Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Tamilnadu Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Warm Up

Question 1.
Pick out the qualities that you possess and qualities that you expect from your siblings/friends.
Answer:
We have to share our lives and living space with everyone, even children and siblings.
The qualities, I like most and have are support, Team work, Tolerance to overcome conflicts, and leadership. It’s love that makes the world go round. Siblings ought to be encouraged to love, live, let live to offer kind compliments and support each other.

I would help kids to have team spirit. For example through weekend cleaning of home or spring cleaning, they would learn ‘unity is strength’ One cannot avoid ones own siblings at home. One should teach them to practice tolerance, acceptance of other, and praise them when they are good. They also should know how to settle arguments, how they are able to solve problem, without losing their cool attitude. I expect that they should know the difference between leading and bossing.

Samacheer Kalvi 10th English Guide

Question 2.
Working in pairs, find out the mutual qualities that you and your friends share. Justify your top priority with his/hers.
Answer:
Myself : Hai Friend, what’s the hurry’ Where are you off to?
Friend : I am in a hurry to go to the bazaar. Don’t just run go slowly and steadily (to his brother).
Myself : Where’s Joshi? Oh! my! I think it is getting on your nerves come on, give a pat on his back. Have verbal and physical expressions of love.
Friend : They are always fighting with each other. I should give them some work.
Myself : Where thev can do things together, vou are right.
Friend :How can I make them accept each other? They are always fighting.
Myself : Wait, When your siblings are good, praise them, appreciate them, like ‘Wow! how good!’ You should allow your brothers to play first.
Friend : My god they are like Tom and Jerry. Oh gosh! How am I to deal with this?
Myself : They should know how to settle an argument. Please teach them effective steps of problem solving.
Friend : They never play together. Playing together, they learn about leadership as well as how to follow another’s lead. They should respect the elders and obey them. And now in the world peace is tom into pieces. There is violence everywhere in the world. Life has become dangerous and peace less because of the loss of human values. How can internal peace be present where there is rage, violence everywhere?
Myself : Yes, Love is something that makes the world go around. Love transcends human love. Human love is selfish. “Love thy neighbour as you love” thyself says the bible. Alleviating the suffering of the poor, the less fortunate, the depressed, the mentally depressed, downtrodden is the greatest form of universal love Service to man is service to god. We must cultivate the habit of talking softly, gently and pleasingly. Avoid harsh words thoughts and deeds that hurt other. These qualities should be inculcated in the young minds.
Friend : Thank you. You enlightened me.
Myself : Both of us sail in the same boat, we share more or less the same problems. I am very much interested with children. I would love to see them grow and grow in fullness and prosperity.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 3.
Discuss in groups the need for human value
Answer:
The Need For Human Value
Human values are the need of the hour. Today’s world we have no time to stand and care. World has become a challenging place to survive.

Man now indulges in fun and frolic. He is seeking material comfort, wastes his time and energy. He forgets the aim and purpose of living. Is life worth living? Yes. It depends on the values, he follows. Man is provided with reason and intellect. He has to understand the aim and purpose of his life and act accordingly. His life should be value centered.

Many are not bothered about the values of life, only bothered to earn money. Many are cheating, dishonest and forget truth the very bases of life. They live a life of falsehood. Truth is displaced by falsehood and dishonesty.

Happenings all around the world especially at present are based on ‘ barbarism, and male chauvinism. Man has lost control over himself. Man has lost his reason. Where are we going? What are we doing? Its high time arise awake, stop not till the goal is reached-Swami Vivekananda.

The Attic Textbook Question and Answer

Question (a)
When did Aditya leave the local school?
Answer:
Aditya left the local school twenty nine years ago.

Question (b)
Why did Aditya think that the school would not be recognizable?
Answer:
Aditya thought the school building would have undergone many changes, turned old and thus would not be recognizable.

Question (c)
Who were Aditya’s ancestors?
Answer:
Aditya’s ancestors were once the zamindars of the Bramhapur village.

Question (d)
How was the landscape through which they travelled?
Answer:
They were travelling at 3.30 pm in the afternoon. The sun was tolerable. On either side of the road there were paddy fields. Since the harvest were over, there was a good yield of crops.

Question (e)
What did Aditya visit?
Answer:
They visited the local school with a 2 storeyed building, playground beyond the iron gates and Uncle Nagen’s tea stall.

Question (f)
Where was Nagen uncle’s shop?
Answer:
Nagen uncle’s tea shop was near a grocery shop and opposite to Lord Shiva temple.

Question (g)
Besides tea, what did Nagen uncle have in his shop?
Answer:
Besides tea, Nagen uncle had some biscuits and savouries.

Question (h)
What did Nagen uncle tell about Sanyal?
Answer:
Nagen uncle said Sanyal was a bit deaf. He cannot see well. He is too poor to buy himself a pair of spectacles.

Question (i)
In what way was Mr Sanyal’s behaviour strange?
Answer:
Suddenly Mr Sanyal stood up, stretched himself, raised his arms with eyes dilated started reciting Tagore’s poem. He said Namste to nobody in particular and then walked out.

Question (j)
What did Nagen uncle tell about Sanyal’s. past life?
Answer:
Nagen uncle told them that Sanyal had not forgotten the incidents of his past life. To get his daughter married he had sold the land. Last year he had lost his wife and son. He became abnormal and led a cursed life thereafter, while staying in the house of his father’s friend Jogesh Kabiraj.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (k)
How did Sanyal show that he had a sense of self respect?
Answer:
Sanyal showed his self respect by paying for the tea and biscuits he had every day.

Question (l)
Why was the attic ‘a favourite place’ for the children?
Answer:
The attic was always a fovourite place for children, here the child Aditya seems to be in a world of his own.

Question (m)
What did Aditya do on reaching the attic?
Answer:
Aditya climbed up to the packing case. He put his hand inside the ventilator thus upsetting a sparrow’s nest. Then found what he wanted.

Question (n)
What did the jeweller say about the article?
Answer:
The jeweller said that the article was an antique.

Question (o)
Was Sanyal happy about his visitor?
Answer:
Sanyal was not happy about his visitors.

Question (p)
Why did Sanyal recite the poem in the tea shop earlier?
Answer:
Sanyal recognized Aditya immediately, he wanted to remind him of his childhood mischief.

Question (q)
What was engraved on the medal?
Answer:
“Sriman Sasanka Sanyal – special prize for recitation – 1948” was engraved on the medal.

A. Answer the following questions in two or three sentences.

Question 1.
Write a few lines about the owner of the shop.
Answer:
Nagen, the owner of the teashop was a sixty year old country-side man. His white well-combed hair and a clean look was the same as it was before. A dhoti, blue striped shirt covered with a green shawl was his attire / apparel.

Question 2.
What was the daily routine of Sanyal?
Answer:
Sanyal always sat in the comer of Nagen’s shop with his head bent. At 4 pm Nagen advised him to go home as his other customers will enter the tea shop. Everyday Sanyal goes there, has tea and biscuits and leave after paying for them.

Question 3.
Why was there a sudden change in Aditya’s expression?
Answer:
Aditya actually recognized the gentleman / customer, but he continued to enquire Nagen uncle who he was.

Question 4.
Why did Aditya decide to visit his ancestral home?
Answer:
Aditya felt it was very important to see the house. In fact it was the need of the hour for him to see the house.

Question 5.
What was the condition of the attic?
Answer:
Children’s favourite room was the attic. A part of the wall was broken down. That hole became a window, they could see the sky, green fields of paddy, rice-mill and the temple spire. The whole house was battered by the inclemencies of weather. Twigs, straw and pigeon droppings were on the floor. A broken cricket bat, remains of an armchair and a wooden packing case were found in the attic.

Question 6.
When did Aditya heave a sigh of relief? Why?
Answer:
Aditya heaved a sigh of relief when he got what he was looking for, inside the ventilator, upsetting a sparrow nest, while searching in the attic.

Question 7.
Why did Aditya and his friend go to the jeweller?
Answer:
Aditya and his friend went to the jeweller to find out the weight and worth of the article, that Aditya found in the attic..

Question 8.
What did Aditya offer Sanyal?
Answer:
Aditya offered Sanyal one hundred and fifty rupees in cash.

Question 9.
“Your grievances are absolutely justified.” Who says this to whom? Why?
Answer:
Aditya said these words to his friend Sanyal. He wanted him to take the money. Sasanka Sanyal wanted to have his medal back rather than the money because money can be spent but the medal might have made him forget that unpleasant incident of his childhood.

B. Answer in detail the following questions in about 100-150 words.

Question 1.
Give a detailed account of all thoughts and questions in the narrator’s mind while accompanying Aditya from the tea shop to Sanyal’s house?
Answer:
Satyajit Ray, was an Indian film Maker, screen writer author. His works have simplicity at its root. The narrator accompanied by Aditya comes to Brahmapur, Aditya’s ancestral place. The scenario had changed. They came to Nagen’s tea cabin. They have a cup of tea. The owner of the shop is about 60 years old. He is trim and prim over sixty, rustic in appearance.

Only one customer was there sitting in a comer with his head bent. Nagen uncle asks the man to go home. The man is half deaf, cannot see properly, and he is poor. Suddenly, the man, got up, eyes dilated, with right arm raised, recites Tagore’s ‘Keeping of a promise’, poem and said Namaste in a haphazard way. Aditya’s face changed and he asked who that man was. Uncle says that Sasanka Sanyal who remembers the things of the past. He has lost his land on getting his daughter married. Recently he lost his wife and son. This made him abnormal. He lives with his father’s friend. Sasanka is a man of acute sense of self respect.

Aditya while driving the car was full of stress. They reached the house surrounded by high walls and in ruins. They went up to the attic of the house. Aditya said that the attic was his favourite room. The attic als.o was nearly in mins, from the hole in the wall they could look out. The floor was full of twigs and dust. Aditya heaved a sigh of relief when he found an article on the ventilator.

Question 2.
Man does change with time’-What were the various changes that came about in Aditya?
Answer:
It is natural for human beings to make mistakes as the adage says “To err is human to forgive is divine.”

Aditya’s comes back Brahmapur. He has to pay back a score to his classmate. He sees his friend, but he does not recognize or reckon him. Though Aditya did not recognize Sasanka Sanyal but his conscience prompts him something. When he hears the poem recited by the customer in Nagen uncle’s tea shop. Aditya goes to the attic. Aditya gets on top of the packing case and pushes his hand inside the ventilator dismantling a sparrow’s nest. He was happy when he finds an article in it. He went to the jewellers to find out the worth of the article.

Aditya enters Sasanka Sanyal’s house. Aditya asks Sasanka. “Do yoi remember me” Sasanka says, he remembers Aditya very well, a spoilt chile of rich parent. Aditya studied fairly well, but he was jealous of Sasanka and he used to tell a lot of lies. Aditya took out money. He offered it to Sasanka. He offered a sum of? 150 then tells time changes people, perhaps Aditya has changed for the better.

Sasanka tells how jealous he was in his childhood. Not able to withstand that his classmate got the prize, he had taken the medal from him to show it to his parents and later told Sasanka it was lost.

Sasanka Sanyal was amazed. The price of the medal could be only five rupees. Sasanka was puzzled to understand the generosity of Aditya. Sasanka told Aditya that he knew who he was on the very first day. Again when he came to see him, he was angry. Aditya has tried to rectify his mistake Sasanka did not need money. He prefered the medal. He will forget the unfortunate incident of the past. The medal which was hidden in the attic for 29 long years was brought out and finally reached the rightful owner.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 3.
Give a brief character sketch of Sasanka Sanyal.
Answer:
Sasanka Sanyal a simple man, lives an eccentric and wierd life. He gets his daughter married by sacrificing his land for the sake of noble action, and sincere in duty. One year back he loses his son and wife but not his self respect.

This man is full of sincerity, integrity, and has scar in his heart from the past. He is deceived by a classmate. The Classmate took his 1st prize medal, out of jealousy and never returned it to him.

Plainly, the high thinking person is full of hurt feeling. He treasured the medal as a symbol of his hard work, honesty and educational calibre. Rooted in despair and distrust, he meets his classmate who has stolen his medal on purpose twenty nine years later. He happens to meet him, he reminds him by reciting the poem, for which he got the medal. He has never forgotten or forgiven Aditya. When he meets Aditya, he vents out his anger and recites the poem.

When Aditya returns to rectify his mistake after 29 years by offering money, Sanyal says money will be spent, but prefers the medal to forget the unpleasant incident of his childhood.

Money can buy many things but for Sanyal, money was not everything. It was only something for living but he valued the medal more, a token of memory for his hard work.

Additional Important Questions & Answers

A. Answer in detail the following questions in about 100-150 words.

Question 1.
Was Sasanka angry with Aditya. why?
Answer:
Both sasanka and Aditya studied in the same school. Sasanka was a topper. He was good at reciting Tagore’s poem. Aditya was fairly a good student. He came from a rich family. He was very jealous, because he was not able to be the best in the class. He was a spoilt child and a liar. When Sasanka got a medal for reciting a poem by Tagore, Aditya took the medal from Sasanka to show it to his father and never returned it. He lied to Sasanka that the medal fell through a hole in his pocket. Sasanka was hurt and he never forgave him. Yes, Sasanka was angry with Aditya for twenty nine years, till Aditya returned the medal to him.

Question 2.
Why was Aditya reluctant to revisit his place of birth?
Answer:
Aditya and the narrator were once returning from the site of their now factory at Deodarganj. When they reached a bifurcated road along the National Highway 40, the narrator saw the road sign showing Brahmapur. The narrator asked Aditya whether he was interested in revisiting his place of birth. Aditya had left that place after he had passed the matriculation examination from the local school to continue his studies in Calcutta. Aditya informed the narrator that he had left his ancestrol house in Brahmapur twenty-nine years before.

His house was almost two hundred years old. He doubted whether his school building would remain the same. It might have undergone many changes and would be unrecognizable anymore. According to Aditya, reviving his childhood memories might prove disappointing. He did not want to feel like a stranger in his place of birth (area). Sometimes newly made changes may not give solace to our mind. So Aditya was reluctant to revisit his place of birth.

Question 3.
How did the simple task of enjoying tea in Nagen’s tea stall Rick led Aditya down the road of guilty conscience?
Answer:
As Aditya suggested, the narrator accompained him to have tea at Nagen Uncle’s tea shop. The shop stood next to a grocery shop. Nagen, the owner of the tea shop, was a sixty year – old man, a little rustic in appearance with a neatly-combed white hair and clean look. Uncle Nagen could not recognize Aditya and so he asked about their where-abouts and the reason for their presence at Brahmapur. Aditya, enjoying the situation ordered tea and some biscuits along with ‘nankhatai’ sweets. As they sat in chairs, Aditya saw a customer sitting at a comer table with his head bent. Nagen addressed the customer as Sanyal, reminded him to go home as it was already 4 pm. Nagen informed Aditya and the narrator that Sanyal was a bit deaf and his eye sight was weak.

He could not afford to buy spectacles as he was very poor. Suddenly as they were talking, Sanyal stood up to stretch himself. Then raising his lean right arm, with eyes dilated, began to recite Tagore’s poem – ‘Panraksha’ (Keeping of a promise). After reciting the poem, Sanyal left the shop paying namaste to nobody in particular. Aditya was shocked to hear the poem which reminded him of his classmate Sasanka. Before twenty- nine years, Aditya, though fairly a good student, was filled with jealously when his classmate Sasanka won the silver medal for his poem recitation.

Aditya overcome by envy, took the medal from him with an excuse to show it to his father. Later he did not return the medal saying he had lost it on his way home. In reality, with rivalry and envy in mind, Aditya had hidden it in his attic. Now, when the tea stall owner Nagen identified that customer as Sasanka, Aditya was filled with remorse. He felt guilty for his earlier action. Thus the simple task of having tea in the shop turned into a walk down the path of guilty conscience.

Vocabulary

Compound Words
B. Complete the following table with two more compound words.

Question 1.
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 6
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 7

C. Combine the words in column A with those in column B to form compound words as many as you can.

Question 1.
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 8
Answer:
(a) – (iii)
(b) – (iv)
(c) – (i)
(d) – (v)
(e) – (ii)
(f) – (vi)
(g) – (ix)
(h) – (x)
(i) – (vii)
(j) – (viii)

D. Form compound words from the boxes given below and fill in the blanks in the sentences that follow with the appropriate compound words.

Compound Words:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 9

  1. Siva visited the hair stylist to have a clean _________
  2. Tharani had given the sarees for _________
  3. The _________ is a natural process that warms the earth’s surface.
  4. Never wait for an _________ to wake you up.
  5. The children were late to school as there was a _________ near the toll plaza.
  6. The government expects every individual to promptly pay the _________
  7. People usually wear _________ during summer.
  8. The patients were asked to sit in the _________ until the doctor arrived.
  9. With teamwork we are able to multiply our _________
  10. The room was looking bright with the colourful _________

Answer:

  1. hair cut
  2. dry cleaning
  3. green house
  4. alarm clock
  5. traffic jam
  6. income tax
  7. sun glasses
  8. waiting room
  9. output
  10. wall paper

E. (i) Form new words by adding appropriate prefix/suffix:

Question 1.
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 10

(ii) Frame sentences of your own using any five newly formed words.

  1. The picnic was enjoyable.
  2. The dresses in the shop are fashionable.
  3. I want to study biotechnology.
  4. The teacher asks the students whether they had understood her class.
  5. Mala had a glorious childhood.

Answer:

  1. The picnic was enjoyable.
  2. The dresses in the shop are fashionable.
  3. I want to study biotechnology.
  4. The teacher asks the students whether they had understood her class.
  5. Mala had a glorious childhood.

F. Fill in the blanks by adding appropriate prefix/suffix to the words given in brackets.

  1. He was sleeping ______ in his couch. (comfort)
  2. Kavya rides a ______ to school. (cycle)
  3. There was only a ______ of people in the theatre. (hand)
  4. It is ______ to cut sandalwood trees. (legal)
  5. The ______ of the President has been expected for the last half an hour. (arrive)
  6. The man behaved ______ in front of the crowd. (normal)
  7. Swathy had no ______ of visiting the doctor. (intend)
  8. The bacteria are so small that you need a ______ to see them. (scope)

Answer:

  1. comfortably
  2. bicycle
  3. handiull
  4. illegal
  5. arrival
  6. normally/abnormally
  7. intention
  8. microscope

Grammar

Conjunctions and their functions
Exercise
A. Complete the sentences given below choosing the right connectors given in brackets.

  1. Call me _______ you need money. (so that, in order that, in case)
  2. I forgot _______ I had to meet the Principal. (whether, that, if)
  3. _______ he is ninety years old, he is in the pink of health, (when, since,though)
  4. It is raining. Take an umbrella _______ you will get drenched.(or else, and, but)
  5. They faced many hardships _______ they are always cheerful.(although, nevertheless, otherwise)

Answer:

  1. in case
  2. that
  3. Though
  4. or else
  5. nevertheless

B. Fill in the blanks with the connector that goes with the underlined words.

  1. Both the minister _______ the officers visited the affected areas.
  2. Jaya teaches not only English _______ Science.
  3. Either Raghu _______ Bala will have to buy vegetables from the market.
  4. No sooner did I enter the house _______ it started drizzling.

Answer:

  1. as well as
  2. but also
  3. or
  4. then

C. Combine the pairs of sentences using appropriate connectors.

Question 1.
We came late. We did not miss the train.
Answer:
Though we came late, we did not miss the train.

Question 2.
They checked the packet twice. Then they sealed it.
Answer:
After checking the packet twice, they sealed it.

Question 3.
Sita saw a snake. At once she ran away.
Answer:
On seeing a snake, Sita ran away.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 4.
Robert completed the project. He submitted it to the teacher.
Answer:
When Robert completed the project, he submitted it to the teacher.
[OR]
After completing the project, Robert submitted it to the teacher.

Question 5.
Yusuf was running high temperature. He could not take part in the competition.
Answer:
Since / Because Yusuf was running high temperature, he could not take part in the competition. ;

D. Tick the correct linker.

Question 1.
_______ he was honest, he was punished.
Answer:
though (✓)
but ()

Question 2.
Walk carefully _______ you will fall down.
Answer:
unless (✓)
otherwise ()

Question 3.
My mother called me _______ I was playing football.
Answer:
or ()
while (✓)

Question 4.
My salary is low _______ I find the work interesting.
Answer:
nevertheless (✓)
similarly ()

Question 5.
The passengers rushed to board the bus _______ it arrived.
Answer:
as soon as (✓)
as long as ()

E. Supply suitable linkers.

Question 1.
“(a) ______ I was alive and had a human heart,” answered the statue, I did not know what tears were, (b) I lived in the palace (c) ______ sorrow was not allowed to enter. My courtiers called me the Happy Prince (d) ______ Happy Indeed ! was. So I lived and (e), ______ I died.
Answer:
(a) when
(b) since
(c) where
(d) and
(e) then

Question 2.
Many writers make incorrect sentences (a) ______ they try to put sentences together. They may make grammatical errors (b) ______ leave out important punctuation marks. Making such mistakes is quite common (c) ______ preparing the first draft (d) ______ he must carefully edit his final draft.
Answer:
(a) when
(b) and
(c) while
(d) further more / Therefore / However

Question 3.
In most large cities (a) ______ towns of our country, there are special schools for girls (b) ______ , there are many co-educational schools (c) ______ girls (d) ______ boys study together. Most parents allow their daughters to attend these schools, (e) ______ there are some parents (f) are against such schools for girls (g) ______ the age of 14 or 15.
Answer:
(a) and (b) Further more
(c) where
(d) as well as / and
(e) yet / But
(f) who
(g) at / in

F. Rearrange the words in the correct order to make meaningful sentences.

Question 1.
as /I / healthy / are / you / am / as
Answer:
I am as healthy as you are.

Question 2.
your / today / put on / new / since / is / birthday /dress / the
Answer:
Since today is your birthday put on the new dress.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 3.
allergic / dogs / Rani / though / is / to / of / six / she / them / has
Answer:
Though Rani is allergic to dogs, she has six of them.

Question 4.
speaks / Ruben / besides / German /languages / two
Answer:
Ruben speaks two languages besides German.

Question 5.
loan/apply/you/if/for/you/a/get/will/immediately/it/
Answer:
If you apply for a loan you will immediately get it.

G. Write the noun forms of the following words.

Question 1.
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic
Answer:
Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 12

H. Complete the following sentences using the noun form of the words given in brackets.

  1. The boy had to give a proper ________ for being late. (explain)
  2. They could make ________ about the future. (predict)
  3. At one point in life, he had no ________ but to trust his friend, (choose)
  4. The monuments are to be preserved because of their historical ________ (significant)
  5. It is very difficult to work with so many ________ (distract)

Answer:

  1. explanation
  2. prediction
  3. choice
  4. significance
  5. distractions

I. Rewrite the sentences nominating the underlined words. The first one has been done for you.

Example:
Students work diligently to score well in exams.
Answer:
Students work with diligence to score well in exams.

Question 1.
We succeeded in our attempt.
Answer:
We were successful in our attempt.

Question 2.
Nalini leads a happy life.
Answer:
Nalini led her life happily.

Question 3.
She failed and it disappointed her.
Answer:
Her failure disappointed her.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 4.
India became an independent country in the year 1947.
Answer:
India gained independence in 1947.

Question 5.
The child resembles her father.
Answer:
The child resembled her father. / The child had close resemblance to her father.

J. Combine the pairs of sentences given below into a single sentence using the noun form of the highlighted words.

Question 1.
He is an honest person. Everyone likes him.
Answer:
As he is honest everyone likes him. / Being an honest person, everyone likes him.

Question 2.
Sathya gave an explanation. The police wanted her to prove it.
Answer:
The police wanted a proof of Sathya’s explanation.

Question 3.
He speaks well. It attracts all.
Answer:
That he speaks well, attracts all. / Everyone is attracted by his good speech.

Question 4.
Suresh is always punctual and regular. It has earned him a good job.
Answer:
Punctuality and regularity has earned Suresh a good job.

Question 5.
The policeman arrived quickly. It made us happy.
Answer:
The arrival of the policemen made us happy.

K. Complete the sentences in the paragraph using the appropriate form of words given in brackets.

Question 1.
My sister wanted to go to Mumbai last week. She made a (a) _____ (decide) to buy a ticket at once. As (b) _____ (reserve) could be done online, she gave (c) _____ (prefer) to book a ticket that way. First, she collected (d) _____ (inform) about the (e) _____ (arrive) and (f) _____ (depart) of trains and airplanes.
Answer:
(a) decision
(b) reservation
(c) preference
(d) information
(e) arrival
(f) departure

Question 2.
A few days later, Androcles was captured by his master. He had to suffer all kinds of (a) _____ (punish). At last, he was thrown to a lion which was in great (b) _____ (hungry).It had been kept in an (c) _____ (enclose) and had not been fed for several days. His friends stood there with (d) _____ (tear) eyes as the lion rushed towards him. The lion stopped near him and stood for a while (e) _____ (look) at him. Then it lay down by his side like a pet dog. (f) _____ (obvious), the lion recognized Androcles and the (g) _____ (help) he had given it.
Answer:
(a) punishment
(b) hunger
(c) enclosure
(d) tearful
(e) looking
(j) obviously
(s) help

L. Identify the phrases in the following sentences and classify them as Adjective, Adverb or Noun phrases.

Question 1.
The girl in blue saree is my sister.
Answer:
Adjective clause

Question 2.
Kohli hopes to win the trophy.
Answer:
Noun clause

Question 3.
The train halts at every junction.
Answer:
Adverb clause

Question 4.
I have never seen such a picture.
Answer:
Noun clause

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 5.
She worked in an enthusiastic manner.
Answer:
Adverb clause

M. Identify the clauses and classify them accordingly.

Question 1.
Ram bought a pen that doesn’t write well.
Answer:
Ram bought a pen that doesn’t write well. – Noun Clause

Question 2.
Come back as soon as possible.
Answer:
Come back as soon as possible. – Adverb Clause

Question 3.
Most of her friends whom she had invited attended her wedding.
Answer:
Most of her friends whom she had invited attended her wedding. – Adjective Clause

Question 4.
My brother visits my father whenever he comes to Chennai.
Answer:
My brother visits my father whenever he comes to Chennai. – Adverb Clause

Question 5.
Call me in case there is an emergency.
Answer:
Call me in case there is an emergency. – Noun Clause

Question 6.
Until the sun sets, the old woman cannot step out of her house.
Answer:
Until the sun sets, the old woman cannot step out of her house. – Adverb Clause

Question 7.
She knows where I go.
Answer:
She knows where I go. – Noun clause

Question 8.
You can go wherever you want.
Answer:
You can go wherever vou want. – Adverb Clause

Listening

Listen to the procedure to book on-line tickets carefully and fill in the blanks that follow Listen to the recording twice.

Step 1

  • Login to your irctc account on irctc.co.in

Step 2

  • Now fill in the information asked in Book Your Ticket section. Choose from and fill in the starting point of your journey. Fill in the destination in To. Choose date and class.

Step 3

  • Click find trains… List of available trains will appear. Choose the train and then click on check availability and fare for the train of your choice.

Step 4:

  • Click on Book now.

Step 5:

  • Now fill your personal details like name, date of birth, berth preference, mobile number, any valid ID proof number and email( ticket will be sent to this number and email). After filling information and captcha click on continue booking.

Step 6:

  • This is the final step where you have to make payment for your ticket. There are various methods through which irctc accepts payment. You can make the payment by credit / debit card or e-wallets.

N. Fill in the blanks

  1.  _______ into your irctc account.
  2. Fill in the information asked to you in _______ section.
  3. The _______ and _______ of your journey must also be selected.
  4. List _______ of trains will appear.
  5. You must check on the _______ and _______ for the train of your choice.
  6. Your personal details like _______ and _______ are a must.
  7. After filling information and captcha click on _______ booking.
  8. You can make the payment either by _______ or _______

Answer:

  1. Login
  2. book your
  3. starting point, destination
  4. available
  5. availability, fare
  6. name, date of birth
  7. continue
  8. credit, debit

Speaking

O. Given below are the various personalities from different fields. The topic of discussions is also given. Take roles and conduct a Mock Press Conference.

Question 1.
Mr Anand Tony, director of the award winning movie ‘Poo’, is meeting the press. Take turns to be the director and media persons. Conduct a perfect discussion.
Answer:
Media person : Good morning Mr Anand Tony congratulations on your movie ‘Poo’. People appreciate the story that now tell us about the location.
Director : This film is set in a village named Kongankulam located between Rajapalayam and Sivakasi in Tamil Nadu.
Media person : What is this theme of this story?
Director : A unrequited love of a poor ambitious father for his son and love of Mary for her cousin.
Media person : Director Did Thangarasu fair well?
Director : Thangarasu was not able to secure a good job. Because he was only a mechanical engineer.
Media person : Director Was the father sad about it?
Director : He resorted to drinking because his dream were shallow.
Media person : Director Was is unrequited love?
Director : No, According to science in blood relationship’s the siblings will be affected. So the hero sticks to his point.
Media person : Director So Mary marries Karrupsamy.
Director : Of course they were old flames on both sides.
Media person : Director What made her come to the village?
Director : She wants to know about Thangarasu and his status in the family.
Media person : Director What did she find out?
Director : She realized Thangarasu was not happy even after he marries a rich lady.
Media person : Director Seeing her lover not happy, she becomes frustrated, right? Heroine feels for the pathetic condition of Director : Thangarasu, so she feels sorry for him.
Media person : Nice chatting with you sir and thanks a lot for a little insight in your film.

Question 2.
Ms. Pavithra Rao, the squash player who won the gold medal at the recent Asian Games, is holding a press conference. Let the discussion focus more on the strategies that helped her to win.
Answer:
Reporter : Good morning madam. Pleasant to see you. What is the secret of the golden medal in the recent Olympic Games?
Pavithra : It was pure hard work and practice that was the cause of my victory.
Reporter : When did you start your career?
Pavithra : I started it as a child and my coach was a skillful and resourceful person.
Reporter : So you own your victory to your coach.
Pavithra : Hard work gives success. My coach trained me to be up and doing at any cost.
Reporter : Where should the ball be hit?
Pavithra : The ball should be hit on the playable surface.
Reporter : What is the permitted standard weight of a racquet?
Pavithra : The weight of the racket is between 90 and 150 grams.
Reporter : What could be the weight of a squash ball?
Pavithra : Squash balls are between 39.5 and 40.5 m.m and has a weight of 25 grams. .
Reporter : Why do you use slow balls?
Pavithra : Experienced players use slow balls that has less bounce.
Reporter : What about the squash balls?
Pavithra : Squash balls have very little bounce. Small colours on the balls shows the bounciness.
Reporter : How does it help in health?
Pavithra : Squash provides an excellent Cardio vascular work out.
Reporter : Can you say how much calories is burnt?
Pavithra : Players can spend 1000 food calories every hour.
Reporter : What other things could happen?
Pavithra : The sport also provides a good upper and lower body work out by exercising both the legs while running around the coat.
Reporter : Congrats really your hard work gave your success. Hats off to you.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 3.
GL Home Appliances have introduced a product to purify salt water. The CEO of the company has agreed to meet the press to launch their new product.
Answer:
CEO : Good day folks. It is indeed a beneficial day. We have introduced a new product to purify water.
Press : Could you tell us about it?
CEO : Well R.O reverse osmosis is a water purification technology.
Press : So what actually happens?
CEO : Here a partially permeable membrane removes iron, molecules and larger particles from drinking water in reverse osmosis.
Press : Can we use it in industry?
CEO : It removes chemical, dissolved suspended impurities, so it could be put to use at home as well as industry.
Press : Since how many years you have started this?
CEO : This is going on for about 10 years.
Press : Has it got a long time usefulness?
CEO : R.O models displayed now are useful, comfortable, and hardy.
Press : What was your turning point in your progress?
CEO : People saw the reliability and long term utility.
Press : What else? Do you like to share about your product?
CEO : Reliability and best usages are the hall marks of this R.O
Press :What about the marketing?
CEO : People have realized the values of the RO so there is a lot of production and sales
Press : And then, you final line to the listeners / views?
CEO : We want everyone to use our RO and support us.
Press : Thank you

Reading

Read the following letter from a parent to her son’s coach and answer the questions given below

Dear coach,

Thanks for the special gifts that you have given to my child. You learned his name and spoke it often. You taught him the basics of the sport as well as special ways to improve and excel. Although you had a whole team of kids to mentor, you took time for individual instruction where needed.

Under your care, I have watched him transform from a timid, doubting child to a strong, happy player willing to give all for the team. Throughout the season when he gave his best, even though it was not quite enough to gain that extra point, you recognised his contribution with a pat on the back and encouraging words. Your wise approach showed him that, although winning is a goal, there are other goals just as worthy. He learned the value of finishing what he started and joy of personal accomplishment. These attributes carried him through a season that was full of hard work and fun, discouragement and resolve, defeat and victory.

And at the very end, at the championship meet when he brought home his first place medal, you were among those who were so very proud of how far he had come. It is a victory to all of us. What amazes me is you’ve taught them skills that will last a lifetime. You’ve kindled in them a desire to excel. The medals, trophies and ribbons are all symbols of real gifts. These most certainly have had to come straight from your heart.

With appreciation,
A parent.

P. Answer the following questions

Question 1.
What did the coach teach the child?
Answer:
The coach taught the child basics of sports. He also taught him special ways to improve and excel.

Question 2.
What values did the child learn?
Answer:
Child learnt courage, confidence, team spirit, self control and independence.

Question 3.
The parents noticed some changes in the child. What were they?
Answer:
Parents noticed the child has changed from frightened, doubting child to a happy, willing player boosted with team spirit.

Question 4.
Read the letter again and write a few lines on each of the following:
Answer:
(a) things that the coach taught….
Coach taught a lot of things love, kindness, understanding, support, cooperation and team work tolerance, leadership, and assertiveness.

(b) transformation in the child
The child became bold enough to face challenges. He did not lose hope, punctuality in competition. All these led him through the phase of life. Hard work like, fun, discouragement, resolve, defeat and victory.

(c) things that amazed the writer
The child learnt life skills. A motivation and positive attitude and a desire to excel in games. The medals, trophies and ribbons, are the monuments of excellence in sports.

Question 5.
Find sentences /words from the text which express the following:
Answer:

Question (a)
The parent’s earlier view of the child-
Answer:
Their child was timed and full of doubts before joining the coach / sports.

Question (b)
One of the qualities of the teacher-
Answer:
A wise approach that it is not just winning, but also the participation matters. Completing a task however hard it may be.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question (c)
Words related to prize
Answer:
Medals, trophies and ribbons.

Writing

Notice
Q. Prepare notice for the following

Question 1.
You are the school monitor, of Modern Matriculation School, Villupuram. Your school Principal has requested you to inform the students about a trip to Yercaud for 3 days. Prepare a notice giving the details such as date of journey, mode of transportation, amount, dress code etc.
Answer:
Notice
Modern Matriculation School
Educational Trip.

15th Nov 2019

Happy to inform you all that our school is going for an educational tour on I the 20th of December at 8.30 pm. The trip is organized for IX std students, Kindly pay f 2000 for the expenses, in the school fee counter. A special bus has been arranged. Please bring three sets of uniform, toilet articles etc. The last date for registration is 16th Nov. For further information and details contact the school monitor.

Joshua vijay
School / Monitor

Question 2.
You are the Secretary of Park Circus Residents Welfare Association. Write a notice to inform the residents of your colony of a Meditation program under the guidance of Dr. P. Ranjit with a view to understanding the self better. The program is exclusively for the residents It will be conducted on. the second Saturday of the following month from 7.00 a.m. to 9.00 a.m. at the children’s park nearby
Answer:
Notice
Park Circus Residents Welfare Association
Ashok Nagar Colony
Chennai

14th Dec 2019

This is for the kind information for the residents of Ashok Nagar colony that a m editation programe, under the guidance of Dr P. Ranjith with a view to understand the self better. This programme is exclusively for the residents. It will be conducted on the second Saturday of the following month from 7.0 am to 9.00 am at the children’s park nearby.

Secretary
Park Circus Residents Welfare Association,
Ashok Nagar,
Chennai.

Question 3.
You are Ganesh/Gayathri Head boy/Head girl, of your school. Write a notice for your school notice board informing the students about the ‘Fancy Fete’ that is going to be organised in your school campus on the 10th of next month.
Answer:
Notice
Rex Matriculation School, Theni

12th Jan 2019

Come one; come all. Come to our fancy stall. A ‘fancy fete’ is to be held on 12th February at 2. pm in our school campus with lot of fun frolic games, galore. For future details contact the head boy of this school.
Ganesh
Head Boy.

R. Write an article for the following

Question 1.
You are Jansi/Avinash of Class X studying in GHSS, Chengalpet. You believe that physical activities improve our health and reduce the risk of sickness. It has got immediate and long term benefits. Write an article in not more than 150-200 words for your school magazine stressing the importance of physical activities in a student’s day to day life.
Answer:
Participation in sports and games are more important than winning. The . human body and mind are the store houses of knowledge, of ideas and dynamism. For every action there is an opposite reaction. If the human mind and body are not activated, then man becomes a physical waste.

Physical activities in sports and games converts a dull, lazy body into an energetic body. Sports and games are the elixir of life as it revitalizes the body. Excess calories are burnt. Every organ in the body gains new life. Blood is renewed that gives freshness all around. It relaxes our body to have a sound mind in a sound body. Mental and physical fitness is necessary for life to carry on Sports and games save us from illness and diseases. It is always advisable to walk, jog, run and in sports. Sports and games improves efficiency and capability, makes our face beautiful and body – participate smart and agile.

Sports and games are the icons of life. Discipline in life is achieved through sports and games help us to move forward with strength, vigor and vitality. Exercise is very important for a healthy living. A brisk walk maintains a healthy life. Swimming is an all round activity. It keeps us fit. Cycling is an aerobic activity. Games and sports play a very important role in life. If you want to be healthy, wealthy and wise stay slim, stay prim and live and let live.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 2.
The service provided by the conservancy workers in your city is very poor. You find all the street corners dumped with garbage thrown by the residents of the locality. It causes a menace for the public at large. You are Ramya/Rajan of Class X, studying in TM Model School, Dharmapuri. Write . an article in about 150-200 words to the editor of The Indian Express, about this and suggest ways by which the situation could be improved.
Answer:
Dharmapuri
15-06-2019

From
Ramya,
Std X,
T.M Modelschool,
Dharmapuri.

To
The Editor,
The Indian Express,
Dharmapuri.

Respected Sir,
Subject: Poor sanitary condition of our streets. I wish to bring to your kind notice the insanitary condition of our town. The drainage system of our town is incorrigible. The streets are not swept regularly. The corporation workers in our place are not up to the mark. All rhe street comers are dumped with garbage thrown by the residents of the locality. Bad smell arise from these refuses and garbage has blocked the drainage system very badly. This gross situation is generating many fatal diseases. The entire area looks like a garbage dump.

Please publish this to bring to the notice of concerned corporation people to sort out the garbage into biodegradable, non-biodegradable waste. Pits could be made and the biodegradable could be deposited there. The compost got from it could be used as a manure. We promise you our full co-operation.

Please take immediate action to eradicate this problem. I am looking forward for your prompt action regarding this matter.
Yours faithfully,
Ramya,
Std X

Question 3.
Recently while returning home from school you were knocked down by a speeding motorcycle. You escaped with minor injuries. You are Kishore/ Kavitha of class XI, studying in GHSS, Coimbatore. Write an article to The Hindu, in about 150-200 words expressing your concern about the increasing number of road accidents due to reckless driving. Also stress the importance of following traffic rules.
Answer:
Beware Of Road Accidents
This is to bring to your kind notice the depressing condition of the roads in our area. To add to it the careless and reckless drivers add to the fury. There are of puddles, and bumbs ups and downs. The manholes opened for drainage are never closed. It is very dangerous for the pedestrians and school students.

Returning from school in the evening, I was knocked down by a speeding motorcycle. Thank God I escaped with minor injuries.
Please inform the reckless drivers that road safety signs, and traffic lights are silent conductors of traffic on the road. The drivers as well as the pedestrians should have proper knowledge of traffic rules. Those who are holding a license should be well versed in the rules of the road. There are dangers on the road, the driver should take necessary steps in road to the situation.

Additional Important Grammar & Composition

1. Conjunctions
A conjunction is a word which merely joins together sentences and sometimes words.
Eg: Balu is a good bowler and Vishal is a good bowler.
Balu and vishal are good bowlers.

Three Types of conjunction:
Co-ordinating conjunction four types: A co-ordinating conjunction joins together clause of equal rank. The chief co-ordinating conjunctions are – and, but, for, or, nor, so, either. or, neither. nor…… as well as.

Eg: Type I: Cumulative/copulative – We carved not a line and we raised not a stone.
Type II: Adversative – He is slow but he is the winner.
Type III: (i) Disjunctive or Alternative
She must weep or she will die.
Neither a borrower nor a lender be

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

(ii) All preventive measures have been neglected for the summer diseases spread rapidly.
Subordinating conjunction: A subordinating conjunction joins a clause to another on which it depends for its full meaning.
The conjunctions are – after, because, if, so, that, though, although, till, before, unless, as, when, where, while.
Eg: He ran away because he was afraid.
You tell them that I will come.
Make hay while the sun shines.
If you work hard you will succeed.

Subordinating conjunctions of Time:
Eg: Many things have happened since I saw you.
Answer the first question before you proceed further.

Subordinating conjunctions of Cause or Reason:
Eg: As I was ill, I did not attend the classes.
I read books because I am interested in it.
Since you are my friend I must believe it.

Subordinating conjunctions of Purpose:
Eg: We eat that we may live.
You make a call to him that the train will arrive at 7 o’ clock.

Subordinating conjunctions of Resuit/consequence:
Eg: He was so tired that he could scarcely stand.
The box is so heavy that he cannot lift it.

Subordinating conjunctions of Condition:
Eg: Unless he takes the medicine, he can not be recovered.
If you study well you will pass.

Subordinating conjunctions of Concession:
Eg: Although he scolds me.
I respect him.
Even though he is poor he is honest.

Subordinating conjunctions of Comparison:
Eg: He is stronger than his friend.

Some words are used both as preposition and conjunction

Preposition Conjunction
The dog ran after the cat. We came after they had left.
He stood before the painting. Look before you leap.

Do it yourself…..
Fill in with appropriate conjunction

  1. You will not succeed ________ you work harder.
  2. We arrived ________ you had gone.
  3. I waited ________ the train arrived.
  4. Bread ________ milk is whole some food.
  5. Do not go ________ come.
  6. ________ you perform well you will win the prize.
  7. The earth is larger ________ the moon.
  8. Tanish runs faster ________ Hari.
  9. Is it true ________ false.
  10. He was at home ________ he was ill.
  11. You must wait ________ I come.
  12. I heard ________ you had got first prize in the competition.
  13. We can go by land ________ water.
  14. My grandparents died ________ I was born.
  15. They felt sorry ________ they had done it.
  16. ________ you waste water you will suffer.
  17. ________ I was young, I thought so.
  18. He found the key ________ was lost.
  19. I do not know ________ he comes.
  20. I walked fast ________ I missed the bus

Answer:

  1. unless
  2. after
  3. till
  4. and
  5. before
  6. If
  7. than
  8. or
  9. till
  10. that
  11. or
  12. before
  13. after
  14. If
  15. When
  16. which/that
  17. when / if
  18. but

Fill in with appropriate conjunction

  1. I shall not go out _________ it is raining heavy.
  2. Please take down _________ I dictate.
  3. Our food is so sweet _________ we earn _________ we eat.
  4. He must start at once _________ he will be late.
  5. We will come _________ it rains or not.
  6. The train was derailed _________ no one was hurt.
  7. Time _________ Tide waits for none.
  8. He must have gone this way _________ there is no other road.
  9. The coffee is _________ hot that I cannot drink.
  10. _________ you do not run fast you will not win the race.
  11. _________ I saw my friend I greeted him.
  12. _________ he was busy, he could not attend the wedding.
  13. _________ you take vegetables, you cannot improve your wealth.
  14. _________ the bell rang, the teacher entered the class.
  15. Rama _________ Govind was present here.
  16. You can _________ choose it _________ you can leave it.
  17. You can borrow the book _________ you return it soon.
  18. He took off his coat _________ he entered the house.
  19. You must walk quickly _________ you will not over take him.
  20. I believe him _________ he is truthful.

Answer:

  1. since
  2. what
  3. because, before
  4. otherwise
  5. whether
  6. but
  7. and
  8. since
  9. so
  10. If
  11. When
  12. As/Since/Because
  13. Unless
  14. As soon as
  15. as well as
  16. either, or
  17. provided that
  18. as soon as
  19. or else
  20.  for

Finite and Non-finite verbs
Finite verbs indicate tense and time and undergo change. Non-finite verbs do not indicate tense and time and do not change. Three Kinds:
Non-Finite verbs / infinitive.
to + verb
Eg: She likes to dance.
Gerund – verb + ing
Eg: She likes to dancing.

Participle:
Eg: Hearing the noise the boy woke up.
Seeing the thief the dog barked.

Do it yourself…..

Rewrite as directed.

  1. ________ (see) is believing, [gerund]
  2. You must stop ________ (play) [gerund]
  3. ________ (Hear) the noise, he ran to the window, [participle]
  4. ________ (find) fault is easy, [infinitive]
  5. This is not the lime ________ (play), [infinitive]
  6. ________ (knock) at the gate he demanded admission, [participle]
  7. The most (press) ________ need of our country in Education, [infinitive]
  8. ________ (walk) is a good exercise, [gerund]

Answer:

  1. seeing
  2. playing
  3. On heariang
  4. To find
  5. to play
  6. By knocking
  7. pressing
  8. Walking

Phrase

A phrase is a group of words without a finite verb.
Eg: In the east on a wall.
The sun rises in the east.
Hampty Dumpty sat on a wall.
Clauses: A clauses is a group of words contains a subject and predicate.
Eg: We cannot start while it is raining. I think that you have made a mistake.

Kinds of phrases: Three kinds of phrases

(a) Adjective phrase:
A group of words that does the work of an adjective.
Eg: Nelson was a boy without fear.
Everyone will agree that he is a man of sense.

Do it yourself…..
Fill in with adjective phrase

  1. We went to a village ________ (inhabitants)
  2. He carried a load ________ ( weight)
  3. Today morning I met a boy ________ (blue eyes)
  4. An elephant ________ considered sacred by the people, (white)
  5. The woman wore a necklace ________ (diamond)
  6. Shivaji was a great leader ________ (courage)
  7. The path ________ (mud) leads to the jungle.
  8. Pt Jawaharlal Nehru was man of ________ (letters)
  9. The king wore a crown ________ (gold)
  10. We admire deeds ________ (heroism)

Answer:

  1. without any inhabitants
  2. of great weight
  3. with blue eyes
  4. with a white skin
  5. made of diamond
  6. with full of courage
  7. covered with mud
  8. great letters
  9. made of gold
  10. of great heroism

(b) Adverb phrase:
Modify an adverb or an adjective.
Eg: They arrived at a recent date.
She spoke in a beautiful style.

Do it yourself…..
Fill in with adverb phrase.

  1. The child answered with ______ (truthful)
  2. We treated our relatives in a ______ (beautiful)
  3. The birds fly ______ (swift)
  4. The boy ran ______ (speed)
  5. The whole village is surrounded by gardens ______ (shade)
  6. Nobody likes a person ______ bad (temper)
  7. The train passed a track ______ (jungle)
  8. The old sage spoke words with ______ (love)
  9. My friend Krishnan is a boy of ______ (talent)

Answer:

  1. perfect truthfulness
  2. beautiful way
  3. in a swift manner
  4. with great speed
  5. with cool shady
  6. with short temper
  7. through the jungle
  8. great talents
  9. full of love
  10. of grate heroism

Noun phrase
A group of words that does the work of a noun.
Eg: We enjoy playing cricket.
To win a prize is my ambition.

Do It yourself………

  1. The______ wanted to return home.
  2. My brother enjoys reading ______
  3. Everyone like watching ______
  4. ______ is a good habit.
  5. I hate to do such a ______
  6. Travelling in a gives me a lot of pleasure.
  7. ______ is not easy.
  8. We do not expect______ at ______
  9. Standing in______ delight everyone.
  10. Horses prefer living in ______

Answer:

  1. tired children
  2. adventure books
  3. live cricket matches
  4. Early to rise
  5. bad thing
  6. crowded train
  7. To be honest
  8. such treatment, your hands
  9. the cold winds
  10. dark stables

Nominalisation

It refers to making nouns from another part of speech by adding a derivational affix. Nominalisation can be done in different ways.
Adding suffix – tion, ment, sion, ence, ness, ity, al, to verbs and adjectives.
Eg:
act – action
refer – reference
agree – agreement
dismiss – dismissal
secure – security
adjectives – calm, calmness, radiance radiant

some changes into nouns without adding any suffix
Eg: sell – sale, prove – proof

Some do not undergo any change
Eg: control, escape, attempt.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Do it yourself …..

A. Reframe the sentence [verb as noun]

Question 1.
Chaya arrived late.
Answer:
Chaya’s arrival was late.

Question 2.
They imagined that he would be valued as a doctor.
Answer:
They had an imagination that he would be valued as a doctor.

Question 3.
Laws cannot intervene in such situations.
Answer:
Law cannot make intervention in such situations.

Question 4.
He remarked that models are rare now-a-days.
Answer:
He made a remark that models are rare now-a-days.

Question 5.
He announced that he had applied to music school.
Answer:
He made an announcement that he had applied to music school.

Question 6.
We slept soundly throughout the night.
Answer:
We had sound sleep throughout the night.

Question 7.
The topmost stone weighted 80 tones.
Answer:
The topmost stone’s weight is 80 tones.

Question 8.
They visited their friend the best.
Answer:
They paid a visit to their friend the best.

Question 9.
He performed his music on the stage last week.
Answer:
He gave his music performance on the stage last week.

Question 10.
He replied intelligently to his father.
Answer:
He gave a intelligent reply to his father.

B. Reframe the sentence [adjectives as noun]

Question 1.
The beauty of the Rose flower is great.
Answer:
Rose is a beautiful flower.

Question 2.
He answered in a sensible manner.
Answer:
He answered sensibly.

Question 3.
The boy gave an intelligent answer.
Answer:
The boy showed his intelligence in his answer.

Question 4.
We must be kind towards the poor.
Answer:
We must show our kindness to the poor.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

Question 5.
Sachin Tendulkar is a popular cricketer.
Answer:
Sachin Tendulkar’s popularity is known to all.

Question 6.
He is very calm.
Answer:
Everyone likes him for his calmness.

Question 7.
Shivaji was a courageous man.
Answer:
Shivaji showed his courage in his deeds.

Question 8.
We must be earnest in our duty.
Answer:
We must show our earnestness in our duty.

Question 9.
Mulakin is an innocent boy.
Answer:
Mulakin showed his innocence in his reply.

Question 10.
The house is in a renovative condition.
Answer:
They renovate the house.

The Attic About the Author

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 5

Satyajit Ray (1921 – 1992) was an Indian film maker, screen writer, graphic artist, music composer and author. He was born in Kolkatta. He authored several short stories and novels meant primarily for young children and teenagers. He revived the children’s magazine ‘Sandesh’ (which his grandfather had started in 1913) and edited it until his death in 1992. Ray was more interested in writing, rather than film making. His stories have been translated in Europe, the United States and many other countries. Ray received many awards including 32 national film awards by the Government of India, notably the Padma Bhushan in 1965 and the highest civilian honour ‘Bharat Ratna’ shortly before his death.

The Attic Summary

1. Introduction: Satyajit Ray was an Indian film maker, screen writer, graphic artist, music composer and author. He was bom in Kolkatta and authored several short stories and novels meant primarily for young children and teenagers. Ray was more interested in writing, rather than film making. His stories have been translated in Europe, the United states and many other countries. In the short story ‘The Attic’, the author Satyajit Ray says it is natural for human beings to make mistakes. “To err is human, to forgive is divine”. When we realise our mistakes, we should try to rectify them. This short story is a self-reflection on a chance to rectify one’s mistake or pay back for it, then what and how would one do to correct one’s mistake, we should correct it.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 1

2. Road to the past: ‘The Attic’ is a thought provoking story. The narrator was returning from his new factory at Deodarganj with his friend and business partner Aditya. When he was driving on the national high way he deviated at a direction which led to the ancestral home of his partner Aditya Narayan Chowdhury of Bramhapur.

3. Sasanka Sanyal – the classmate: The narrator remembered Aditya’s father who was a landlord. For business purpose, he had settled in Calcutta after selling all his properties. Aditya recollected his ancestral place, his house, school, school mates and Nagen uncle’s tea stall. They met Sasanka Sanyal in the tea shop. Sanyal could not hear or see property. He was poor and did not have money to buy spectacles. Sanyal left the tea shop after reciting Tagore’s poem. Uncle Nagen told them that Sasanka had lost his wife and son last year and.was living with his father’s friend Jogesh Kabiraj. He sold his lands to get his daughter married.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 2

4. The Attic: Aditya desired to meet him. Aditya went to his ancestral house and reached the attic of the house. The attic was old, damaged by the weather. They could see the sky above and the fields outside. Aditya searched and found an antique medal.

5. Repentance for the past action: Twenty-nine years back, Aditya had taken Mr Sanyal’s medal to show it to his father and never returned it. He told a lie that the medal fell from his pocket. Aditya felt sorry for his past mistake and told him that he wished to give him one hundred and fifty rupees for the medal as a compensation. Sasanka Sanyal told Aditya that since Aditya was jealous by nature and spoiled by the parents and their money, he did not value the importance of the silver medal in the life of Sasanka Sanyal. Sanyal refused the money. He wanted his medal back and not the money. For the medal was his pride, prestige and honour. His name was printed on it.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 3

6. Conclusion: Aditya who had hidden the silver medal in the attic from the rightful Owner Sasanka Sanyal due to his jealously and evil mind. He felt ashamed of having done such a crime to his fellow classmate.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic 4

Late after twenty nine years, the recital of ‘Panraksha’ poem by Sasanka in Nagen’s Uncle’s tea stall reminds him of his act. He decides to use this chance to rectify his mistake. Bravely, he approaches Sasanka and offers One hundred and fifty rupees as a payment / fine for his past action. But Sasanka sticks to his self-respect and refuses Aditya’s charity and feels happy only when he gets his silver medal back. Through this story Satyajit Ray portrays the evil fabrications of human mind and how one uses the chance to rectify his mistake instead of running and hiding from it. The story ends with clear conscience for both Sasanka and Aditya.

Samacheer Kalvi 10th English Guide Prose Chapter 4 The Attic

The Attic Synonyms 

affluent wealthy
created made
cursed blighted
intently carefully
normal usual
particular specific
raising lifting
recognizable noticeable
soothing calming
unperturbed undisturbed
renting letting out / lease
reminded prompted / advised / cautioned
essential important
attacks put forcefully / charge / raid
strewn scattered

The Attic Antonyms 

bifurcated × united
created × destroyed
strewn × gathered
soothing × disturbing
revive × destroy
particular × general
essential × inessential
rustic × urban
normal × abnormal
recognisable × unrecognisable
reminded × ignored
raising × dropping
overwrought × cool / calm

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top