Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Students can download 11th Economics Chapter 5 Market Structure and Pricing Questions and Answers, Notes, Samcheer Kalvi 11th Economics Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 11th Economics Solutions Chapter 5 Market Structure and Pricing

Samacheer Kalvi 11th Economics Market Structure and Pricing Text Book Back Questions and Answers

PART – A

Multiple Choice Questions:

Question 1.
In which of the following is not a type of market structure Price will be very high?
(a) Perfect competition
(b) Monopoly
(c) Duopoly
(d) Oligopoly
Answer:
(b) Monopoly

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 2.
Equilibrium condition of a firm is …………………….
(a) MC = MR
(b) MC > MR
(c) MC < MR
(d) MR = Price
Answer:
(a) MC = MR

Question 3.
Which of the following is a feature of monopolistic competition?
(a) One seller
(b) Few sellers
(c) Product differentiation
(d) No entry
Answer:
(c) Product differentiation

Question 4.
A firm under monopoly can earn ………………… in the short run.
(a) Normal profit
(b) Loss
(c) Super normal profit
(d) More loss
Answer:
(c) Super normal profit

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 5.
There is no excess capacity under ……………………..
(a) Monopoly
(b) Monopolistic competition
(c) Oligopoly
(d) Perfect competition
Answer:
(d) Perfect competition

Question 6.
Profit of a firm is obtained when ……………………
(a) TR < TC (b) TR – MC (c) TR > TC
(d) TR = TC
Answer:
(c) TR > TC

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 7.
Another name of price is …………………..
(a) Average Revenue
(b) Marginal Revenue
(c) Total Revenue
(d) Average Cost
Answer:
(a) Average Revenue

Question 8.
In which type of market, AR and MR are equal ………………………
(a) Duopoly
(b) Perfect competition
(c) Monopolistic competition
(d) Oligopoly

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 9.
In monopoly MR curve lies below …………………….
(a) TR
(b) MC
(c) AR
(d) AC
Answer:
(c) AR

Question 10.
Perfect competition assumes ……………………..
(a) Luxury goods
(b) Producer goods
(c) Differentiated goods
(d) Homogeneous goods
Answer:
(d) Homogeneous goods

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 11.
Group equilibrium is analysed in ……………………
(a) Monopolistic competition
(b) Monopoly
(c) Duopoly
(d) Pure competition
Answer:
(a) Monopolistic competition

Question 12.
In monopolistic competition, the essential feature is …………………….
(a) Same product
(b) Selling cost
(c) Single seller
(d) Single buyer
Answer:
(b) Selling cost

Question 13.
Monopolistic competition is a form of ……………………
(a) Oligopoly
(b) Duopoly
(c) Imperfect competition
(d) Monopoly
Answer:
(c) Imperfect competition

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 14.
Price leadership is the attribute of ………………………
(a) Perfect competition
(b) Monopoly
(c) Oligopoly
(d) Monopolistic competition
Answer:
(c) Oligopoly

Question 15.
Price discrimination will always lead to ……………………
(a) Increase in output
(b) Increase in profit
(c) Different prices
(d) (b) and (c)
Answer:
(d) (b) and (c)

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 16.
The average revenue curve under monopolistic competition will be …………………….
(a) Perfectly inelastic
(b) Perfectly elastic
(c) Relatively elastic
(d) Unitary elastic
Answer:
(c) Relatively elastic

Question 17.
Under perfect competition, the shape of demand curve of firm is …………………
(a) Vertical
(b) Horizontal
(c) Negatively sloped
(d) Positively sloped
Answer:
(b) Horizontal

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 18.
In which market form, does absence of competition prevail?
(a) Perfect competition
(b) Monopoly
(c) Duopoly
(d) Oligopoly
Answer:
(b) Monopoly

Question 19.
Which of the following involves maximum exploitation of consumers?
(a) Perfect competition
(b) Monopoly
(c) Monopolistic competition
(d) Oligopoly
Answer:
(b) Monopoly

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 20.
An example of selling cost is ………………………
(a) Raw material cost
(b) Transport cost
(c) Advertisement cost
(d) Purchasing cost
Answer:
(c) Advertisement cost

PART – B

Answer the following questions in one or two sentences.

Question 21.
Define market?
Answer:

  1. Market refers to a physical place, where commodities and services are bought and sold. In Economics, the term “market” refers to a system of exchange between the buyers and the sellers of a commodity.
  2. Besides direct exchanges, there are exchanges that are carried out through correspondence, telephones, online, e-mail etc.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 22.
Who is price – taker?
Answer:
A large number of buyers’ implies that each individual buyer buys a very, very small quantum of a product as compared to that found in the market. This means that he has no power to fix the price of the product. He is only a price taker and not a price-maker.

Question 23.
Point out the essential features of pure competition?
Answer:
Features of the Perfect Combination:

  1. Large number of Buyers and Sellers.
  2. Homogeneous Product and Uniform Price.
  3. Free Entry and Exit.
  4. Absence of Transport Cost.
  5. Perfect Mobility of Factors of Production.
  6. Perfect knowledge of the Market.
  7. No Government Intervention.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 24.
What is selling costs?
Answer:

  1. Selling Cost is the discussion of “ Product differentiation”.
  2. We can infer that the producer under monopolistic competition has to incur expenses to popularize his brand.
  3. This involved in selling the product is called selling cost.
  4. According to Prof. Chamberlin, selling cost is “ The cost incurred in order to alter the position or shape of the demand curve for a product”.

Question 25.
Draw demand curve of a firm for the following:
Answer:
(a) Perfect competition
(b) Monopoly

(a) Prefect competition:
The average revenue of the firm is greater than its average cost.
The firm is earning super normal profit.

Explanation:
In the figure output is measured along the x-axis and price, revenue and cost along the y-axis. OP is prevailing price in the market. PL is the demand curve or average and the marginal
revenue curve. The firm is in equilibrium at point ‘E’ where MR = MC and MC cuts MR curve from below at the point of equilibrium.
Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 1

(b) Monopoly:
Monopoly is a market structure characterized by a single seller, selling the unique product with the restriction for a new firm to enter the Market. Monopoly is a form of market where there is a single seller selling a particular commodity for which there are no close substitutes.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 2

Question 26.
Mention any two type of price discrimination?
Answer:

  1. Personal: Different prices are charged for different individuals. For example, the railways give tickets at concessional rate to the ‘Senior citizens’ for the same journey.
  2. Geographical: Different prices are charged at different places for the same product. For example, a book sold within India at a price is sold in a foreign country at lower price.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 27.
Define “ Excess capacity”?
Answer:

  1. Excess capacity is the difference between the optimum output that can be produced and the actual output produced by the firm.
  2. In the long run, a monopolistic firm produces delibourately output which is less than the optimum output that is the output corresponding to the minimum average cost.
  3. This leads to excess capacity which is actually a waste in monopolistic competition.

PART – C

Answer the following questions in one paragraph.

Question 28.
What are the features of a market?
Answer:
A market has the following characteristic features:

  1. Buyers and sellers of a commodity or a service.
  2. A commodity to be bought and sold.
  3. Price agreeable to buyer and seller.
  4. Direct or indirect exchange.

Question 29.
Specify the nature of entry of competitors in perfect competition and monopoly?
Answer:
Nature of entry of competitors in perfect competition:

  1. Large number of Buyers and Sellers.
  2. Homogeneous Product and Uniform Price.
  3. Free Entry and Exit.
  4. Absence of Transport Cost.
  5. Perfect Mobility of Factors of Production.
  6. Perfect Knowledge of the Market.
  7. No Government Intervention.

Nature of entry of competitors in Monopoly:

  1. There is a single producer / seller of a product.
  2. The product of a monopolist is unique and has no close substitute.
  3. There is strict barrier for entry of any new firm.
  4. The monopolist is a price-maker.
  5. The monopolist earns maximum profit / abnormal profit.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 30.
Describe the degree of price discrimination?
Answer:
Degrees of Price Discrimination:
Price discrimination has become widespread in almost all monopoly markets. According to A.C.Pigou, there are three degrees of price discrimination.

1. First degree price discrimination:
A monopolist charges the maximum price that a buyer is willing to pay. This is called as perfect price discrimination. This price wipes out the entire consumer’s surplus. This is maximum exploitation of consumers. Joan Robinson named it as “Perfect Discriminating Monopoly”.

2. Second degree price discrimination:
Under this degree, buyers are charged prices in such a way that a part of their consumer’s surplus is taken away by the sellers. This is called as imperfect price discrimination. Joan Robinson named it as “Imperfect Discriminating Monopoly”.

Under this degree, buyers are divided into different groups and a different price is charged for each group. For example, in cinema theatres, prices are charged for same film show from viewers of different classes. In a theatre the difference between the first row of first class and the last row in the second class is smaller as compared to the differences in charges.

3. Third degree price discrimination:
The monopolist splits the entire market into a few sub-market and charges different price in each sub-market. The groups are divided on the basis of age, sex and location. For example, railways charge lower fares from senior citizens. Students get discounts in museums, and exhibitions.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 31.
State the meaning of selling cost with an example?
Answer:
Selling Cost:
1. Selling Cost is the discussion of “ Product differentiation”, we can infer that the producer under monopolistic competition has to incur expenses to popularize his brand. This expenditure involved in selling the product is called selling cost. According to Prof. Chamberlin, Selling cost is “The cost incurred in order to alter the position or shape of the demand curve for a product”.

2. Most important form of selling cost is advertisement. Sales promotion by a advertisement is called non – price competition.

3. Product differentiation through effective advertisement is another method. This is known as sales promotion. Be frequently advertising the brand of the product through Press, Film, Radio, and TV. The consumers are made to feel that the brand produced by the firm in question is superior to that of other brands sold by other firms.

4. Product differentiation may also be effected by offering customers some benefits with the sale of the product. Facilities like free servicing, home delivery, acceptance of returned goods, etc.

Example: Most important form of selling cost is advertisement [This is known as sales promotion]. By frequently advertising the brand of the product through press, film, radio, T.V.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 32.
Mention the similarities between perfect competition and monopolistic competition?
Answer:

Perfect Competition

Monopolistic Competition

1. Large number of buyers and sellers. Large number of buyers and many sellers.
2. Homogeneous product & uniform price. Close substitute commodity.
3. Free Entry and exit. Free Entry and exit.
4. Very small size of market for each firm. Small size of market.
5. It has no monopoly power Limited power
6. Uniform power (or) low price Moderate power
7. Price policy price taker Low control elasticity of demand
8. Price elasticity – infinite Some control over price depending on consumers brand loyalty.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 33.
Differentiate between “firm” and Industry?
Answer:

Firm

Industry

1. A firm refers to a single production unit in an industry, producing a large or a small quantum of a commodity or service, and selling it at a price in the market. An industry refers to a group of firms producing the same product or service in an economy.
2. Its main objective is to earn a profit. There may be other objectives as described by managerial and behavioral theories of the firm. For example: A group of firms producing cement is called a cement industry.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 34.
State the features of duopoly?
Answer:

  1. Each seller is fully aware of his rival’s motive and actions.
  2. Both sellers may collude, (they agree on all matters regarding the sale of the commodity).
  3. They may enter into cut-throat competition.
  4. There is no perfect differentiation.
  5. They fix the price for their product with a view to maximising their profit.

PART – D

Answer the following questions in about a page.

Question 35.
Bring out the features of perfect competition?
Answer:
Features of the perfect competition:
1. Large Number of Buyers and sellers:

  • “A large number of buyers” implies that each individual buyer buys a very, very small quantum of a product as compared to that found in the market.
  • This means that he has no power to fix the price of the product.
  • He is only a price-taker and not a price-maker
  • Large number of sellers implies that share of each individual seller is a very, very small quantum of a product.
  • No power to fix the price of the product.

2. Homogeneous Product and Uniform Price:

  • The product sold and bought is homogeneous in nature, in the sense that the units of the product are perfectly substitutable.
  • All the units of the product are identical i.e., of the same size, shape, colour, quality etc.
  • Therefore, a uniform price prevails in the market.

3. Free Entry and Exit:

  • In the short run, it is possible for the very efficient producer, producing the product at a very low cost, to earn super normal profits.
  • An inefficient producer, who is unable to bring down the cost incurs loss.

4. Absence of Transport Cost:

  • The prevalence of the uniform price is also due to the absence of the transport cost.

5. Perfect Mobility of Factors of Production:

  • The prevalence of the uniform price is also due to the perfect mobility of the factors of production.
  • As they enjoy perfect freedom to move from one place to another and from one occupation to another, the price gets adjusted.

6. Perfect Knowledge of the Market:

  • All buyers and sellers have a thorough knowledge of the quality of the product, prevailing price etc.

7. No Government Intervention:

  • There is no government regulation on supply of raw materials, and in the determination of price etc.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 36.
How price and output are determined under the perfect competition?
Answer:
Perfect Competition: Firm’s Equilibrium in the Short Run

  1. In the short run, at least a few factors of production are fixed. The firms under Perfect Competition take the price (10) from the industry and start adjusting their quantities produced. For example Qd = 100 – 5P and Qs = 5P.
  2.  At equilibrium Qd = Qs
  3. Therefore 100 – 5P = 5P

100 = 10P; 100/10 = P; Qd = demand
P = 10 ; P = Price
Qd = 100 – 5(10); Qs = Supply
100 – 50 = 50
Qs = 5 (10) = 50
Therefore 50 = 50
Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 3

This diagram consists of three panels. The equilibrium of an industry is explained in the first panel. The demand and supply forces of all the firms interact and the price is fixed as 10. The equilibrium of an industry is obtained at 50 units of output.

In the second part of the diagram, AC curve is lower than the price line. The equilibrium condition is achieved where MC = MR. Its equilibrium quantity sold is 50. With the prevailing price, ₹10 it experiences super normal profit. AC = ₹8, AR = ₹10.

Its total revenue is 50 × 10 = 500. Its total cost is 50 × 8 = 400.
Therefore, its total profit is 500 – 400 = 100.

In the third part of the diagram, firm’s cost curve is above the price line. The equilibrium condition is achieved at point where MR = MC. Its quantity sold is 50. With the prevailing price, it experiences loss. (AC > AR)

Its total revenue is 50 × 10 = 500. Its total cost is 50 × 12 = 600.
Therefore, its total loss is 600 – 500 = 100.

As profit prevails in the market, new firms will enter the industry, thus increasing the supply of the product. This means a decline in the price of the product and increase the cost of production. Thus, the abnormal profit will be wiped out; loss will be incurved.

When loss prevails in the market, the existing loss making firms will exit the industry, thus decreasing the supply of the product. This means a rise in the price of the product and reduction in the cost of production. So the loss will vanish; Profit will emerge. Consequent upon the entry and exit of new firms into the industry, firms always earn ‘normal profit’ in the long run as shown in diagram.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 37.
Describe the features of oligopoly?
Answer:
Features of oligopoly:

  1. Few large firms: Very few big firms own the major control of the whole market by producing major portion of the market demand.
  2. Interdependence among firms: The price and quality decisions of a particular firm are dependent on the price and quality decisions of the rival firms.
  3. Group behaviour: The firms under oligopoly realise the importance of mutual co-operation.
  4. Advertisement cost: The oligopolist could raise sales either by advertising or improving the quality of the product.
  5. Nature of product: Perfect oligopoly means homogeneous products and imperfect oligopoly deals with heterogeneous products.
  6. Price rigidity: It implies that prices ate difficult to be changed. The oligopolistic firms do not change their prices due to the fear of rival’s reaction.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 38.
Illustrate price and output determination under Monopoly?
Answer:
Price and Output Determination under Monopoly:
A monopoly is a one firm-industry. Therefore, a firm under monopoly faces a downward sloping demand curve (or AR curve). Since, under monopoly AR falls, as more units of output are sold, the MR lies below the AR curve (MR < AR). The monopolist will continue to sell his product as long as his MR > MC.

He attains equilibrium at the level of output when its MC is equal to MR. Beyond this point, the producer will experience loss and hence will stop selling. Let us take the following hypothetical example of Total Revenue Function and Total cost function.
Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 9
TR = 100Q – 4Q2 and
TC = Q3 – 18Q2 + 91Q + 12.
Therefore AR = 100 – 4Q;
MR = 100 – 8Q;
AC = Q2 – 18Q + 91 + 12/Q;
= 3Q2 – 36Q + 91;
When Q = 3,
AR = 100 – 4(3) = 88,
= (3)2 – 18(3) + 91 + 12/3 = 9 – 54 + 91 + 4 = 50;
MR = 100 – 8(3) = 76;
= 3(3)2 – 36(3) + 91 = 27 – 108 + 91 = 10
From this diagram, till he sells 3 units output, MR is greater than MC, and when he exceeds this output level, MR is less than MC. The monopoly firm will be in equilibrium at the level of output where MR is equal to MC. The price is 88.

To checkup how much profit the monopolist is making at the equilibrium output, the average revenue curves and the average cost curves are used. At equilibrium level of output is 3; the average revenue is 88 and the average cost is 50. Therefore (88 – 50 =38) is the profit per unit.
Total profit = (Average. Revenue – Average Cost) × Total output = (88 – 50) × 3 = 38 × 3 = 114.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 39.
Explain price and output determined under monopolistic competition with help of diagram?
Answer:
Price and output Determination under Monopolistic competition:
The firm under monopolistic competition achieves its equilibrium when it’s MC = MR, and when its MC curve cuts its MR curve from below. If MC is less than MR, the sellers will find it profitable to expand their output.

Under Monopolistic Competition:

  1. The demand curve is downwards sloping.
  2. There are close substitutes.
  3. The demand curve is fairly elastic.

Under monopolistic competition, different firms produce different varieties of the product and sell them at different prices. Each firm under monopolistic competition seeks to achieve equilibrium as regards.

  1. Price and output
  2. Product adjustment
  3. Selling cost adjustment.

Short – run equilibrium:
The profit maximisation is achieved when MC = MR.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 4

‘OM’ is the equilibrium output. ‘OP’ is the equilibrium price. The total revenue is ‘OMQP’. And the total cost is ‘OMRS’. Therefore, total profit is ‘PQRS’. This is super normal profit under short-run.

But under differing revenue and cost conditions, the monopolistically competitive firms many incur loss.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 5

As shown in the diagram, the AR and MR curves are fairly elastic. The equilibrium situation occurs at point ‘E’, where MC = MR and MC cuts MR from below.

The equilibrium output is OM and the equilibrium price is OP. The total revenue of the firm is ‘OMQP’ and the total cost of the firm is ‘OMLK’ and thus the total loss is ‘PQLK’. This firm incurs loss in the short run.

Long-Run Equilibrium of the Firm and the Group Equilibrium:
In the short run a firm under monopolistic competition may earn super normal profit or incur loss. But in the long run, the entry of the new firms in the industry will wipe out the super normal profit earned by the existing firms. The entry of new firms and exit of loss making firms will result in normal profit for the firms in the industry.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 6

In the long run AR curve is more elastic or flatter, because plenty of substitutes are available. Hence, the firms will earn only normal profit.

Samacheer Kalvi 11th Economics Market Structure and Pricing Additional Important Questions and Answers

PART – A

Multiple Choice Questions:

Question 1.
In the real world what type of market we see?
(a) Imperfect
(b) Perfect
(c) Monopoly
(d) Oligopoly
Answer:
(a) Imperfect

Question 2.
Who was propounded by the concept of imperfect competition?
(a) Philip Kotler
(b) Joan Robinson
(c) (a) and (b)
(d) None of these
Answer:
(b) Joan Robinson

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 3.
How many types of price discrimination under monopoly?
(a) Three
(b) Two
(c) Five
(d) Seven
Answer:
(a) Three

Question 4.
Price discrimination is called ………………………. monopoly.
(a) Increasing
(b) Decreasing
(c) Equalization
(d) Discriminating
Answer:
(d) Discriminating

Question 5.
Monopoly power achieved through patent right is called ………………………..
(a) Duopoly
(b) Oligopoly
(c) Legal monopoly
(d) Monopolistic competition
Answer:
(c) Legal monopoly

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 6.
The perfect competitive firms are ……………………..
(a) Price maker
(b) Price incharge
(c) Price given
(d) Price taker
Answer:
(d) Price taker

Question 7.
Under perfect competition, the firms are producing …………………………
(a) Firm
(b) Sales
(c) Public sector
(d) Homogeneous
Answer:
(d) Homogeneous

Question 8.
Most important form of selling cost is ………………………..
(a) Advertisement
(b) Sales
(c) Homogeneous product
(d) None
Answer:
(a) Advertisement

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 9.
A firm and Industry are one and the same under ……………………
(a) Perfect competition
(b) Duopoly
(c) Oligopoly
(d) Monopoly
Answer:
(d) Monopoly

Question 10.
When the monopoly will be an equilibrium?
(a) MC = MR
(b) AC = AR
(c) AC = MR
(d) MC = AR
Answer:
(a) MC = MR

PART – B

Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1.
Define Dumping?
Answer:

  1. Dumping refers to practice of the monopolist charging higher price for his product in the local market and lower price in the foreign market.
  2. Through dumping, a country expands its command over other countries for its product. This is also called as “ International Price Discrimination”. For example, India’s electronic market is flooded with the China’s products.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 2.
Define “ Imperfect competition”?
Answer:
Imperfect competition is a competitive market situation where there are many sellers, but they are selling heterogeneous (dissimilar) goods as opposed to the perfect competitive market scenario. As the name suggests, competitive markets are imperfect in nature.

Question 3.
What are the classification of markets?
Answer:
Markets are classified
1. On the Basis of Area

  • Local market
  • Provincial market
  • National market
  • International market

2. On the Basis of Time:

  • Very short period market (or) Market period
  • Short period market
  • Long period market
  • Very long period market (or) A secular period market

3. On the Basis of Quality of the Commodity:

  • Wholesale market
  • Retail market

4. On the Basis of Competition:

  • Perfect competition market
  • Imperfect competition market

PART – C

Answer the following questions in one paragraph.

Question 1.
State the sources of monopoly Power?
Answer:
1. Natural Monopoly:
Ownership of the natural raw materials [E.g. Gold mines – Africa, Coal mines, Nickel – Canada etc]

2. State Monopoly:
Single supplier of some special services [E.g – Railways in India], (ill) Legal Monopoly : A Monopoly firm can get its monopoly power by getting patent rights, trade mark from the government.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 2.
Explain Long-Run Equilibrium of the Firm and the Group Equilibrium?
Answer:
In the short run a firm under monopolistic competition may earn super normal profit or incur loss. But in the long run, the entry of the new firms in the industry will wipe out the super normal profit earned by the existing firms. The entry of new firms and exit of loss making firms will result in normal profit for the firms in the industry. In the long run AR curve is more elastic or flatter, because plenty of substitutes are available. Hence, the firms will earn only normal profit.

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing img 7

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 3.
What is Duopoly and characteristics of Duoply?
Answer:
Duopoly is a special case of the theory of oligopoly in which there are only two sellers. Both the sellers are completely independent and no agreement exists between them. Even though they are independent, a change in the price and output of one will affect the other, and may set a chain of reactions. A seller may, however, assume that his rival is unaffected by what he does, in that case he takes only his own direct influence on the price.

Characteristics of Duopoly:

  1. Each seller is fully aware of his rival’s motive and actions.
  2. Both sellers may collude (they agree on all matters regarding the sale of the commodity).
  3. They may enter into cut-throat competition.
  4. There is no product differentiation.
  5. They fix the price for their product with a view to maximising their profit.
  6. Describe the features of monopolistic competition.

Features of monopolistic competition:

  1. There are large number of buyers and many sellers.
  2. Firms under monopolistic competition are price makers. They set their own prices.
  3. Firms produce differentiated products. It is the key element of monopolistic competition.
  4. There is a free entry and exit of firms.
  5. Firms compete with each other by incurring selling cost or expenditure on sales promotion of their products.
  6. Non – price competition is an essential part of monopolistic competition.
  7. A firm can follow an independent price policy.

PART – D

Answer the following questions in about a page.

Question 1.
Describe the wastes of monopolistic competition?
Answer:
Wastes of Monopolistic Competition:
Generally there are five kinds of wastages under monopolistic competition.
1. Excess capacity:

  • Un-utilized capacity is the difference between the optimum output that can be produced and the actual output produced by the firm.
  • In the long run, a monopolistic firm produces delibourately output which is less than the optimum output that is the output corresponding to the minimum average cost.
  • This leads to excess capacity which is actually as waste in monopolistic competition.

2. Unemployment:

  • Under monopolistic competition, the firms produce less than optimum output.
  • As a result, the productive capacity is not used to the fullest extent.
  • This will lead to unemployment of human resources also.

3. Advertisement:

  • There is a lot of waste in competitive advertisements under monopolistic competition.
  • The wasteful and competitive advertisements lead to high cost to consumers.

4. Too many varieties of Goods:

  • The goods differ in size, shape, style and colour. A reasonable number of varieties would be sufficient.

5. Inefficient firms:
Under monopolistic competition, inefficient firms charge prices higher than their marginal cost. Efficient firms cannot drive out the inefficient firms.

ACTIVITY

Question 1.
Divide the class into five groups. Assign each group a market structure; for first group perfect competition, second group monopoly, third group oligopoly, fourth group Duopoly and for fifth group monopolistic competition. Now each student is to identify a business or organization or seller that orperate in that market structure. Ask each student to prepare a brief description of the following?
Answer:

  1. Name of the market structure
  2. Business name
  3. Industry
  4. Identify the conditions of market structure
  5. What are prices of a particular product, whether same price or different price?.
  6. Is there non-price competition?

Activity to be done by the students in the classroom under guidance of the teacher. (Group Activity)

Samacheer Kalvi 11th Economics Guide Chapter 5 Market Structure and Pricing

Question 2.
Find out the number of firms in Tamil Nadu or India which are producing/selling TV and Mobile phones?
Answer:
Producing / selling of Television firms:

  1. Samsung
  2. L.G
  3. Croma
  4. Panasonic
  5. Philips
  6. Sharp
  7. Mitshubishi
  8. Sony
  9. Red mi
  10. Apple TV
  11. Akai

Producing / Selling / of Mobile Phones Firms:

  1. Samsung
  2. Apple
  3. Red mi
  4. Oppo
  5. Gionee
  6. Infocus
  7. Nokia
  8. L.G
  9. Mi
  10. Lave
  11. Micro max
  12. Black bei
  13. Moto
  14. Letv

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top