Students can download 5th Maths Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions

Try These (Text Book Page No. 5)

12 = 1 × 1 = 1
22 = 2 × 2 = 4
32 = 3 × 3 = 9
42 = 4 × 4 = 16
52 = 5 × 5 = 25
62 = 6 × 6 = ______
72 = 7 × 7 = ______
82 = 8 × 8 = ______
92 = 9 × 9 = ______
102 = 10 × 10 = ______
Answer:
12 = 1 × 1 = 1
22 = 2 × 2 = 4
32 = 3 × 3 = 9
42 = 4 × 4 = 16
52 = 5 × 5 = 25
62 = 6 × 6 = 36
72 = 7 × 7 = 49
82 = 8 × 8 = 64
92 = 9 × 9 = 81
102 = 10 × 10 = 100

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

Activity (Text Book Page No. 6)

A. Count and Write the number of boxes:

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 1
Answer:
1

Question 2.
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 2
Answer:
4

Question 3.
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 3
Answer:
9

Question 4.
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 4
Answer:
16

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

B. Circle and colour the square numbers:

Question 1.
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 5
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 6

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

Work Sheet (Text Book Page No. 7)

I. Answer the following:

Question 1.
The square number of 2 is _________
Hint : 2 × 2 = 4
Answer:
4

Question 2.
The square number of 5 is
hint : 5 × 5 = 25
Answer:
25

Question 3.
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 7
These number of boxes is equal to one square number,
The number is ________
Answer:
The number is 9

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

Question 4.
Which of following number is square number
a. 23
b. 54
c. 36
d. 45
HInt = 62 = 6 × 6 = 36
Answer:
36

Question 5.
What is next square number of 49?
a. 76
b. 95
C. 64
d. 45
Hint : 7 × 7 = 49
8 × 8 = 64
Answer:
64

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

Try These (Text Book Page No. 8)

Find the Factors:
Factors of 4 are 1, 2 and 4.
Factors of 10 are 1, 2, 5 and 10.
Factors of 16 are 1, 2, 4, 8 and 16.
Factors of 18 are ________
Factors of 20 are ________
Factors of 24 are ________
Factors of 42 are ________
Answer:
Factors of 18 are ________
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 8
1,2,3,6,9 and 18 are the factors of 18.

Factors of 20 are ________
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 9
1,2,4,5,10 and 20 are factors of 20.

Factors of 24 are ________
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 10
1,2,3,46,8, 12 and 24 are factors of 24.

Factors of 42 are ________
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 11
1,2,3,6,7,14,21 and 42 are factors of 42.

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

Activity (Text Book Page No. 9)

Tick the factors of the following numbers
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 12
Answer:
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 13

Try These (Text Book Page No. 11)

5, 10, 15, _____, _____, _____, _____
Answer:
20, 25, 30, 35, 40

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

Try These (Text Book Page No. 12)

Find L.C.M
1. 10 and 15
2. 8 and 6
3. 4 and 10
4. 6 and 16
Answer:
1. 10 and 15
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 14
Common multiples of 10, 15 are 30, 60, 90, …
LCM of 10, 15 is 30.

2. 8 and 6
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers InText Questions 15
Common multiples of 6, 8 are 24, 48,
LCM of 6, 8 is 24.

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

3. 4 and 10
Multiple of 4 = 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40, 44, …
Multiple of 10 = 10, 20, 30. 40, 50, 60, …
Common multiples of 4, 10 ore 20, 40, …
LCM of 4, 10 is 20.

(4) 6 and 16
Multiple of 6 – 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, 72, 78, 84, 90, 96, 102, …
Multiple of 16 – 16, 32, 48, 64, 80, 96, 112, …
Common multiples of 6. 16 are 48, 96, …
LCM of 6, 16 is 48.

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 InText Questions

Think it (Text Book Page No. 12)

Can we say the highest common multiples for two numbers?
Answer:
No only LCM

Leave a Reply