Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Students can download Maths Chapter 3 Algebra Ex 3.17 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 1.
If then
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 1
verify that (i) A + B = B + A
(ii) A + (-A) = (-A) + A = O.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 2
From (1) and (2) we get A + B = B + A
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 3
From (1) and (2) we get
A + (-A) = (-A) + A = 0

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 2.
If Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 4
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 5 then verify that
A + (B + C) = (A + B) + C.
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 6
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 7
From (1) and (2) we get
A + (B + C) = (A + B) + C

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 3.
Find X and Y if Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 8 andSamacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 9
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 10
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 11

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 4.
If Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 12
find the value of (i) B – 5A (ii) 3A – 9B
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 13

Question 5.
Find the values of x, y, z if
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 14
Answer:
(i) x – 3 = 1 ⇒ x = 1 + 3 ⇒ x = 4
3x – z = 0 (substitute the value of x)
3(4) – z = 0
12 – z = 0
∴ z = 12
x + y + z = 6
4 + y + 12 = 0
y + 16 = 6
y = 6- 16
∴ y = -10
The value of x = 4, y = -10 and z = 12

(ii) [x y – z z + 3] + [y 4 3] = [4 8 16]
x + y = 4 ….(1)
y – z + 4 = 8
Substitute the value
of z in (2)
(2) ⇒ y – 10 = 4
Substitute the value of y in (1)
z + 3 + 3 = 16
z + 6 = 16
z = 16 – 16 = 10
y = 14
(1) ⇒ x + 14 = 4
x – 4 – 14 = -10
The value of x = -10, y = 14 and z = 10

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 6.
Find x and y if x Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 15
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 16
4x – 2y = 4
(1) ⇒ 2x – y = 2
(2) ⇒ 3x – y = 2
– x + y = 2
Add (1) and (2)
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 17
Substitute the value of x = 4 in (2)
– 4 + y = 2
y = 2 + 4 = 6
The value of x = 4 and y = 6

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 7.
Find the non-zero values of x satisfying the matrix equation
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 18
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 19
x = \(\frac { 48 }{ 2 } \) = 4
The value of x = 4

Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17

Question 8.
Solve for x,y :
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 20
Answer:
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 21
x2 – 4x = -5
x2 – 4x + 5 = 0
(x – 5) (x + 1) = 0
x – 5 = 0 or x + 1 = 0
x = 5 or x = – 1
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 22
The value of x = -1 and 5
y2 – 2y = 8
y2 – 2y – 8 = 0
(y – 4) (y + 2) = 0
y – 4 = 0 or y + 2 = 0
Samacheer Kalvi 10th Maths Guide Chapter 3 Algebra Ex 3.17 23
y = 4 or y = -2
The value of y = -2 and 4

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top