Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Pdf Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 Text Book Back Questions and Answers, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 8th Maths Solutions Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

Question 1.
Fill in the blanks:
(i) If 30 % of x is 150, then x is _______ .
Answer:
500
Hint:
Given 30% of x is 150
i.e \(\frac{30}{100}\) × x = 150
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 1
∴ x = 500

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

(ii) 2 minutes is _______ % to an hour.
Answer:
3\(\frac{1}{3}\)%
Hint:
Let 2 min be x% of an hour
and 1 hr = 60mm
x% = \(\frac{2}{60} \times 100=\frac{200}{60}=\frac{10}{3}=3 \frac{1}{3}\)
x = 3\(\frac{1}{3}\)%

(iii) If x% of x = 25, then x = _______ .
Answer:
50
Hint:
Given that x% of x is 25
∴ \(\frac{x}{100}\) × x = 25
∴ x2 = 25 × 100 = 2500
∴ x = √2500 = 50

(iv) In a school of 1400 students, there are 420 girls. The percentage of boys in the school is _______ .
Answer:
70
Hint:
Given total number of students in school = 1400
Number of girls in school = 420
∴ Number of boys in school = 1400 – 420 = 980
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 2
= \(\frac{980}{14}\) = 70
% of boys = 70%

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

(v) 0.5252 is _______ %.
Answer:
52.52%
Hint:
Given a number, and to express as a percentage, we need to multiply by 100
∴ to express 0.5252 as percentage, we should multiply by 100
∴ 0.5252 × 100 = 52.52%

Question 2.
Rewrite each underlined part using percentage language.
(i) One half of the cake is distributed to the children.
Answer:
50% of the cake is distributed to the children
Hint:
One half is nothing but \(\frac { 1 }{ 2 }\)
as percentage, we need to multiply by 100
∴ \(\frac { 1 }{ 2 }\) × 100 = 50%

(ii) Aparna scored 7.5 points out of 10 in a competition.
Answer:
Aparna scored 75% in a competition
Hint:
7.5 points out of 10 is \(\frac{7.5}{10}\) = 0.75
For percentage, we need to multiply by 100
We get 0.75 × 100 = 75%

(iii) The statue was made of pure silver.
Answer:
The statue was made of 100% pure silver
Hint:
Pure silver means there are no other metals
so, 100 out of 100 parts is made of silver = \(\frac{100}{100}\)
∴ to express as percentage, \(\frac{100}{100}\) × 100% = 100%

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

(iv) 48 out of 50 students participated in sports.
Answer:
96% students participated in sports.
Hint:
48 out of 50 students in fraction form is \(\frac{48}{50}\)
As a percentage, we need to multiply by 100
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 3

(v) Only 2 persons out of 3 will be selected in the interview.
Answer:
Only 66\(\frac{2}{3}\)% will be selected in the interview.
Hint:
2 out of 3 in fraction form is \(\frac{2}{3}\)
to express as percentage, we need to multiply by 100
\(\frac{2}{3} \times 100=\frac{200}{3}=66 \frac{2}{3} \%\)

Question 3.
48 is 32% of which number?
Answer:
Let the number required to be found be ‘x’
Given that 32% of x is 48
i.e., \(\frac{32}{100}\) × x = 48
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 4
∴ x = 150

Question 4.
What is 25% of 30% of 400?
Answer:
Required to find 25% of 30% of 400
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 5

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

Question 5.
If a car is sold for ₹ 2,00,000 from its original price of ₹ 3,00,000, then find the percentage of decrease in the value of the car.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 6
Answer:
original price of car = ₹ 3,00,000
actual selling price of car = ₹ 2,00,000
Decrease in amount from original = 3,00,000 – 2,00,000 = 1,00,000
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 7

Question 6.
If the difference between 75% of a number and 60% of the same number is 82.5, then find 20% of that number.
Answer:
Given that 75% of number less 60% of number is 82.5
Let the number be ‘x’
∴ \(\frac{75}{100}\) x x – \(\frac{60}{100}\) x x = 82.5
∴ 0.75 x – 0.60 x = 82.5
∴ 0.15 x = 82.5
∴ x = \(\frac{82.5}{0.15}=\frac{8250}{15}\) = 550
Required to find 20% of number ie 20% of x.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 8

Question 7.
A number when increased by 18% gives 236. Find the number.
Answer:
Let the number be x. Given that when it is increased by 18%, we get 236.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 9

Question 8.
A number when decreased by 20% gives 80. Find the number.
Answer:
Let the number be x. Given that when it is increased by 20% we get 80.
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 10
x = 100

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

Question 9.
A number is increased by 25% and then decreased by 20%. Find the percentage change in that number.
Answer:
Method 1.
Let the number be x.
First it is increased by 25%
∴ It becomes x + \(\frac{25}{100}\) × x = \(\frac{125}{100}\)
Secondary it is decreased by 20%
\(\frac{125 x}{100}-\frac{20}{100} \times \frac{125}{100} x=\frac{125}{100} x \times \frac{80}{100}=x\)
Now we get back x, therefore there is no change.
Hence percentage change in that number is 0%

Method 2.
[to understand, let us assume that number is 100]
So, first when we increase by 25%, we get
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 11
Now this 125 is decreased by 20%, we get
125 – \(\frac{25}{100}\) × 125 = 125 – 25 = 100
∴ We get back 100 ⇒ No change
Hence percentage change in that number is 0%

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

Question 10.
The ratio of boys and girls in a class is 5:3. If 16% of boys and 8% of girls failed in an examination, then find the percentage of passed students.
Answer:
Let number of boys be ‘b’ and number of girls be ‘g’
Ratio of boys and girls is given as 5:3
b:g = 5:3 ⇒ \(\frac{b}{g}=\frac{5}{3}\) …… (A)
Failure in boys = 16% = \(\frac{16}{100}\) × b = \(\frac{16b}{100}\)
Failure in girls = 8% = \(\frac{8}{100}\) × g = \(\frac{8g}{100}\)
Pass in boys = 100 – 16% = 84% = \(\frac{84}{100} b\) …… (1)
Pass in girls = 100 – 8% = 92% = \(\frac{92}{100} g\) ……. (2)
From A, we have \(\frac{b}{g}=\frac{5}{3}\) , adding I on both sides, we get
\(\frac{b}{g}\) + 1 = \(\frac{5}{3}\) + 1
\(\frac{b+g}{g}=\frac{5+3}{3}=\frac{8}{3}\)
∴ g = \(\frac{3}{8}\)(b + g) ……. (3)
Similarly b = \(\frac{5}{8}\) (b + g) ……. (4)
Total pass = pass in girls + pass in boys
= (1) + (2) = \(\frac{84}{100} b+\frac{92}{100} g\)
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 12

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

Objective Type Questions

Question 11.
12% of 250 litre is the same as ________ of 150 litre.
(A) 10%
(B) 15%
(C) 20%
(D) 30%
Answer:
(C) 20%
Hint:
12% of 250 = \(\frac{12}{100}\) × 250 = 30 lit.
Percentage: \(\frac{30}{150}\) × 100 = 20%

Question 12.
If three candidates A, B and C in a school election got 153,245 and 102 votes respectively, then the percentage of votes got by the winner is ________ .
(A) 48%
(B) 49%
(C) 50%
(D) 45%
Answer:
(B) 49%
Hint:
Candidate 1: 153
Candidate 2: 245 – winner [as maximum votes)
Candidate 3: 102
Total votes = 1 + 2 + 3 = 153 + 245 + 102 = 500
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 13
= \(\frac{245}{500}\) × 100 = 49%

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

Question 13.
15% of 25% of 10000 = ________ .
(A) 375
(B) 400
(C) 425
(D) 475
Answer:
(A) 375
Hint:
15% of 25% of 10000 is
First let us do 25% of 10,000, which is
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 14
Next 15% of the above is \(\frac{15}{100}\) × 2500 = 375

Question 14.
When 60 is subtracted from 60% of a number to give 60, the number is
(A) 60
(B) 100
(C) 150
(D) 200
Answer:
(D) 200
Hint:
Let the number be ‘X’
60% of the number is \(\frac{60}{100}\) × x = \(\frac{60x}{100}\)
Given that when 60 is subtracted from 60%, we get 60
i.e \(\frac{60}{100}\) x – 60 = 60
∴ \(\frac{60}{100}\) x 60 + 60 = 120
∴ x = \(\frac{120 \times 100}{60}\) = 200

Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1

Question 15.
If 48% of 48 = 64% of x, then x =
(A) 64
(B) 56
(C) 42
(D) 36
Answer:
(D) 36
Hint:
Given that 48% of 48 = 64% of x
Samacheer Kalvi 8th Maths Guide Answers Chapter 4 Life Mathematics Ex 4.1 15
x = 36

Leave a Reply