Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Additional Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Additional Questions

I. Multiple choice questions

Question 1.
Which of the following is a monomial?
(a) 4x²
(b) a + b
(c) a + b + c
(d) a + b + c + d
Solution:
(a) 4x²

Question 2.
Which of the following is trinomial?
(a) -7z
(b) z² – 4y²
(c) x²y – xy² + y
(d) 12a – 9ab + 5b – 3
Solution:
(c) x²y – xy² + y

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Question 3.
The sum of 5x²; -7x²; 8x²; 11x² and -9x² is ………
(a) 2x²
(b) 4x²
(c) 6x²
(d) 8x²
Solution:
(d) 8x²

Question 4.
The area of a rectangle with length 2l²m and breadth 3lm² is ………
(a) 6l³m³
(b) l³m³
(c) 2l³m³
(d) 4l³m³
Solution:
(a) 6l³m³

Question 5.
The coefficient of x² and x in 2x³ – 5x² + 6x – 3 are respectively ………
(a) 2, -5
(b) 2, 6
(c) – 5, 6
(d) -5, -3
Solution:
(c) – 5, 6

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Question 6.
In the system 6x -2y = 3; kx – y = 2 has a unique solution then ………
(a) k = 3
(b) k ≠ 3
(c) k = 4
(d) k ≠ 4
Solution:
(b) k ≠ 3

Question 7.
A system of two linear equation in two variables is inconsistent. If their graphs ………
(a) coincide
(b) intersect only at a point
(c) do not intersect at any point
(d) cut the x-axis
Solution:
(c) do not intersect at any point

Question 8.
The system of equation x – 4y = 8; 3x – 12y = 24 ……….
(a) has infinitely many solution
(b) has no solution
(c) has a unique solution
(d) may or may not have a solution
Solution:
(a) has infinitely many solution

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Question 9.
The solution set of x – ay = 4 and x + y = 0 is (1, -1) the value of a is ………
(a) -1
(b) 1
(c) -3
(d) 3
Solution:
(d) 3

Question 10.
The solution set of x + y = 7; x – y = 3 is ………
(a) (-5, -2)
(b) (-5, 2)
(c) (5, 2)
(d) (2, 5)
Solution:
(c) (5, 2)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

II. Answer following Questions

Question 1.
What must be added to x4 – 3x2 + 2x + 6 to get x4 – 2x3 – x + 8?
Solution:
Let A be the required number to be added.
(x4 – 3x2 + 2x + 6) + A = x4 – 2x3 – x + 8
A = x4 – 2x3 – x + 8 – (x4 – 3x2 + 2x + 6)
= x4 – 2x3 – x + 8 – x4 + 3x2 – 2x – 6
= -2x3 + 3x2 – 3x + 2
Hence -2x3 + 3x2 – 3x + 2 must be added.

Question 2.
What must be subtracted to y4 + 2y3 – 3y + 8 to get y4 – 2y3 + 6?
Solution:
Let A be the required number to be subtracted.
(y4 + 2y3 – 3y2 + 8) – A = y4 – 2y3 + 6
y4 + 2y3 – 3y2 + 8 – (y4 – 2y3 + 6) = A
y4 + 2y3 – 3y2 + 8 – y4 + 2y3 – 6 = A
4y3 – 3y2 + 2 = A
Hence 4y3 – 3y2 + 2 must be subtracted.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Question 3.
The area of a rectangle is x4 + 9x2 + 20 sq.units and its length is x2 + 4 units. Find its breadth in term of x.
Solution:
Let the breadth of a rectangle be “b”
Length of the rectangle = x2 + 4
Area of the rectangle = x4 + 9x2 + 20
Length × Breadth = x4 + 9x2 + 20
(x2 + 4) × b = x4 + 9x2 + 20
b = \(\frac{x^{4}+9x^{2}+20}{x^{2}+4}\)
= x2 + 5
breadth of a rectangle = x2 + 5
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions 1

Question 4.
Solve 3x + 4y = 24; 20x – 11y = 47 using cross multiplication method.
Solution:
3x + 4y – 24 = 0 → (1)
20x – 11y – 47 = 0 → (2)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions 2
\(\frac{x}{-452}\) = \(\frac{1}{-113}\)
-113 = -452
x = \(\frac{452}{113}\)
= 4
But \(\frac{y}{-339}\) = \(\frac{1}{-113}\)
-113y = -339
y = \(\frac{339}{113}\)
= 3
∴ The solution set is (4, 3)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Question 5.
A fraction such that if the numerator is multiplied by 3 and the denominator is reduced by 3, we get \(\frac{18}{11}\), but if the numerator is increased by 8 and the denominator is doubled, we get \(\frac{2}{5}\). Find the fraction.
Solution:
Let the numerator be x and the denominator be y
∴ The fraction is \(\frac{x}{y}\)
According to the given condition
\(\frac{3x}{y-3}\) = \(\frac{18}{11}\)
33x = 18(y – 3)
33x = 18y – 54
33x – 18y – 54 = 0
11x – 6y – 18 = 0 ……. (1)
According to the second condition
\(\frac{x+8}{2y}\) = \(\frac{2}{5}\)
5x + 40 = 4y
5x – 4y + 40 = 0 ……..(2)
Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions 3
∴ The fraction is = \(\frac{12}{25}\)

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Question 6.
One number is greater than the thrice the other number by 2. If 4 times the smaller number exceeds the greater by 5, find the number.
Solution:
Let the greater number be x and the smaller number be “y” By the given first condition
x = 3y + 2
x – 3y = 2 ……(1)
Again by the given second condition
4y = x + 5
-x + 4y = 5 …….(2)
Add (1), (2) ⇒ y = 7
Substitute the value of y = 7 in (1)
x – 3(7) = 2
x = 2 + 21
= 23
The greater number is 23 and the smaller number is 7.

Samacheer Kalvi 9th Maths Guide Chapter 3 Algebra Additional Questions

Question 7.
The cost of 11 pencils and 3 erasers is Rs 50 and the cost of 8 pencils and 3 erasers is Rs 38. Find the cost of 5 pencils and 5 erasers.
Solution:
Let the cost of a pencil be Rs x and the cost of an eraser be Rs y. According to the first condition.
11x + 3y = 50 …….(1)
According to the second condition
8x + 3y = 38 ……..(2)
(1) – (2) ⇒ 3x = 12
x = \(\frac{12}{3}\)
= 4
Substitute the value of x = 4 in (1)
11 (4) + 3y = 50
3y = 50 – 44
3y = 6
y = \(\frac{6}{3}\)
= 2
Cost of 5 pencils + 5 erasers = 5(4) + 5(2)
= 20 + 10
= 30
The required cost is Rs 30

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top