Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 7 Information processing InText Questions Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 7 Information processing InText Questions

Recap (Text Book Page No. 232 & 233)

Question 1.
Find the number of all possible triangles that can be formed from the triangle given below.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 1Answer:
Single Triangles ⇒ 5
Combination of 2 ⇒ 4
Combination of 3 ⇒ 2
Big triangle ⇒ 1
= 12

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Use the numbers given in the figure to form a 3 × 3 magic square.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 2
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 3

Question 3.
Convert the tree diagram into a numeric expression.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 4
Answer:
(10 × 5) + (9 × 4)
= 50 + 36
= 86

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 4.
(i) Find the total time taken by the bus to reach from A to E via B , C and D.
(ii) Find which is the shortest route from A to E.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 5
Answer:
(i) Route ⇒ A → B → C → D → E
Time taken ⇒ (7 + 5 + 3 + 6) hrs = 21 hrs

(ii)

Available roots Time taken
(a) A → B → C → D → E 7 + 5 + 3 + 6 = 21 hrs
(b) A → B → D → E 7 + 4 + 6  = 17 hrs
(c) A → B → C → E 7 + 5 + 8 = 20 hrs

Shortest route ⇒ A → B → D → E

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 5.
Connect the Fibonacci squares through diagonals by curve from corner to corner across each square to draw a Golden Spiral.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 6
Fibonacci Squares

Question 6.
When you plan to buy a shirt, one shop offers a discount of ₹ 200 on MRP ₹ 1000 and another shop offers 15% discount on the same MRP. Where would you buy?
Answer:
Price in 1st shop = ₹ 1000 – ₹ 200 = ₹800
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 7
In shop 1.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 7.
Amazing park is offers a package deal of 5 entrance passes for ₹ 130. If one entrance pass normally costs ₹ 30, how much will you save by taking advantage of this special deal?
Answer:
Cost of one entrance pass = ₹ 30
∴ Cost of 5 entrance passes = ₹ 5 × 30
= ₹ 150
But special deal price = ₹ 130
Amount of saving = 150 – 130 = ₹ 20

Activity (Text Book Page No. 237)

Question 1.
Determine the number of two digit numbers that can be formed using the digits 1, 3 and 5 with repetition of digits allowed.
The activity consists of two parts
(i) Choose a one’s digit.
(ii) Choose a ten’s digit.
Complete the table given beside
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 8
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 9

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Find the three digit numbers that can be formed using the digits 1, 3 and 5 without repetition of digits.
Complete the tree diagram given below to the numbers
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 10
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 11

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Activity (Text Book Page No. 242)

Question 1.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 12
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 13
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 14
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 15
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 15

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 17
Answer:
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 16
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 18
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 19
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 18

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 3.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 20
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 21
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 22
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 22

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 4.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 24
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 25
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 26
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 27
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 25

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 5.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 28
(i)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 29
(ii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 30
(iii)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 31
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 30

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Try These (Text Book Page No. 243)

Question 1.
Find any five SETs among these set of cards (repetition of cards allowed).
a.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 32

b.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 33

c.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 34

d.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 35

e.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 36

f.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 37

g.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 38

h.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 39

i.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 40

j.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 41
Answer:
(i) (a), (c), (h)
(ii) (e), (g), (j)
(iii) (a), (b), (d)
(iv) (f), (i), (j)
(v) (f), (i), (h)

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
This is an example for a magic square in SETs. Can you make another two?
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 42
Answer:
Repeat one square with every thing 2 another square with everything 3.

Activity (Text Book Page No. 250)

Using the given Table I, find the pattern, answer the following questions and colour the values in the given Table Il. One is done for you.
Table – 1
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 43
Question 1.
Where are the even Fibonacci Numbers?
Colour both the term n and where F(n) is even in yellow.
Do you find any pattern?
Every Third Fibonacci number is a multiple of 2(even).
Answer:
i.e., a multiple of F(3) or 2 = F(3)

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Where there are Fibonacci numbers which are multiple of 3?
Colour both the term n and where F(n) is multiple of 3 in red.
Write down the pattern you find
Every 4th Fibonacci number is a multiple of 3.
Answer:
i.e., a multiple of F(4) or 3 = F(4)

Question 3.
What about the multiple of 5?
Colour both the term n and where F(n) is multiple of 5 in blue. ‘
Write down the pattern you find.
Every …………………………… i.e ………………………………
Answer:
Every 5th Fibonacci number i.e a multiple of F(5) or 5 = F(5)

Question 4.
What about the multiple of 8?
Colour both the term n where F(n) is multiple of 8 in green.
Write down the pattern you find.
Every …………………………… i.e ………………………………
Answer:
Every 6th Fibonacci number i.e a multiple of F(6) or 8 = F(6)

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Table 2.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 44
From the above activity, we conclude that
Every Fibonacci number is a factor of (a term number of) Fibonacci numbers in multiples
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 45
From the above table, we get a general rule as Every kth Fibonacci number is a multiple of F(k).
Answer:
Table 2.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 46
R – Red
Y – Yellow
B – Blue
G – Green

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Activity (Text Book Page No. 258)

Code 1: Pigpen

I. Fill in the blank boxes and decode
The Pigpen code looks like meaningless writing, but it is quite easy to catch on to. Each letter is represented by the part of the “Pigpen” that surrounds it.
The first code uses the following key. To complete the code, you need to work out how to use the key to decode the message.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 47

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 48
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 49
To decode
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 50

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Code 2: Polybius Square Cipher

II. Fill in the blanks
A Polybius Square is a table that allows someone to convert letters into numbers. Use the Polybius square rows and column values to find the code
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 51

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 52
Answer:
Using this a set of numbers can be used to denote a letter and vise versa
(4, 2) represent T, (3, 4) represent H, (5, 5) represent E
Likewise, when we solve for the remaining. we get
THE NAME OF TREASURE DOES NOT HAVE BAND D .
Since clue 2 gives that the treasure item does not have the letters b & d, therefore “exam pad” & “geometry box” cannot be the treasure item.
Hence, the treasure item is “gift voucher”

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Code 3: Atbash Cipher
III. Find the code using the key as shown in given figure:
Atbash cipher is a substitution cipher with just one specific key where all the letters are reversed that is A to Z and Z to A.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 54
Answer:
The given Cipher is:
GSV ILLN MFNYVI RH Z NFOGRKOV LU ULFI ZMW HVEVM
Decoded Message:
THE ROOM NUMBER IS A MULTIPLE OF FOUR AND SEVEN
Since room number is a multiple of 4 & 7,
The room number is 4 × 7 = 28.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Code 4: Using a Key – Reflection Table
IV Use the reflection table which is given below and find the correct word by using a reflected alphabet.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 55
J V A Q B J – _______
P B Z C H G R E G N O Y R – _______
P U N V E – ________
P H O O B N E Q – ________
Answer:
J V A Q B J – WINDOW
P B Z C H G R E G N O Y R – COMPUTER TABLE
P U N V E – CHAIR
P H O O B N E Q – CUPBOARD

After finding the codes, the teacher then asks students to rearrange the clues one by one
CLUES
1. ————————————————-
2. ————————————————-
3. ————————————————-
4. ————————————————-
Answer:
The 4 clues are:
1. Water bottle, Gift voucher, Exam pad, Geometry box
2. The name of the treasure does not have b’ & ‘d’
3. The room is a multiple of four and seven – 28
4. Window, Computer table, Chair, Cupboard

RESULT
(i) The room in which the treasure took place = ________ .
(ii) The place of the treasure = ________ .
(iii) The identity of the treasure = ________ .
(Hint:- If you answered the question number 6 in Exercise 4.3, you can compare and verify your results) The gift voucher contains (20 full marks awarded).
Answer:
The room in which the treasure took place = 28
The place of treasure = Chair
Identity of treasure = Gift voucher.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Try These (Text Book Page No. 260)

Question 1.
Use Pigpen Cipher code and write the code for your name _______ and your chapter names
(i) LIFE MATHEMATICS
(ii) ALGEBRA
(iii) GEOMETRY
(iv) INFORMATION PROCESSING
Answer:
For Pigpen, we should first construct the Criss Cross pattern & then fill with alphabets.
Step 1:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 56

Step 2: Fill the above with all the alphabets from A to Z.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 57

Step 3: So, the secret code is got by the outline of each letter in the above patterns.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 58
similarly for all the others. Therefore pigpen code is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 60

Let us now write the given words with Pigpen code.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 61

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 2.
Decode the following Shifting and Substitutmg secret codes given below. Which one is easier for you?
(i) Shifting method:- M N S G H M F HR H L O N R R H A K D
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 62
Answer:
Decode using shifting method. Let us shift & see by trial & error method.
Let us substitute ‘b’ for ‘a’, ‘e’ for ‘b’ & so on
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 63
Message : M N S G H M F H R H L O N R R H A K D
Decoded text : NOTHING IS IMPOSSIBLE
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 64
We find that Pigpen code has been used, by substituting for the symbols from the table that we constructed earlier, we go the message.
NOTHING IS IMPOSSIBLE

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Question 3.
Write a short message to a friend and get them to decipher it.(Use any one shifting and substituting code method)
Answer:
Student can choose and tr on their own.

Activity (Text Book Page No. 264)

Consider that you are going to a store with your total budget of ₹ 220 to buy things without changing the quantity of the items given in the list below with the following conditions.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 65
Conditions:
(i) First you have to complete the price list given.
(ii) You have to buy three items as per the given price list but within your budget ₹ 220.
(iii) You wont carry exceeding 5kg because you have to walk home carrying them, so they cannot be bulky.

Now, answer the following questions:
1. In how many ways can you buy your items? Complete the price lists given below. One is done for you.
2. Which one is the best purchase price list and why?

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 66
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 67

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 68
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 69

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 70
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 71

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 72
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 73

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 74
Answer:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 75

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Activity (Text Book Page No. 265)

Consider that you want to buy 12 litres of the same quality of edible oil at your budget price of ₹ 250 per litre. In a supermarket, there are a lot of offers on various oil brands. Some of the offers are given below. Complete the table and find which one is the best offer for you and how much you will save for your total purchase.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 76
Best offer price for you ___________
Amount that you saved for your total purchase ___________
Answer:
Best offer price for you ₹ 137.50
Amount that you saved for your total purchase ₹ 1350

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

Try These (Text Book Page No. 266)

The teacher divides the class into four groups and setup a mock market in the class room and ask the students to involve in role play as Iwo groups of businessmen and two groups of consumers. Consumers have to buy products at different shops and prepare a price list.

The Iwo supermarkets iii which the two groups buy are Star Food Mart and Super Provisions. Th is week they each have got a special deal on some products. At Star Food Mart. you can buy items at discount prices. At Super Provisions, there are some “BUY ONE GET ONE” deals. Have a look at their deal:
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 77

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 78

Now answer the following questions.
I. Here is your shopping list:
4 bottles of Protein Milk (200 ml size) 2 packets of Peanut candies(200 gm), 1 packet of Chocolate biscuits, 1 packet of Badam nuts (500 gm)
Answer:
price of Star Food Mart
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 80

(i) If you buy all the items in one shop, where will you get the best price?
Answer:
In star Food Mart

(ii) If you buy the items from the two shops, how will you do it to spend the least amount of money?
Answer:
Badam nuts from super provisions and other items from Star Food Mart.

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

II. You have H 000/- to spend to buy the following shopping list:
6 bottles of Protein Milk (200 ml size), 3 packets of Peanut candies(200 gm), 3 packets of Chocolate biscuits, 1 packet of Badam nuts (250 gm).
Answer:
Comparing two stores
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information Processing InText Questions 81

(i) How can you do this so that you dont go over your budget amount ₹ 1000?
Answer:
We can buy them from any one shop.

(ii) Which shop offers you the best value for money on each item?
Answer:
Star Food Mart

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 7 Information processing InText Questions

(iii) Is the “BUY ONE GET ONE” deal at Super Provisions the same as “50% off” deal?
Answer:
Yes

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top