Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 7 Information processing Ex 7.2 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 1.
Using repeated division method, find the HCF of the following:
(i) 455 and 26
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 1
Step 1: The larger number should be dividend 455 & smaller number should be divisor = 26
Step 2: After 1st division, the remainder becomes new divisor & the previous divisor becomes next dividend.
Step 3: This is done till remainder is zero.
Step 4: The last divisor is the HCF L.
∴ Ans: HCF is 13.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(ii) 392 and 256
Answer:
256 is smaller, so it is the 1st divisor
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 2
∴ HCF = 8

(iii) 6765 and 610
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 3
∴ HCF = 5

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(iv) 184, 230 and 276
Answer:
First let us take 184 & 230
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 4
∴ 46 is the HCF of 184 and 230
Now the HCF of the first two numbers is the dividend for the third number.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 5
∴ Ans: HCF of 184, 230 & 276 is 46

Question 2.
Using repeated subtraction method, find the HCF of the following:
(i) 42 and 70
Answer:
Let number be m & n m > n
We do, m – n & the result of subtraction becomes new ‘m’. if m becomes less than n,
we do n – m and then assign the result as n. We should do this till m n. When m = n then ‘m’ is the HCF.
42 and 70
m = 70 n = 42
70 – 42 = 28

now m = 42, n = 28
42 – 28 = 14.

now m = 28, n = 14
28 – 14 = 14.

now m = 14. n = 14;
we stop here as m = n
∴ HCF of 42 & 70 is 14

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(ii) 36 and 80
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 8
28 – 8 = 20
20 – 8 = 12
12 – 8 = 4
8 = 4 = 4
now m = n = 4
∴ HCF is 4

(iii) 280 and 420
Answer:
Let m = 420, n = 280
m – n = 420 – 280 = 140
now m = 280, n = 140
m – n = 280 – 140 = 140
now m = n = 140
∴ HCF is 140

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(iv) 1014 and 654
Answer:
Let m = 1014, n = 654
m – n = 1014 – 654 = 360
now m = 654, n = 360
m – n = 654 – 360 = 294
now m = 360, n = 294
m – n = 360 – 294 = 66
now m = 294 n = 66
m – n = 294 – 66 = 228
now m = 66, n = 228
n – m = 228 – 66 = 162
now m = 162, n = 66
= 162 – 66 = 96
n – m = 96 – 66 = 30
Similarly, 66 – 30 = 36
36 – 30 = 6
30 – 6 = 24
24 – 6 = 18
18 – 6 = 12
12 – 6 = 6 now m = n
∴ HCF of 1014 and 654 is 6

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 3.
Do the given problems by repeated subtraction method and verify the result.
(i) 56 and 12
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 9
Answer:
Let n = 56 & n = 12
m – n = 56 – 12 = 44
now m = 44, n = 12
m – n = 44 – 12 = 32
m – n = 32 – 12 = 20
m – n = 20 – 12 = 8
n – m = 12 – 84
m – n = 8 – 4 = 4. now m = n
∴ HCF of 56 & 12 is 4

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

(ii) 320, 120 and 95
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 10
Answer:
Let us take 320 & 120 first m = 320, n = 120
m – n = 320 – 120 = 200
m = 200, n = 120
∴ m – n = 200 – 120 = 80
120 – 80 = 40
80 – 40 = 40
∴ m = n = 40 → HCF of 320, 120
Now let us find HCF of 40 & 95
m = 95, n = 40
∴ m – n = 95 – 40 = 55
55 – 40 = 15
40 – 15 = 25
25 – 15 = 10
15 – 10 = 5
HCF of 40 & 95 is 5
10 – 5 = 5
∴ HCF of 320 120 & 95 is 5

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 4.
Kalai wants to cut identical squares as big as she can, from a piece of paper measuring 168mm and by 196mm. What is the length of the side of the biggest square? (To find HCF using repeated subtraction method)
Answer:
Sides are 168 & 196
To find HCF of 168 & 196, we are to use repeated subtraction method.
∴ m = 196, n = 168
m – n = 196 – 168 = 28

now n = 28, m = 168
m – n = 168 – 28 = 140

now m = 140, n = 28
m – n = 140 – 28 = 112

now m = 112, n = 28
m – n = 112 – 28 = 84

now m = 84, n = 28
m – n = 84 – 28 = 56

now m = 56, n = 28
m – n = 56 – 28 = 28
∴ HCF is 28
∴ Length of biggest square is 28

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Objective Type Questions

Question 5.
What is the eleventh Fibonacci number?
(a) 55
(b) 77
(c) 89
(d) 144
Answer:
(c) 89
Hint:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 7 Information Processing Ex 7.2 11
∴ 11th Fibonacci number is 89

Question 6.
If F(n) is a Fibonacci number and n = 8, which of the following is true?
(a) F(8) = F(9) + F( 10)
(b) F(8) = F(7) + F(6)
(c) F(8) = F(10) × F(9)
(d) F(8) = F(7) – F(6)
Answer:
(b) F(8) = F(7) + F(6)
Hint:
Given F(n) is a Fibonacci number & n = 8
∴ F(8) = F(7) + F (6) as any term in Fibonacci series is the sum of preceding 2 terms

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 7.
Every 3rd number of the Fibonacci sequence is a multiple of_______
(a) 2
(b) 3
(c) 5
(d) 8
Answer:
(a) 2
Hint:
Every 3rd number in Fibonacci sequence is a multiple of 2

Question 8.
Every _____ number of the Fibonacci sequence is a multiple of 8
(a) 2th
(b) 4th
(c) 6th
(d) 8th
Answer:
(c) 6th

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 9.
The difference between the 18th and 17th Fibonacci number is
(a) 233
(b) 377
(c) 610
(d) 987
Answer:
(d) 987
Hint:
F(18) = F(17) + F(16)
F(18) – F(17) = F(16) = F(15) + F(14)
= 610 + 377 = 987

Question 10.
Common prime factors of 30 and 250 are
(a) 2 × 5
(b) 3 × 5
(c) 2 × 3 × 5
(d) 5 × 5
Answer:
(a) 2 × 5
Prime factors of 30 are 2 × 3 × 5
Prime factors of 250 are 5 × 5 × 5 × 2
∴ Common prime factors are 2 × 5

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing Ex 7.2

Question 11.
Common prime factors of 36,60 and 72 are
(a) 2 × 2
(b) 2 × 3
(c) 3 × 3
(d) 3 × 2 × 2
Answer:
(d) 3 × 2 × 2
Hint:
Prime factors of 36 are 2 × 2 × 3 × 3
Prime factors of 60 are 2 × 2 × 3 × 5
Prime factors of 72 are 2 × 2 × 2 × 3 × 3
∴ Common prime factors are 2 × 2 × 3

Question 12.
Two numbers are said to be co-prime numbers if their HCF is
(a) 2
(b) 3
(c) 0
(d) 1
Answer:
(d) 11

Leave a Reply