Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 6th English Guide Pdf Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 6th English Solutions Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty

6th English Guide Trip to Ooty Text Book Back Questions and Answers

Warm Up (Text Book Page No. 112)

Work in groups. Look at the pictures. Describe them. (Text Book Page No. 112)

Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 1
1. In the first picture we see a family is rowing in a boat we also see birds flying at a distance above the water. It looks a very beautiful scene.

Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 2
2. In the second picture there are school students playing on the ground. It seems that they are spending their time very happily.

Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 3
3. A small picnic is painted in the third picture. A lady is sitting on a mat and is drinking tea. Father and son are playing a ball game.

Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 4
4. The fourth picture is a sea coast at Mahabalipuram. There are children playing on the sand. Some are lying and sitting on the sand children are looking at the sea.

Now discuss the following questions in pairs and share your ideas with the class.

1. Where would you like to go for a picnic?
Answer:
I would like to go to Vandalur Zoo for a picnic.

2. Would you like to go with your friends or parents?
Answer:
I would like to go with my parents.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. How do you prepare yourself for a picnic?
Answer:
Picnic is a short visit to a place like Vandalur Zoo. So we would take lunch and snacks with us and a few bedsheets to spread on the land. We would take a few water bottles and a binocular to see the animals and birds, which are at a long distance.

4. Why do we arrange educational trip in schools?
Answer:
We visit industrial places to see how things are produced in industries like cement, cloth, biscuits etc. We visit historical places like Mahabalipuram and Tanjore and know the ancient arts and culture. All these things are related to what we actually study in the class. We gain knowledge and get inspiration through such educational trips in schools.

Section – I

Textual Questions (Text Book Page No. 114)

Read the following questions and answer them:

1. Where did the boys and girls go?
The boys and girls went to Ooty.

2. Why did Muthu say that he could walk along its side?
Answer:
The train was moving very slowly. So Muthu said that he could walk along its side.

3. Why did the girls snigger?
Answer:
The teacher asked Muthu in a firm voice to go back to his seat at once. So the girls sniggered

Section – II

Textual Questions (Text Book Page No. 115)

Discuss and answer the following questions. (Text Book Page No. 115)

1. Why did the girl scream?
Answer:
There were monkeys racing all along the tracks. One of the monkeys tried to snatch a banana that a girl had in her hand. So she screamed.

2. Why did Muthu and his friends step out of the train?
Answer:
Muthu and his friends stepped out of the train to know why the train stopped suddenly.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. Describe the beauty of the blue mountain?
Answer:
The scene outside was beautiful with the purple-blue mountains. They formed a lovely backdrop to the green fields and tea estates.

Section – III

Textual Questions (Text Book Page No. 118)

Think and Answer: (Text Book Page No. 118)

1. What made the trip a memorable one?
Answer:
The baby elephant sitting on the track was coaxed by the engine driver but it did not move. Muthu went up to the baby with a bunch of bananas. It moved to eat it. But Muthu moved backwards. Now the baby elephant was out of the track. This event made the trip a memorable one.

2. What does the phrase ‘presence of mind’ mean? Explain the phrase using Muthu’s action.
Answer:
The phrase ‘presence of mind’ means that the ability to take the right action at the time of critical moment. Muthu with his ‘presence of mind’ made the baby elephant get out of the track.

3. What is the difference between this toy train and a normal train?
Answer:
A normal train rushes very fast and so we can’t see and enjoy the seenery and the landscape. The toy train moves very slowly. So we are able to notice the wide, wind-swept tea estates, cloud covered mountains or the swaying trees.

Textual Exercises

A. Choose the most appropriate option.

Read and Understand

1. Merlin was thrilled when the school arranged the trip because
a) Geetha madam arranged the trip
b) she had heard about the beautiful journey by the toy train
c) she wanted to visit Ooty
d) she loved to go with her friends.
Answer:
b) she had heard about the beautiful journey by the toy train

2. The teacher asked the children to take their seat because
a) the children had to take their breakfast
b) she wanted to check whether all the children were present
c) the train was about to move
d) the train was about to stop
Answer:
c) the train was about to move

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. Geetha madam couldn’t stop the children running out of the train because they
a) wanted to relax themselves
b) wanted to see what had happened
c) were getting bored sitting inside the train
d) wanted to enjoy the beauty of nature.
Answer:
b) wanted to see what had happened

4. The people were making all kinds of sounds because
a) they wanted to move the baby elephant out of the track
b) they were afraid
c) they were confused
d) someone stopped the train.
Answer:
a) they wanted to move the baby elephant out of the track

5. We do not really see the landscape from a normal train because the
a) train travels along the city
b) train never passes through such places
c) windows are closed
d) train travels too fast.
Answer:
d) train travels too fast

B. Recall Merlin’s memories and complete the story map. (Text Book Page No. 120)
Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 5
Answer:
Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 6

C. Narrate the story based on the story map.

Merlin’s class teacher arranged a trip to Ooty. They travelled by the toy train. On the way, monkeys were racing all along the tracks. A monkey snatched a banana from a girl. She let out a scream. Suddenly the train stopped. There was a baby elephant sitting on the track. Muthu, a student cleverly made the baby elephant move out of the line track.

It was a memorable trip for everyone. On a normal fast train one couldn’t see the scenery or the landscape. We will never forget the wide, wind-swept tea estates, cloud covered mountains and swaying trees. .

D. Write the story in your own words.

Geetha madam arranged a trip to Ooty. Twenty girls and boys from class six went on the trip. They travelled by the toy train. The students were all seated on the wooden chairs. Fatima had brought parotta and delicious chutney. She said that the train was so beautiful.

The train started with a jerk. It moved slowly leaving the station with a long hoot. Every one clapped to express their joy. The train went snaking up the steep hillside. Muthu said that he could walk along its side. Geetha Madam asked him in a firm voice to go back to his seat. The girls sniggered. Monkeys were racing all along the tracks. A monkey snatched a banana from a girl. She let out a scream and moved back. Merlin and Fatima saw a pretty blue bird that had such a lovely crown. Just then the train stopped with a thud.

Everyone got out of the train and went to see what had happened. There was a baby elephant sitting on the track and the mother elephant was standing and trumpeting nearby. People tried to drive away the baby elephant from the track. But their attempt ended in vain. Muthu, a naughty boy played trick to get baby off the track. He showed bunches of bananas to the baby. On seeing it, the baby started moving to eat it. The mother elephant stopped trumpeting. Now the baby was out of the track. Muthu was like a hero. The train started moving slowly.

It was a fantastic trip for the students. Merlin said that she would never forget the wide, wind-swept tea estates, cloud covered mountains, or the swaying trees. It was enchanting to listen to the murmur of streams and waterfalls and musical bird calls.

Vocabulary

E. Complete the words by reading their meaning.

1. s_e_ta_u_ar – eye catching
Answer: Spectacular

2. _x_i_e – thrilled
Answer: excited

3. d_l_c__s – tasty
Answer: delicious

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

4. s_re__ – shout
Answer: scream

5. f_i_h_e_d – afraid
Answer: frightened

F. Now, try splitting each of these words into syllables. (Text Book Page No. 121)
Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 7
Answer:

Wonderful won-der-ful
Behind be-hind
Bananas Ba-na-nas
Excitement Ex-cite-ment
Snatch Snatch
Windows Win-dows
Thud thud
Everyone Eve-ry-one

Listening

G. Listen to your teacher reading a passage on Udhagamandalam-the Queen of Hill Stations. Tick the appropriate answer. (Text Book Page No. 121)

1. Udhagamandalam is located in the Western Ghats zone at an altitude of ……………………… .
a) 2045 m
b) 2240 m
c) 2234 m
d) 2040 m
Answer:
b) 2240 m

2. Centuries ago Udhagamandalam was called ……………………… .
a) Ooty
b) Otacamund
c) Oththai-kal Mandu
d) Mund
Answer:
c) Oththai-kal Mandu

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. The maximum summer temperature of Udhagamandalam is ……………………… .
a) 10°c
b) 21°c
c) 5°c
d) 20°c
Answer:
b) 21°c

4. Udhagamandalam was inhibited by tribals called ……………………… .
a) Toda
b) Irula
c) Mund
d) Britons
Answer:
a) Toda

5. Ooty was the Summer Capital of the ……………………… during the British Rule.
a) British
b) Todas
c) Tourists
d) Madras Presidency
Answer:
d) Madras Presidency

Speaking

H. Travelling can help a person to understand and appreciate different places. Discuss in groups and talk about places you have visited recently. Present your experiences to the class.

Text for listening is in page number : 140
We find in the picture that there is a festival going on in a village. There is a temple, people are pulling the Temple ‘ Radha There are musicians singing and dancing. Children are busy buying icecreams. There is a giant wheel. There are small vendors selling different things. We find loud speakers also. As a whole there is a festivity in happy atmosphere.

I. Look at the picture of a village festival carefully. Talk about the activities that are going on by using the hints given in the help box.

About the place and the people – what is happening what do the children and the adults do? Kind of shapes – performances.

Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 8

Answer:
This picture shows people celebrating a native festival. They are pulling the temple car along the road. The temple car carries a their God. People and children are enjoying the day. There is a giant wheel for children. There is a temple in the middle of the village. It is beautifully decorated and painted. Children are buying icecreams. There are trees, clouds and birds. The entire people and children look in a jovial mood. We have a lot of information at a glance of the pictures. Pictures help self-learning.

J. Read the sentences given below. Does the action happen every day or is it hap pening at this moment?
Samacheer Kalvi 6th English Guide Term 2 Prose Chapter 2 Trip to Ooty 9
Answer:

1. Deepa waters the plants every morning. every day
2. A triangle has three sides. every day
3. Saridhya is writing a letter. happening at this moment
4. The children are playing in the garden. happening at this moment
5. I go to school regularly. every day

K. Read the sentences given below and circle the verbs appropriately.

1. Children (like)/likes ice-creams.
Answer:
like

2. Birds is flying / (are flying) in the sky.
Answer:
are flying

3. The docto (is treating)/are treating the patient.
Answer:
is treating

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

4. Our school is commencing /(commences) at 9.00 in the morning.
Answer:
commences

5. The florist sell /(sells) flowers on the street.
Answer:
sells

L. Vimala and Srinath have met after a long time. Read the conversation given below and complete the dialouge. Role play the situation with your own words.

Vimala : Hello Srinath, I haven’t seen you for a long time. Where are you rushing off?
Srinath : V m rushing to hospital.
Vimala : Why are you going to hospital? Are you ill?
Srinath : No, I go to see my friend.
Vimala : Oh! What happened to him?
Srinath : He got his lee fractured.
Vimala : Are you free tomorrow?
Srinath : Yes, I am free.
Vimala : You are in a hurry, meet you tomorrow. Take care.
Srinath : Ok! Bye.

M. Sinduja is getting ready to sleep. She starts writing her diary. Help her complete it by using the verbs given in brackets.
(start eat have finish go reach)

1. I got up at 7 o’ clock.
Answer:
ate

2. I ……………………. breakfast.
Answer:
what

3. I ……………………. to office by car.
Answer:
started

4. I ……………………. to work.
Answer:
had, 1. p.m.

5. I ……………………. lunch at ……………………. .
Answer:

6. I ……………………. my task at 7 p.m.
Answer:
finished

7. I ……………………. home at 8 p.m.
Answer:
reached

N. Read the sentences carefully and fill in the blanks with suitable tense form of the verbs given in brackets.

1. The doorbell rang, while I ……………………. (do) my homework.
Answer:
was doing

2. We saw an elephant, while we ……………………. (go) on a trip to Ooty.
Answer:
were going

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

3. Mary fell asleep while she ……………………. (read) a book.
Answer:
was reading

4. The television was on but nobody ……………………. (watch) it.
Answer:
was watching

5. Baskaran hurt his hand while he ……………………. (cut) mangoes.
Answer:
was cutting

Writing

O. Read the informal letter given below. Now write a reply to Mangai.

Sender’s Address 150, Arcot Road, Vadapalani, Chennai – 52.
Date 20th July 2018.
Salutation Dear Mangai,
Body of the letter I’m fine. I am happy to hear that you are now in a new lovely house. You have written about a boy called Sundar living next door.

You have expressed your desire to become a writer. Once you have chosen a career. You should always think about it. You should have hope and courage. You will achieve your aim.

Please send me the story you are writing now.

Subscription Yours lovingly,
Signature Rosy.

Creative Writing

P. The Pooja holidays are about to start. Prasanth and Deepak are friends. Both their families have planned to go on a trip to Munnar. Develop a conversation on how they plan for their trip.
Plan:
How many days for the trip?
Answer:
We have planned four days for the trip.

What mode of transport to use?
Answer:
We have decided to go by a travel Mini bus.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Prose Chapter 2 I Can’t Climb Trees Anymore

Which route to take?
Answer:
We have planned to take the route via Theni and Bodi.

Which hotel to book for the stay?
Answer:
We have booked at Munar’s Restaurant for our stay.

What are the tourist spots to be visited?
Answer:
The tourists spots to be visited are Atukkal waterfalls, Echo point, Pothamedu view point, and many more.

What are the things to be packed for the trip?
Answer:
We will take dresses, bedsheets, snacks, woollen coats, and all other necessary things for the stay and the travel.

Trip to Ooty Summary in English

Merlin writes a letter to Malli about her trip to Ooty With her friends. Their class teacher Geetha madam arranged this trip Merlin was so excited, when she stepped into the toy train. The train moved with a Jerk. As it moved, they saw monkeys racing along the tracks. A monkey tried to catch a banana from a girl. She let out a scream and moved back. The train stopped suddenly because there was a baby elephant on the track. It was a memorable trip for everyone. Muthu, one of the boys, acted wisely by getting the baby elephant off the track. All were excited about this trip to Ooty.

Trip to Ooty Summary in Tamil

மெர்லின் தனது நண்பர்களுடன் ஊட்டிக்கு தனது பயணம் குறித்து மல்லிக்கு ஒரு கடிதம் எழுதுகிறாள். அவர்களின் வகுப்பு ஆசிரியை கீதா அவர்களை இந்தப் பயணத்தை ஏற்பாடு செய்திருந்தார். மெர்லின் பொம்மை ரயிலில் நுழைந்தபோது மிகவும் உற்சாகமாக இருந்தார். ரயில் ஒரு குலுங்கலுடன் நகர்ந்தது. அது நகர்ந்தபோது குரங்குகள் பாதையைத் தொடர்ந்து ஓடிக்கொண்டிருந்தன. . ஒரு குரங்கு ஒரு பெண்ணிடம் இருந்து ஒரு வாழைப்பழத்தை பறிக்க முயன்றது. அவள் அலறிவிட்டு பின்னால் சென்றாள். பாதையில் ஒரு குட்டி யானை இருந்ததால் ரயில் திடீரென்று நின்றது. இது ஒரு அனைவருக்கும் மறக்க முடியாத பயணம். சிறுவர்களில் ஒருவரான முத்து, குட்டி யானையை பாதையிலிருந்து விலக்கி புத்திசாலித்தனமாக செயல்பட்டாள். ஊட்டிக்கு இந்தப் பயணம் குறித்து அனைவரும் உற்சாகமாக இருந்தனர்.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top