Students can download 5th Maths Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.2 Questions and Answers, Notes, Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Pdf helps you to revise the complete Tamilnadu State Board New Syllabus, helps students complete homework assignments and to score high marks in board exams.

Tamilnadu Samacheer Kalvi 5th Maths Solutions Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.2

Question 1.
Choose the best answer:

(i) The number divisible by 5 with no remainder
(a) 14
(b) 535
(c) 447
(d) 316
Answer:
(b) 535

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

(ii) Pick the number which is not a multiple of 6.
(a) 18
(b) 26
(c) 72
(d) 36
Hint:
(a) 18 = 6 × 3
(c) 72 = 8 × 9
(d) 36 = 6 × 6
Answer:
(b) 26

(iii) The common multiple of 4 and 8 among the given number is.
(a) 32
(b) 84
(c) 68
(d) 76
Hint:
Multiples of 4 = 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, 40 ….
Multiples of 8 = 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, …
Common multiples of 4, 8 is 8, 16, 24, 32, 40,…
Answer:
(a) 32

(iv) Factors of 6
(a) 1, 2, 3
(b) 1, 6
(c) 1,2,3,6
(d) 2,3
Hint: Multiple of 9 are 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, ……..
Answer:
(c) 1, 2, 3, 6

(v) Multiple of 9 is
(a) 79
(b) 87
(c) 29
(d) 72
Hint: Multiple of 9 are 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, …….
Answer:
(d) 72

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

Question 2.
Fill in the blanks:

Question 1.
Factors of 7 ______
Answer:
1, 7

Question 2.
The only even prime number is ______
Answer:
1,2

Question 3.
L.C.M of 4, 12 ______
Answer:
12

Question 4.
L.C.M of 5, 15 ______
Answer:
15

Question 5.
The numbers which divides 35 without reminders are _____, ______, ______.
Answer:
1, 5, 7

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

Question 3.
Write down the factors of the given numbers.
(i) 25
(ii) 36
(iii) 14
(iv) 16
(v) 12
Answer:
(i) 25
Factors of 25 is 1, 5, 25

(ii) 36
Factors of 36 is 1, 2, 3, 4. 6, 9, 12, 18, 36

(iii) 14
Factors of 14 is 1, 2, 7, 14

(iv) 16
Factors of 16 is 1, 2, 4, 8, 16

(v) 12
Factors of 1, 2, 3. 4, 6, 12

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

Question 4.
Draw a picture of factor tree.

(i) 18
(ii) 33
(iii) 16
(iv) 50
Answer:
(i) 18
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.2 1

(ii) 33
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.2 2

(iii) 16
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.2 3

(iv) 50
Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.2 4

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

Question 5.
Write down the first 5 multiples of the given numbers.
(i) 7
(ii) 9
(iii) 16
(iv) 11
(v) 21
Answer:
(i) 7
= 7 Multiple of 7 – 7, 14, 21, 28, 35

(ii) 9
= 9 Multiple of 9 – 9, 18, 27, 36, 45

(iii) 16
= 16 Multiple of 16 – 16, 32, 48, 64, 80

(iv) 11
= 11 Multiple of 11 is 11, 22, 33, 44, 55

(V) 21
= 21 Multiple of 21 is 21, 42, 63, 84, 105

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

Question 6.
Find first three common multiples of the given numbers.
(i) 24, 16
(ii) 12,9
(iii) 24,36
Answer:
(i) 24, 16
Multiples of 24 = 24, 48, 72, 96, 120, 144, 168, 192, 216, 240, 264
Multiples of 16 = 16, 32, 48, 64, 80, 96, 112, 128, 144, 160, 176, 192. 208, 224, 240, 256
Common multiples of 24 and 16 is 48, 96, 144, 192, 240

(ii) 12, 9
Multiples of 12 = 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, 120,
Multiples of 9 – 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99, 108, 117
Common multiples of 12 and 9 is 36, 72, 108

(iii) 24, 36
Multiples of 24 = 24, 48, 72, 96, 120, 144, 168, 192, 216,
Multiples of 36 = 36, 72, 108, 144, 180, 216
Common multiples of 24 and 36 is 72, 144, 216

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

Question 7.
Find L. C.M of the given numbers.
(i) 12 and 28
(ii) 16 and 24
(iii) 8 and 14
Answer:
(i) 12 and 28
Multiples of 12 = 12, 24, 36, 48, 60, 72, 84, 96, 108, 120, 132, 144, 156, 168, 180
Multiples of 28 = 28, 56, 84, 112, 140, 168, 196, ……
Common multiples of 12 and 28 is 84, 168, ……..
LCM is 84

(ii) 16 and 24
Multiples of 16 = 16, 32, 48, 64, 80, 96, 112, 128, 114, …….
Multiples of 24 = 24, 48, 72, 96, 120, 144, ……
Common multiples of 16 and 24 is 48, 96, 144, ……..
LCM is 48

(iii) 8 and 14
Multiples of 8 = 8, 16, 24, 32, 4O48, 56, 64, 72, 80, 88, 96, 104, 112, …
Multiples of 14 = 14, 28, 42, 56, 70,84 98 112 ……
Common multiples of 8 and 14 is 56, 112, …….

(iv) 30 and 20
Multiples of 30 = 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210, 240, 270, …
Multiples of 20 = 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160, 180, …
Common multiples of 30 and 20 is 60, 120, 180
LCM of 30 and 20 is 60.

Samacheer Kalvi 5th Maths Guide Term 2 Chapter 2 Numbers Ex 2.1

Question 8.
Ramya visits the gym five days once and Kavitha visits the gym six days once. In which day will they meet each other?
Answer:
Multiples of 5 = 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60, 65, …
Multiples of 6 – 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54, 60, 66, …
Common multiples of 5 and 6 is 30, 60
LCM of 5 and 6 is 30.

Question 9.
Arun and shahjahan goes for walking in a circular path of a park in the same direction. Arun takes 6 minutes to complete one round, while shahjahan takes 8 minutes to completed one round. In how many minutes will they meet each other?
Answer:
Multiples of 6 = 6, 12, 18, 24, 30, 36, 42, 48, 54,…
Multiples of 8 = 8, 16, 24, 32, 40, 48, 56, 64, …
Common multiples of 6 and 8 is 24, 48, …
LCM of 6 and 8 is 24.
They will meet each other after 24 minutes.

Leave a Reply