Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 9th English Guide Pdf Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Solutions Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

9th English Guide The Envious Neighbour Textbook Questions and Answers

A. Identify the character or speaker of the following lines.

Question 1.
They gathered the tressure
Answer:
The honest couple

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 2.
The pine tree under which, I am hurried, to be cut down and made int a mortar
Answer:
The (dead) dog

Question 3.
They dug and found nothing but a quantity of dirty and nasty offal
Answer:
The wicked couple

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 4.
He had not to wait long before he was called into the prince’s palace and ordered to exhibit his power
Answer:
The wicked old man

Question 5.
BOW, WOW, WOW!
Answer:
The dog

B. Based on your understanding of the story choose the right answers from the given options.

Question 1.
The old farmer and his wife loved the dog.
(a) because it helped them in their day-to-day work.
(b) as if it was their own baby.
(c) as they were kind to all living beings.
Answer:
(c) as they were kind to all living beings.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 2.
When the old couple became rich they
(a) gave the dog better food
(b) invited their greedy neighbours to a feast.
(c) lived a comfortable life and were generous towards their poor neighbours.
Answer:
(c) lived a comfortable life and were generous towards their poor neighbours.

Question 3.
The greedy couple borrowed the mill and the mortar to make
(a) rich pastry and bean sauce
(b) magic ash to win rewards.
(c) a pile of gold.
Answer:
(c) a pile of gold.

C. Answer the following questions in a paragraph of about 80 to 100 words.

Question 1.
The old farmer was a kind person. Justify the statement with suitable examples from the story.
Answer:
Once there lived an old farmer in a village. He was an honest man, The farmer and his wife used to work in their fields. He used to help the poor and needy, Their neighbours were an old couple. They were not good people. They were jealous of this old farmer and his wife . They borrowed whatever they wanted from the farmer.

The farmer was never getting cross with the neighbour. The neighbours suffered a lot for their daily food, The farmer gave them a share from his wealth to meet their need. He tried to change their attitude by helping them in kinds. They understood the kindness of the old farmer. The neighbours became very happy and thanked the old farmer. They all lived in harmony and peace.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 2.
How did the dog help the farmer even after its death?
Answer:
The good oldman’s neighbour killed the dog and buried it under the roots of pine-tree. The oldman adorned its grave with flowers and shed tears over his lost pet.

That night the dog appeared to him. It asked him to make a mortar from the pine tree wood and use it. When he ground his rice, it turned into rich treasure. The neighbour borrowed the mortar. They tried to use it but all their rice turned into filth. So they broke the mortar and burnt it.

One night dog appeared to the good old man and told him that if he took the ashes and sprinkle them on whithered trees, the trees would revive and blossom.

He verified the power to bring back dead trees to life. A certain prince sent for him, he sprinkled the ashes on the poumpland cherry trees. The trees shoot out and Put forth flowers. So the prince gave him a rich reward and sent him rejoicing. Thus the dog helped the good oldman even after its death.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 3.
Why did the Prince reward the farmer but punish the neighbour for the same act?
Answer:
A certain prince hearing of the power of the ashes, sent for the good oldman. He sprinkled the ashes on the withered plum and cherry trees. The trees began to shoot out and blossom. So, the Prince gave him a rich reward of pieces of silk and cloth and other presents. The wicked old man also entered the Princes place to show his power of reviving dead trees.

The Prince ordered him to. exhibit his power. When he climbed up into a withered tree and scattered the ashes, not a but or flower appeared. All the ashes flew into the Princes eyes and mouth, blinding and chocking him. When the retainers saw this they seized the oldman and beat him almost to death.He and his wife found out that they had fallen into a trap. They scolded themselves for their act of greed.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Question 4.
Bring out the difference between two neighbours with suitable examples to support your view.
Answer:
The two neighbours in the story are of opposite characters. One old man was honest and kind. The other old man was cruel and wicked. He borrowed the dog to use it and become rich. But it did not come true. So he killed it and burnt it. The dogs ashes had the power to revive dead trees. The cruel old man wanted to use it to become rich.

But he failed and he was beaten almost to death by the Princes retainers. They are similar to the two women who came to king solomons court. Both the women claimed to be the mother of a living child. The king ordered the servant to cut it into two with a sword.

The false mother opted to take one half of the baby. But the true mother requested the king not to cut and kill the baby. She asked the king to give the baby to the other woman. The king caught the wicked woman. The child was restored to the real mother. The wicked woman was punished by the king.

D. Refer to what happens in the folktale and complete the story with the help of the hints given in the mind map.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour img 1
Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 1 The Envious Neighbour

Answers:

  1. dog, which
  2. who came and borrowed the dog
  3. killed it
  4. and burnt it
  5. and put them in a basket

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top