy as they have the required qualification and experience.

  •  The legal heir or the Dependant employee may be given a chance to replace the deceased.
  •  The retiring employees can be used to meet the requirement after extension as per the discretion of the management.

Question 2.

No.  Basis of Difference Advertisement

Unsolicited application

1.Periodicals In advertisement the employer can advertise in periodicals. [Dailies, Weeklies, Monthlies etc.] The job seekers voluntarily apply for the vacancies
2.Vacancies Vacancies are notified in the advertisement. Vacancies are not notified.

VI. Long answer questions.

Question 1.
What are the Internal Sources of Recruitment? [PUT] [DR]
Answer:
Promotion : Based on seniority and merits of employees moving from lower position to higher position. [organisational hierarchy].

Upgrading: Performance appraisal helps in the process of moving employees from lower position to higher position.

Transfer: Transfer of employee from one department with surplus staff to that of another with deficit staff.

Demotion : Movement of employees from a higher position to a lower position because of poor performance.

Retired employees : The employees who have already retired can be called to full the vacancy as they have the required Qualification and experience.

Question 2.
Explain the different methods of recruitment.
Answer:
There are basically two ways (methods) by which an organisation can recruit its employees.

  • Internal Source.
  • External Source.

External Sources can be further classified into:

(i) Direct Sources
(ii) Indirect Sources

(i) Internal Sources:

Promotion – Job rotation
Up grading – Acquisition and Mergers
Transfers – Retired employees
Demotion – Dependents
Recommodation by existing employees.

(ii) External Sources:
(a) Direct Sources: [WAR] [CUF] [E]
Walk ins – Campus Recruitment
Advertisement – Unsolicited Applicants
Rival firms – Factory gate Recruitments.
E – recruitment

(b) Indirect Sources: [JEEP] [LOW] [PGD}

  • Job portals
  • Employee referral
  • Employment – Consultancies – Agencies
  • Professional Association
  • Labour contractors
  • Out sourcing
  • Word of mouth
  • Poaching [Hunting – Attracting Raiding]
  • Government (public) Employment exchange Deputation.

Question 3.
Elaborate on the factors affecting recruitment.
Answer:
Internal Factors: SIR IF
Internal Factors are the factors with in the organisation that affect recruiting the personnel in the organisation.
They are:

  • Size of the organisation
  • Image of the organisation
  • Recruitment policy
  • Image of job
  • Future plans

External Factors : LULLS
External Factors are the factors outside the organisation influence on recruiting the personnel in the organisation.
They are:

  • Labour Market.
  • Unemployment situation.
  • Labour Laws.
  • Legal Consideration.
  • Socio economic factors.

Question 4.
Discuss the importance of Recruitment.
Answer:

  •  Recruitment is the process of finding suitable candidates for the various posts.
  •  It is the process of attracting people to apply for a job.
  •  It is bridging gap between job provider and job seeker.
  •  It encourages the prospective employees to apply for a job. t
  •  It involves the communication of vacancies.
  •  It is an economical method.
  •  Its process is very simple.
  •  It is a positive one.
  •  No contractual relation is established.
  •  It requires less time.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top