Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 9 Human Resource Management

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Pdf Chapter 9 Human Resource Management Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 12th Commerce Solutions Chapter 9 Human Resource Management

12th Commerce Guide Human Resource Management Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer.

Question. 1
Human resource is a …………. asset.
a) Tangible
b) Intangible
c) Fixed
d) Current
Answer:
b) Intangible

Question 2.
Human Resource management is both ………………….. and ………………..
a) Science and art
b) Theory and practice
c) History and Geography
d) None of the above
Answer:
a) Science and art

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 3.
Planning is a …………. Function.
a) selective
b) pervasive
c) both a and b
d) none of the above
Answer:
b) pervasive

Question 4.
Human resource management determines the ……………………….. relationship.
a) internal, external
b) employer, employee
c) Owner, Servant
d) Principle, Agent
Answer:
b) employer, employee

Question 5.
Labour turnover is the rate at which employees ………….. the organisation.
a) enter
b)leave
c) salary
d)None of the above
Answer:
b) leave

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

II. Very short answer questions.

Question 1.
Give the meaning of Human Resource.
Answer:

  • All human beings are not considered as human resource. ‘
  •  But only those individuals having knowledge, skills, creative abilities, talents, aptitudes, competencies, and capabilities for the survival and success of the enterprise is known as “Human Resource”. [HR]

Question 2.
What is Human Resource Management?
Answer:
The Branch of Management that deals with managing resource is known as “Human Resource Management (HRM)

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 3.
State two features of HRM.
Answer:

  •  Dynamic Activity.
  •  Intangible.
  •  Goal oriented.

Question 4.
Mention two characteristics of Human Resource. [OWE]
Answer:

  •  HR is Only factor of production that lives.
  • HR can be Work as a team.
  • HR – Exhibits innovations and creativity.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 5.
What are the managerial functions of HRM.
Answer:
Managerial Functions: [COP]

  • Controlling
  • Organizing
  • Planning

III. Short answer questions.

Question 1.
Define the term Human Resource Management.
Answer:
HRM – Definition:
“HRM as that part of management process which is primarily concerned with the human constituents of an organisation”. E.F.L. BRECH

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 2.
What are the characteristics of Human resources? [OWE] [MOM]
answer:

  •  HR is Only factor of production that lives.
  •  HR can Work as a team.
  •  HR Exhibits innovation and Creativity. ‘
  •  HR is Movable.
  •  HR Over years – gain values.
  •  HR can be Motivated either in cash or kind.

Question 3.
What is the significance of Human resource?
Answer:

  •  HR is possible only through human relations.
  • HR managers all other factors of production.
  • HR can be utilised at all levels of management.
  • HR is helpful to utilise all other resources.
  • HR helps in industrial relation.
  • HR well protected by legal frame works.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 4.
State the functions of Human Resource Management.
Answer:
Managerial Functions : [COP D]

  •  Controlling
  •  Organising
  •  Planning
  •  Directing

Operational Functions : [PD CRIM]

  •  Procurement
  •  Development
  •  Compensation
  •  Retention
  •  Integration
  •  Maintenance

IV. Long Answer Questions :

Question 1.
Explain the characteristics of Human Resource. [OWE] [MOM] [LACE] (any 5) Characteristics
Answer:

  •  HR is the Only factor of production that lives.
  •  HR can Work as a team.
  •  HR Exhibits innovation and creativity.
  •  HR is Movable.
  •  HR Over years – gain values.
  •  HR can Motivated either in cash or in kind.
  •  HR the Labour of employees that is hired and not the employee himself.
  •  HR alone Act, Analyse, Think and interpret.
  •  HR Create all other resources.
  •  HR are Emotional beings.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 2.
Describe the significance of Human Resource Management. (MEERA) (JCE) (any 5)
Answer:
Man power Needs:
It is very important to the organisation that the number that the men (manpower) required are to be identified accurately to minimise the cost.

Ensure Requirements:
The organisation should not affect from under excess manpower which is made possible through HRM.

Employee Commitment:

  • HRM determines the level of commitment of employees to their work either through interview or questionaire.
  • This can be carried out through appropriate polices.

Right man Right Job:
HRM ensures the Right talent available for the Right job, So that no employee is either under qualified or over qualified.

Appraisal:
periodical Appraisal of performance of employee through HRM activies boots up good performance and motivates flow performs.

Incentives and Bonus:
It is the role of HRM to recognise the best performers and to provide them Bonus and Incentives [cash or kind] as a form of appreciation for their work.

Change:
Change is constant in any organisation and this change has to be introduced in such a way that the HRM acts as an agent to make the change effective.

Employee attitude:
Organisations are expected to provide a good work environment to secure favourable employee attitude towards the management.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 3.
Elaborate on the Managerial functions of Human Resource Management.
Answer:
Managerial Functions : [COP] [D]
Controlling”

  •  It is comparing the actuals with the standards and to check whether activities are going on as per plan and rectify deviations.
  • The control process includes fixing the standards, measuring actual performance, comparing the actual with standard laid down, measuring deviations and taking corrective decisions.
  • This is made possible through observation, supervision, reports, records and audit.

Organising:

  •  It includes division of work among employees assigning duties to each employee.
  • Delegation of authority as required, creation of accountability to make employees responsible.

Planning:

  •  Planning is thinking before doing.
  •  Planning is deciding in advance What to do, How to do, Who is to do it.
  • It bridges the gap between where we are and where we want to go.
  • It involves determination of objectives, policies, procedures, rules, strategies, programmes and budgets.

Directing:

  •  It involves issue of orders and instructions along with supervision, guidance and motivation to get the best out of employees.
  • This reduces waste of time, energy and money and early attainment of organisational objectives.

Question 4.
Discuss the Operative functions HRM.
Answer:
Procurement:
Acquisition deals with job analysis, HR planning, recruitment, selection, placement, transfer and promotion.

Development:
Development includes performance appraisal, training, executive development, career planning and development, organisational development.

Compensation:
It deals with job evaluation, wage and salary administration, incentives, bonus, fringe, benefits and social security schemes.

Retention:
This is made possible through health and safety, welfare, job satisfaction and quality of work life.

Integration:
It is concerned with those activities that aim to bring about reconciliation between personal interest and organisational interest.

Maintenance:
This encourages employees to work with job satisfaction, reducing labour turnover accounting for HR and carrying out audit and research.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

12th Commerce Guide Human Resource Management Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer.

Question 1.
create all other resources.
a) Skill
b) work force
c) Natural resources
d) Human resource
Answer:
d) Human resources

Question 2.
The function of HRM concerned with …………………………
a) Motivating
b) Maintaining
c) Hiring
d) All of these
Answer:
d) All of those

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 3.
How to encourage the best performer in an organisation?
a) Bonus
b) incentives
c) Both (a) and (b)
d) NOTA
Answer:
c) Both (a) and (b)

Question 4.
Human Resource Exbhits ……………………
a) Talent
b) Creativity
c)Innovation
d) All of those
Answer:
d) All of those

Question 5.
Who are inevitable for the survival and success of the enterprise?
a) Employee
b) Proprietors
c) Debtors
d) Creditors
Answer:
a) Employee

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 6.
HR is ………………
a) Im-morable
b) In-tangble
c) Movable
d) NOTA
Answer:
c) Movable

II. Match the following

Question 1.
Match List I with List – II

List -i

List – ii

(i) HR 1.Right man Right Job
(ii) HRM 2.Integration
(iii) Operative Function 3. Planning
(iv) Managerial Function 4. Employers

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 9 Human Resource Management 1
Answer:
a) (i) 4,(ii) 1,(iii) 2,(iv) 3

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

III. Very short answer questions.

Question 1.
Define the term Human Resource.
Answer:
Man of all sources available to him, can grow and develop”.

Question 2.
Give two points of difference between HR and HRM .[MO]
Answer:

Basis of Difference

HR
Human Resource

HRM
Human Resource Management

1.Motivation HR can be motivated in cash or kind. HR goal is achieved and employers are satisfied.
2. Organisational Goal Formulate policies by giving individual needs and organisational needs. HRM goal is achieved both employers and employees are satisfied.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

IV. Long answer questions.

Question 1.
Explain the features of HRM? [CUGAI]
Answer:
Continuous Process:
As long as there is HR in the running of an organisation, the activities relating to managing , HR exists.

Universal Relevent:

  • HRM has universal relevance.
  • The approach and style varies depending the nature of organisation structure and is applicable at all levels.

Goal Oriented :
The accomplishment of organisational goals is made possible through best utilisation of HR is an organisation.

A Systematic Approach:
HRM lavs emphasis on a systematic approaching in managing the tasks performed by HR of an organisation.

Intangible:
HRM is an intangible function which can be measured only by results.

Samacheer Kalvi 12th Commerce Guide Chapter 8 Securities Exchange Board of India

Question 2.
Differentiate HR from HRM.[MOPET]
Answer:

Basis of Difference

HR

Human Resource

HRM

Human Resource Management

1. Motivation HR can be motivated in cash or kind. Formulate policies by giving individual needs and organisational needs.
2. Organisational Goal HR goal is achieved and employers are satisfied. HRM goal is achieved both employers and employees are satisfied.
3. Production HR is the only factor of production. HRM has universal relevance.
4. Exhibits HR exhibits innovation and creativity. HRM is strategic function.
5. Think HR alone think, act, analyse and interpret. HRM is development oriented. It provides space for employee involvement, performance and growth.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top