Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th Science Solutions Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

Samacheer Kalvi 6th Science Plants in Daily Life Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
One of the following birds is an example of plant pollinator
a. Duck
b. Parrot
c. Humming bird
d. Dove
Answer:
c. Humming bird

Samacheer Kalvi 6th Science Guide

Question 2.
Natural Mosquito repellant is
a. Nutmag
b. Bamboo
c. Ginger
d. Neem
Answer:
d. Neem

Question 3.
Which of the following is not a root?
a. Potato
b. Carrot
c. Radish
d. Turnip
Answer:
a. Potato

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

Question 4.
Which of the following medicinal plants has anticancer properties?
a. Amla
b. Tulasi
c. Turmeric
d. Aloe
Answer:
a. Amla

Question 5.
Which is the national tree of India?
a. Neem tree
b. Jack tree
c. Banyan tree
d. Mango tree
Answer:
c. Banyan tree

II. Fill in the Blanks

  1. In every year October ……….is celebrated as world food day.
  2. ………… is an example of textile fibre.
  3. I am the state tree of Tamilnadu. Who am I ………… ?
  4. The juice of the leaves of ……… plant relieves cough and bronchitis.
  5. The edible seeds of leguminous plants are called …………

Answer:

  1. 16
  2. Cotton
  3. Palm tree
  4. Tulsi
  5. pulses

III. True or False. If False, give the correct statement.

  1. Plants grown for decorative purposes are called as softwood.
  2. Silkworm eats mulberry leaves.
  3. Cauliflower is used for ornamental purpose.
  4. Cotton cloth is not suitable for summer season.
  5. Sugarcane is used as biofuel.

Answer:

  1. False – Plants grown for decorative purposes are called as ornamental plants.
  2. True.
  3. False – Cauliflower is used for edible purpose.
  4. False – Cotton cloth is only suitable for summer season
  5. False – Sugarcane is used to produce sugar.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

IV. Match the following:

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 1
Answer:
1 – c
2 – e
3 – a
4 – b
5 – d

V. Analogy:

  1. mango : fruit:: maize : ………….
  2. coconut: fibre :: rose : …………
  3. bees : pollinate insect:: earthworms : …………

Answer:

  1. cereal
  2. essence
  3. vermicompost producer

VI. Give very short answer:

Question 1.
What is food?
Answer:

  1. Food gives us energy.
  2. Plants are the main source of food for humans.
  3. These plants which are the main source of food are known as food plants.
  4. (Eg.) Vegetables – Beetroot, Carrot
    Cereals – Rice, Wheat, Bhajra
    Pulses – Bengal gram, Green mung bean

Question 2.
What are medicinal plants?
Answer:
Plants that has ingredients which can be used in drug preparation are known as medicinal plants. (Eg.) Tulsi, Neem etc.

Question 3.
How hard wood differ from soft wood?
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 2

Question 4.
What is a spice?
Answer:
Spices are the aromatic parts of tropical plant traditionally used to flavour food. Bark, roots, leaves, flowers or stems of certain plants primarily used for flavouring colouring or preserving food.
(Eg.) roots – vetiver,
leaves – curry leaves
seeds – fenugreek
flowerbud – clove

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

Question 5.
Name any three medicinal plants, which are available in your area?
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 3

Question 6.
What are the uses of timber?
Answer:

  1. Timber has features like durability, stylish finishing and resistance to temperature changes.
  2. Hard wood is used for making high quality furniture, decks, flooring and wooden construction.
  3. Soft wood is used for making plywood, wooden boxes medium – density fibreboard (MDF) and paper making.

VII. Give short answer

Question 1.
What is a symbiotic relationship?
Answer:

  1. The relationship between animals and plants, benefiting both of them is known as symbiotic relationship.
  2. (Eg.) Silk worms – feeding on Mulberry leaves – produce silk fibres.
  3. Honey bee – feed on pollen and honey of plants – Agents of cross pollination and form vegetables and fruits along with honey.

Question 2.
Write the uses of Neem?
Answer:
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 4

Question 3.
Name any five plants and their parts that we eat.
Answer:

  1. Carrot, Beet root and radish – Tap roots
  2. Potato, Ginger, Turmeric – Under ground stem
  3. Curry leaves, Coriander leaves – Leaves
  4. Drum stick – Leaves, Unripe fruit and bark.
  5. Paddy, Wheat, Maize and Ragi – Seeds

VIII. Answer in detail:

Question 1.
Write short notes on-Timber yielding plants.
Answer:
Wood is used commercially due to their features like durability, stylish finishing and resistance to temperature changes.
Timbers can be classified into hardwoods and softwoods.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 5

Question 2.
Comment on importance of plant animal interaction.
Answer:
The relationship between plants and animals, to get food and shelter etc.
This relationship which is economically significant benefits not only animals but also plants.
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 6

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

IX. Question based on Higher Order Thinking Skills:

Question 1.
Desert does not have water. Why? Give the reason?
Answer:

  1. Most deserts get less than 10 inches of rainfall each year.
  2. The evaporation rate is higher than rainfall.
  3. In desert there is little water available for plants (cactus like) and other organisms.
  4. Cactus like plants and animals living in such areas are adapted to save water and to endure drought.
    (Eg.) Cactus Camel etc.

Question 2.
Kavitha said “Palm tree is a tall tree, so it gives hard wood”! Do you agree with her statement or not? Explain. Why?
Answer:
False. Because:

  1. Even though they are tall, they produce only soft woods.
  2. It is resilient and malleable can’t be used in heavy construction and other purposes.
  3. So the wood is known as softwood.
  4. Wood fibres are used for making hats and other things.

Question 3.
Look at the diagram given below and answer the following questions.
a. Soil fertility is increased by bacteria How?
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 7
Answer:
1. The droppings and shedding of leaves, fruits and other dead parts of plants degrade in the soil by bacterial and fungal action to form humus-increase soil fertility.

2. Blue green Algae and Bacteria are extensively used to fix Nitrogen in the soil and increase biofertilizer in the soil for agriculture.

b. Honey bees are essential for the reproduction of the plants Why?
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 8
Answer:

  1. Honey bees suck nectar from flowers and convert it into honey.
  2. During this process, they carry pollen on their bodies and help plants to do cross pollination and inturn form vegetables and fruits.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

Samacheer Kalvi 6th Science Plants in Daily Life Additional Important Questions and Answers

I. Choose the right Answer:

Question 1.
Which are the source of food and energy for all living organisms in the world.
(a) Plants only
(b) Plants and animals
(c) Animals only
(d) None of the above
Answer:
(a) Plants only

Question 2.
Rava uppuma is made of
(a) Paddy
(b) Wheat
(c) Millet
(d) Sorghum
Answer:
(b) Wheat

Question 3.
Leaf fibres are got from
(a) Aloe vera
(b) Agave
(c) Coconut
(d) Cotton
Answer:
(b) Agave

Question 4.
The wealth of any country largely depends upon its
(a) Educational development
(b) Agricultural development
(c) Industrial development
(d) Political development
Answer:
(b) Agricultural development

Question 5.
Plants grown or maintained for its aesthetic features are known as
(a) Fibre plants
(b) Medicinal plants
(c) Plants as food
(d) Ornamental plants
Answer:
(d) Ornamental plants

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

Question 6.
Carpentry works depend on
(a) Medicinal plants
(b) Fibre plants
c) Ornamental plants
(d) Timber plants
Answer:
(d) Timber plants

II. Very Short Answer

Question 1.
Give evidences for the fact that Rice, Wheat and Millets were cultivated and utilised in the ancient days.
Answer:

  1. The presence of charred grains in most of the excavation sites is a proof for the above fact.
  2. Also ancient literature talk about the existence and usage of several crops of economic importance.

Question 2.
Name the plant from which we get cordage or rope?
Answer:
Fibres got from coconut stem, stalk of the compound leaf and husk fibres of the coconut are the sources from which cordage or rope is processed.

Question 3.
Name the states in India with Jute cultivation?
Answer:
West Bengal, Assam, Orissa, Bihar, Uttar Pradesh, Tripura and Meghalaya are the seven states producing jute.
Out of the above seven, West Bengal alone produces 50% jute of India.

Question 4.
Why do we consider cotton as cash crop?
Answer:

  1. Cotton give textile fibres used for making garments or dress materials or fabric.
  2. 80% cotton is used in making fabrics or cotton mixed fabrics.
  3. Because of its large scale cultivation, manufacture and industry if is commercially very important plant. So known as cash crop.

Question 5.
What are medicinal plants?
Answer:
The plants that have chemical compounds to destroy disease causing germs are known as medicinal plants.

Question 6.
Identify the plant part and write about it’s use?
Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life 9
Answer:
The given diagram is that of cloves the flower buds used as spice – to flavour food.

Samacheer Kalvi 6th Science Guide Term 3 Chapter 5 Plants in Daily Life

Question 7.
What are the specialities of Teak Wood?
Answer:

  1. Teak is a hardwood, durable and strong.
  2. Teak central wood is deposited with gum, resin oil etc and so strong that it can’t be destroyed by termites and other insects.
  3. Doors, windows, roof and railway sleeper wood and cots are made out of it.

Question 8.
Write the importance of rubber?
Answer:

  1. Rubber is got from the stem latex of rubber plant.
  2. Vehicle tyres, wire insulating covers and many toys and others are produced out of natural rubber.
  3. It satisfies 80% rubber demand of the world.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top