Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travel

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th English Guide Pdf Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travel Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travel

6th English Guide Gulliver’s Travel Text Book Back Questions and Answers

Textual Exercises (Text Book Page No. 134)

Read and Understand (Text Book Page No. 134)

A. Read the following statements. Say True or False.

1. Gulliver was the captain of the ship.
Answer:
False

2. One of the Lilliputians gave a ten minutes talk in Gulliver’s language.
Answer:
False

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. Gulliver took the small creatures in his hand and crushed them.
Answer:
False

4. The horses were four and a half inches tall.
Answer:
True

5. The war between the two kingdoms ended in peace.
Answer:
True

B. Identify the speaker/character.

1. He felt something moving along his body almost up to his chin.
Answer:
Gulliver

2. They somehow managed to put him on the platform.
Answer:
The Lilliputians

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. “Don’t let us down now, Gulliver; we need your help”.
Answer:
The Emperor

C. Choose the right answer. (Text Book Page No. 135)

1. Gulliver managed to reach the land as he was
a) A doctor
b) One of the crews
c) a swimmer
d) the captain
Answer:
c) a swimmer

2. Gulliver was set free because the emperor
a) was afraid of him
b) confirmed that he was not harmful.
c) was a kind hearted person.
d) wanted to get something from him.
Answer:
b) confirmed that he was not harmful

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. Gulliver was hailed as a hero because he
a) made the army of Blefuscu giddy
b) fought with the army of Blefuscu.
c) drowned the army of Blefuscu in the water.
d) defeated the emperor of Blefuscu.
Answer:
d) defeated the emperor of Blefuscu

D. Discuss in groups. Retell the story in your own words. Each one should say one sentence.

You can begin like this:
Gulliver was travelling in a ship. One stormy night, the ship was wrecked ………

Gulliver was travelling in a ship. One stormy night, the ship was wrecked. Gulliver was a good swimmer. So, he reached the land by swimming. The land appeared strange and lonely. He saw no human beings, he was hungry and tired. He fell on a patch of grass and slept. When he woke up he found his hands and legs tied down. There were a number of creatures not more than six inches high. He later learned they were Lilliputians. He was taken to the Emperor. He received Gulliver. He set him free with a condition that he would do no harm to them. Once, the neighbouring kingdom, declared war on Lilliput. The Emperor needed Gulliver’s help.
Gulliver walked into a sea and tied with a long rope all the ships of the enemy together he pulled the ships going round and round the whole day. They were not in a position to fight. So, the enemy king begged for peace between the two countries. Gulliver was hailed as hero.

E. Think and answer.

1. How did Gulliver overcome the adversity?
Answer:
Gulliver’s ship was wrecked. He reached a land where the Lilliputians lived. They were not more than six inches high. Gulliver was taken to the emperor with his hands and legs tied. The emperor received him. Gulliver was given food and drink. He was lodged in an old and amused temple. Gulliver overcame his adversity by helping the Emperor and his people in many ways. Once the neighbouring kingdom declared war on Lilliput. It was Gulliver who defeated the enemy king made peace with the Emperor. Thus Gulliver overcame his adversity by being kind, helping and wise.

2. How should one react to adversity?
Answer:
When Gulliver faced adversity he remained patient. He was kind to all the Lilliputians and the Emperor. Once the neighbouring country declared war on Lilliput. Then it was Gulliver who saved Lilliput and earned the respect and love of the Emperor and the people.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. Describe Gulliver’s encounter with the army of Blefuscu?
Answer:
The king of Blefuscu once declared war on Lilliput. The Emperor needed help from Gulliver. Gulliver walked into the sea and tied with a long rope all the hundred ships of the enemy together. He dragged them in the water and pulled the ships,the whole day going round and round. The army of Blefuscu was giddy and was not in a position to fight. The king surrendered to the Emperor and made peace with him. It was Gulliver who brought victory to the Emperor.

Project

F. Look at the traffic signals and write down the traffic rule against each signal.
Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travels 1 Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travels 2
Answer:
Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travels 3 Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travels 4

Connecting to Self

G. Look at these pictures. Think of how you must behave when you visit these places. Discuss with your partner and complete the table.
Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travels 5 Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Supplementary Chapter 2 Gulliver’s Travels 6
Answer:

Use dust bins Do not throw rubbish in public places
Put waste into dustbins Dont throw down uneaten food.
Use toilet Don’t spit on the road.
Keep the coast clean Don’t pass urine on the way.
Keep environment clear Don’t walk the meadow.
Dust free Don’t pluck flowers.

Step to Success

e.g. 1. Leaves 2. Fruit 3. Seed 4. Flowers 5. Root
a) 2,4,5,1,3
b) 3,5,1,4,2
c) 1,2,3,4,5
d) 5,3,1,2,4
Answer:
b) 3, 5,1, 4, 2

1. 1. Drive 2. Get in 3. Arrive 4. Park 5. Open door
a) 2,1,3,5,4
b) 5,2,1,3,4
c) 3,4,5,1,2
d) 3,5,1,2,4
Answer:
b) 5, 2,1,3, 4

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

2. 1. Travel 2. Book 3. Plan 4. Confirm 5. Enjoy
a) 3,2,4,1,5
b) 4,5,3,2,1
c) 1,2,3,4,5
d) 5,4,2,3,1
Answer:
a) 3, 2, 4,1, 5

3. 1. Rest 2. Return 3. Supper 4. Go out 5. Visit
a) 1,2,3,4,5
b) 4,5,1,2,3
c) 4,5,2,3,1
d) 5,4,3,2,1
Answer:
c) 4, 5, 2,3,1

4. 1. Check out 2. Pack 3. Pay bill 4. Vacate 5. Drive
a) 3,4,5,2,1
b) 1,2,3,4,5
c) 5,4,3,2,1
d) 2,4,3,1,5
Answer:
d) 2, 4, 3,1, 5

5. 1. Wait 2. Slow 3. Go 4. Stop 5. Get ready
a) 2,4,1,5,3
b) 1,2,3,4,5
c) 5,4,3,2,1
d) 3,4,2,1,5
Answer:
a) 2,4,1, 5,3

Gulliver’s Travel Summary in English

While Gulliver was going, on a long voyage, his ship sank in a violent storm. However, he managed to escape and reached the island by nearing. He was hungry and exhausted so he fell to a patch of grass. When he woke he was tied down by dwarf (six inches) people who called themselves as Lilliputians. He was taken to the capital of the Island. The Emperor received him. He was set free on condition. He was happy there. The neighbouring king of Blefuscu dedared war on Lilliput. The Emperor needed Gulliver’s help. Gulliver pulled the all shipping whole day. The king of Blefuicu begged for peace. The Emperor agreed. Gulliver was hailed as a hero by Lilliputians.

Gulliver’s Travel Summary in Tamil

கலிபா நீண்ட பயணத்தில் செல்லும்போது, அவரது கப்பல் கடுமையான புயலில் மூழ்கியது. இருப்பினும், அவர் தப்பித்து அருகிலுள்ள தீவை அடைந்தார். அவர் பசியில் களைப்பும் அடைந்ததார். அதனால், அவர் புல்லின் மீது விழுந்தார். அவர் எழுந்தபோது லில்லிபுத்தியர்கள் என்று அழைத்த குள்ளர்கள் (ஆறு அங்குல) மக்களால் அவர் கட்டப்ட்டார். அவர் தீவின் தலைநகருக்கு கொண்டு செல்லப்ட்டார். சக்கரவர்த்தி அவரை வரவேற்றார். அவர் அங்கு மகிழ்ச்சியாக இருந்தார். பக்கத்து மன்னர் பிலிபியூஸ்க்கு லில்லிபுட்டின்மீது போரை அறிவித்தார். மன்னர் கலிபரின் உதவியை வேண்டினார். கலிபர் அனைத்து கப்பல்களையும் கட்டி நாள்முழுவதும் இழுத்தார். பிலியூயூஸ்க்கு அரசன் சமாதானத்தை கெஞ்சிக் கேட்டார். ஒப்புக்கொண்டார். கலிபர் தலைவர் என புகழப்பட்டார்.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top