Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Tamilnadu State Board New Syllabus Samacheer Kalvi 9th English Guide Pdf Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer Text Book Back Questions and Answers, Summary, Notes.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 9th English Solutions Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

9th English Guide The Cat and the Pain-killer Textbook Questions and Answers

A. Choose the most suitable option.

Question 1.
Tom was disturbed because …………………..
(a) he didn’t sleep well
(b) his scores were low at school
(c) his friend Becky Thatcher stopped coming to school
(d) he had picked up a fight with Becky Thatcher
Answer:
(c) his friend Becky Thatcher stopped coming to school

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 2.
Aunt was an experimenter in ……………………
(a) trying new recipes
(b) designing fashionable frocks
(c) modern gardening techniques
(d) trying out new medicines
Answer:
(d) trying out new medicines

Question 3.
Tom used the pain-killer to …………………….
(a) take care of his health
(b) mend the crack on the sitting room floor
(c) cure Becky Thatcher
(d) help his aunt
Answer:
(b) mend the crack on the sitting room floor

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 4.
Peter sprang a couple of yards in the air as ……………………..
(a) he had a teaspoon of the pain-killer
(b) his tail was caught in the mouse trap
(c) Tom threw him out of the window
(d) Aunt gave him a push
Answer:
(a) he had a teaspoon of the pain-killer

Question 5.
Finally Aunt Polly said to Tom that he ……………………..
(a) need not take any more medicine
(b) has to go to school regularly
(c) should not meet any of his friends
(d) must take medicines every day
Answer:
(a) need not take any more medicine

B. Identify the character or speaker of the following lines.

Question 1.
He banged against furniture, upsetting flower-pots and making general havoc?
Answer:
Peter, the cat

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 2.
She stood petrified with astonishment peering over her glasses.
Answer:
Aunt Polly

Question 3.
‘That is, I believe they do’
Answer:
Tom

Question 4.
‘What has that got to do that with it?’
Answer:
Tom

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 5.
‘I done it out of pity for him.’
Answer:
Tom

C. Based on your reading, rearrange the following sentences in the correct sequence.

1. Since all her methods failed, finally she gave him a pain-killer.
2. He told his aunt that Peter had no aunt, so he gave him the medicine.
3. The pain-killer triggered adverse reactions on Peter.
4. It jumped out of the open window.
5. Tom was dull and depressed.
6. This incident upset Aunt Polly and she questioned him.
7. But, Tom gave that pain-killer to the cat Peter.
8. So, Aunt Polly tried diff erent types of remedies on him.

Answers:
5, 8, 1, 7, 3, 4, 6, 2

5. Tom was dull and depressed.
8. So, Aunt Polly tried diff erent types of remedies on him.
1. Since all her methods failed, finally she gave him a pain-killer.
7. But, Tom gave that pain-killer to the cat Peter.
3. The pain-killer triggered adverse reactions on Peter.
4. It jumped out of the open window.
6. This incident upset Aunt Polly and she questioned him.
2. He told his aunt that Peter had no aunt, so he gave him the medicine.

D. Based on your understanding of the story, write the answers for the following ques¬tions in a sentence or two.

Question 1.
Why did Tom lose the charm of his life?
Answer:
Tom lost the charm of his life because there was nothing but boredom left.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 2.
Why did the Aunt Polly try different remedies on Tom?
Answer:
Aunt Polly was an incurable experimenter in these things, so she began to try all manners of remedies on Tom.

Question 3.
How did the medicine diminish?
Answer:
The boy was mending the health of a crack in the sitting room floor with the medicine, so the medicine diminished.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 4.
Did Tom compel Peter to have the pain-killer?
Answer:
No, Tom did not compel peter to have the pain killer.

Question 5.
Why did Peter wish to taste the pain-killer?
Answer:
Peter was greedy, so he wished to taste the pain-killer.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 6.
How did Aunt Polly discover the reason for peter’s absurd behavior?
Answer:
Aunt Polly bend down and took the teaspoon and held it out. Thus she discovered the rea-son for Peter’s absurd behaviour.

Question 7.
What was the reason given by Tom for giving the pain-killer to the cat?
Answer:
Tom told Aunt Polly that he gave the painkiller to the cat out of pity as he hadn’t any aunt.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 8.
Why did Aunt Polly’s eyes water?
Answer:
Aunt Polly felt that she had done cruelty to the boy. she began to soften and felt sorry, so her eyes watered.

Additional Questions & Answers

Question 1.
Why did Tom put his hoop and bat away?
Answer:
Tom put his hoop and bat away because there was no joy in them anymore.

Question 2.
What happened when there was no joy in hoop and bat anymore?
Answer:
When there was no joy in hoop and bat anymore, Tom’s aunt Polly was concerned.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 3.
What was aunt Polly infatuated with?
Answer:
Aunt polly was infatuated with patent medicines and all new methods of producing health or mending it.

Question 4.
What was aunt Polly in patent medicines and new methods of healing?
Answer:
Aunt polly was an incurable experimenter in these thing.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 5.
What was a wind fall to aunt Polly?
Answer:
Tom’s low condition was a windfall to her.

Question 6.
What happened to the boy after the treatment?
Answer:
Not withstanding all this, the boy grew more and more and more and more sad and pale and dejected.

Question 7.
What did aunt Polly fill Tom up everyday with?
Answer:
Aunt polly filled Tom up everyday with quack cure-alls.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 8.
Why did Tom become a nuisance to aunt Polly?
Answer:
Tom asked aunt Polly for pain killer so often that he became a nuisance to her.

Question 9.
How did she end it?
Answer:
She ended it by telling him to help himself and quit bothering her.

Question 10.
Who begged for pain killer? Why?
Answer:
Peter, the cat begged for pain killer for a taste.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 11.
Why did Tom give the pain killer to Peter?
Answer:
Peter asked Tom for the pain killer. So he gave it to him.

Question 12.
What was the reaction of the old lady over the strange behaviour of Peter?
Answer:
Over the strange behaviour of Peter, the cat, the old lady petrified with astonishment, peer-ing her glasses.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 13.
What did Tom do on seeing the strange behaviour of the cat?
Answer:
On seeing the strange behaviour of the cat, Tom lay on the floor expiring with laughter.

Question 14.
What did Tom tell aunt Polly for the cat’s act?
Answer:
Tom told aunt Polly that cats always act so why they were having good time.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 15.
What did aunt Polly advise Tom finally?
Answer:
Finally Aunt Polly advised Tom that if he could not be a good boy, for once, he needn’t take any more medicine.

E. Answer the following questions in about 80-100 words.

Question 1.
Describe the different types of remedies tried by Aunt Polly on Tom?
Answer:
Title: The cat and the pain – killer
Author: Samuel Langhome Clemens (1835-1910), popularly known as Mark Twain.
Characters: Aunt Polly and Tom
Theme: “Too much of anything is good for nothing”.

Aunt polly was infatuated with patent medicine and all new methods of healing.She was an incurable experimenter in all these things. She began to try all manners of remedies on Tom. She gave a new water treatment. Tom’s low condition was a windfall to her. She took him out at daylight every morning and drowned him in cold water. Then she rubbed him hard down with a towel like a file.

She rolled him up in a wet sheet and put him away under blankets. Tom could not tolerate it. He became sad and pale and dejected. She added hot baths, stiz baths, shower baths – and plunges. The boy remained bored.

She assisted the water with a slim oatmeal diet and blister – plasters. She filled him up with quack cure alls according to his capacity. Tom became upset and he thought over various plans of relief. Finally he hit upon his fond pain killer. He asked for it very often. It became a nuisance to aunt Polly. She told him to help himself and quit bothering her.

‘Self help is the best help’

(OR)

Aunt polly was infatuated with patent medicines and all new healing methods. She was an incurable experimenter. She tried all manners of remedies on Tom. The water treatment was new. Tom’s low condition was a windfall to her. She kept him out at day light, drowned him cold water and then rubbed him hard with a file like towel.

He was put under blankets. He became upset. She gave hot baths, sitz baths, shower baths and plunges. He remained bored. She added water with a slim oatmeal diet and blister – plasters. To his capacity, she filled him with quack cure – alls.

He became fed up. He thought over various plans of relief. He preferred pain killer. He asked for it. It was a nuisance to aunt Polly. But finally she told him to help himself and quit bothering her. “Too much of anything is good for nothing”.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Question 2.
Narrate the funny sequence between Tom Sawyer and Peter, the cat?
Answer:
Title: The cat and the pain killer.
Author: Samuel Langhorne Clemens (1835-1910) [Pen name: Mark Twain]
Character: Tom Sawyer and Peter, the cat.
Theme: “Cruelty to animal is inhumane”.

(OR)

Aunt Polly had given Tom, the pain killer. One day he was in the act of dosing the crack in the floor with it. Aunt Polly’s cat, Peter was begging for the pain killer. Tom agreed to give him the painkiller on his risks. Tom opened his mouth and poured it. Peter sprang a couple of yards in the air. Then he delivered a war – whoop and set off round and round the room.

He banged against furniture upsetting flower – pots and making general confusion. Next danced around on his hind feet in a frenzy of enjoyment with his head over his shoulder. His voice proclaimed his joy. Then he went tearing around the house again spreading chaos and destruction in his path.

Aunt Polly entered and saw him throw a double somersaults delivering a mighty hurrah. He went through the window carrying the other flower pots with him. The old lady stood petrified with astonishment. Tom lay on the floor expiring with laughter.

“One man’s suffering is another man’s enjoyment”

(OR)

One day Tom was dosing the crack to heal it. Aunt’s cat Peter noticed it and begged Tom for it. Tom gave it to peter on his risk. When Tom poured it in his mouth, he sprang in the air and then delivered a war – whoop. He went round and round the room banging against furniture, upsetting flower pots and making general confusion.

Next he danced on his hind feet in a frenzy excitement. He held his head over his shoulder and voice proclaiming his happiness. He went tearing around the house again spreading chaos. Aunt entered and saw him throw somersaults with mighty hurrah. He sailed through the window carrying the other flower pots with him. The old lady stood petrified with astonishment. Tom lay on the floor expiring with laughter.

“One’s torture is other’s laughter”

F. Complete the summary of the extract using the appropriate words from the box below.

Tom Sawyer felt (1) ……………… as Becky Thatcher had stopped coming to (2) ……………… His Aunt Polly was very concerned about his (3) …………….. condition. So, she began to try various (4) …………….. on him. Tom became fed up with his Aunt’s brand of remedies and (5) to like the pain-killer. He started to ask for it very often. But, Tom used the medicine to mend the (6) ……………….. on the floor. One day, Tom gave the pain-killer to his Aunt’s cat, (7) …………… The (8) …………………. had an adverse effect on the cat and it started to jump around the room. Aunt Polly entered the room in time to see the cat throw a few (9) …………….. and sail through the open window. She found the (10) ……………… with a little pain-killer sticking to it and knew that Tom had treated the cat with it. She realised that, what was (11) ……………. to the cat should be the same to the boy too and (12) ………….. giving medicines to him.

Answers:

  1. dejected
  2. school
  3. health
  4. remedies
  5. pretended
  6. crack
  7. Peter
  8. pain-killer
  9. summersets
  10. teaspoon
  11. cruelty
  12. stopped

G. In the story we find a lot of American slang usage of English, Complete the tabular column with standard English. One has been done for you.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer
Answer:
Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

H. Complete the mind map based on the inputs from the extract.

Samacheer Kalvi 9th English Guide Supplementary Chapter 4 The Cat and the Pain-killer

Answer:

  1. stopped
  2. unhappy
  3. was concerned
  4. all manners of remedies on Tom
  5. the pain killer
  6. Peter
  7. petrified

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top