Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th Social Science Solutions Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Samacheer Kalvi 10th Social Science Industrial Clusters in Tamil Nadu Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
‘The Detroit of Asia’ is
(a) Tuticorin
(b) Coimbatore
(c) Chennai
(d) Madurai
Answer:
(c) Chennai

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide

Question 2.
Pumpsets and motors are produced mostly in
(a) Salem
(b) Coimbatore
(c) Chennai
(d) Dharampuri
Answer:
(b) Coimbatore

Question 3.
Tuticorin is known as:
(a) Gateway of India
(b) Gateway of Tamil Nadu
(c) Pump city
(d) None of these
Answer:
(b) Gateway of Tamil Nadu

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 4.
…………….. are an essential aspect of a nation’s development.
(a) Agriculture
(b) Industry
(c) Railway
(d) None of these
Answer:
(b) Industry

Question 5.
Tiruppur is known for:
(a) Leather tanning
(b) Lock making
(c) Knitwear
(d) Aigo-processing
Answer:
(c) Knitwear

Question 6.
Along with Ambur and Vaniyambadi is also a centre for leather goods exports.
(a) Chennai
(b) Sivakasi
(c) Coimbatore
(d) Madurai
Answer:
(a) Chennai

Question 7.
IT means
(a) Indian Technology
(b) Information Technology
(c) Institute of Technology
(d) Initiative Technology
Answer:
(b) Information Technology

Question 8.
A successful Industrial cluster entirely created by the Tamil Nadu is:
(a) Hosur
(b) Dindigul
(c) Kovilpatti
(d) Tirunelveli
Answer:
(a) Hosur

Question 9.
SIPCOT was formed in the year:
(a) 1972
(b) 1976
(c) 1971
(d) 1978
Answer:
(c) 1971

Question 10.
Which is the Tamil Nadu Industrial Development Agency?
(a) SIPCOT
(b) TANSIDCO
(c) TIDCO
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

II. Fill in the blanks

  1. ………….. are very important in the modern economic activates of man.
  2. ………….. are groups of firms in a defined geographic area that share common market and technologies.
  3. Hundred of leather and tannery facilities are located around ………….. District inTamilNadu.
  4. ………….. is fondly calls as ‘Little Japan’.
  5. Special Economic Zones policy was introduced on in …………..
  6. ………….. is an innovator of new ideas and business processes.

Answers:

  1. Industrialisation
  2. Industrial Clusters
  3. Vellore
  4. Sivakasi
  5. April 2000
  6. Entrepreneur

III. Choose the correct statement

Question 1.
(i) Entrepreneurship promotes capital formation by mobilising the idle saving of the public.
(ii) They are not provide large scale employment to artisan, technically qualified persons and professionals.
(iii) Entrepreneurs help the country to increase the GDP and per capitals income.
(iv) Entrepreneurs not promote country’s export trade.
(a) (i) and (iv) is correct
(b) (i) only correct
(c) (iii) and (iv) is correct
(d) (i) and (iii) is correct
Answer:
(d) (i) and (iii) is correct

IV. Pick out odd one

Question 1.
Which one of the following is not having leather factories?
(a) Ranipet
(b) Bharmapuri
(c) Ambur
(d) Vaniyambadi
Answer:
(b) Bharmapuri

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 2.
Which one of the following is not a Industrial developing agency?
(a) TIDCO
(b) SIDCO
(c) MEPG
(d) SIPCOT
Answer:
(c) MEPG

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

V. Match the following
Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu 1
Answer:
A. (iii)
B. (i)
C. (iv)
D. (v)
E. (ii)

VI. Write Short Answer

Question 1.
Why should a developing economy diversify out of agriculture?
Answer:
The demand for agricultural products remains constant at all levels of income, The agricultural products need to be processed and preserved to exports them, and there are limit for the primary sector to absorb labour.

For all these reasons, a developing economy diversify out of agriculture.

Question 2.
Why are wages low in the agricultural sector?
Answer:
Labour productivity cannot increase in the agricultural sector as the marginal productivity of land goes on decreasing. Therefore wages remain low resulting in poverty.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 3.
What is meant by an industrial cluster?
Answer:
Industrial clusters are groups of firms in a defined geographic area that share common markets, technologies and skill requirements.

Question 4.
What are the routes for cluster formation?
Answer:

  1. When artisans settle in one region and slowly spread their art in other regions.
  2. When a large firm is established, to take care of its inputs and service requirements a cluster of firms may emerge.
  3. Governments initiative to encourage Industrial sector using raw materials from a region.

Question 5.
Mention the 3 areas of policy making that helped Tamil Nadu become one of the most industrialised states in the country.
Answer:

  1. Education – The state is known for its vast supply of Technical Human Resources.
  2. Infrastructure – Excellent Infrastructure facilities like transport facilities, electricity, markets, widespread m the state.
  3. Industrial promotion – Efforts taken to promote specific sectors like automobile, auto components. IT etc..

Question 6.
Mention any three-industrial development agencies in Tamil Nadu and their role.
Answer:
SIPCOT – State Industries Promotion Corporation of Tamil Nadu.

To promote Industrial growth by setting up Industrial Estates.

TIIC – Tamil Nadu Industrial Investment Cooperation Limited

To provide low – cost financial support for both setting up new firms and also to expand.

TIDCO – Tamil Nadu Industrial Development Corporation.

To promote Industrial growth by setting up Industrial Estate

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 7.
What are the problems of industrialization currently in Tamil Nadu?
Answer:

  1. Some of the Industrial clusters tend to generate a lot of polluting effluents that affects health.
  2. Decrease in the employment potential due to use of capital intensive technology.
  3. Quality of employment suffer a§ workers are employed temporarily.

Question 8.
What is Meant by Entrepreneur?
Answer:
Entrepreneur is the person one who possess management skills, strong team building abilities and essential leadership qualities to manage a business.

Question 9.
What is Entrepreneurship?
Answer:
It is a process of an action of an entrepreneur Who undertakes efforts to establish his enterprise. It is the ability to run the business facing risk and innovating new ideas.

VII. Write brief Answer

Question 1.
What are the contributions of industrialization to development?
Answer:

  1. Industries contribute by producing inputs such as fertilizers and tractors to agriculture thereby help them to increase productivity.
  2. Services like Banking, transport and trade are dependent on the production of Industrial goods.
  3. By using modem methods of production Industries contribute to better productivity and hence lower cost of production:
  4. Industries helps to absorb the labour force coming out of agriculture.
  5. By using modem technology, labour productivity increases, which help workers to get higher wages.
  6. Increased income of the people lead to more demand for goods and services.
  7. By producing more Industrial products, exports increases, thereby generate more foreign exchange.

Question 2.
Write a note on history of industrialisaton in Tamil Nadu.
Answer:

  1. Tamil Nadu has a vast coastline therefore the region has been involved in trade with both South – East and West Asia for several centuries.
  2. The introduction of cotton cultivation in Western and Southern Tamil Nadu by the Colonial Government led to the emergence of large – scale textile Industries.
  3. The introduction of Railways also expanded the market for cotton yam and helped to develop this sector.
  4. The Chennai and Tuticorin ports in Tamil Nadu led to the greater Industrial development.
  5. The growth of Jaggery Industry in South Tamil Nadu and match factory in the Sivakasi region, Leather production in Dindigul, Vellore and Ambur region are remarkable development of Industries in Tamil Nadu.
  6. Another major development in the Western region is the introduction of electricity from hydro- electric power in 1930’s.
  7. The emergence of workshops for servicing engines and also for demand for spare parts.
  8. Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) in Tiruchy and Avadi Industrial Estate in 1950’s to supplying to the large firms in the region.
  9. The Salem Steel Plant was set up in 1973 to produce stainless steel.
  10. In 1990’s with the,ideas of Liberalisation phase, many MNC’s has been opened such as Nokia, Foxconn, Samsung etc.,
  11. Tamil Nadu has been halied as a model for successfully using the SEZ route to attract productive Investments also.

Question 3.
What are the important characteristics of successful industrial clusters? .
Answer:
The following are the chief characteristics of a successful cluster.

  1. Geographical proximity of Small and Medium Enterprises (SMEs)
  2. Sectoral specialisation
  3. Close inter firm collaboration
  4. Inter – firm competition based on innovation
  5. A Socio – Cultural Identity which facilitates trust.
  6. Multi – skilled workforce
  7. Active self – help organisations and
  8. Supportive regional and municipal governments.
  9. Through Competition, they are forced to become more efficient.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 4.
Write about the Textile industry cluster in Tamil Nadu.
Answer:

  1. Tamil Nadu is the home to the largest textile sector in the country.
  2. Because of the development of cotton textile industry since the colonial period, Coimbatore is often referred as the Manchester of South India.
  3. Tamil Nadu is the biggest producer of cotton yam in the country.
  4. Palladam, Somanur small towns near Coimbatore region, and Erode and Salem region have large number of powerloom units.
  5. Cotton knitwear firms accounting for nearly 80% of the cotton knitwear exports and generates large employment in Tiruppur region.
  6. Because of the success in the global market, it is seen as one of the most dynamic clusters in the Global South countries in the Southern hemisphere.

Question 5.
Write in detail about the types of policies adopted by the Tamil Nadu government to industrialise.
Answer:
The type of policies that are adopted by the Tamil Nadu Government to Industrialise are:- Education, Infrastructure, and Industrial promotion.

(i) Education: Industries require skilled human resources. Therefore, labourers are given technical knowledge apart from basic skills to enrich themselves. Many engineering colleges, polytechnics and Industrial training centres are opened in the country.

(ii) Infrastructure: Excellent infrastructure facilities has contributed to the spread of Industrialisation in smaller towns and villages in the state. Rural electrification, transport and especially minor roads that connect rural parts of the State enabled vast Industrialisation.

(iii) Industrial Promotion: Policies to promote specific sectors like automobile, auto components, bio – technology and information and communication sectors have been formulated to promote Industries of the state.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 6.
Explain the role of Entrepreneur.
Answer:
Entrepreneur is a person one who possesses management skills, strong team building abilities and essential leadership qualities to manage a business.

Role of Entrepreneur:

  1. To promote development of Industries.
  2. To remove regional disparities by Industrialising rural and backward areas.
  3. To help the country to increase the GDP and Pre-capita income.
  4. They contribute towards the development of society by reducing concentration of Income and wealth.
  5. They promote capital formation by mobilising the idle saving of the citizens and country’s exports.
  6. Entrepreneurs provide large – scale employment to artisans, technically qualified persons and work in an environment of changing
  7. technology and try to maximize profits by innovations.
  8. To enable the people to avail better quality goods at lower prices.
  9. This results in the improvement of their standard of living.

VIII. Case studies

Question 1.
Choose a cluster in Tamil Nadu based on online research and write a note on it.
Answer:
An example of a cluster in Tamil Nadu is given below. Students can do online research on their own and write details using this as a sample.

Example case study of a pulp and paper industry in Tamil Nadu.

Tamil Nadu Newprint and papers Limited (http:// www.tnpl.co.in/)

The company: TNPL was formed by the Government of India in 1979 as a public limited company under the provisions of the companies Act of 1956. Objective: The primary objective of the company is to produce newsprint and printing and writing paper using bagasse, a sugarcane residue as the primary raw material.

Assistance: The only paper will in India assisted by the World Bank.

Machinery: The state of art machines were built in flexibility for manufacturing both newsprint and printing and writing papers in the same machine.

Capacity: The latest upgraded capacity enhanced to 2,30,000 tpa in April 2003 through upgradation of the paper machines which is considered as the largest production capacity in India at a single location.

Marketing: The products are being marketed throughout the country and also exported to 20 countries around the world.

Location: The factory is situated at Kagithapuram in Kanir district in Tamil Nadu.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

IX. Activity and Project

Question 1.
Write a note on a cluster or a firm near your school/home based on your observations.
Answer:
Here is an sample of a cluster of firm observed in an area is given. This is to help students gain a basic idea about how to undertake this activity. Students can select their location, observe and write findings and do this activity.

Name of the Village: Neikkarapatti, Salem

Industrial cluster: Good quality and high production of Jaggery. The area in around almost all the houses, small or big make it a point to involve themselves in the production of Jaggery.

Type: It is one of the prominent Cottage Industry in the area.

Reason: Most of the farmers in the region cultivate sugarcane and own a jaggery making unit.

Labour: It is a manual jaggery making traditional work, unmindful of the challenges.

Process: The whole process takes about five hours with different names locally as Vellam and Mandai Vellam based on the shape of the mould.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

X. Life Skills

Question 1.
Teacher and Students discuss about the entrepreneurs and their activities and Write an a essay in the topic of “If you are like a Entrepreneur”.
Answer:
Note: Students should imagine themselves as entrepreneurs and write an essay on the topic. This is sample essay given as a guideline for the students.

(A stationery shop – business)

Entrepreneurs are business owners. If I am a entrepreneur, first of all, I should start my business in the line of my interest and in part with the demand of the locality and their needs. This would help me to earn profit from it.

I prefer do my entrepreneurial task by staring it at a small level with less financial investment (approx. 10,000) from my uncle who is also an entrepreneur who supports and motivates me.

I purchase my products for sale from the whole saler. The items I purchase are not perishable stationery items. It is easy for me to store it in my house itself. I get bulk orders from nearby shops. Sometimes, latest arrivals of designed erasers, pencil sharpeners will be a attractive one.

As an entrepreneur, I am ready to face risk factors, price hike, less demand, poor quality, seasonal changes and so on. But, I enjoy my work as a businessman and earn profit that gives my career a spark to continue in the same line of business.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Samacheer Kalvi 10th Social Science Industrial Clusters in Tamil Nadu Additional Important Questions and Answers

I. Choose the correct answer

Question 1.
The conversion of raw materials into usable materials is called as
(a) Entrepreneur
(b) Industry
(c) Exports
(d) Clusters
Answer:
(b) Industry

Question 2.
Countries in the Southern hemisphere are called Global ………………. countries.
(a) Western
(b) South
(c) Eastern
(d) Minor
Answer:
(b) South

Question 3.
SMESare:
(a) Small and Medium Enterprises
(b) Small, Medium, Export Services
(c) Small and Medium Export Services
(d) Salem Metal Export Services.
Answer:
(a) Small and Medium Enterprises

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 4.
………………. is nicknamed as the Detroit of Asia.
(a) Madurai
(b) Coimbatore
(c) Chennai
(d) Tiruppur
Answer:
(c) Chennai

Question 5.
The Namakkal -Tiruchengode belt in Western Tamil Nadu is known for its ………………. building industry.
(a) Textile
(b) Truck body
(c) Coach
(d) Steel
Answer:
(b) Truck body

Question 6.
The MEPZ headquarters is located on:
(a) Chennai
(b) Coimbatore
(c) Madurai
(d) Ramnad
Answer:
(a) Chennai

Question 7.
TANS! was formed in the year:
(a) 1945
(b) 1955
(c) 1965
(d) 1975
Answer:
(c) 1965

Question 8.
………………. is an innovator of new ideas in business.
(a) Agriculturalist
(b) Entrepreneur
(c) Both (a) and (b)
(d) None
Answer:
(b) Entrepreneur

Question 9.
There are limits to the ability of agriculture to absorb labour due to the ………………. marginal productivity of land.
(a) Increasing
(b) Decreasing
(c) Steady
(d) None
Answer:
(b) Decreasing

Question 10.
Health care and educational services are diffused across major cities of:
(a) Chennai
(b) Coimbatore
(c) Both (a) and (b)
(d) Tiruppur
Answer:
(c) Both (a) and (b)

Question 11.
Nanguneri SEZ is situated at:
(a) Tiruvallur
(b) Vayalur
(c) Thirunelveli
(d) Tambaram
Answer:
(c) Thirunelveli

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 12.
………………. is intended to provide low – cost financial support for both setting up of new units and for expansion of existing units.
(a) TIDCO
(b) TANSI
(c) TIIC
(d) MEPZ
Answer:
(c) TIIC

Question 13.
When Government decide to encourage manufacturing using raw material from a region. It may lead to emergence of:
(a) Industrial clusters
(b) More taxation
(c) Subsidy
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(a) Industrial clusters

Question 14.
The notion of an “Industrial district” was developed by Prof:
(a) Adam Smith
(b) Marshall
(c) Samuelson
(d) Pigou
Answer:
(b) Marshall

Question 15.
Heavy vechicles factory was set up to manufacture tanks in:
(a) Peramber
(b) Avadi
(c) Tiruchy
(d) Vellore
Answer:
(b) Avadi

Question 16.
Dindigul, Vellore and Amber area are famous for products.
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Leather
(d) Marine
Answer:
(c) Leather

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 17.
The Avadi Industrial Estate was set up in the year:
(a) 1950
(b) 1960
(c) 1970
(d) 1980
Answer:
(a) 1950

Question 18.
IT (Information Technology) Specific Special Economic Zones are located in ………………. locations in Tamil Nadu.
(a) 6
(b) 7
(c) 8
(d) 10
Answer:
(c) 8

Question 19.
The agencies that is formed to promote Industrial growth in the state by setting up Industrial estates are:
(a) SIPCOT
(b) TIDCO
(c) TIIC
(d) Both (a) and (b)
Answer:
(d) Both (a) and (b)

Question 20.
Over the last ten years a few software firms have moved from Chennai to:
(a) Madurai
(b) Bangalore
(c) Coimbatore
(d) None
Answer:
(c) Coimbatore

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

II. Fill in the blanks

  1. Stand up India scheme was launched in India in the year
  2. ………….. is the ability to create and built something.
  3. The Industries that produce raw materials for other Industries are called ………….. Industries.
  4. If the output is consumed by another producer then, it is called as ………….. goods.
  5. Geographical proximity of small and medium enterprise is a chief characteristic of a ………….. cluster.
  6. ………….. policies have contributed to the decline of the handloom weaving industry.
  7. The Salem steel plant was set up in the year …………..
  8. Home Furnishings cluster is located at …………..
  9. Integral Coach Factory (ICF) makes …………..
  10. MNC means …………..
  11. There are ………….. clusters in 13 districts of Tamil Nadu.
  12. Transportation and poultry clusters are located in …………..
  13. ………….. located in Trichy manufactures Boilers and Turbines.
  14. The ………….. district is the top exporter of finished leather goods in the country.
  15. SIPGOT was formed in the year …………..
  16. MEPZ was established in the year to promote foreign direct investment.
  17. A policy was set up in the year ………….. for setting up special Economic zone.
  18. TANSI was formed in the year …………..
  19. The poison control centre is associated with ………….. SEZ.
  20. ………….. is the first Industrial cooperation operating in the domain of small enterprises.
  21. There are ………….. export processing zones in the country set up by the Central Government.
  22. ………….. schemes provides financial help specifically to SC and ST borrower and woman borrower.
  23. Start up India scheme was launched to generate ………….. and creating …………..

Answers:

  1. 5th April 2016
  2. Entrepreneur
  3. Basic goods
  4. capital
  5. successful
  6. Colonial
  7. 1973
  8. Karur
  9. Railway coaches
  10. Multi – National Companies
  11. 27
  12. Namakkal
  13. BHEL
  14. Vellore
  15. 1971
  16. 1984
  17. 2000
  18. 1965
  19. Bio – pharmaceuticals
  20. TANSI
  21. Seven
  22. Standup India
  23. employment, wealth

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

III. Match the following

Question 1.
Match the Column I with Column II.
Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu 3
Answer:
A. (iv)
B. (iii)
C. (v)
D. (i)
E. (ii)

Question 2.
Match the Column I with Column II.
Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu 4
Answer:
A. (iv)
B. (i)
C. (v)
D. (ii)
E. (iii)

IV. Choose the correct statement

Question 1.
(i) The development of Industries in India can be studied under colonial phase, post independent phase and liberalisation phase.
(ii) Services sector contributes a major share in employment generation.
(iii) Karur is expertised in bus body building and home furnishing.
(iv) Tamil Nadu is the biggest producer of cotton yarn in the country.
(a) (i), (ii) are correct
(b) (iii), (iv) are correct
(c) (i), (iii), (iv) are correct
(d) all are correct
Answer:
(d) all are correct

Question 2.
(i) Only after the economic reforms in 1990 the state has been the entry of hardware and electronic manufacture centres.
(ii) Bhavani and Kumarapalayan are major centres of production of carpets locally and globally.
(iii) Sivakasi region has now become a major centre for printing and fireworks in the country.
(iv) Dindigul and Erode are major employment generators in Knitwear industry.
(a) (i), (ii) are correct
(b) (i), (ii), (iii) are correct
(c) only (ii) and (iv) correct
(d) All are correct
Answer:
(b) (i), (ii), (iii) are correct

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

V. Pick out odd one

Question 1.
Which is not a export processing zone?
(a) MEPZ
(b) SEZ
(c) TIDCO
(d) ELCOT
Answer:
(c) TIDCO

Question 2.
Tamil Nadu’s Textile clusters does not include
(a) Coimbatore
(b) Padalam
(c) Somanur
(d) Dindigul
Answer:
(d) Dindigul

Question 3.
Which of the following is not under IT cluster?
(a) Nokia
(b) Foxconn
(c) Infosys
(d) MEPZ
Answer:
(d) MEPZ

VI. Write Short Answer

Question 1.
What is meant by the term ‘Industry’?
Answer:
Any human activity which is engaged in the conversion of raw materials into readily usable materials is called an Industry.

Question 2.
Why is small scale sectors considered important?
Answer:
The small scale sector is seen as important for two reasons.

  1. To generate more employment than the large – scale sector.
  2. The small scale sectors allows for a larger number of entrepreneurs to emerge from less privileged groups.

Question 3.
Name few examples of Industrial clusters.
Answer:
Clothing, home furnishing, textiles, leather, poultry, coir products, engineering services, etc., are few examples of Industrial sector clusters.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 4.
Write the names of MNCs in Chennai region.
Answer:
MNCs such as Nokia, Foxconn, Samsung and Flextronics.

Question 5.
Why is Coimbatore often referred to as the ‘Manchester of South India”?
Answer:
Most of the cotton textile Industries are located in Coimbatore region since the colonial period, so it is called as Manchester of South India.

Question 6.
List down the names of the agencies that have played an important role in the Industrialisation of a state.
Answer:

  1. SIPCOT – State Industries Promotion Corporation of Tamil Nadu.
  2. TANSIDCO – Tamil Nadu Small Industries Development Corporation.
  3. TIDCO – Tamil Nadu Industrial Development Corporation
  4. TIIC – Tamil Nadu Industrial Investment Corporation Limited.
  5. TANSI – Tamil Nadu Small Industries Corporation Limited.

Question 7.
What is meant by SEZ?
Answer:
SEZ means Special Economic Zone in the country with a view to improve free environment for exports.

Question 8.
What do you understand by Stand up India Scheme?
Answer:
It is a scheme launched by the Indian Government with the primary objective of generation employment and wealth creation.

Question 9.
What do you understand by standup India scheme?
Answer:
It is a scheme launched by the Indian Government to facilitate bank loans between ₹ 10 lakh and ₹ 1 crore to atleast one scheduled caste (or) scheduled Tribe borrower and one woman borrower per bank branch for setting up a greenfield enterprise.

Question 10.
How do entrepreneurs promote formation?
Answer:
Entrepreneurs promote capital formation by mobilising the idle savings of the citizens and increasing country’s exports.

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

VII. Write Brief Answer

Question 1.
Write in detail about the types of industries on the basis of its use, raw ‘ material, ownership, and size.
Answer:
Types of Industries:

On the basis of

Uses:
Consumer goods Industries ⇒ output to the final consumer
Capital goods Industries ⇒ output consumed by another producer.
Basic goods Industries ⇒ output as the raw material for other Industries.

Raw material:
Agricultural sector
Industrial sector
Agro based sector
Leather Industries

Ownership:
Public owned ⇒ Government owned
Private owned ⇒ Private owned Co-operative owned

Size:
Large scale Industries
Small scale Industries
Medium scale Industries
Micro (or) tiny

Samacheer Kalvi 10th Social Science Guide Economics Chapter 5 Industrial Clusters in Tamil Nadu

Question 2.
Write a note a Special Economic Zones.
Answer:

  1. SEZ (or) Special Economic Zones are set up based on the policy that was introduced in april 2000.
  2. This was set up to have hazzle free environment for exports.
  3. The policy provides for setting up of SEZs in the public, private, joint sector (or) by the State Governments.
  4. It also envisaged that some of the existing Export Processing Zone would be converted into Special Economic Zones.
  5. Accordingly, the Government has converted EPZ into SEZ in almost eight places in Tamil Nadu.
  6. The Madras Export Processing Zone (MEPZ) is one of the seven export processing zones in the country set up by the Central Government.
  7. It was established in 1984 to promote foreign direct investment, enhance foreign exchange earnings and create greater employment opportunities in the region.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top