Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide Pdf History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 7th Social Science Solutions History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

7th Social Science Guide Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas Text Book Back Questions and Answers

I. Choose the correct answer:

Question 1.
Who revived the later Chola dynasty?
a) Vijayalaya
b) Rajaraja I
c) Rajendra I
d) Athirajendra
Answer::
a) Vijayalaya

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 2.
Who among the following Pandya rulers is known for ending the Kalabhra rule?
a) Kadunkon
b) ViraPandyan
c) Kun Pandyan
d) Varaguna
Answer:
a) Kadunkon

Question 3.
Which of the following was the lowest unit of Chola administration?
a) Mandalam
b) Nadu
c) Kurram
d) Ur
Answer:
a) Mandalam

Question 4.
Who was the last ruler Vijayalaya line of Chola dyanasty?
a) VeeraRajendra
b) Rajadhiraja
c) AthiRajendra
d) RajarajaII
Answer:
c) AthiRajendra

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 5.
An example Of Chola architecture can be seen at ………………………………
a) Kannayiram
b) Uraiyur
c) Kanchipuram
d) Thanjavur
Answer:
d) Thanjavur

Question 6.
To which of the following, Marco Polo went in the last decade of 13th century in India?
a) Chola mandalam
b) Pandya country
c) Kongu region
d) Malainadu
Answer:
b) Pandya country

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

II. Fill in the blanks:

1. …………………. built the famous Brihadeshwara Temple at Thanjavur.
Answer:
Rajaraja I

2 established a Vedic college at Ennayiram.
Answer:
Rajendra I

3. was the donor of Velvikudi Copper plates.
Answer:
Jatila Parantaka Nedujadayan (Varguna I)

4. The royal secretariat of Pandya kingdom was known as
Answer:
Eluttu – Mandapam

III. Match the Following:

A B
1. Madurai a) Inland traders
2. Gangaikonda Cholapuram b) Maritime traders
3. Anju- Vannattar c) Capital of Cholas
4. Mani- gramattar d) Capital of Pandyas

Answer:

A B
1. Madurai  d) Capital of Pandyas
2. Gangaikonda Cholapuram  c) Capital of Cholas
3. Anju- Vannattar b) Maritime traders
4. Mani- gramattar  a) Inland traders

IV. True or False:

1. A Muslim state subordinate to Delhi Sultan was in Madurai.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

2. Koodal – nagar Kavalan was the title of a Pandya king.
Answer:
True

3. Chola kingdom was situated in Vaigai delta.
Answer:
False

4. Kulothunga I belonged to Chalukya – Chola dynasty.
Answer:
True

5. The elder son of the Chola king was called Yuvaraja.
Answer:
True

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

V. Consider the following statements. Tick (✓) the appropriate answer:

Question 1.
Which of the following statements about Later Cholas are correct?
1. They had a system of Local self government.
2. They maintained a strong navy.
3. They were the followers of Buddhism.
4. They built big temples.
a) 1,2 and 3
b) 2,3 and 4
c) 1,2 and 4
d) 1,3 and 4
Answer:
c) 1,2 and 4

Question 2.
Which of the following statements are true with regard to Rajendra Chola?
1. He assumed the title Gangaikonda Chola.
2. He conquered Southern Sumatra.
3. He is credited with consolidating the Chola power.
4. His naval power enabled him to conquer Srivijaya.
a) 1 and 2
b) 3 and 4
c) 1,2 and 4
d) All the above
Answer:
d) All the above

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 3.
Assertion : The Yuvaraj as were appointed Governors in the provinces.
Reason : This was done for their training in administration.
a) R is the correct explanation of A.
b) R is not the correct explanation of A.
c) A is wrong and R is correct.
d) A and R are wrong.
Answer:
a) R is the correct explanation of A.

Question 4.
Arrange the following administration divisions in descending order.
1) Nadu
2) Mandalam
3) Ur
4) Kurram
Answer:
2) Mandalam → 1) Nadu → 4) Kurram → 3) Ur

Question 5.
Arrange the events in chronological order.
1. Maravarman appointed Virapandyan as co – regent.
2. Civil war broke out.
3. A Muslim State was established in Madurai.
4. MaravarmanKulasekaran had two sons – Virapandyan and Sundrapandyan
5. SundraPandyan sought help from Ala -ud-din Khalji.
6. Malik Kafur invaded Madurai.
Answer:
4. MaravarmanKulasekaran had two sons – Virapandyan and Sundrapandyan
1. Maravarman appointed Virapandyan as co – regent.
2. Civil war broke out.
5. SundraPandyan sought help from Ala -ud-din Khalji.
6. Malik Kafur invaded Madurai.
3. A Muslim State was established in Madurai.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 6.
Find out
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India Later Cholas and Pandyas 1
Answer:
Brahmadeya – Land gifted to Brahmins
Devadana – Land gifted to temples
Pallichchandam- Land donated to Jain institution
Vellanvagai Land of non – brahmins properties

VI. Answer in one or two sentences:

Question 1.
What were the items exported during the later Chola period?
Answer:
The items exported during the Later Chola period were Sandal wood, ebony, condiments, precious gems, pepper, oil, paddy, grains and salt.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 2.
What was called Chatur-vedi-mangalam?
Answer:
Chatur – Vedi – mangalam or Mangalam were the Brahmin settlements created by kings and local chiefs with irrigation facilities.

Question 3.
Write about Kanikadan.
Answer:
The land tax in Chola country was known as Kanikadan. One – third of produce was collected as land tax in kind.

VII. Answer the following:

Question 1.
Highlight any five aspects of Cholas’ legacy.
Answer:

  1. The chola followed the process of election known as ‘kudavolai’ System.
  2. The turn-system was in practice in distributing the water.
  3. The great temples is in Thanjavur, Gangaikonda Cholapuram and Darasuram were built during Chola period.
  4. Vedic Colleges were established at Ennayiram, Tirubuvanai and Tirumukkoodal.
  5. There was a flourishing internal and foreign trade during Chola period.

VIII. HOTs:

Question 1.
Chola kings were great patrons of learning: Support the statement with details.
Answer:

  • All the Chola kings were great patrons of learning.
  • Rajendra I established Vedic college at Ennayiram with 340 students and 14 teachers. The students learned Vedas, grammar and Upanishads etc.
  • Two more colleges were established at Tirubuvani in 1048 and Tiru mukkoodal in 1067 by Chola Kings.
  • The two great Literary works Periyarpuranam and Kamba Ramayanam written in Chola period

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

IX. Students Activity:

Who am I?

Question 1.
I was responsible for Malik Kafur invasion.
Answer:
Sundara Pandiyan

Question 2.
I built 16-mile embankment-lake in Gangaikonda Cholapuram.
Answer:
Rajendra Chola

Question 3.
I am a water supply channel.
Answer:
Vaykkal

Question 4.
I codified Thirumurai.
Answer:
Nambiyandar Nambi

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 5.
I was a great port. Marco Polo visited me twice.
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India Later Cholas and Pandyas 2
Answer:
Kayal Patnam
Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India 1

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

X. Answer Grid:

Question 1.
Name the two literary works of Chola period.
Answer:
Periyapuranam, Kamba Ramayanam

Question 2.
Which port is associated with pearl fishery?
Answer:
Korkai

Question 3.
What do kasu, kalanchu and pon refer to?
Answer:
Gold coins

Question 4.
In which district is Kayal -Pattinam located?
Answer:
Thoothukudi

Question 5.
Who was the Pandya king, defeated by Parantaka I?
Answer:
RajaSimha II

Question 6.
Where is the famous Meenakshi temple located?
Answer:
Madurai

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

7th Social Science Guide Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas Additional Important Questions and Answers

I. Choose the Correct answer:

Question 1.
The river ………………………. flow in chola counrty
a) cauvery
b) Vaigai
c) Gangai
d) Amaravathi
Answer:
a) Cauvery

Question 2.
The capital of chola country was
a) Kayal
b) Madurai
c)Uraiyur
d)Vanchi
Answer:
c) Uraiyur

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 3.
Gangai konda cholapuram was built by
a) RajarajaI
b) RajendraI
c) RajendraII
d) Kulonthunga I
Answer:
b) Rajendra I

Question 4.
VelanVagai land holders were called as
a) Vellalars
b) Chettis
c) Brahmas
d) Vasiyas
Answer:
a) Vellalars

Question 5.
Chola rulers were the followers of
a) Saivism
b) Vaishnavism
c) Buddhism
d) Jainism
Answer:
a) Saivism

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 6.
Which saivi Saint converted Pandya king Arikestria Jainism to saivism?
a) Appar
b) Thirugana sambandar
c) Sundarar
d) Maanikka vaasagar
Answer:
b) Thirugana sambandar

Question 7.
……………………….was known as koodal
a) Chennai
b) Trichy
c) Thanjavur
d) Madurai
Answer:
d) Madurai

Question 8.
Vaishnava saints were known as
a) Alwars
b) Nayanmars
c) Monks
d) Priests
Answer:
a) Alwars

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 9.
The busiest port in Pandya country was
a) Tondi
b) Musiri
c) Kayal pattinam
d) Korkai
Answer:
c) Kayal Pattinam

Question 10.
Manur Inscription dated on
a) 800 A. D
b) 900 A.D
c) 1000A.D
d)1100A.D
Answer:
a) 800 A.D

II. Fill in the blanks:

1. In ……………………..A.D Chola dynasty was declined.
Answer:
1279

2. The Group of Villages were called as……………………..
Answer:
Kurram

3. The eldest son in chola kingdom was……………………..
Answer:
Yuvaraja

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

4. The Urar were……………………..
Answer:
landholders

5. ……………………..in Brahman villages carried out administrative, Judical and Finanical functions.
Answer:
Sabhaiyar

6. The sub-section of Vellalar was……………………..
Answer:
Ulu-kudi.

7. ……………………..were the lowest rung of society.
Answer:
Adimai and Panicey – makkal

8. The ……………………..was in practice in distributing the water.
Answer:
turn system

9. Mani – gramattar were…………………….. traders.
Answer:
inland

10. Anju-vannattar were ……………………..traders.
Answer:
maritime

11. Pandyas early capital was……………………..
Answer:
Korkai

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

12. Pandyas eliminated the power of ……………………..and came to power.
Answer:
Kalabhras

13. Arikesari Maravarman was known as ……………………..
Answer:
Kunpandian

14. Arikesari Maravarman was a contemporary of the Pallava king……………………..
Answer:
Mahendravarman I.

15. Arikesari impaled ……………………..Jains.
Answer:
8000

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

III. Match the Following:

A B
1. Uttiramerur a) Karnataka
2. Vijayalaya b) Puducherry
3. Tirubuvanai c) Kanchipuram
4. I cole  d) Thanjavur

Answer:

A B
1. Uttiramerur c) Kanchipuram
2. Vijayalaya d) Thanjavur
3. Tirubuvanai b) Puducherry
4. I cole a) Karnataka

IV. True or False:

1. The average cost of Jama – lud din’s own breed cost was 220 dinars of Gold.
Answer:
True

2. Marco Polo and wassaff state the important of spice trade.
Answer:
false

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

3. Marco Polo hailed the chola kingdom as the richest and the most splendid province in the world.
Answer:
false

4. The 16 mile long embankment built by Rajendra chola in Gangaikonda cholapuram
Answer:
true

V. Consider the following statements. Tick ( ) the appropriate answer:

Question 1.
Which assertion is are correct about the pavons at cholas in Learnins
1. Chola kings were great patrans of learning.
2. Rajendra I established a vedic college at Ennayiram village
3. Cholas were learning vedas, grammar and upanishadi
4. Two more such colleges founded in 1048 and 1067
a) 1 and 2
b) 3 and 4
c) 1,3 and 4
d) All of these
Answer:
c) 1, 3 and 4

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 2.
Assertion (A) : The Governments of the east coast purcsued a more liberal and enlightnend policy towards overseas trades.
Reason (R) : Arab settlements were expanded on the west coast of Southern India
a) R is the correct explanation of A.
b) R is not the correct explanation of A.
c) A is wrong and R is correct.
d) A and R are wrong.
Answer:
a) R is the correct explanation of A.

Question 3.
Assertion (A) : The chola period witnessed an extensive construction of temples.
Reason (R) : Chola rulers were ardent saivifies
a) R is the correct explanation of A.
b) R is not the correct explanation of A.
c) A is wrong and R is correct.
d) A and R are wrong.
Answer:
a) R is the correct explanation of A.

VI. Answer in one or two sentences:

Question 1.
What were the works of Committees in Chola country?
Answer:

  • The assemblies in Ur, Sabha, Nagaram and Nadu worked through Various Committees in Chola country.
  • The Committies took care of irrigation, roads, temples, gardens, collection of revenue and conduct of religious festivals.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 2.
Write a note on Uttiramerur Inscription.
Answer:

  • Uttiramerur is situated in Kanchipuram District. It was a Brahmadeya village.
  • The process of election qualification of candidates were mentioned in this inscription.

Question 3.
Point out the important of Vedic College in Ennayiram
Answer:

  • King Rajendra I established the Vedic College at Ennayiram.
  • There were 340 students learning Vedas, grammar and Upanishads by 14 teachers.

Question 4.
Who were ai – nutruvar?
Answer:
The Ai – Nutruvar was a guild, operated the maritime trade in Chola country covering South – East Asian Countries.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 5.
Mention the name of Royal officials in Pandya Empire.
Answer:
Maran – eyinan, Sattan, – ganapathy, enathi – sattan, tira – tiran, murthi- eyinan and others.

Question 6.
What is Embankment?
Answer:
Embankment is a wall or stone structure built to Prevent a river flooding an area as well as to store water.

VII. Answer the following:

Question 1.
Rajaraja I was the powerful ruler of Chola Empire – Justify.
Answer:

  • Rajaraja I was the most powerful and popular ruler.
  • He established Chola authority over South India, West coast and Srilanka.
  • He built famous Brihadeshwara temple in Thanjavur.
  • He had a marriage alliance with Eastern Chalukyas and extend his empire.

Samacheer Kalvi 7th Social Science Guide History Term 1 Chapter 3 Emergence of New Kingdoms in South India: Later Cholas and Pandyas

Question 2.
Discuss the external trade under Pandyas.
Answer:

  • Kayal was the important port in Pandya Country. Gold coins were used as medium of gold. It was variously called Kasu, Kalanchu and pon.
  • Marco Polo and Wassaff were the foreign travellers praised about the horse trade in Pandyan kingdom.
  • The horse traders were known as Kudirai Chetties. Pearl fishing was another important trade in Pandya country.
  • Arab traders established an agency in Pandya country and had trade connection to the east coast.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top